Hoek zonnepanelen autonoom systeem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik stel deze vraag in verband met mijn idee rond autarkisch wonen. Gezien dit niet door de wet is toegelaten, lijkt dit misschien een overbodige vraag, maar die wet valt te omzeilen met woonboten en woonwagens, hoewel dit over een aantal jaar niet meer mogelijk zal zijn door de beperkte locaties waar er die mogelijk bestaat.

We weten allemaal dat een zonnepaneel energie opwekt wanneer de zon schijnt. Dit valt op te vangen door batterijen, maar die zijn duur en zwaar en van aanzienlijke afmeting als je autarkisch wilt leven. Daarom dat ik me vragen stel bij onze moderne aanpak van PV systemen. Iedereen gaat uit van een helling van ongeveer 35°. Dit geeft de meeste opbrengst aan elektrische tijd doorheen het jaar. Dus het komt er op neer dat we in de zomer veel opbrengen en in de winter minder. En we hebben nu net meer opbrengst nodig in de winter. Dus een grote investering in batterijen op de zomeropbrengst te benutten in de winter.

 

Mijn idee is zoals bij de warmtepompen: meer en meer draait het om de seizoensrendement en niet om het algemeen rendement. Dit is omdat we in de zomer geen (of toch veel minder) verwarming nodig hebben maar in de winter. Dus zen warmtepomp mag dan nog een zo groot rendement hebben, als de seizoensrendement niet hoog genoeg is, dan ben je er niet veel mee. Als ik dit doortrek naar zonnepanelen betekent dit: een zo groot mogelijke opbrengst in de winter, want dan hebben we het nodig. Zo is er minder nood aan batterijen. Voor netgekoppelde systemen klopt blijft 35° ideaal vanwege het injecteren op het net. Maar bij autarkische opzetting draait het om efficiëntie en daar zit het probleem bij batterijen: ze kosten veel, verliezen energie, er is een verlies door de omzetting van elektriciteit in chemische energie en dan weer in elektriciteit. Dit zal dan beteken dat zonnepanelen dan beter onder een grotere hoek liggen dan 35°.

 

Een ander ideetje: LED verlichting heeft gelijkstroom nodig, dus lijkt het me ook onnozel om de gelijkstroom van de zonnepanelen om te zetten naar wisselstroom om het dan weer om te zetten naar gelijkstroom. Het omzetten heeft ook stroomverliezen. Zo dacht ik aan een circuit met gelijkstroom voor apparaten die gelijkstroom nodig hebben (LED verlichting, gsm, laptop,...), en een circuit met wisselstroom met apparaten voor wisselstroom. Hierdoor zou ik ook verliezen kunnen inperken.

 

Ik had graag geweten wat de mening is van jullie over mijn redenering rond autarkie. Reacties als: 'zonnepanelen zullen zo nooit renderen' en dergelijke zonder enig bewijs of redenering is niet de bedoeling. Voorstellen voor een ander systeem voor autarkisch elektriciteit op te wekken zijn welkom.

Reacties

Dag Brecht

Belangrijkste bij autarkisch wonen is om zo weinig mogelijk elektriciteit/energie nodig te hebben. Daarmee begint het uiteraard.

Dus: niet elektrisch koken en verwarmen, maar met gas/hout/pellets... Idem voor SWW. Beste optie is hier uiteraard hout: overal verkrijgbaar, soms gratis, en geen elektriciteit nodig (in tegenstelling tot pelletkachels).

Verlichting: LED (zoals je zelf al aangaf).

Diepvries vermijden. Kleine (of geen) koelkast.

Geen droogkast; wasmachine gebruiken als de zon schijnt + aansluiten op warm water, zodat je enkel elektriciteit nodig hebt voor de motor.

Zonder batterijen zal het uiteraard niet werken. Want 's nachts schijnt de zon niet ;-).

Het idee van apart gelijkstroomcircuit is idd niet slecht.

Probeer je te beperken tot 500-1000 kWh per jaar aan verbruik. Dit is zeker haalbaar.

Beste

ik las dat Liebherr een diepvries maakt die "smart grid ready" is.

