Dakconstructie rijwoning: ringbalk & dakconstructie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hey,

Na enige tijd passief gelezen te hebben tijdens de voorbereiding van onze verbouwing, zit ik met een aantal vragen waarvan ik het antwoord niet meteen terugvind. Als je ideeen hebt om het dakconcept te verbeteren, fouten ziet in de plannen of de redenering, of suggesties hebt, laat maar komen!

 

Het gaat om de renovatie van een rijwoning, gevelbreedte 6,50m. Binnen een aantal weken neem ik het oude dak er af, en wordt het oude gordingendak vervangen door een nieuw gordingendak. De kepers die nu op de gordingen rusten worden vervangen door kepers van 2x18, om de overspanning tussen twee gordingen voor de dakvlakvensters op te vangen (2m40). HOH kepers wordt 45cm.

 

Voor de plaatsing van het dak wil ik zelf twee nieuwe ringbalken gieten op de voorste en achterste muur. Een volledige ringbalk is onmogelijk, vanwege de buren :). Ik had het idee om RVS latten (5cm op 3mm ofzo) te halen, deze een stuk in de ringbalk te gieten, en tegen de gemeenschappelijke muur te schroeven om de spatkrachten op de ringbalk op te vangen. In bijlage zie je de doorsnede van wat ik voorzie als wapening (staven van 10mm, beugels diam 6mm). Afmetingen ringbalk: 20 breed, 15 hoog. Om de 50cm zou ik een wapeningsstaaf (verticaal) in de muur boren voor de verankering van de ringbalk. In bijlage ook een plan van het dak.

 

Vragen hierbij:
* Is de wapening voldoende?
* Zijn de afmetingen 20x15 voor de ringbalk voldoende?
* Verankering muur ok?
* Is er een betere oplossing voor het opvangen van de spatkrachten, dan mijn methode met de ijzer latten?

 

Deel twee van mijn openstaande vragen :) Ik ben op zoek naar een goedkoop, evenwaardig, ecologisch en gezond alternatief voor de klassieke Rockwool. Isofloc cellulosevezels lijken me wel wat, al had ik graag jullie ervaring gehoord met zowel deze isolatie als eventuele alternatieven.

 

Is er iemand die me iets meer kan vertellen over:
* Vereisten onderdak (plaat, zeil, merk, ...)
* Nodig om dikkere tengellat te gebruiken (4cm ipv 2) voor verluchting?
* Wat hebben jullie als prijs/m² betaald, voor plaatsing en materiaal, etc.?
* Zijn er vereisten voor het dampscherm (merk, ...)

 

Voor de volledigheid: er staat een spant dat afstempelt op een houten vloerbalk, om de spatkrachten op te vangen, en om de grote overspanning van de gordingen te dragen. Zie foto in bijlage.
Dit wordt ook vervangen en op dezelfde manier opnieuw geplaatst. In de vloer zijn al stalen trekkers aanwezig ter hoogte van dit spant.
Mijn idee was om de ringbalk via de vloerplaat met dit spant te verbinden, om opnieuw spatkrachten op de ringbalk op te vangen.

 

Alvast bedankt om jullie mening te geven, en jullie ervaring te delen!
Groetjes, Niels & Sara

Reacties

Die zijdelingse krachten kunnen heel link zijn, dat lijkt me meer iets voor een architekt of ingenieur...

 

Voor de dakopbouw, onderdak celit of gelijk(w)aardig, binnenkant een dampscherm naar keuze, en vaak wordt zelfs maar 1cm tengellat gebruikt... Voor prijzen heb ik al te lang gedaan met bouwen.

 

Eigenlijk moet je op dit forum ook de vraag stellen 'is de isolatie voldoende', want als je enkel tussen je kepers van 18 isoleert, dan is het niet voldoende...

 

Veel succes

Patrick,

 

Bedankt voor je antwoord. We hebben beslist een onderdak met houtvezelplaten te plaatsen, wat Rd iets meer dan 5 betekent.

Iemand die commentaar kan geven op de plaatsing van de ringbalk? Daar blijf ik toch over twijfelen.

 

Mvg,

Niels

ik begrijp nog altijd niet dat je ringbalk niet in zijdelingse muren kan verwerken (ongeacht buren)

stort gewoon een betonbalkje voor de bestaande gemene muur op je eigendom ter hoogte van de "goot"

 

 

Wat ik al eens gedaan heb in een vergelijkbare situatie , is de spatkrachten aan de beide uiteinden opvangen met massief stalen buizen , goed ingegoten in de ringbalk, en lopend langs de beide gemene muren.

Meestal werk je toch met een voorzetwandje thv deze muren, en kan je de buizen daarin opnemen.

 

ieder metaalverwerkend bedrijf (zo eentje die poorten en afsluitingen op maat maakt) , kan je deze buizen leveren, met draad aan de uiteinden en als je wil al in de menie gezet. kost niet zo veel.

 

Bovendien kan je de uiteinden , als je ze in twee delen laat komen, laten voorzien van omgekeerde draad , zodat als je ringbalk gegoten en gedroogd is, je alles nog eens goed op spanning kan aandraaien, dmv een tussenstuk met inwendige draad n dat je dan aandraait en zo beide uiteinden naar binnen trekt.