Moeilijke keuze: Resolschuimplaten of PIR-platen in spouwmuur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij willen resolplaten van Kingspan (15cm dik, 2 x 7.4cm) plaatsen in onze spouw. Maar nu hoor ik van iemand dat dit materiaal zeer snel water opzuigt en dat Resolmschuim een dampopen materiaal is.

Kan ik dan niet beter kiezen voor PIR?

Onze keuze voor Resol was omdat dit minder mileubelastend is dan PUR en PIR.

 

Iemand hier ervaring mee is dit probleem van water opzuigen overroepen?

Reacties

De Kingspan Kooltherm K8 plaat is bedoeld voor toepassing in de spouw. Als je de platen volgens de voorschriften van de fabrikant aanbrengt is er weinig aan de hand.

mijn angst is dat het water dat door de gevelsteen dringt bij zeer veel neerslag tot aan de isolatieplaat gaat geraken. De luchtspouw wordt maar 2 cm breed.

En hebben deze platen geen nadelig effect op de luchtdichtheid van het gebouw?

 

 

isolatie zorgt niet voor luchtdichtheid; dat doet pleisterwerk, luchtdichtingstape, ramen,....  Dat is dus geen probleem. 

Die plaat is net bedoeld voor je spouw: die zit daar goed en zal je regenbuien overleven.

Walter

ok, maar blijkbaar zijn die resolplaten nogal zuigkarchtig en zal het water dat bv via de diba die boven de ramen zit tegen de isolatieplaten lopen met als gevolg ==> natte isolatieplaten ==> geen isolatie, eerder warmtegeleider.

Hier staat het probleem goed uitgelegd zorg gewoon dat het niet nat wordt door af te dekken met plastiek 

https://www.google.be/url?sa=t&source=web&rct=j&ei=4sGYU8-BAdLA7Aals4Cg…

Recticel heeft nu ook Eurowall platen met een lambda van 0,021. Ken het prijsverschil met de 'gewone' PUR-platen niet maar Kingspan heeft natuurlijk ook zijn prijs.

Ben geen fan van Resol omwille van dat gedoe met vocht. Het feit dat ze dampopen zijn is dan weer een goede eigenschap in mijn ogen. Zoals terecht door Charel aangehaald zorgen uw isolatieplaten niet voor luchtdichting. Ik schat PIR of PUR platen qua stabiliteit ook hoger in. Als het milieuvriendelijkheid een grote bekommernis is, hoe scoort Rotswol dan?

Misschien interessante lectuur:

http://www.wtcb.be/homepage/index.cfm?cat=services&sub=innov_support&pa…

Mmm, oppassen! hier wordt volgens mij toch wat onzin verteld. Waar haal je dat resol 'zuigkrachtig'? Van horen zeggen? Zoals zowat alle isolatie materialen is resole niet capillair. Maw het is absoluut niet zuigkrachtig voor water. Wie vertelt jou die onzin?
Ik zie hier verder nog de opmerking dat het dampopen is. Die referentie wil ik ook wel zien. Volgens mij is het net zo dampdicht als andere kunststof isolatie.
Wanneer resol nat wordt zal het net zo slecht isoleren als pur die nat is. Daar zit geen verschil. Enige verschil is dat resol potentieel dimensionaal minder stabiel is eens het zeer nat wordt. Maar is dimensionale stabiliteit belangrijk voor jou blijf dan weg bij de kunststoffen. Die hebben daar allemaal mogelijk last van.

Walter

Ik zou me over het vocht en de resol niet al te veel zorgen maken. We hebben het hier vorige zomer toegepast en sindsdien ligt er ook nog een stuk buiten (het ligt niet koud op de grond, maar horizontaal (met de alu cachering boven en onder) op een aantal kratten) en verder gewoon in weer en wind. Als ik de plaat oppak voelt deze nog steeds vederlicht. Ik heb het begingewicht niet opgemeten en ik weet ook niets van de Rc van deze plaat nu, maar de plaat is zeker niet volgezogen met vocht (en er zijn behoorlijk wat stevige buien overheen gegaan ...). Let wel : ik zou ze niet met de voeten in het nat wegzetten (en Kingspan adviseert ook om ze minstens 50 mm boven de fundering toe te passen)

We hebben hier ook een paar pir platen gebruikt, maar ik vond de resol prettiger werken. Het is wel brozer dan pir, maar als je het met beleid verwerkt heb je daar eigenlijk geen last van.

Simon,

 

Van welk merk is jouw Resol plaat, en is het een plaat die dient voor de spouw?

Moeten resolplaten ook afgetaped worden?

 

Kingspan, ik kon destijds geen andere leveranciers vinden en ik denk dat ze nog steeds een monopoliepositie hebben. De plaat is de koolterm K8. Er zit een soort van messing/groef systeem in de randen waardoor er geen kieren hoeven te ontstaan.

Ik las nu ook dat je met twee lagen wilde werken. Ik zou denk ik toch proberen om 1 laag aan te leggen, lijkt me praktischer.  Bij een vlakke ondergrond (we hadden kalkzandsteen elementen: superstrak) zijn de platen eigenlijk kierloos te plaatsen en daarom hebben we ook geen tape toegepast (en ik denk dat het ook niet veel toevoegt). Een goede vlakke ondergrond betaalt zich direct terug in de verdere verwerking: makkelijk plaatsen en geen kieren tussen, maar vooral ook niet achter de platen.

wel hebben we nog bij de hoeken, waar altijd vlakken resol zonder alu in de spouw aanhaken, een watergedragen grondverf aangebracht om vochtintrekken te voorkomen. Maar zoals gezegd, denk ik dat dat achteraf niet nodig was.