Welke R en U waarde nastreven om vorstvrij te blijven

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Co's, We willen een tuinkamer bouwen waarin we geen extra verwarming nodig hebben om alles vorstvrij te houden. Kan er mij iemand zeggen welke U- en R-waarden ik dien na te streven om dit te bereiken? Het is niet de bedoeling dat het een passief(gecertifiëerde)-tuinkamer wordt ;) Alvast bedankt voor uw reactie Gr Davy

Reacties

Davy,
Isolatie is een ding maar niet voldoende garantie. Een tuinhuis met veel isolatie zal uiteindelijk ook het risico lopen vriestemperaturen te verdragen als er geen zonnewinsten zijn.

Omgekeerd, mijn garage zonder isolatie, geïsoleert van de rest van de woning is ook altijd positief gebleven. Maar die heeft dan muren van 35cm dik.
Misschien moet je iets vertellen hoe die kamer aansluit aan de woning, of de zon binnen kan, of er vloerisolatie is,....
Walter

Dag Walter,

Bedankt voor uw opmerking/vraag

De tuinkamer zal los van de woning, in de tuin staan.  Er zal een raampartij aan de zuidkant zijn van 3,2 breed (schuifraam) en een raampartij aan de noordkant van 3,8m (schuifraam).  Ook de vloer zal geisoleerd worden 5 tot 8 cm PUR.

Voor de muren dacht ik aan de Ytong Low energy blokken van 200mm (breedte) dewelke een isolatiewaarde van R 2,5 en U 0,37 hebben, zonder extra isolatie.

Zoals je aanhaalt zal de zon inderdaad een belangrijke factor zijn in deze oefening (behalve op die donkere winterdagen)

Davy

 

 

 

Davy,

 

Naast zonnewinsten zal ook de warmtecapaciteit van de materialen bepalend zijn: In welke mate zijn de vloer-, wand- en dakmaterialen in staat om de zonnewarmte op te slaan voor lagere tijd.

Uiteraard is ook het aantal zonuren en de spreiding ervan in de tijd een variabele...

Kortom: Uitgaande van een bepaald 'standaard-jaar' en een exacte inrekening van afmetingen, materialen, oriëntatie en beschaduwing van omringende gebouwen en begroeiing moet op je vraag in theorie te antwoorden zijn, maar dat is wellicht verregaand specialistenwerk... en dat voor een tuinkamer ?

Heel moeilijk.

 

opmerkingen bij opbouw: een muur met isolatie zal minder vorst veroorzaken dan ytong wegen meer massa (en eventueel goedkoper bv afwerken met 'goedkoop' lariks hout).  Die ytong is eventueel niet regendicht zonder (dure) afwerking. 

die vloerisolatie is moeilijke: als je gaat verwarmen naar meer dan 5°C zeker die isolatie voorzien.  Maar 'grond' is eigenlijk vorstvrij.  Je zou daarom kunnen kiezen de grond niet te isoleren.  bij extreme koude kan de grond er net voor zorgen dat het nooit vriest binnen;  het kan wel zeer koud worden, maar vriezen wordt onmogelijk (omdat die grond >0°C blijft). 

Maar als je een denkt een vorstbewaking te voorzien, ook zeker de grond isoleren. 

Ook omgekeerd in de zomer zorgt geen vloerisolatie eigenlijk voor afkoeling.

Misschien eens horen welke ervaring mensen hebben in schuren, garages aan min/max temperatuur.  Als ik kijk naar niet verwarmde oude gebouwen heb ik nog niet geweten dat het daar vriest. 

Walter

walter

deels waar, maar je moet wel rekenen dat zonder isolatie de eerste m vanaf de muur wel een vorstzone wordt, tenzij je de buitenmuur tot op de fundering mee isoleert.

hans d

Klopt

Tegen de vloerplaat zullen kimblokken van Ytong staan en daarboven de Low energy blocks.  Als ik dan de vloer ook nog een beetje mee isoleer en reken op zonnewinsten, dan moet dat in orde komen ;)

Bedankt voor het meedenken mannen!

Resultaten volgen deze winter...

D