PIR platen binnenzijde HSB

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal,

Wij hebben ons EPB startverklaring binnengekregen van onze EPB man. We halen E32, K22

Echter hadden we nog wat verder willen isoleren.

Daar onze HSB al geproduceert is kunnen de afmetingen niet meer wijzigen en de fundering ligt ook al (spouw + skelet isolatie zijn uitgesloten bijgevolg)

Heden is onze opbouw (van buiten naar binnen)

Gevelsteen 6,5cm
Luchtspouw 3cm
Celit 2,2cm
SLS 18cm gevuld met cellulose
OSB 1,8cm
Leidingspouw 6cm
Houten grenen planken 2,1cm

Om extra isolatie waarde te winnen in de muren en dak zouden we nu tegen de OSB een PIR plaat willen gooien welke ons E-peil nog laat dalen naar E17 (volgens EPB man op onze vraag)

Echter is dit niet ecologisch (weten we) maar is het eveneens aan te raden naar luchtduchting zal er geen probleem zijn, wij hebben eerder vragen bij dampopenheid en condensvorming.

Alvast bedankt voor jullie opmerkingen, adviezen.

Mvgr

Reacties

Naar condens toe geen probleem, gezien je naar buiten toe steeds dampopener werkt.

Beetje rare manier van werken: eerst beginnen bouwen en dan uw EPB berekenen. Normaal moet dat omgekeerd toch :-). Was goedkoper en makkelijker geweest met TJI/FJI van 24 cm.

Is je leidingspouw voorzien van isolatie? Anders valt hier ook misschien al iets te halen.

spouw opvullen met een soepele isolatieplaat, dan kan je daar nog altijd met de leidingen weg.  je zal dan wel wat minder zakken dan met PIR, maar je hebt tenminste geen giftige brandbare plaat in je muur zitten.  of als je absoluut die waarde wil halen, resolschuim, dat heeft zelfs nog een iets betere waarde, een iets beter brandgedrag en is de minst mileubelastende van de kunstschuimen.

Ik zou in elk geval ook de leidingspouw isoleren, zelfs dikker dan strikt noodzakelijk voor de inbouw van elektriciteitspotjes.

 

Mijn voorkeur zou gaan naar soepele minerale wol en dan in het bijzonder (sorry voor de merknaam) Multimax 30 van Isover: de glaswolplaat met de meest gunstige lambda-waarde: 0,030 W/m²K. Deze is beschikbaar in verschillende diktes. De platen hebben wel het formaat 60 x 120, bestemd voor in klassiek gemetselde spouwen, je zal dus wel nogal moeten snijden (maar dat geldt even goed voor PIR- of Resolplaten).

Helemaal eens met de reacties van Robin, Hans en Bert.

Maar ik heb nog een bijkomende vraag:

Valt er met die luchtspouw van 3 cm niets te doen? Dikkere of dubbele houtvezelplaat bijvoorbeeld.

dus voorzien

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=2&mid0=99…

 

en je wilt dit

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=2&mid0=99…

de winst is van  1.2l/m2 naar 0.9l/m2 per jaar

dus op 30 jaar gerekend, 0.3lx30=9liter per m2= 0.5euro besparing per m2.... ben je zeker dat je niet aan het overshooten bent ?

 

ik zou nog een dampopen proclima doekje leggen op de celit

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=2&mid0=99…

Paul,

 

Fijn van al je moeite, maar je maakt wel abstractie van de houtsectie, die toch minstens 10 tot 12% van de skeletwand uitmaakt met een lambda-waarde die ongeveer 3 keer zo slecht is als die van de cellulose...

3cm spouw lijkt mij eigenlijk al beetje weinig naar dampopenheid toe, daar valt niets te winnen.

ge bedoelt zoiets zeker

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=2&mid0=99…

 

 

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=2&mid0=99…

 

scheelt inderdaad 0.4liter/M2per jaar x 30 jaar = 12liter x 0.6euro 7euro /m2

de isolatie kost niet gemonteerd 7,8euro per m2... kan nipt breakeven zijn, met een goeie visie dat petroleum alleen maar kan verdubbelen is het dus zijn geld waard

 

Hoezo, te weinig naar dampopenheid toe?

