Geen verwarming op slaapkamers?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo

Voor onze nieuwbouw raad de cv installateur aan om op de slaapkamers geen verwarmingselementen te plaatsen.
Op de bovenverdieping raadt hij dus aan om enkel op de nachthalen en de badkamer te werken met vloerverwarming.
Op de badkamer zou hij dan een elektrische handdoekradiator bijplaatsen.

Kan dit?

Gegevens woning
K-30 E-42

(iso dak 14cm, muur 10com en vloer 14 cm PUR)
3-dubbbel glas
PV panelen (worden verhuisd van mijn huidige woning
ventilatie C+ Evo

In de EPB berekening wordt er nog van uit gegaan dat er boven wel overal radiatoren komen.
Wordt die elektrische radiator eigenlijk bestraft??

Reacties

Sorry Walter, ik heb in de looop der jaren heeeel wat zLEW en PH-woningen bezocht. Meestal gaat men boven niet verwarmen met vloerverwarming, daarvoor moet al een betonnen chape boven en zwaarder ook... 
Ik zag 2 oplossingen:

  1. PH huizen kregen 1 centraal bijverwarmingssysteem, meestal een pelletsysteem in de woonruimte en de systeem-D-ventilatie verspreidde naar de rest... Want hun nood aan een gewone verwarming is in zo'n woningen overbodig en te duur; zij hebben immers VOLLEDIG in gezet op isolatie en luchtdichtheid en D-ventilatie
  2. zLEW en LEW kregen vloerverwarming beneden, nooit boven gezien!!!! En zeker niet mogelijk bij renovatie waar boven een houten vloer ligt. Daar werden dan enkele radiatoren bijgezet, omdat veel c.v-firma's convectoren nauwelijks aanwenden, die toch op nagenoeg zelfde temperatuur kan aangestuurd worden als de vloerverwarming, zeker de ventilo-convectoren.
    En daar was het boven slaapkamer-warm zonder dat die verwarming opstond, gewoon omdat onder de kap zeer goed geisoleerd was meestal max. U=0,2

Dan is jouw ervaring anders dan de mijne. Ik heb in alle lew die ik bezocht heb bv op de ecobouwers dagen, altijd boven verwarming geweten.
Ter info: wij hebben zo een renovatie waar boven op de houten vloer een vv is gelegd. Het kan dus zeker wel.
Walter

groter vermogen voor de warmtepomp klopt niet, want de warmteverliezen hangen uitsluitend af van isolatieniveau en ventilatie-systeem (luchtdichtheid is meestal voldoende in nieuwbouw)
.
En meestal zal zelfs zonder verwarming op de kamers voldoende warm zijn (tenzij als het vriest zal je bij C-ventilatie  koudelucht voelen). Ik heb heel wat huizen van dit type bezocht in de koude herfstdagen. 's Winters neem ik aan dat het voor studeerkamer te koud is, maar een convector (geen radiator) op 1 of 2 kamers brengen wel uitkomst en toch goedkoper dan boven ook een heel verdiep in speciale geisoleerde chape met vloerverwarmingsbuizen erin, plus dat dit het heel het verdiep permanent op woonkamernkiveau verwarmt, ook wanneer er (nog) niet gestudeerd wordt: uw energierekening zal het verschil merken
.
Een convector boven  KAN echt op de temperatuur van je vloerverwarming werken. Toch bij zo'n isolatie onder de kap waar de warmteverliezen naar boven toe gering zijn... (warme lucht stijgt, en omdat je kap bijna als een passiefhuis geisoleerd is blijft die warmte erin). En zeker als het een ventiloconvexctor betreft, maar ook die ventilo-unit kan achteraf geplaatst ofwel de convector wat ruimer gedimensioneerd. BEDENK: Het is toch enkel om die extra paar graden bij wintervorst en alleen dan wanneer we woonkamertemperatuur wensen (bij ziekte, studeren of zoiets)
Maar verwarmingsfirma's zijn echt niet daaraan gewoon en overinstalleren. Ga effe naar Vanmarcke met bouwplan en isolatiediktes, zij zijn groothandel/invoerder die installateur s bijscholen en eindconsumenten informeren en zijn maar helemaal mee met zeer-laag-energie-huizen.
.
Ga eens kijken hoe groot zo'n D-ventilatie-unit is; dat valt best mee hoor; en de ventilatiebuizen zitten toch weggecamoefleed in de vloer en muur, die hebben sowieso plaats. De recentste D-units die ik zag kunnen hangen zoals een wandketel of gasboiler. Je moet er maar 2 keer per jaar bij om de stoffilters te vernieuwen, dus kijk maar eens rond in gedachten in welke kamer die minst stoort visueel en qua zacht ruisende motor. (voorraadkamer, inkomhal, toilet, garage)(enkel in keuken of woonkamer of slaapkamer zal je dat ding niet willen: daar wil je volmaakte estetiek of rust)

