Lucht verplaatsen van (te) warme ruimte naar (te) koude ruimte

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal,

Ik woon in een vrij recente (2010) vrijstaande woning. De woning wordt verwarmd d.m.v. een gasketel (weersafhankelijke regeling), en de warmte wordt via vloerverwarming afgegeven op de nodige plaatsen.

Onze kelder is ingericht als praktijkruimte (ook vloerverwarming & balansventilatie). De kelder heeft enkele ramen, maar dat is vrij beperkt, en op geen van deze ramen is direct zonlicht. De kelder is wel geïsoleerd (langs buiten). Op warme dagen zoals vandaag doet de gasketel (uiteraard) niets (het retourwater is ook te warm). Het nadeel is dat de kelder nu te koud is om in te werken. We zitten in een situatie waar gelijkvloers/verdieping koeling kan gebruiken (het is er nu 25°), en de praktijkruimte kan best wat warmte gebruiken (het is er nu nauwelijks 20°).

De oplossing is simpel: op gelijkvloers volle bak airco aanzetten en in de kelder de gasketel zijn werk laten doen... toch niet. :-)

Ik ben waarschijnlijk niet de eerste die aan het volgende dacht: we kunnen een (relatief rechte) buis van 100mm voorzien van de kelder tot aan de zolder (waar het uiteraard nog warmer is). Deze zal dan ongeveer 7 meter lang zijn. En dan dachten we de warme lucht van de zolder in de kelder te blazen dmv een ventilator. Zo warmt de kelder "gratis" op (uitgezonderd verbruik ventilator), en door overdruk in de kelder stroomt er koelere lucht naar gelijkvloers.

Enkele vragen/bedenkingen:
* Is dit een goed idee?
* Heeft dit impact op onze balansventilatie? In principe blijft de lucht volledig binnen de geventileerde ruimte, maar het debiet zal waarschijnlijk veel hoger liggen;
* Die buis zou dan eenrichtingsverkeer zijn. In de kelder ontstaat een overdruk, maar we gaan er dan vanuit dat het teveel aan lucht dan stroomt naar de andere ruimtes op andere verdiepen (onder elke deur is een spleet). Twee buizen (heen en terug) zijn helaas geen optie.
* Hoe zit het met lawaai? Gaan de luchtsnelheid zo hoog moeten zijn om effect te hebben zodat we dit gaan horen?
* Andere voordelen/nadelen waar ik niet aan denk?

Alvast bedankt voor de reacties. Het zal aardig wat breek en boorwerk zijn, maar kan misschien toch een goedkope klimatisatie-oplossing zijn.

Reacties

Ik denk dat dat een zeer goed idee is.

Je kan best de ventilator op zolder zetten omwille van geluid, indien nodig plaats je nog een demper achter de ventilator.

Indien er voldoende openingen zijn tussen de verschillende ruimtes vermoed ik dat de balansventilatie geen problem hiermee zal hebben.

Roeland

Warme lucht via buis van zolder naar kelder, of koude lucht van kelder naar zolder?

Hoi,

Ik dacht inderdaad de ventilator op zolder te zetten (geluid).

En de bedoeling was om inderdaad warme lucht van de zolder naar de kelder te blazen (en niet andersom, koude lucht naar de zolder). Reden: De kelder opwarmen is belangrijker dan de zolder afkoelen;

Misschien wel een terechte opmerking van Ingir.

Bij het blazen van (zeer) warme lucht van de zolder naar de kelder zal volgens mij volgende ontstaan:

Als de buis uitkomt aan het plafond, blijft de warme lucht aan het plafond hangen en stijgt direct terug naar de verdiepingen (gvl en verdieping), waardoor uiteindelijk de kelder nauwelijks warmer wordt, maar de verdiepingen wel warmer.

Beste is de natuurkrachten respecteren. Ik zou volgend proberen: blaas koude (kelder)lucht naar de verdieping, deze zal dalen en ondertussen de verdieping koelen. Door de onderdruk in de kelder zal je lucht vanuit de gvl naar beneden zuigen = kelder opwarmen.