Het komt er op neer dat de diepvries enkel draait als er veel/goedkope electriciteit is, en dan extra koud wordt, zodat er buffer is voor de tijd waar er geen /dure electricieit is.

Misschien is dit iets voor u? Misschien alle toestellen ( vaatwas, ....)  smart grid ready kiezen?

eddy

beste Robin en Eddy,

 

Bedankt voor jullie reacties die, in tegenstelling tot de reactie op het forum van Ministerie van Duurzaamheid, me het gevoel geven dat mijn idee wel klopt. Op da andere forums kreeg ik de reacties van asociaal gedrag (de vooroordelen van woonwagens en woonboten), dat ik hypocriet ben (vooroordelen van autarkie) en dat ik het zwakke rendement van zonnepanelen enkel nog meer verpest. Maar jullie reacties bemoedigen mij alleen maar.

 

Zelf had ik al uitgemaakt om te werken met hout als verwarming, aangezien hout het makkelijkst zelf te voorzien is (in tegenstelling tot gas of olie). Ik zou dat hout dan van knotbomen halen, zodat ik steeds dezelfde boom 'oogst' en niet steeds een nieuwe moet omhakken. Vanwege de goede brandeigenschappen zou ik knoteiken nemen, maar om wat snellere opbrengst te hebben zou ik ook knotwilgen nemen.

Wat mijn idee is, is om te werken met een leemkachel. Dit omdat dan de warmte langzaam wordt afgegeven door de leem, het hout schoner verbrandt (maar natuurlijk is de verbranding van hout nooit 100% zuiver). Het probleem is dat ik dan keuzes moet maken: of ik neem een leemkachel met goed zicht op het vlammenspel en met een voorziening om water te warmen, of ik neem een leemfornuis waarbij ik dan geen inkijk heb op de vlammen spijtig genoeg, maar wel kan koken en de langzame warmteafgifte aan de ruimte. Ik kan ook beiden nemen, maar dit zou dan zwaar uitvallen en een combinatie van en zicht op het vuur en opwarmen van water en koken heb ik nog nergens gezien.

Voor het sanitair water zou ik naast het circuit van de kachel, ook werken met zonnecollectors, omdat het in de zomer vaak waanzin is om een houtkachel aan te steken. Om te koken kan je het heel goed beperken de warmteafgifte, maar voor sanitair warm water te voorzien is dat veel moeilijker denk ik.

De droogkast weglaten had ik ook al gedacht: nu gebruiken we de droogkast slechts zelden, dus zou dat nodeloos gewicht betekenen en enkel een energievreter zijn. De wasmachine aansluiten op het warm water had ik al ergens gelezen maar ik heb wel gezien dat daarvoor nog niet zoveel modellen geschikt voor zijn in België. En de grote verbruikers overdag inzetten lijkt me dan ook logisch, enerzijds omdat dan de elektriciteit wordt opgewekt, maar anderszijds omdat de trend van 's nachts de zware apparatuur te gebruiken er is gekomen door het nachttarrief. Bij autarkisch leven is er geen nachttarrief, dus heeft 's nachts de zware apparaten aanzetten niet veel voordelen over.

Volgens mij is het logisch dat je het elektriciteitsverbruik probeert te beperken als je autarkisch wilt leven. Door het feit dat woonboten en woonwagens vaak klein zijn van gestalte, zal er al een hele besparing zijn (veel minder verlichting en warmte nodig, en dan onnodige zware apparaten schrappen, die vaak ook extra gewicht zijn).

 

Volgens mij is Smart Grid Ready zeer recent (want ik heb er nog niets van gezien), lijkt me nog een extra manier om te besparen op batterijen. Bedankt voor de opmerking.

Ik vind dat elke burger het recht heeft om 'virtuel' autarktisch te leven. Nu moet ik zeggen, ik zou niet gaan voor batterijen, wel voor een mini batterij backup, ik denk zelf van eentje te installeren al is het maar om de rolling blackouts die Belgie teisteren eventjes op te vangen.

voorbeeld

SMA battery inverter

http://www.sma.de/en/products/battery-inverters.html

 

Nu autarktisch, wil niet zeggen volgens mij dat je volledig alleen moet willen leven, we leven in een gemeenschap, dus er is absoluut geen probleem om overschotten te delen met elkaar. Een boer verkoopt toch ook zijn groenten op de markt... Dus waarom zou jij uw overschotten niet delen met de gemeenschap en terugvragen van de gemeenschap. Die autarktie wordt maar noodzakelijk als je 'netvergoeding' moet betalen. Dus momenteel  gebruik je het netwerk in uw voordeel, denk daar maar over na. De gemeenschap zorgt dat je geen backup nodig hebt...