Carol,

Je kan je vloerverwarming boven als apart circuit met eventueel aparte thermostaat laten regelen, zodat deze enkel draait indien nodig en tot een bepaalde temperatuur. Al ben ik ervan overtuigd, dat in een degelijk geïsoleerde woning met systeem D, je absoluut geen verwarming nodig hebt. Bij ons is het koudste wat we al hadden (bij -10°C buiten), zo'n 16°C als we beneden slechts tot 20°C hadden verwarmd. Dat is dus amper 4° kouder dan de verwarmde gelijkvloers.

 

Met systeem C zal je uiteraard eerder richting 12°C gaan vrees ik, gezien je daar lucht van -10°C binnenlaat.

Je D-unit kan hangen waar je je C-unit voorzag denk ik toch. Tenzij je uitermate weinig plaats had voorzien. Buizen kunnen inderdaad in chape en vloer (diamter 5-7 cm afhankelijk van type zijn mogelijk).

En bij C zetten er sommigen uiteraard ook de unit af (als ze de roosters al sluiten zeker).

Hier een ZLEW (K20-E36) met eveneens vvw op het verdiep (én de zolder, aangezien er ook daar slaapkamers zijn).

Ik begrijp de weerstand niet (langer) om niet gewoon vvw op élk verdiep te leggen.

Ja, het kostte ons wat PUR-gespuit op de verdiepen (GLV kreeg EPS platen) en wat metertjes buis (zelf gelegd, hele cv-verhaal kostte 8.500 euro in 2011 (+ 600 euro PUR), 220m² vw in totaal).

Maar het verschil in comfort is indrukwekkend.

1 van onze kinderen heeft het altijd te warm (ondanks geen pyama en zomerdeken, waarin hij zich evenwel inrolt als een worstenbrood en zo onbedoeld zijn hele lichaam als in een thermosfles steekt ) en in zijn kamer staat de vvw af.

Dat geeft 20° op zijn kamer en 20.5° bij zijn zus, waar de vvw wel opstaat.

Zijn vloer (laminaat) is echter merkelijk frisser en aangezien ik op sokken in huis rondloop, voel ik dat elke avond duidelijk. Onaangenaam is het niet, maar het instoppen van zijn zus is merkelijk aangenamer aan de voetjes.

Maar geen haar op mijn hoofd dat er aan zou denken geen cv op alle kamers te voorzien. Vanwege de besparing?

600 euro aan PUR op 1e verdiep en zolder? 600 euro aan vvw buisjes?

Voor samen 1200 euro hebben ze het genot van vvw (rara, in welke kamer spelen ze het meeste op de vloer?).

Voor dat geld hang je (in totaal 5 kamers en 2 nachthallen) amper andere verwarmingstoestellen. Bovendien is mijn manier zuiniger in verbruik, als de verwarming eenmaal opstaat in de kamers. Factor 3 indien vergeleken met elec.

Jaarkost cv+SWW is 600 euro. Ik ga mezelf geen onaangename vloertemperaturen geven in bv. de nachthal (op weg naar badkamer) door meer kringen dicht te draaien.