Charel,

 

Je ziet het eigenlijk in de U-wert-resultaten van onze Broeder hieronder: Hij heeft hierbij geen ventilatie voorzien in de spouw, terwijl dat eigenlijk wel het geval is. Je ziet dan ook dat door de toename van dampdichtheid van de gevelsteen interne condensatie optreedt in de gevelsteen (blauwe strook). Als je de spouw vult met isolatie zou hetzelfde fenomeen optreden: het vocht kan niet worden afgevoerd via de spouw en onvoldoende via de gevelsteen, met risico op vorstschade op lange termijn tot gevolg, en uiteraard vochtig wordende spouwisolatie.

(Met dank aan Brother Paul !)

paul

als we er van uitgaan dat de olieproducten dezelfde prijsstijging aanhouden dan de laatste 30 jaar (en dat wordt allicht meer) zal je dus nog sneller uit de kosten komen, ik zou in dit geval dus ook niet twijfelen.  overigens ook niet als het wat langer duurde.  want hoe meer je isoleert, hoe minder afhankelijk je wordt van de energieleveranciers, en da's toch mooi meegenomen.

 

Misschien kan je in de plaats van PIR Kooltherm gebruiken. Dit is in het bezit van een DuBokeur van NIBE en heeft een warmtegeleiding van 0,021. Sorry mocht dit overkomen als reclame, maar als het echt gaat over een poging tot ecologisch bouwen lijkt het een pluspunt dat het een ecologische erkenning heeft (nature plus, of dubo, of dergelijke). Als het dan draait om de EPB sterk te verbeteren is de lage warmtegeleiding ook een pluspunt,

Ik wel het best geloven mannen, maar hoe zit dat dan met volgeblazen, nageisoleerde spouwmuren? Ook een mogelijk probleem?

Ik denk hierbij wel aan vochtbestendige, vochtregulerende isolatie.

En hoe zit het dan met door regen en sneeuw vochtige muren in de winter?

charel

plaats je een degelijke damprem aan de binnenzijde dan kan je je al heel wat meer permiteren.  je kan met de U-wertrechner wat simuleren, zo geeft een geïsoleerde installatiespouw en een geïsoleerde spouw buiten in mijn simulatie een droogtijd van 74 dagen.  plaats een damprem met een Sd waarde van 5m, en die tijd verkort tot 47 dagen, met een Sd van 23m wordt dat 18 dagen en neem een extreem dichte folie met een Sd van 2000m en er is geen condensatie meer mogelijk.  maar dat is de theorie, je zal het nooit zo dicht krijgen dat je die 2000m over het geheel haalt.

de door paul berekende voorbeelden werden gemaakt met leemstenen, als je daar een zware baksteen (vollklinker) van maakt,  wordt de zaak heel wat kritischer.

je kan dus naar hartelust expeimenteren met dit programmaatje, maar het is geen exacte wetenschap, 't is meer een benadering van de realiteit.   wil je in zulke gevallen echt zeker zijn moet je de berekeningen maken met Therm, die zijn heel wat correcter.



Ok, ik snap het en ik zie het op dat schema van Paul. De vraag is dan, hoe schadelijk kan het zijn dat de baksteen soms wat vochtig wordt.

De vraag is voor mij ook nog of er dan grote problemen te verwachten zijn bij al die woningen waarbij de spouw is volgeblazen met isolatie, er wordt daarbij immers nooit een dampscherm geplaatst. Is er al weet van probleemgevallen.?