Nu als je dan toch autarktisch wilt doen, zou ik met een WKK werken. Een klein groepje van 2000watt op biogas waar je uw warmte loodst naar uw buffervat om uw huis te verwarmen, en waar uw stroomverbruik gegenereerd wordt, is volgens mij de enige oplossing voor de winter... De grootste energieslokop is uw verwarming van uw huis. Dus je begint met uw muren 20cm te isoleren, waarmee je al virtueel geen verwarming meer nodig hebt. En dus uw WKK zal nauwelijks moeten werken tenzij voor SWW en de diepe wintermaanden. 

Uw stroomoverschotten gaan op het net, en in de zomer doen uw zonnepanelen derest

Dus het is te doen volgens mij, maar je bent toch wel aan het pionieren.

Deze site vind ik goed daarvoor

http://www.hetautonomehuis.be/microwkk/

http://www.hetautonomehuis.be/electrischestroom/

die auteur kiest daar voor 'semi-eiland' systeem.

op blz 83 staat daar die oplosisng met WKK

 

Nu wat je ook vergeet is dat vaatwas en wasmachine met hotfill koppelen aan uw zonneboiler het verbruik van die machines doen dalen. En er bestaat al een droogkast die ook met zonneboiler ondersteuning werkt.. 

Solvis beschrijft dat 

http://solvis.be/index.php/nl/component/content/category/127-zonneverwa…

 

Mijn vaatwasser kan een aanvoer tot 55°C aan. Het apparaat staat dan ook aangesloten op de zonneboiler met daartussen een thermostatische mengkraan om de aanvoer te beperken tot 55°C. Het water in de zonneboiler wordt niet naverwarmd zodat de warmte alleen van de collector komt.

 

Autarkie (netonafhankelijkheid) is op dit moment nog niet rendabel, de kosten voor zonnepanelen en accubatterij zijn eenvoudig nog te hoog. De trend is wel gunstig, want energieprijzen blijven rustig stijgen terwijl die van zonnepanelen juist dalen. De vaste kosten van de energieaansluiting en netvergoeding zullen ook toenemen zodat autarkie uiteindelijk wel rendabel zal worden. Kwestie van tijd dus.

 

Ik gebruik die tijd om mijn energieverbruik zoveel mogelijk te beperken, mijn gasverbruik is inmiddels zo laag geworden dat het mogelijk wordt om over te stappen op een kleine L/W-warmtepomp. Daar wacht ik mee tot de gasketel het begeeft of als de gasprijs onverwacht snel stijgt. De warmtepomp wordt bijgestaan door een houtkachel tijdens de koudste winterdagen. Zodra we een warmtepomp hebben wordt de gasaansluiting opgezegd, scheelt zo al € 200 aan vaste kosten per jaar.

 

Timing is cruciaal, te vroeg betaal je teveel voor de benodigde technieken, te laat betaal je teveel voor netstroom en gas...

brecht

ik wist zelfs niet dat dat verboden is, lijkt mij een vreemde wet die mij verbied om zonder electriciteit te leven?

wat de hoek van panelen betreft - en dat telt zowel voor PV als thermisch - krijg je de grootste jaaropbrengst.  op zowat 35°, maar dan krijg je vooral veel opbrengst als je weinig nodig hebt en vice-versa.  wil je vraag en aanbod dichter bij elkaar brengen, is een veel steilere helling zeker zinvol.  hoeveel dat juist moet zijn is wat moeilijker te bepalen, idealiter pas je de hoek een paar keer per jaar aan.

in het puitje van de winter staat de zon 's middags op een kleine 20° boven de horizon en dus het grootse deel van de dag nog lager.  en dan wordt het zinvol om ze - zoals je in oostenrijk en zwitserland wel meer ziet - in de gevel in te bouwen, dus vertikaal.

wat led betreft, de led op zich werkt op gelijkspanning, maar in de lampen zit meestal een powerunit ingebouwd die de AC omzet naar DC.  maar, tenzij ik me vergis werken deze lampen net zo goed op DC. 

hans d

Ik zou ook opteren voor een combinatie van PV-panelen en een micro WKK (op hout, biogas, pellets,...). Op die manier heb je in de zomer elek van je pv panelen, en in de winter van je WKK.