Er zijn andere posten om op te besparen imho. Spijt zal je er niet van hebben. Over het geluid van ventilo's zal ik ook maar niet beginnen.

 

(Dit hele relaas is van toepassing op (Z)LEW, over PH spreek ik me niet uit.)

 

Wij hebben 1 rooster, boven de deur vd garage (buiten beschermd volume). Dat stak ik er bewust, kwestie van er toch wat automatische ventilatie te krijgen. Ok, de garagepoort gaat min. 4x/dag open, maar het stelt me enigszins gerust dat dat rooster (westelijk georiënteerd) toch wat extra wind binnenlaat. Overdruk zal wel weggaan langs luchtlekke poort, redeneer ik dan. Er is geen afzuiging voorzien.

Maar wat maakt dat ding me toch een herrie zodra het wat waait joh! De windklep slaat dan meerdere malen per minuut toe, telkens met een dof knalletje (Duco). Aangenaam zou ik dat zeker niet vinden in een leefruimte.

Na 2 jaar zit er ook al behoorlijk wat stof en spinnenrag in, maar voorlopig ben ik nog te lui gebleken dat met de stofzuiger (langs buiten) te gaan uitzuigen.

ik ben een beetje ervaringsdesundig ivm de raamroosters. ;-)

Maar serieus blij met onze D.

 

 

 

Carol schreef "'s Winters neem ik aan dat het voor studeerkamer te koud is, maar een convector (geen radiator) op 1 of 2 kamers brengen wel uitkomst en toch goedkoper dan boven ook een heel verdiep in speciale geisoleerde chape met vloerverwarmingsbuizen erin, plus dat dit het heel het verdiep permanent op woonkamernkiveau verwarmt, ook wanneer er (nog) niet gestudeerd wordt: uw energierekening zal het verschil merken"

Welk verschil betekent dit in je energierekening als je de kamer van 20° naar 20.5° brengt? Een minimale fractie?

Maar dankzij de warmer aanvoelende vloer VOELT het verschil goter dan die halve graad.

Volgens mij heb je een misplaatst gevoel van zuinigheid in je achterhoofd. ;-)

Geniet van vvw op het GLV en geniet er meteen ook van op het verdiep.

Qua comfort ongeëvenaard.

 

 

 

Als je met keramische vloeren zit zal je het verschil idd serieus merken (20°C tov 27°C is toch groot verschil). Maar als je met bv. kurk of parket zit op de verdieping voel je nauwelijks het verschil. Zoals je zelf aangeeft scheelt het amper een halve graad in kamertemperatuur.

Zonder vvw zou je er geen pur plaatsen en zou de warmte dus nog makkelijker van beneden naar boven kunnen.

Het is een extra comfort, alleen moet ieder voor zichzelf afwegen of het de moeite waard is. Voor mij (met parket op verdieping) zeker niet. Ik ben nochtans opgegroeid met vvw.

27°? Dan moet het al serieus vriezen om die aanvoertemp te hebben.

Zelfs nu voel je het al, bij aanvoer van 24°.

Badkamer is keramisch, rest verdiepen is laminaat.

(Je zou de oefening kunnen maken wat de meerprijs is van kurk tov laminaat boven en kijken hoever je daar mee komt.)

1 vd origineel geplande slaapkamers is odnertussen bureau gewordne, dus we zijn maar wat blij dat er overal vvw is.

Misschien toch opletten met electrische verwarming.  Niet alleen voor de pubers (desnoods koop/maak je een toestel dat maar tot 22°C gaat). 

De redenering dat je maar een 'klein' beetje moet bijverwarmen met een electrisch vuurtje is niet zomaar juist.

bv: De standaard situatatie in een goed geisoleerde woning: verwarming beneden; boven geen verwarming.  Grofweg bv 21°C beneden, boven 18°C. Wat er gebeurt is dat de benedenverdieping warmte afgeeft aan de verdieping daarboven.  Die verdieping geeft dan weer warmte af aan de buitenschil.  Er ontstaat een evenwicht op de verdieping tss de warmteafgifte naar buiten en de warmtetoevoer naar beneden en de temperatuur op het verdiep.  Als je dan de bovenverdieping mee gaat verwarmen krijg je een nieuw evenwicht.  Extreem als je die op dezelfde temperatuur brengt als onder, zal er geen warmteoverdracht van beneden meer zijn.  En dan vangt de verwarming boven het volledige warmteverlies op van de verdieping.  Niet enkel de energie  nodig om van 18°C naar 21°C te gaan.  Maw je loopt het risico dat opeens de helft van je energiefactuur elektrisch wordt. 