 

voor de baksteen is het risico vorstschade.  maar bij volle spouwvulling kan ook je isolatie nat worden of zelfs vocht doorgeven aan de achterliggende constructie.  bij een houtvezelplaat kan je dan schimmelvorming krijgen.  spouw volblazen zal wel in 99.39% dergevallen eebn tweeschalige massieve muur zijn, en daar staat meestal aan de binnenkant een bezetting op die als damprem fungeert.  maar er zijn regelmatig problemen met zulke muren, als er bv koudebruggen in de spouw zitten.  daarom is een grondige controle van de spouw een absolute must alvorens deze vol te blazen.  of niet ls er koudebruggen aanwezig zijn.

Charel,

 

Het bevestigt eens te meer dat het navullen van oude spouwen een delicate aangelegenheid is, enkel voor specialisten die héél goed weten waar ze mee bezig zijn.

Eén van de alom bekende randvoorwaarden voor spouw-navulling is alvast een zo dampopen mogelijk buitenspouwblad; geverfde gevelstenen vallen dan al vaak af (tenzij heel dampopen, blijkend uit onderzoek) en geglazuurde stenen al helemaal.

Ook gevelsteen die al door vorst geleden heeft, valt af.

Het kan tegelijk een pleidooi zijn voor een heel dampdichte vorm van isolatie: gespoten PUR, al zijn er natuurlijk andere argumenten genoeg om dat niet te gebruiken.

 

Daarom ben ik nog al vaak voorstander van de gehele afbraak van de volledige gevelsteen: Het laat toe om de volledige binnenmuur aan de buitenzijde te controleren op vlakheid (oneffen binnmuren met massa's mortelbaarden en brokstukken) en thermische bruggen (bv. bij lateiconstructies boven de ramen). Tegelijk kan een pak dikker geïsoleerd worden, want de bestaande spouw is vaak maar 6 à 7 cm, wat schiet je daar mee op op lange termijn... ? En als bij een verbouwing tegelijk ook de gevelopeningen nog wat wijzigen is er geen twijfel meer mogelijk: afbreken die gevelsteen, het schept tegelijk de opportuniteit om het gebouw een totaal nieuw uitzicht te geven... al past dat natuurlijk niet altijd in ieders budget.

Eerlijk gezegd heb ik om die redenen ook altijd wel mijn twijfels gehad bij het volblazen van de spouw. Feit is wel dat het nog vaak gebeurt terwijl je een bepleistering volgens mij toch maar met de hakken over de sloot een damprem kunt noemen.

Ik veronderstel wel dat dan voor dat inblazen enkel waterbestendig materiaal gebruikt wordt.

Maar zoals in het geval van TS waar ik eerst dacht aan bijkomende houtvezelplaat heb je me wel overtuigd dat dat niet aan te raden is.

Dank allen voor de vele reacties,

Kort toch enkele verduidelijkingen misschien.

De leidingspouw gingen we sowieso met de Deltaplaat van Rockwool isoleren, maar we zouden om de PIR plaat te evenaren een dikte van ongeveer 10cm moeten aanhouden. Dit lijkt mij een enorme dikke leidingspouw te worden zonder al te veel nut.

Wij hebben bewust niet gekozen voor de FJI in de wanden (niet overtuigd van de duurzaamheid naar sterkte)

Het voordeel met de pir platen zou ook worden dat we onze houten grenen planken tegen de PIR kunnen plaatsen mits een kleine pannenlat, een leidingspouw van 10cm opbouwen lijkt me minder evident.

 

Mvgr

Ik veronderstel dat je het dampscherm dan op de osb niet of kleeft maar doorboringen voor het bevestigen van gipsvezelplaat of grenen planken in het geval van ts lijken mij toch moeilijk te vermijden. Hoe dicht is dat scherm dan nog?

Als je een leidingspouw opbouwt met valiezenplankzn of zoiets (@ts, ik zie de moeilijkheid van een leidingspouw van 10cm niet echt) is het wel doenbaar(wel oppassen dat dauwpunt aan juiste kant van scherm zit dan).