Persoonlijk zou ik dan ook wel een kleine backup dmv batterijen voorzien, om bvb 1 of 2 dagen te kunnen overbruggen (te bekijken ifv toegevingen die je zelf wil doen en budget dat je wil spenderen uiteraard). Batterijen om energie van zomer tot winter op te slaan lijkt me heel duur, groot, gevaarlijk en milieu-onvriendelijk te worden.

Ik vrees wel dat je voor een WKK op hout zelf aan de slag gaat moeten gaan om dit te bouwen, of dit op maat moet laten maken...

Toon

Inderdaad, een wkk op hout bestaat (nog) niet op economische schaal, maar als ik mij niet vergis zijn er aan paar mensen die dit al ineen hebben geknutseld. Ik vind ook dat batterijen slechts een beperkte periode zonder stroom zouden moeten kunnen overbruggen, maar als je dan je zonnepanelen legt op 35° dan werk je op het maximale rendement voor een heel jaar en zou je dus overdimensioneren voor de zomer en is het risico op te weinig stroom in de winter zoveel groter.

Simpel op te lossen: betaal uw elek-rekening niet meer (als je niets verbruikt, zal je uiteindelijk toch niets meer betalen; tenzij vast recht). Vroeg of laat komen ze u wel afsluiten hoor.

Hans, ik denk dat jij het over LED-vervanglampen hebt (halogeenvervangers, gloeilampvervangers...). Een ideale LED-verlichting werkt met afzonderlijke LED-armatuurtjes zonder elektronica. Per circuit een aparte omvormer (continue stroom) is veel efficienter.

Ik was er zelf ook van verschoten dat dit niet kon in België. Ik heb dat terug gevonden enkele jaren geleden op een ander forum waarbij iemand het had over autarkie. Deze wet is even zinvol als de wet van minimale woonoppervlak: het is er gekomen om het comfort van huurders te beschermen. Zonder deze wet zouden er wel meerdere mensen zijn die studentenkot verhuren van 10 m^2, nu ligt het minimum op 18 m^2 voor een studentenkot. Dit heeft echter de mensen het recht ontnomen om zelf een huis te bouwen waar ze zelf in leven op een zo klein mogelijk oppervlak. Zo zal de verplichting om aangesloten te zijn op het waternet er zijn om zeker te zijn dat iedereen toegang heeft tot gezuiverd water (hoewel er natuurlijk wel vaker problemen opduiken bij het waternet, hoeveel ze ook zuiveren). De verplichting om aangesloten te zijn op het elektriciteitsnet werd op dat forum tezamen met de verplichting om aangesloten te zijn op het waternet. Dit vind ik net iets moeilijker om vanuit het belang van het volk te verklaren, lijkt me eerder vanuit het belang van de elektriciteitsbedrijven te zijn. Het kan evengoed zijn dat die wet afstamt van vroeger, toen mensen nog maar met moeite bezig waren met zelf elektriciteit op te wekken (laat staan autarkisch leven) en dan was het waarschijnlijk in het belang van huurders dat de huisbazen de huizen moesten voorzien van elektriciteit zodat ze de gevaarlijke gas en olielampjes niet meer moesten gebruiken om het huis te verlichten.

 

Ik weet zelf niet 100% zeker dat deze wetten het helemaal verbieden, of het zo danig strenge eisen oplegt dat het praktisch niet haalbaar is. Zo is wonen in een woonwagen perfect mogelijk (mits een referentieadres) maar praktisch niet haalbaar omdat er geen plaatsen voor woonwagens bijkomen (en dus de residentiële woonwagenparken al volzet zijn met een wachtlijst).