Situaties met het verwarmen van 1 of enkele kamers zullen daar ergens tussen inzitten.  Maar in ieder geval als je 1 kamer over langere tijd begint te verwarmen zal je steeds weer in een nieuwe evenwicht terecht te komen, maar veelal eentje waar meer energie gebruikt wordt dan het verschil tss 18°C en 21°C.  Bv 1 enkele kamer boven verwarmen zorgt ook dat die kamer de andere kamers mee gaat verwarmen. 

Daarom dat volgens mij  kamers elektrisch nooit een echt goed idee is.  Hoogstens de lucht van een badkamer even kort elektrisch verwarmen zal meevallen.  Alles wat voor langere periodes warmte kan vragen is geen goed idee. 

Walter

sorry, mijn post was niet relevant

Tjah, laminaat zou ik sowieso nooit in mijn huis willen. Vloerverwarming of niet :-). Maar dat terzijde ;-).

Vandaar dat ik zeg: ieder moet voor zichzelf uitmaken of het voor hem relevant is. Bij ons is het parket en dat voelt altijd warm aan. Zelfs bij 15°C voelt dit nog aangenaam aan. Dus hier is vloerverwarming niet relevant.

Wanneer spreek je eigenlijk van een LEW of zLEW ?

Onze EPB verantwoordelijke berekent een K 30 en E42 . Daar zit wel maar 16 cm PUR in het dak en toch 14 cm in de vloer.

3-dubbel glas,blowerdoor (0.8), PV Panelen (3120 WP), gascondensatieketel (vvw onder en radiatoren boven) en  ventilatie C+ van Renson.

Nu gaan we dus voor 20cm in het dak en 10cm in de vloer. Muur blijft 10cm.

We gaan een warmtepomp nemen met vvw onder. Boven blijft nog een vraagteken. Evenal het ventilatiesysteem.

De PV installatie (die van mijn huidige woning meeverhuist) zal uitgebreid worden met 2600 WP. Totaal dus 5720 WP. En dan ligt ons dak vol. Ik vermoed dat we hier niet mee gaan toekomen?? Huishoudelijk verbruik is nu 3000 kwh.

LEW => E30

PH => E15 en blowerdoor 0.6

Niet gecertificeerde PH-en en woningen in de buurt van E15 worden meestal zLEW genoemd.

Met zoveel isolatie zou je toch richting PH-niveau moeten kunnen geraken dacht ik. Welke u-waarde en g-factor heeft uw glas? Kan soms veel verschil maken. En is uw woning compact?

In mijn vorige huis had ik parket (15mm). Was toen ferm teleurgesteld in de het zogezegde "warm" aanvoelen daarvan. Je hoeft laminaat niet leuk te vinden, maar parket is ook niet meteen warm aan je blote voeten. Tegel of laminaat met vvw er onder voelt sowieso warmer/aangenamer aan dan parket zonder vvw. :-)

 

Robin,

 

vanwaar komt deze definitie ?

Een PH heeft een lage verwarmingsbehoefte, een E-peil heeft nog andere zaken in de berekening zitten. Je kan toch een PH hebben met een hoger E-peil dan 15, of een LEW met een zeer laag E-peil (door PV bijvoorbeeld).

Geert

 

 

Geert,

Ik denk ook dat Robin zich vergist van term.

Het is soms wat verwarrend maar de definitie van een PH is kleiner dan K15 (niet E15) en dat zou dan willen zeggen dat het gebouw minder dan 15kWh/m² per jaar nodig heeft aan verwarming (eender van waar die kwh dan komen).