Bij mij geen scherm. OSB zal dampremmend genoeg moeten zijn (vijzen wel zo gekozen dat ze niet door de osb uitkomen) en 4 cm spouw + redelijk wat open stoot voegen in metselwerk. Content ook van Gutex install-platen aan binnenzijde.

En waarom niet het evidente doen:

De leidingspouw isoleren

en als je echt nog beter wil gaan, de gevelsteen vervangen door steenstrips, hout of crepi ? dan win je tot 8-9 cm langs buiten !

 

Zo zou ik het ook doen (op de steenstrips na dan)

Maar wellicht heeft TS , zoals de meerderheid, bewust gekozen voor die oude vertrouwde bakstenen muur.

Hoewel dat rationeel gezien al sinds lang niet meer de beste keuze is.

Charel,

 

 

We overwegen reeds geruime tijd om een groot deel van onze gevel te wijzigen naar Hout. Alleen willen onze buren niet meewerken (op geen enkel vlak trouwens)

Als dit er toch doorkomt kunnen we inderdaad een kleine 7cm extra isoleren aan de buitenzijde.

De leidingspouw wordt hoe dan ook geisoleerd, vraag was nog enkel met Rotswol of PIR (wat meer Rd waarde heeft maar de gekende nadelen)

Na alle opmerkingen te lezen hebben we besloten te blijven bij LS met Rotswol of houtwol (hangt af van prijszetting)

En als we onze houten gevel toegezegd krijgen gooien we daar ook nog wat houtwol tegenaan om de "spouw" te vullen.

 

Alvast bedankt voor de commentaren allen!

 

Mvgr

Heb je daar de goedkeuring van je buren voor nodig dan?

Helaas heb ik hiervoor een aanpassing van onze bestaande bouwvergunning nodig.

Dit betekent dat de gemeente een nieuw buurtonderzoek zal doen en hiermee de gepaardegaande akkoorden van de buren.

Yannick,

steenstrips worden meestal gekleefd/voorzien op een dampdichte plaat (pur), waardoor die optie al afvalt. Hout zou idd voor een 4-tal extra cm kunnen zorgen (indien planchetten), maar zal een nieuwe bouwaanvraag vergen vrees ik. Idem voor crepi (al valt hier het meeste te winnen: 8-tal cm).

Ik onderzocht de optie steenstrips ook, stenen stedenbouwkundige verplicht hier.

met dubbel lattenwerk en fermacell plaat om stenen tegen te kleven + horizontaal geplaatste roosters onder en boven was het wel mogelijk om het dampopen uit te voeren maar kwam duurder uit dan gewoon metsen.

Ja maar toch zeker niet duurder dan nog langs binnen overal 4 cm PIR plaat extra te voorzien ?

Nog enkele cm langs buiten heeft het bijkomende voordeel dat de zwakkere punten in de isolatie (het houtskelet) nog beter geisoleerd worden. En je bent enkele m2 minder binnenruimte kwijt. Dat lijkt misschien een pover argument, maar zelfs al ben je maar 2 m2 kwijt met binnenisolatie, dat kost op een gemiddelde bouw toch 2500-3000 euro.

Ik denk dat als je het totaalplaatje bekijkt, dat de gewone gevelsteen + PIR langs binnen + plaatsverlies zeker niet veel goedkoper uitkomt ?

Yannick, het plaatsverlies mag je hier niet echt als kost gaan rekenen vind ik.

De afmetingen van de woning zijn bepaald. Dus TS zal zijn woning geen 2 m2 groter moeten maken, hij levert die gewoon in ten koste van isolatie.

Als je het op de spits drijft zal hij zelfs 2 m2 minder vloer- en plafondafwerking nodig hebben. Maar dat zal je niet merken in je facturen hoor.

De eerlijkheid gebied mij om te melden dat wanneer uw woning 11x10m is en 3 verdiepingen die 5cm niet echt veel uitmaakt :)

 

Woning? Das bijna een appartementsgebouw :-)