oude bakstenen en opstijgend vocht

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ik heb een huis dat gebouwd is in de jaren '30 en vanuit de kelder is er opstijgend vocht via de achterkant van het huis. Ik ga binnenkort ook mijn dak laten vernieuwen en voor de spleten en gaten in de bakstenen vd buitenmuur achteraan werd voorgesteld om er silicone op te spuiten, maar zolang het probleem van het opstijgend vocht niet is opgelost, zal dit het vocht niet nog meer in het huis 'dwingen' en de luchtvochtigheid doen stijgen?

Als ik het goed heb begrepen , dan kan dat vocht ook nog voor een deel via de buitenmuur ook weer 'uitademen' met droog weer? Maar het water die erin slaat wanneer het regent is toch ook niet bepaald goed..

Er zit ook nog een gat in de muur omdat er voorheen een gasbuis doorliep. Die is nu weggehaald omdat ik CV in de plaats heb, maar loodgieter heeft gat niet dichtgemetst dus dat moet nog dicht gemaakt worden.

Voor het opstijgend vocht, klinkt de gangbare injectie-methode nogal als een lapmiddel met potentiële neveneffecten, dus ik heb er minder vertrouwen in. Hydroment lijkt me dan ook een beter idee maar heeft iemand er hier daadwerkelijk ervaring mee en komt het wel of niet duur uit?

Op het forum van bouwinfo, gaf iemand deze tegenargumenten aan:

Indien opstijgend vocht dienen vochtige muren behandeld te worden met(in volgorde van efficiëntie)

1. Onderkapping met 100% garantie
2. Injecteren met géén garantie op slagen
3. Eventueel hydroment pleister maar met alle zever vandien: In de zomer CONSTANTE uitdamping van de muren van het vocht dus VERPLICHT een ventilator installeren die constant het vocht naar buiten uitzuigt en liefst een hygrometer: kostprijs per kamer: 250 euro zonder installatiekosten. En ook zorgen dat er geen verf, behangpapier, etc op uw met hygroment bepleisterde muur komt, wat natuurlijk door velen wordt vergeten! Anders werkt het product natuurlijk niet! Deze muren gaan trouwens ALTIJD vochtig aanvoelen want er wordt CONSTANT vocht uitgedampt.

Mijn inziens, indien dat onderkapping niet mogelijk is, dan moet je ZELF injecteren met Dryzone, via ebay koop je dit voor 25 euro de lopende meter en heb je veel minder last!

zijn dit terechte opmerkingen of niet?

En wat ivm lijnolie ipv silicone?

Wat zou je voorstellen als meest duurzame en voordelige oplossing?

bedankt voor reacties!

Reacties

Opstijgend vocht is nooit een oorzaak van een vochtprobleem.  Het is enkel een klein deel van de zichtbare gevolgschade. Deze gevolschade weg camoufleren doet dan ook niets aan de oorzaak.
Daarbij komt nog dat 90 % van de lekkende kelders eigenlijk niet lekken.  Het regenwater loopt er meestal langs boven in de muren.  De kelder muren aan de binnenzijde afdichten is dan ook de laatste oplossing.
Indien je de maaveldzone roromd de woning waterdicht maakt dan heb je al het grootste deel van je vochtprobleem opgelost.

Met enkele beperkte maatregelen ben je van al uw vochtproblemen vanaf en bespaar je ook nog eens 30 % op uw verwarmingskosten.

Laat je niet vangen en informeer je, lees een handboek.
Namen mogen we niet noemen, je vindt ze wel op het internet.
Groeten
Vochtadvies
 

Wat één of andere fantast ook mag beweren, opstijgend vocht is dikwijls de oorzaak van een vochtprobleem. 

Wat niet wil zeggen dat er niet nog andere oorzaken kunnen zijn.