 

Ik weet dat bijna alle doorsnee elektro is voorzien op 230 volt wisselspanning, maar als ik dan kijk naar de caravanonderdelen dan bestaan de ledlampjes voor 12 en 24 volt wel. Niet zo mooi afgewerkt als degene die je in huis zou plaatsen, aangezien ze toch voor een caravan zijn. Als ik out off the box zoek vind ik wel heel wat zaken die werken op gelijkstroom.

 

De gevelsystemen voor zonnepanelen heb ik ook eens bekeken, en ik zou dit eventueel in beperkte mate doen. Dit omdat de maximum breedte beperkt is tot 2,55 meter, met een binnenruimte van 2 cm breed en een muuroobouw (inclusief afwerking) van 25 cm schiet er maar 5 cm over. Langs de voorkant zou ik dit wel toepassen, omdat in de lengte meer speling mogelijk is. Bij woonboten is er wat meer speling, maar dan is de vraag hoe duurzaam verticale zonnepanelen zijn zo dicht bij het water. Ze zouden dan wel kunnen verwerkt worden bij het terras ofzo, maar dat is esthetisch moeilijker te verbergen.

allessinds bedankt voor deze tip

Eigenlijk moet er niets worden opgelost. Op jouw manier wordt je een wanbetaler en kan dit nadelige gevolgen geven.

Men is nu eenmaal niet verplicht om met elektriciteit te leven, maar men is verplicht aangesloten te zijn op het elektriciteitsnet. Als je geen verbruik wilt dan zet je gewoon je plon uit. Ik weet niet of de elektriciteitsfirma's gaan lachen als ze dit ontdekken. Als ze je afsluiten dan ben je nog steeds aangesloten op het net, maar kan je het niet gebruiken.

 

Het zou wel stom zijn om al die kosten te maken om aangesloten te zijn op het net om er dan uiteindelijk geen gebruik van te maken.

Hallo,

 

zoals je in mijn vorige posts kan zien, speel ik ook met het idee om zo onafhankelijk mogelijk van nutsvoorzieningen te leven , misschien kan je ze eens opzoeken, en kijken hoe ik het verwarmings en san WW probleem oplos in zomer en winter.

Mijn persoonlijke drive is meer met het idee dat "als de gaskraan toe gaat " (en , zoals de huidige situatie aan het Oostfront momenteel is, is dit idee zelfs zo gek nog niet) , mijn woning nog leefbaar moet zijn (comfort is rekbaar, maar veel woningen zijn gewoon niet leefbaar zonder allerlei nutsvoorzieningen).

 

Ik meen wel dat je nog eens goed alle wetgeving terzake moet nakijken, want ik ben ervan overtuigd dat er maar 1 nutsaansluiting verplicht is , en dat is de aansluiting op de riolering, indien aanwezig in de straat

Voor al de rest lijkt het mij heel sterk dat je MOET aansluiten.

Er zijn natuurlijk consekwenties : geen elecaansluiting >> geen teruglevering

                                                           geen stadswateraansluiting >> wel taks op waterzuivering , maar dat is maar een kleintje

Was uiteraard niet serieus bedoeld hé.

Je kan ook gewoon bij Ecopower aansluiten en uw plon uitzetten. Geen verbruik = 0€ kosten :-)

Heb hier nochtans zeer mooie en zeer betaalbare laagspannings-LEDS: 700mA - 3W (http://www.dmlights.be/absinthe_gaba_ab_10163_03_ww_25~07ZT7) in mijn plafond zitten.

 

Je zou nog kunnen versteld staan van de efficientie van een verticaal zonnepaneel dicht bij het water. Het water fungeert als spiegel, waardoor je extra veel lichtinval op uw panelen zult hebben.

Verplichte rioleringsaansluiting vind ik ook zo'n belachelijke. Ik had geen aansluiting en wou een eigen waterzuivering voorzien. Mocht niet van de gemeente. Verplicht € 1500 aansluitkosten !!! Vind dit er serieus over.

Als je werkt met een droogtoilet en zuinig omspringt met water, kost een eigen waterzuivering nauwelijks meer. Door je water gedeeltelijk te hergebruiken + RW ben je volledig autonoom wat betreft water. Maar dat mag niet, want ze zouden er niets aan verdienen.

