verschil in vermogen mono en poly kristallijn op bewolkte dag

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik lees heel vaak dat het verschil tussen de mono en polykristallijne panelen zit in het rendement bij direct en diffuus licht. Poly heeft beter rendement bij diffuus licht. Op een jaar zou dit ongeveer overeen uitkomen.

  Maar nu had ik graag geweten hoe het zit als je dit per dag bekijkt. Is het verschil op 1 dag ook bijna niets?   Of is het zo dat als beide installaties jaarlijks 3000kWh opwekken dat de polykristallijne dan ongeveer 3000/365= 8.2 kWh per dag opwekt en de mono's 1kWh bijvoorbeeld op een bewolkte dag en op een dag met direct zonlicht 20 kWh?   Of wat is het verschil in vermogen op een bewolkt moment tussen 2 panelen van 250Wp waarvan 1 poly en 1 mono. Kan het dat de poly 250Watt geeft en de mono 10Watt bijvoorbeeld. Of scheelt dit maar een paar procent?

Reacties

Oei ik dacht dat die discussie al lang beslecht wat.
Bij beide is 250wp evenveel. Geen verschil. Enige verschil is dat de een iets minder oppervlakte nodig heeft voor eenzelfde vermogen.
Walter

Ik denk niet dat panelen van 250Wp op een bewolkte dag ook 250Watt halen.

Maar hoeveel wel? Is dit voor een poly 100W en voor een mono 10W bijvoorbeeld (aangezien poly op diffuus licht werkt)? Of gaat dit eerder voor een poly 15W en voor een mono 10W zijn?

Eerder 10watt en 10watt. Er zijn nauwelijks verschillen.
Ik weet niet waar je haalt dat poly enkel op diffuus licht werkt. Poly laat iets minder uit direct zonlicht (zoveel minder als Poly groter is voor zelfde vermogen). Er zal wel wat meer energie uit diffuus licht komen, maar in ieder geval op jaarbasis verwaarloosbaar.
Van waar je vraag eigenlijk?
Walter

als de productie van een poly kristallijne paneel meer gespreid is over het jaar, heb je meer kans dat productie en verbruik gelijktijdig gebeurt. Momenteel wordt er enkel gekeken naar het netto verbruik per jaar maar met slimme meters zou dit wel eens kunnen veranderen. En dan ben je beter af met een gespreide productie.

Bij mijn weten is het verschil beperkt.  Je kan altijd op http://www.zonnestroomopbrengst.eu eens een poging doen een paar installaties te vergelijken.

Walter

Is het verschil ook zo minimaal bij niet-ideale opstellingen?  Bv. een West-georienteerde installatie, heeft hier poly niet meer voordeel ivm diffuus licht?