Eigenlijk kunnen hier enkel wat algemeen geldende dingen gezegd worden. De situatie bij jouw kunnen we van op afstand nooit juist inschatten;

Het zou wel al helpen moest je wat meer informatie geven zoals:

- Bewoon je het huis? Met hoeveel? Al langere tijd?  Heeft het lang leeggestaan?

- Hoe wordt het huis geventileerd?

- Is de woning geisoleerd en hoe?

- Hoe wordt de woning verwarmd?

- Zijn de buitenmuren volle baksteenmuren? Hoe dik?

- Op welke plaatsen merk je overal vocht? Vooral aan de onderkanten, de hoeken, de bovenkanten, buitenmuren , binnenmuren?

Nog enkele opmerkingen:

- geen muren instrijken met olie

- Verplicht ventilator installeren? Men bedoelde wellicht een ventilatiesysteem installeren om de binnenlucht voldoende te kunnen verversen, dat is iets wat je sowieso moet doen, oude of nieuwe woning. Je moet dat doen voor uw eigen gezondheid maar ook om hiermee al een belangrijke oorzaak van vochtproblemen uit te sluiten. 

 

 

We hebben hier nog NOOIT een oplossing gelezen van jou behalve je boeken en andere dingen de mensen opdringen.

Of het nu opstijgend vocht is of zuigende bakstenen : SO WHAT ? beiden worden tegengegaan met een waterkerende laag.

Mijn advies voor de OP : onderkappen en zelf doen. Je zal vloeken en kappen, het zal lang duren, maar je hebt 100% zekerheid en het is de goedkoopste oplossing.

die kelder ? : dichtgooien indien teveel ambras, anders aan de buitenkant aanpakken, kost teveel : weg ermee, ook opgelost.

Hoe ga je een horizontale instroom van regenwater tegenhouden met een horizontale barrière?

Een kelder dichtgooien bezorgt je een zeer hoge dampdruk door het aanwezige vocht in de kelder zonder ventilatie.
De warme binnenlucht zal dit vocht overnemen door de lagere aanwezige dampdruk. 
Enkel dit kost je bouwfysisch 20 - 30 % op je stookkosten.

Een eenvoudige oplossing staat in mijn eerste antwoord beschreven.

Groeten
Vochtadvies

En in dat eerste antwoord zeg je " 90 % van de lekkende kelders lekken eigenlijk niet".

Veel gekker moet het niet worden hé.

We kunnen weer een onzinnige bewering  bij jouw palmares voegen.

De spleten en gaten dicht je best met een mortel op kalkbasis. Deze past beter bij je bakstenen en heeft een licht verdampende werking.

Eigenlijk zijn dampdichte systemen op een vochtige binnenmuur altijd te vermijden: vroeg of laat komen deze toch los oiv het vocht en moet je ze herstellen. 

Hydroment kan je ook langs de buitenzijde toepassen, een goedkopere (maar misschien minder efficiënte methode) is het kaleien van de achtergevel, dit verdampt ook vocht uit de gevel (is ook een alternatief voor de siliconen-behandeling). Een combinatie van een plint in Hydroment en kalei kan ook.

Kan je de fundering van de achtergevel deels blootleggen? (Opgepast: nooit meer dan 1 meter breed blootleggen!!!) Dan kan je een vochtkerende folie/mat aanbrengen op je gevel (of eventueel de fundering insmeren met een waterkerend product), onderaan in de put een drainagebuis leggen en de put opvullen met drainerende keien of steengruis. Waarschijnlijk zal je wel je drainaigebuis via een pompput moeten leegmaken.

Ik heb ook last gehad van opstijgend vocht. Heb het zelf geïnjecteerd met een gel van Silcores, gaat sneller dan onderkappen en is makkelijk zelf te doen. Je kan de producten online kopen (www.silcores.be) en het is veel goedkoper dan wanneer je een firma laat komen.

De reclamecampagne is vertrokken!

Als het te zeer begint op te vallen zou het wel eens contraproductief kunnen werken.