 

Zonder wateraansluiting kan wel nog altijd.

Ik had het van andere forums van enkele jaren geleden, het kan zijn dat ik het verkeerd heb onthouden, of dat de mensen het er toen ook verkeerd op hadden. Allessinds was de conclussie dat autarkisch leven bijna onmogelijk was in België.

klopt, maar dan moet je wel al je armaturen van de hand doen....

bij het water is vertikaal plaatsen nog beter, want dan heb je ook nog eens de reflectie.  dat is ook een van de redenen waarom ze in de bergen panelen vertikaal zetten, geen last van sneeuw op de panelen, maar ook een massa reflectie.  combineer dit met de lage buitentemperaturen en je krijgt daar recordopbrengsten.

geert

ook ik streef naar een beperkte autarkie, alleen stroom zal niet lukken, want ik heb daarvoor teveel stroom nodig voor de zaak.  en als ik mijn behoefte in de winter wil kunnen dekken,  zou ik veel te veel overschot hbeben in de zomer.

maar voor verwarming gaan we alvast voor 100% autark.

hans d

Het kost zelfs veel meer om een teller op te zeggen dan om een nieuwe te installeren ken iemand die twee huizen samengevoegd heeft in een verbouwing ik ga haar eens vragen of ze haar teller nu al kwijt is

http://www.greengen.be/greengen-micro-wkk/

http://www.hetautonomehuis.be/okofenwat/?ref=1

Het bestaat wel,  een stirling motor draait op elke vorm van warmte 

http://www.hetautonomehuis.be/otagwat/?ref=1

En een stoomgturbine al5 jaar tekoop in Duitsland r

Er is nog een verschil tussen brandhout en pellets. Brandhout is veel makkelijker zelf te voorzien dan pellets.

bij deze een grafiek van de opbrengst van PV-panelen, welsiwaar uit zwitserland.  hier zie je dat je bij vertikale plaatsing een interessant verschijnsel krijgt, je piekopbrengsten vallen nu op de moment dat je de meeste stroom nodig hebt!

 

 

 

Hans,

Hoe zit het met de totale opbrengsten? Kan het niet zo onmiddellijk uit de grafiek halen.

als je de maandopbrengsten bijeentelt komt het zowat gelijk uit.  maar deze cijfers tellen natuurlijk alleen voor zurich.  zo zie je de grootste opbrengst in januari, ik vermoed dat er toen veel sneeuw lag, en de weerkaatsing van het licht in combinatie met de lage temperaturen kan dan zorgen voor een hogere opbrengst, je kan dit dus niet zomaar 1 op 1 overnemen voor belgie.  en zij hebben langer ligt in zwitserland dan bij ons in de winter, dat geeft ook nog een extraatje.

in ons land zal je totale opbrengst dus zeker kleiner zijn bij 90° opstelling, maar als je je stroom niet op het net wil zetten maar autark wil leven, is dat zeker op overwegen waard.

Een WKK lijkt me geen goed idee als je al PV voorziet : de meeste installaties zijn  voorzien op bedrijven of grote gebouwen. 

Een kleine windmolen lijkt me dan een interessantere optie. Het rendement van die toestellen is te laag om je volledige verbruik te dekken, maar kan helpen om de donkerste dagen van het jaar te overbruggen.

Als er opeenvolgende dagen geen wind en geen zon is zie ik dan nog 2 opties: Een noodgenerator op (bio)diesel of toch een aansluiting op het net, waarbij gratis stroom de gaatjes vult.

Filip

Bedankt voor uw opmerking en uw mening, maar gelieve wat verder onderzoek te doen naar kleine windmolens.

Heel wat mensen blijken hier nog steeds potentiëel in te zien, maar in België en de meeste andere werelddelen is windenergie met zo'n kleine molentjes op zo'n lage hoogte, niet interessant.

Voor windenergie heb je een zo constant mogelijke wind nodig en een zo groot mogelijk oppervlak (diameter).

Een kleine windmolen heeft veel te grote windsnelheden nodig om belast te mogen/kunnen worden.

 

Uw opmerking rond WKK lijkt me idd correct, idem voor de noodgenerator.