Zo kan een PH inderdaad E-peil van 20 hebben, een E-peil van 0 (nulenergiewoning) of ook een negatief E- peil (plus energie woning)

Charel,

 

zelfs die K15 is geen noodzaak. Enkel netto-energiebeheofte voor verwarming kleiner dan 15 kWh/m².jaar.

 

Geert

 

 

Klopt, energiebehoefte van 15kWh/m2. Maar om nu te zeggen dat een PH E20 kan hebben? Hoe verklaar je dat dan?

Geert,

Inderdaad, zo bedoelde ik het eigenlijk ook wel.

Maar is het dan niet correct als je spreekt van een K15? Toch verwarrend soms. 

Charel

We overwegen toch een D-systeem en op de verdieping enkel vloer-en wandverwarming in de badkamer.

Een andere optie is het Duco Tronic C systeem (met elektronisch gestuurde raamroosters). Scoort merkelij beter dan bijvoorbeeld het C+ Evo II systeem van Renson. Een logisch gevolg lijkt mij dan dat de warmteverliezen ook kleiner zijn dan.

Iemand hier ervaring mee? En de kostprijs?

 

 

Het systeem Duco Tronic is waarschijnlijk het beste (of het minst slechte?) systeem voor ventilatie C+. Hebt ge reeds de prijs ervan vergeleken met een systeem D? Goedkoop zal het niet zijn. Ik ken echter de prijzen niet.

 

Men mag de fabeltjes niet geloven die over het systeem D verspreid worden. Noch belang hechten aan het aantal E-punten die men ermee kan winnen. Deze zijn namelijk schromelijk onderschat, want ze worden berekend op continu aan nominaal debiet werken. Behalve dan het elektriciteitsverbruik: daar wordt een forfaitair getal op gekleefd dat toch wel een stuk lager ligt dan het maximaal verbruik. Het rendement van de wtw is sinds 2011 ook weer slechter geworden, en de winst ervan slaat terug op het nominaal debiet en niet op de gereduceerde debieten gelijk ze overal in gebruik zijn.

 

Opletten met de slaapkamers dat ge daar genoeg verse lucht voorziet. Een gereduceerd normdebiet is aan de lage kant. Met een pollenfilter F7 zullen de buizen ook niet vuil worden. Ik heb de buizen na 5,5 jaren kunnen inkijken: ze glinsteren nog goed.

hier ook pollenfilter F7, de inblaas buis is als nieuw, zowel vlak na het toestel als aan de ventielen.

De afzuig daarentegen, zit al wat stof vanuit de woning in...

Dit na 4 jaar continu draaien.

Het indrukwekkendste is de hoeveelheid roet en andere smurrie in de filters.

 

Trouwens, hier zijn de slaapkamers 's ochtends nog altijd 20 graden of meer - heel de dakverdieping is zonder verwarming.

De nachthal tot boven is wel niet afgesloten met een deur.

 

Mja, dat lijkt me een complexe uitleg (die weliswaar correct is) voor een probleem dat makkelijk te counteren valt.   "De redenering dat je maar een 'klein' beetje moet bijverwarmen met een electrisch vuurtje is niet zomaar juist." Die redenering is WEL helemaal juist indien je het vermogen van die elektrische vuurtjes beperkt ! Dat vermogen dient zo nauw mogelijk genomen, zodat ze alleen maar het verschil tussen 18 en 21°C kunnen bijverwarmen. Daarom verkoopt men elektrische verwarmingstoestellen met een vermogen van bv. 200Watt, zelfs 100Watt. http://www.waassolar.be/infrarood-verwarming-infrarood-paneel-100-watt_NL-12747-3575-0-301836.html  Het zal me verwonderen dat je met 3 x 100Watt in je slaapkamers, ineens voor de helft elektrisch gaat verwarmen... Maar nogmaals: Walter's redenering is correct. Wie 3 x 2000Watt voorziet in zijn slaapkamers, kan wel degelijk eindigen met de helft elektrisch te verwarmen, zelfs méér !