Reinigen/sterkte dampopen minerale crepi?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal,

wij gaan een 100-jarig bakstenen huis renoveren. De muren zijn volle baksteen van ongeveer 30 cm dik, zonder waterkering. We hebben de muren vorig jaar reeds laten injecteren om het opstijgend vocht te stoppen en dit lijkt goed te werken. (eerst gewerkt met een laag hydroment maar dit was niet voldoende) Binnen gaan we de oude pleister (schimmel/zouten) eraf kappen, noppenfolie laten plaatsen en daarover een minerale pleister. Buiten gaan we laten isoleren met rotswol en een minerale pleister om de constructie dampopen te houden naar buiten toe. Indien er toch ergens nog een probleempje zou opduiken ivm opstijgend vocht, hopen we dat dit door de dampopen opbouw kan geminimaliseerd blijven. (we gaan ook nog een ventilatiesysteem installeren)

We willen graag een baksteenrode crepi want we wonen midden in een veld waar toch wel wat tractors langskomen en in de zomer geeft dit best wel wat stof (aarde). Op onze huidige (baksteenrode) baksteen zie je daar eigenlijk niet zo veel van. Maar ik heb gelezen dat donkere crepis sneller barsten en zeker de minerale?

Stof zal op een crepi ook meer zichtbaar zijn en daarom zou ik willen weten hoe en hoe vaak je een minerale crepi moet reinigen? Hogedrukreiniger lijkt mij uit den boze en ik weet niet of het aanbrengen van een vuilwerend product aan de orde is aangezien we geen last gaan hebben van roetuitstoot of mosvorming, enkel van tja 'aarde'.

Bij voorbaat dank voor uw input.

Reacties

Je lijkt een goede aanpak te hebben gekozen.

Ben je wel zeker dat het stof op een donkere crepi minder goed zichtbaar gaat zijn dan op een lichte? Vergelijk eens met een donkerkleurige auto ten opzichte van een lichtkleurige. Stof is ook eerder lichtkleurig (lichtgrijs) te noemen.

Of donkerkleurig eerder zal barsten weet ik niet , wel dat het meer warmte zal absorberen en dus grotere temperatuurverschillen zal kennen.

Moest stof al neerslaan op je muren dan denk ik dat het er met een regenbui of besproeing met tuinslang ook gemakkelijk terug afvloeit.

Charel

Dank u Charel. Ik las de eerste reactie van 'Vochtadvies' en die druist regelrecht in tegen wat 2 verschillende eco-architecten mij hebben verteld en ook wat we hier zelf hebben ervaren. Het gaat hier weldegelijk om opstijgend vocht. Al eens die grote herenhuizen gezien van 100 jaar geleden? Die kelders steken een flink stuk uit boven de grond met grote tochtgaten. Dat was destijds de manier om in de living te ontsnappen aan dat meterke opstijgend vocht. Ons huis is echter een boerenwoning, vlak op de grond gebouwd en vroeger was dat opstijgend vocht niet zo'n probleem wegens de ventilatie via de vele tochtige ramen en deuren, alsook het constante 'droogstoken' van de woning met houtkacheltjes. De vorige bewoners vertelden ons dat ze pas condensatie op de ramen begonnen te merken toen ze nieuwe ramen hadden gestoken, die alles beter afsloten. Soit, dat terzijde.

Tja, qua kleur voor de krepi moet ik dan misschien eens een potteke stof uitblazen over de krepi-kleurstalen en eens zien wat het minst zichtbaar blijft hangen wanneer ik ze verticaal houd. :)

Meer warmte absorberen is misschien wel positief in de winter en in de zomer tja, met die 30 cm muur ervaren we nu ons huis al als 'koel' zelfs tijdens een hittegolf. We zullen dan maar afgaan op de 'garantie op scheurtjes' voor de krepi denk ik.

 

Bedankt!

 

 

 

 

Hallo Sofie 123

 

Als je een minerale crepi neemt is het risico op kleine scheurtjes zeker niet te voorkomen bij donkere kleuren.

Deze crepi maar vooral de ondergrond is cementgebonden en aldus zeer hard maar broos.

Vooral aan dagkanten zal je dit risico lopen.

Er bestaan wel coatings die de oppervlakte temperatuur reduceren door een weerkaatsing van de lichtstralen (tegen het IR)

Om het stof op de gevel te voorkomen kan je eventueel een fijnere korrel kiezen.

 

succes