Hey robin,

 

Ik ken de problemen met kleine windmolens... In mijn tekst maakte ik al een opmerking over de lage opbrengst. Toch geloof ik dat ze een bijdrage kunnen leveren als het er op aan komt om onafhankelijk van het net te gaan leven. Als aanvulling op de PV panelen kunnen ze de nood aan een noodgenerator verder terugdringen.

Voor alle andere gevallen zie ik geen nut in kleine windmolens.

 

 

Autarkie klinkt geweldig. Niet alleen in de oren van groene jongens, ook in de oren van heel wat mensen die - laten we zeggen - nogal gesteld zijn op hun onafhankelijkheid. Ook ik vond autarkie ooit geweldig klinken...   ...tot ik een jaarrekening van een DNB zag en me realiseerde:dat de exploitatie van het elektriciteitsnet een quasi VASTE kost is. Omdat we de elektriciteitsdistributiekost per kWh gefactureerd krijgen (wat m.i. een totaal geperverteerd business model is - maar dat is voer voor een andere discussie), redeneren de meeste mensen alsof die distributiekost (eindeloos) variabel is.   Dat is dus NIET het geval. Een vb. voor wie daar niet van overtuigd is:http://infrax.jaarverslag2010.be/infrax/jaarrekening/resultatenrekening
  • 76,5% van de omzet zijn afschrijvingen. Die boek je om de investeringen in installaties terugverdiend te hebben, tegen de tijd dat ze aan vervanging toe zijn. Beschouw die installaties als de elektriciteitsleiding tot en met jouw straat. Jouw individuele vertakking vanaf die straatleiding betaal je in principe zelf;
  • Nog 's 16% zijn personeelskosten. Vooral van personeel die die installaties ontwerpt, plaatst, en onderhoudt;
  • 4,7% gaat op aan uitbestedingen (verzekeringen, studies, ...). Geen enkele onderneming kan zonder dergelijke kosten;
  • De rest is winst die vooral aan de gemeenten wordt uitgekeerd, waardoor die gemeenten geen andere taksen hoeven te heffen. 
 Géén 5% van die kosten is gerelateerd tot het aantal kWh dat getransporteerd wordt. De boekhoudkundige oefening in dergelijke DNB's, is gruwelijk simpel: men telt alle vaste (!) kosten op, en deelt die door het variabel aantal getransporteerde kWh. Het is enkel omdat de schaal zeer groot is, dat je een dergelijke oefening kàn maken.    Stel je nu 's voor dat in jouw straat er enkele autarken opduiken...  Wat doet dat met het aantal getransporteerde kWh ? Wat doet dat met de elektriciteitsdistributieprijs voor de niet-autarken in jouw straat ? Besef: met 50% autarken, zal de distributieprijs 100% hoger moeten... Waardoor weer meer autarken zullen opduiken... Dat zal zo doorgaan tot de DNB's uiteindelijk failliet gaan. Nu hoef je dat faillissement an sich nog niet zo erg te vinden, maar één ding lijkt vrijwel zeker: de transitieroute naar dat faillissement ... zal een pijnlijke route zijn ! In het bijzonder voor zij die niet de middelen hebben om in autarkie te investeren.   Autarkie mag op het eerste zicht wel groen  l i j k e n  - omdat het de vraag; "hoeveel (groene) reststroom heb je nog nodig ? In het bijzonder in de winter ?" kan beantwoorden met de fetisjistische "0" -   D U U R Z A A M  lijkt autarkie me niet. Tenzij je de export (via schepen die draaien op olie) van massa's accu's (alle 5 à 7 jaar) naar vuilnisbelten in Afrika (zoals Agbogbloshie) waar de kinderen - die een droge boterham verdienen met zware metalen uit die accu's te halen - aan één of andere vorm van kanker overlijden voor ze 30 zijn ... 'duurzaam' zou vinden ? Of het zinken van zo'n schip vol zware metalen 'groen' zou vinden ? Of de productie van al die (Chinese) accu's 'plaatselijke werkgelegenheid' zou vinden ? Te vergelijken met windmolens ? Autarkie lijkt me een doelstelling met rampzalige gevolgen. Niet alleen voor die kinderen in Afrika, of voor alle minder begoeden in ons land, maar ook ook voor het milieu, zelfs voor de economie !   WEEG TEGEN MEKAAR AF:Wat zou er tegen 2050 verkeerd zijn aan wat stroom van (uitsluitend) windmolens te verbruiken, geleverd over een net waar iedereen op aangesloten is ? Milieutechnisch, sociaal en economisch ?En wat is precies het alternatief dat 'autarkie' daartegenover stelt ??? Milieutechnisch ? Sociaal ?? Economisch ??? Ken jij één (1 !) autarkiepleiter die die afweging maakt ? Geef gerust een linkje. Verder dan wat gezever over mogelijke autarkische oplossingen komen de meesten niet. Ook al bestempelen sommigen dat als een 'adviserende beleidsnota'.    Op onze eco-no-logische transitieroute lijkt me autarkie NIKS MEER dan de fetisj van de "0". Dat doet me denken aan Polle Pansj: "Trop is teveel en teveel is trop".  

