Benodigd vermogen warmtepomp lucht water voor vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wie kan me aub helpen met het bepalen van het benodigde vermogen van een warmtepomp voor vloerverwarming.

Wij hebben een vrij nieuw zeer goed geisoleerde woning voorzien van vloerverwarming.
Nu sturen we aan met een gasketel op watertemperatuur 35 graden maximaal wat ruim voldoende is.
Er zijn 24 groepen van 100 meter per groep, dus 2.400 mter totaal aan slang van 16mm dia. uitwendig en 12mm inwendig.
De buizen liggen 10cm van elkaar, dus 10 meter slang per groep.
Wat zou zonder rekening te houden met warm water voorziening sanitair het vermogen zijn van een warmtepomp lucht water om de gasketel te vervangen voor het verwarmingsgedeelte?

16Kw is zo gemiddels het zwaarste type wat ik tegenkom, is dat voldoende?
De gasketel is nu wel 35kw, maar die gebruikt voor de verwarming maar een paar procent volgens mij van zijn vermogen, is voornamelijk om goed sanitair water te kunnen voorzien zo zwaar destijds gekozen.

Woning is vrijstaand en gelegen in Limburg.

Alvast vriendelijk bedankt.

mvg

Leonard Walpot

Reacties

Een goed geïsoleerde woning komt toe met 4kw om ze te verwarmen.

Even serieus; je komt niet onder een goede warmteverliesbereking uit. Zonder zo een berekening kan je het antwoord op je vraag niet krijgen.
En eens je de berekening hebt weet je ook of je uitspraak dat de woning goed geïsoleerd is waar is.

Vertel misschien hoe groot de woning is, hoeveel welke isolatie je hebt,type vensterglas, hoeveel glas,....
En wat verbruik je nu.

Walter

 hallo

Voor warmtepompen in het algemeen zou ik kiezen voor de specialisten terzake -het finse lampoassa oerdegelijke kwaliteit van een bedrijf welke reeds jaren voor er hier te lande ook maarsprake van was warmtepompen produceerde  voor een  klimaat welke toch wel extreme temperaturen kent.

In feite als uw huis niet geisoleerd is, verbruikt het in putje winter 100Watt/M2, dat is het max dat uw vloerverwarming kan afgeven trouwens Als je 100m2 verwarmt is dat 10kW, dus sowieso kun je uw huis verwarmen met een warmtepomp, daar is geen probleem. Als je dat goed geisoleerd hebt (zonder te zeggen hoeveel kwh uw huis verbruikt) kom je op een fantastische 10kW om 200m2 op te warmen... Dus zonder warmtecalculatie is dat koffiedik kijken... hoeveel kW heb je nodig. 

Wel als uw aardgas verbruik 3000m3 bedraagt heb je ongeveer een verwarming nodig van maximaal 30kW... als die chauffage 1000uren mag draaien. Een gebalanceerde chauffage draait 2000uren, dus 15kWp is voldoende voor uw huis.. Dus je kunt het op die manier schatten door uw aardgasverbruik te vermelden en om te rekenen naar kWh. Dat blijft nog altijd een schatting.

Sowieso zit daar nog een andere adder onder het gras, in putje winter als het -10° vriest (je moet de stresssistuatie zien) draait uw WP van 15kWp met een verlaagd rendement en levert ze nog 10kWp...Dus daar gaat vliegt uw eerste droom al in het water. Uw capaciteit is niet wat je hebt putje winter. DAt heb je wel als je een grondwaterpomp zou gebruiken. Dat heb je grotendeels (ook weer niet altijd) als je uw energie via energiedak zou uit de omgeving puren (plat zwart dak met 40m2 vloerverwarmingscircuit in het dak warmt dus op van de zon elke dag, en gebruik je die warmte om uw warmtepomp een extra punch te geven, werkt goed als de zon schijnt...) gelukkig vriest het harder onbewolkt als bewolkt, dat is dan het enige die goed meezit in dit verhaal.

Nu ik zou daar een haard bijplaatsen, omdat die haard dan in de winter zal zorgen voor bijkomende warmte. Zeg maar uw backup voor putje winter.

Ik zou ook een zonneboiler voorzien voor uw douche, want bvb een regenboogdouche heb je ongeveer wel 9-15l water verbruik aan 20-35kWp nodig om het water snel genoeg opgewarmd te krijgen. Zoniet een buffervatje van 300l is handig. Uiteindelijk met een zonneboiler ondersteuning (dat is dan 300l die 80% verwarmd wordt met de zon) heb je al 2a3x minder verbruik... en als je dan putje winter -10° buiten zo ultralang douches zul je zien dat uw buffervat leeggezogen is, en dat uw warmtepomp moeite heeft om uw warmte op te halen. Wat gaat er gebeuren, je zult dan overschakelen op zuivere elektrische peperdure verwarming. Totdaar voor mij mag je dit doen, maar kom niet huilen over uw rekening zou ik zeggen. Dat is dan uiteraard nog altijd de helft minder dan zuiver elektrisch maar netto ben je even duur dan met gas.

 

Je kunt het benodigde vermogen inschatten aan de hand van je huidige gasverbruik. Niet die van afgelopen winter nemen (want te zacht) maar het gemiddelde van de twee winters daarvoor.

 

De berekening ziet er dan ongeveer als volgt uit, vul zelf je eigen gegevens maar in:

- gasverbruik ruimteverwarming = totale gasverbruik minus (40m³ voor koken op gas en (60m³ gas voor SWW per persoon))

- warmteverlies = gasverbruik x 9 in kWh

- vermogen per °K = warmteverlies / (2400 gewogen graaddagen x 24 uur) in kW/°K

- benodigde vermogen = warmteverlies/°K x dT in kW met dT = Tbinnen - Tbuiten waarbij voor Tbuiten het etmaalgemiddelde wordt genomen en voor Tbinnen de gemiddelde binnentemperatuur

 

Voorbeeld voor een huishouden met 4 personen, koken op gas, dT= 20- (-8) = 28°K en een totaal gasverbruik van 2.000 m³:

- gasverbruik voor ruimteverwarming = 2.000 - (40 + 4x60) = 1.720 m³

- warmteverlies = 15.480 kWh

- vermogen/°K = 0,26875 kW/°K

- benodigde vermogen = 0,26875 x 28 = 7,5 kW

 welke reeds jaren voor er hier te lande ook maarsprake van was warmtepompen

 

Sinds 1983, dat is toch een stuk na 1973 toen de eerste WP'en hier ( en elders) te voorschijn kwamen.

Zelfs een Belgische fabrikant was ze voor.

Voor diegene die moeten kiezen, op Duitse sites staan uitgebreide lijsten en testen van WP'en.