Je kan beide testen: gewoon ventilator omdraaien :-). 

ik zou dan eerder de lucht in de zolder mee opnemen in de balansventilatie, en die warmte gebruiken om de buitenlucht op te warmen ?

Paul, de TS zegt dat de woning reeds te warm is. De buitenlucht opwarmen zal dit alleen maar erger maken.

Ge hebt dus balansventilatie in de kelder. Op zolder is er waarschijnljk geen. Kunt ge niet de uitlaatopening naar de kelder meer open zetten, zodat hier meer opgewarmde lucht binnen komt. Er zal dan natuurlijk minder in de verblijfruimten komen, maar dat kunt ge eventueel opvangen door een venster op een kier te zetten. Lucht van de zolder naar de kelder sturen zal in elk geval eveneens de luchtverdeling in het huis veranderen: op zolder zuigt ge voor een deel apart buitenlucht aan, zodat de afzuigventilator van de balansventilatie in geen geval kan volgen. Zo bekomt ge een grotere infiltratie/exfitratie, terwijl de balans van uw balansventilatie eerder onveranderd blijft. Het is slechts in het onwaarschijnlijk geval dat de zolder zeer luchtdicht is dat de afzuiging op zolder alle lucht uit de de hal zal halen. In de zomer speelt de warmtebalans in het huis natuurlijk geen rol op gebied van energieverlies.

Hoe is eigenlijk de doorgang van gelijkvloers naar kelder? Ruime trap? Deuren? Wat is het effect van die dag en zeker nacht die deuren open te laten? Ik zou toch verwachten dat er zo energie van boven naar beneden gaat. Misschien wel niet genoeg.

Op zich lijkt het me wel een design foutje: kelder zit in grond, dus eigenlijk constant in een bad van 10graden. Daarom normaal dat het niet evident 21-22graden te halen zonder extra verwarming.

Walter

Lucht heeft te weinig warmtecapaciteit om dit met kleine devieten op te lossen.

ik zou proberen de circulatiepomp van de vloerverwarming constant te laten draaien. De vloeren boven zouden een graad of twee moeten afkoelen, de keldervloer een graad of drie opwarmen.

Als dit inderdaad verbetering geeft zou je best de circulatiepomp vervangen door een nieuwe, ultrazuinige.

Dries,

We zitten nu half mei, de zon schijnt al een paar maand behoorlijk. Als je nu nog warmte nodig hebt, kun je ze misschien op je dak gaan halen in plaats van eronder. Een zonnecollector voor verwarming dus.
Misschien heb je al een zonneboiler. Dat ding kan meer energie oogsten dan dat je er verbruikt aan warm water. Dat overschot steek je in de vloerverwarming.
Kijk hier eens voor inspiratie : [[http://www.westendorfer.at]]  Ook een huis dat gedeeltelijk ondergronds zit en daar bijna heel een jaar verwarming nodig heeft.

Of je zou ook een warmtepompje kunnen zetten, buitenunit op zolder, die koel je dan af, binnenunit in je kelder. COP zal goed zijn omdat je temp op zolder hoog is.
Je kan het zolderluik zelfs open zetten, dan stroomt de koelere lucht naar beneden en de warme lucht uit de woonvertrekken naar boven.

En het idee van Yannick is wel het simpelste en kun je onmiddelijk uittesten.

Tony

en moest hij nu zo'n warmtepompboiler op zijn zolder zetten, dan vangt hij die warme lucht in zijn warm water ?

Alvast bedankt voor jullie reacties!

 

In verband met de luchtrichting (van kelder naar zolder of andersom): dat kan ik inderdaad eenvoudig uitproberen door de ventilatierichting om te keren. Ik kan eventueel ook zorgen dat de buis in de kelder tot aan de vloer komt, zodat de warme lucht niet aan het plafond wordt uitgeblazen.

