speksteenkachel zelf bouwen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

beste mensen,

Ik wil graag zelf een speksteenkachel bouwen en ben op zoek naar mensen met ervaring en ben ook op zoek naar een bouwplan.

Onlangs heb ik twee speksteenkachels gekocht van ieder 3000 kilo. Een is de Nunnauuni Eliisa 4 uit 1995 en de andere is een Tulikivi van 20 jaar oud. De Tulikivi moet ik nog eerst demonteren. Deze heeft aan een zijde een glazen deur en aan de andere zijde een bakvak.

De Nunnauuni kachel is al reeds gedemonteerd en staat schoongemaakt en al op pallets klaar. Ik heb het bouwplan van de kachel er ook bij maar de nummers zijn niet op de stenen meer te lezen.

Nu heb ik een paar vragen:

Is het goed te doen om deze nunnauuni met bouwplan weer op te bouwen zonder steennummers op de stenen? In het bouwplan is iedere steen apart vermeld met maten erbij.

Is het mogelijk uit deze 2 kachels (6000 kilo speksteen) 1 grote kachel te bouwen van 4500 -5000 kilo bijvoorbeeld?
Ik heb maar 1 kachel nodig en geen 2...vandaar.

Is een kachel met 2 stookruimtes (bakvak plus gewone stookruimte) minder efficiënt dan een kachel met 1 stookruimte?

Heeft iemand van jullie een bouwplan van een speksteenkachel van rond de 3000-5000 kilo? Of weet je waar ik bouwplannen kan vinden?

Ik hoor graag van jullie bouwervaringen! Hartelijke groet, Bart

Reacties

dag bart...

ikzelf heb nog geen (nog niet) speksteen kachel..

ik ga zelf ook 1 zetten.

ik veronderstel als de fundamenten het toelaten dat je deze wel kan uitbreiden naar 1 kachel...

niet te imens groot want eens deze warmgestookt is blijft ze ook lang warm.... dus de traagheid is de moeilijke zijde van de correcte regeling.... maar het moet lukken.

 

wat de nummers betreft denk ik dat je hier niet veel mis mee kunt doen...

het is een gepuzzel misschien maar met een beetje inzicht lukt dat wel.

Verstandig dat jezelf je eigen kachel metst...... als ik vele reacties lees op dit forum hebben een heel deel mensen problemen, niet alleen met de kachel maar ook met de zogenaamde "gespecialiseerde firmas's....

ik denk dat het voor sommige van deze idd goed is dat ze er numlmers opzetten...ze zouden wa in elkaar steken denk....

 

het princiepe is eigen simpel, je stookt een massa stenen warm die vervolgens terug warmte afgeven aan je woning...

merk speelt hierbij weinig rol....als je niet "te specifiek" met uw gedachte zit van rendement...100% mileubewust...en u  niet altijd ergert zoals sommige mensen die hun kachel teveel zien roken en dan opzoek gaan naar de oorzaak...

 

alles heeft een prijskaartjes.....maar ik vind het triest hoe sommige door gekende firma's zo 'in't zak' worden gezet...want een ander woord heb ik hier niet voor.....

 

Succes alvast....

(wetend dat hier heel veel commentaar volgd)  :o)

 

grtn

dix

Op http://www.ecologieforum.eu/ staan wel enkele bouwplannen van massakachels.

Daar zitten ook meer kachelbouwers dan op ecobouwers forum.

Hallo, Bedankt voor je bemoedigende reactie!  Ik heb er alle vertrouwen in dat ik deze klus kan klaren maar dan moet ik eerst nog een geschikt bouwplan zien te vinden. Op die link vind ik geen bouwplannen van speksteenkachels? 

De kachel zou ongeveer 100 bij 100 cm worden en 160 tot 180 hoog

groet, bart