Isolatie garagemuur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allen,

Ik heb een vraag ivm het isoleren van een muur die langs de ene kant de living + hall is, en de andere kant de garage is. dus geen directe aansluiting met buiten, wel met de garage. de garage is niet verwarmt, maar is wel geïsoleerd langs buiten.
Ik had het idee om deze muur in te pakken in een rooster met isolatiemateriaal en af te werken met osb, wat nog handig is om in de garage dingen aan op te hangen. dus de muur zit in de verwarmde plaats.

Gaat dit iets opbrengen? of is dit verloren moeite.

Alvast bedankt, Jo

Reacties

Dit zal u wel helpen, maar hou er wel rekening mee dat er denk oud-burgemeester ontstaat, ongeacht of de muur nu langs de verwarmd of niet verwarmde zijde wordt geïsoleerd. Om de impact van de koudebrug te weten is de vraag of uw woning houtskelet of baksteenbouw is. Bij houtskelet zal er geen echte koudebrug zijn, maar bij bakstenen zal u wel een koudebrug hebben die waarschijnlijk moeilijk op te lossen is. Ik denk niet dat u uw bakstenen zo ineens voor een stuk gaat uitkappen en er isolatie in steken om zo de koudebrug te vermeiden, en dit zou onmogelijk zijn bij een lastdragense muur.

Aangezien de koudebrug maar beperkt is tot de bakstenen muur die van de garage naar de living + hall loopt, zal het wel opbrengen. Zeker omdat de garagemuur waarschijnlijk 6 meter is (of meer), en de bakstenen koudebrug waarschijnlijk tussen de 10 en 14 cm, of als het langs 2 kanten is, tussen de 20 en 28 cm.

Om de R-waarde te berekenen zou ik de muuropbouw de R-waarde berekenen zoals die bij een houtskelet wordt benaderd: R-waarde hout * aandeel hout op het oppervlak (in %) + R-waarde isolatie * aandeel isolatie (in %).
Dan komt het voor uw opbouw uit op: R-waarde bakstenen * aandeel bakstenen op de totale muuroppervlak (dus de koudebrug) + R-waarde isolatie * aandeel isolatie op het totaal oppervlakte + R-waarde van de eventuele isolatiehouders (aangezien het met OSB wordt afgewerkt denk ik dat het een houtskeletstructuur zal zijn) * het aandeel isolatiehouders op het muuroppervlak.
Zo zal u wel zien dat het aandeel van de koudebrug door de bakstenen niet zo veel invloed heeft. Deze berekening is slechts een benadering, klopt niet 100%, maar is gemakkelijk en benadert heel goed de isolatiewaarde indien u het vergelijkt met de echte formule (die veel complexer is).

Wat je ook kan doen in plaats van het isoleren van de muur, is kijken naar een goed geïsoleerde garagepoort. Hierdoor kan u misschien meer warmte in de garage houden, waardoor de living minder warmte verliest aan de garage, helaas zal dit enkel helpen als de garage niet te veel open gaat (dus stel dat u met 4 woont en elk op een ander moment thuis komt en allemaal via de garage binnenkomt, zal de isolerende garagepoort niet helpen.

Het enige dat u rekening mee moet houden: de bakstenen vormen een koudebrug, waardoor het mogelijk is dat er condensatie ontstaat in de hoeken van de living die aan de garage aanleunen. Afhankelijk van de relatieve luchtvochtigheid in uw woning zal u hier aandacht aan moeten besteden of niet.

Volgens de beschrijving begrijp ik dat er een gemetselde snelbouwmuur aanwezig is tussen garage enerzijds en woonkamer+inkomhal anderzijds.

Het is zeker zinvol om die tussenmuur bijkomend te isoleren: In de woning zit je met een gemiddelde temperatuur van boven de 20°, in de garage kan dat (ook al zit ze binnen het geïsoleerd, beschermd volume) in de winter 10° tot 15° zijn.

Aangezien de garage binnen de woning zit, ga ik er van uit dat je de poort geen halve dagen laat open staan in de winter...

 

Ik zou niet te veel wakker liggen van koudebruggen bij de aanslutingen met vloer en plafond, omdat het temperatuurverschil tussen beide zijden van de muur niet zo extreem zal zijn: risico op problematische condensatie zal klein zijn.

 

De zaak wordt wel helemaal anders als het je ambitie is om de volledige garage (in EPB-termen) buiten het 'beschermd volume' te krijgen. Want dan worden alle aansluitingen 'bouwknopen' die aan EPB-eisen moeten voldoen. Dan moet je uiteraard een consequent geïsoleerde bouwschil realiseren die ook het plafond mee inpakt, een ononderbroken isolatieschil vormt in alle aanslutingen. Het wordt dan een stuk complexer, vaak nog moeitlijk oplosbaar als je ruwbouw al af is.
Deze overweging (garage buiten beschermd volume) kan wel zinvol zijn omdat je daarmee de garage ook uit de luchtdichte schil kan houden: garagepoorten en verluchtingen in garages zijn namelijk héél slecht voor de luchtdichtheid.

De compactheid (verhouding verliesoppervlakte versus verwarmd volume, deel van het K-peil en vervolgens E-peil) wordt er evenwel niet beter van: je volume verkleint, maar de verliesoppervlakte blijft nagenoeg gelijk: de vlakken schuiven op.
Dat nadeel kan je compenseren als de garage, die dan een 'aangrenzende onverwarmde ruimte' (AOR) vormt, in detail wordt ingerekend, kortom dat de isolatie tussen garage en buitenmuur ook meetelt. Noodzakelijkerwijs zal je hierover overleg moeten plegen met je EPB-verslaggever...

Beste Jo

Ik zou de OSB op een dubbel lattenwerk zetten zodat het geventileerd is.

OSB is een relatief grote damprem en ook al is het risico op condens klein speel je beter op veilig.

 

succes



Alfa,

Het is niet aan die kant dat eventueel condens zou kunnen ontstaan. Condens ontstaat aan de warmste kant.

Maar ik heb begrepen dat zelfs daar weinig risico voor is wegens te gering temperatuurverschil.

Hallo allen, bedankt voor jullie reacties op m'n vraag.

Ik ga voor de duidelijkheid wat meer details geven over onze woonst:

het betreft een oud gebouw met volsteense muren.

de muur tussen woongedeelte en garage is ook een volsteense muur van 19 dik (1 baksteen)

de garage bevindt zich volledig in het huis, onder de slaapkamer. de lengte is ong.  8m, 4m breedt en 3,5 hoog.

het huis is helemaal ingepakt met eps en crepie. 

ik kan uit jullie reacties conluderen dat het toch zal opbrengen om deze muur te isoleren, 

 

groetjes, Jo

Met uw nieuwe informatie: Misschien kan je dan ook overwegen om het plafond van de garage te isoleren tov de bovenliggende slaapkamer, anders lijkt het me ook maar half werk.

Ik heb garages binnen het beschermde volume nooit begrepen, wel goed voor de compactheid maar ook meer vierkante meters. In NL moet een ventilatiedebiet van 3 dm³/s per m² gehaald worden waardoor de ruimte sowieso minder geschikt is om te verwarmen. En in de praktijk wil de garagedeur wel eens langere tijd open staan, ook in de winter. Het isoleren van muur en plafond lijkt mij daarom zeer wenselijk. En het is een klusje dat eenvoudig zelf uit te voeren is, scheelt weer in de kosten.