 

In verband met de suggesties om de uitblaasopeningen van de bestaande balansventilatie in de kelder te vergroten: dit debiet zal veel te laag zijn. Ik heb bij wijze van experiment het debiet naar de kelder eens volledig opengezet (en de rest bijna dicht -> ook niet goed), en er was geen noemenswaardig opwarming in de kelder. Daarom dat ik dacht aan een extra buis die dan de warme zolderlucht in de kelder blaast (met een hoog debiet, weliswaar).

 

Warmtepompboiler op zolder is een goed idee. Maar mijn bestaande ketel is nog niet aan vervanging toe, en die warmtepomp lost mijn koude kelder probleem niet op.

 

Walter-8: de doorgang van kelder naar ander verdiepen is gescheiden door enkele deuren. Daar zijn wel spleten onderaan voorzien, net om die balansventilatie zijn werk te laten doen. Maar ik vrees dat die spleten onvoldoende zijn om het hogere debiet van die extra buis af te handelen. Ik weet niet dat er hier een design-fout is. De praktijkruimte in de kelder voorzien was een bewuste keuze (je hebt nu eenmaal maar zoveel m² op gelijkvloers), en er is vloerverwarming voorzien. Alleen stroomt er nu geen warm water door. :-)

 

Het idee van Yannick lijkt me nog het meest interessant (en vermijd breekwerken voor die extra buis). Ik had ook al schrik dat er een zeer hoog debiet aan warme lucht de kelder ingejaagd moet worden om een verschil te merken (met mogelijk een luidruchtige ventilator), en de overdruk die ik hierdoor creëer kan waarschijnlijk niet opgevangen worden door de spleten onder mijn deuren die leiden tot de ruimtes (zolder) waar wordt afgezorgen.

 

Als mijn vloerverwarming water gewoon circuleert zou die het warme water van mijn kringen in de keuken (opgewarmd door de zon) uiteindelijk moeten brengen tot in de kelder. Maar impliceert dit niet dat ik al mijn kringen moet open laten staan? De huidige redenering is nu dat de kringen in de (te) warme ruimtes (vnl gelijkvloers) dichtgaan, zodat enkel het koude(re) water van de kelder naar de ketel gaat...

 

Hoi dries,
Met ontwerp fout bedoel ik dat de kelder niet autonoom kan voor zien in zijn verwarming in de zomer. Natuurlijk kan het een goed idee zijn de kelderopp. nuttig te gebruiken. Maar in het ontwerp had je bv wel voldoende direct zonlicht kunnen opnemen zodat de kelder verwarmt geraakt in de zomer.
Wat houdt je tegen tijdelijk al de deuren naar de kelder open te houden en zien wat hier het effect is op verwarming.
Een oplossing is misschien ook extra verluchten in de kelder via de ramen. Eens het buiten warmer is alle ramen open (een beetje omgekeerde verluchtingsstrategie dan in de gemiddelde lew)

Walter-

hoi hoi,

 

ik ben eigelijk best benieuwd of je resultaat hebt geboekt..

 

enige update na 2jaar?

*dubbel*

*dubbel*

Goeden dag allemaal,

Mijn naam is Raphael en ik loop nu mijn stage voor de eindwerk van mijn studies door. Hiervoor maak ik een peiling waarvoor ik zo veel als mogelijk antwoorden nodig heb. 
Deze peiling heeft de opgave uit te vinden op welke manier een echt milieuvriendelijk product gepresenteerd moet worden om daardoor de consumenten te kunnen helpen een onderscheid te maken tussen de niet ecologische en ecologische producten.

Het zou vriendelijk zijn als u 4 tot 6 minuten van uw tijd besteedt om deze peiling te beantwoorden. 

[[http://goo.gl/forms/8E0zPPzvkh]]

Dank u vooraf!

Sorry voor spelfouten als er elke zijn, ik ben duitstaalig :)

Met vriendelijke groeten,

Raphael