Beste

 

Als u mijn vraag had gelezen dan had u gesnapt dat het bij mij vooral draait rond woonwagens en woonboten. Mobiele zaken dus. Daarbij is autarkie wel nuttig omdat je niet overal een stopcontact hebt om een woonboot of woonwagen op het elektriciteitsnet aan te sluiten.

 

Ikzelf ben geen voorstander van iedereen autarkisch, maar er moeten afwegingen gebeuren. Die ene hoeve op 10 km van beschaving, als die op het elektriciteitsnet wilt aangesloten worden, wat dan? Simpel, hij betaald de kosten om de leidingen te leggen. Maar de bedrijfs/onderhoudskosten van die leiding worden wel onder alle elektriciteitsnetgebruikers gedeeld. Dus zei die het groene alternatief van zelfvoorzienend leven op het platte land zoeken, zouden beter voor autarkie streven.

En een stapje verder: stel dat die hoeve officieel een 'landbouwbedrijf' is, dan mag die veel meer zonnepanelen leggen dan een gewone particulier. Let als gevolg: hij betaald een elektriciteitskabel die de 10 km naar beschaving overbrugt, om dan zijn zonnepanelen te bufferen op het stroomnet. Doordat hij meer zonnepanelen mag leggen dan een particulier (ik weet eigenlijk enkel van de beperking op zonnepanelen voor particulieren, niet voor bedrijven) is er een grotere kans dat hij netto geen stroom opvraagt van het net, maar enkel stroom heeft geleverd. Wat dan met de bedrijfs/onderhoudskosten van die 10 km kabel? Die worden gedeeld onder alle andere verbruikers... Is dat dan eerlijk?

 

Indien bij verkavelingen waar nog geen elektriciteitsnet aanwezig is wordt gekozen voor autarkische verkaveling, dan valt je argument af dat autarkie de anderen op kosten jagen. En trouwens, onze zonnepanelen nu jagen ook alle mensen zonder zonnepanelen op kosten, omdat zonnepanelen geen netvergoeding betalen, maar wel gebruik maken van het net.

 

Over die problematiek van Afrikaantjes en Aziatjes die zonder voorzieningen onze batterijen verwerken en ons metalafval verwerken enzo, dat is een ander probleem. Als je dat als argument aanhaalt tegen autarkie, waarom rij je dan in godsnaam met een elektrische wagen? Want die hebben ook batterijen die afgeschreven raken... Zelfs een gewone benzine/diesel wagen heeft een batterij die ook afgeschreven raakt... Dus dat probleem is geen reden tegen autarkie, het probleem is er door een gebrek aan internationale inspanningen tegen het probleem. Het is een politiek probleem door de globalisering. Als je het echt zelf wilt bestrijden, wel stop met auto's met batterijen te kopen, stop met zaklampen gsm's en al de spullen met batterijen te verkopen. Stop met computers en technologie te kopen, want die worden ook ergens door Afrikaantjes en Aziatjes verwerkt... Het is een afval probleem doordat het goedkoper is om ons afval daar te dumpen dan om het hier te verwerken.

 

Als je echt inzit met die Afrikaantjes en Aziatjes, wel, in plaats van u kwaad te maken over autarkie zou u zich beter kwaad maken dat de internationale politiek er niets aan doet...