vlakkeplaat zonneboiler welke soorten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

beste,

ik maak plannen om onze zonneboiler te installeren.
het boilervat staat er reeds ( ACV SLME400), dit is geplaatst toen we de combi gascondensatie geplaatst hebben.

Nu is het uitkijken naar een geschikte configuratie voor op het boilervat.

ons gezin & huis is volgende
- 4 personen
- waterverbruik = 50l/dag/p (of zal dit later toch zijn als de kinderen wat groter zijn)
- orientiatie = ZuidWest
- hellingsgraad = 22°

Ik had +/- 7,5m² collector in gedachten of 3 stuks van 2,4m² als ik ACV vlakkeplaat in gedachte neem.

Nu is mijn vraag:
1. geniet een bepaald type een voorkeur (druksysteem versus leegloop) ?
m'n buikgevoel zegt dat leegloop iets veiliger is

2. bestaan er verschillende soorten vlakkeplaatcellen met elk zijn eigen rendement ? of is het enkel vacuum pipes en vlakkeplaatcel dat je keuze in hebt?

3. leeg loop is dit ook met glycol of gewoon water ?

indien andere bemerkingen bij de plannen, laat het zeker weten !

alvast bedankt!Steven

Reacties

Met een boilervat van 400 liter mag je volgens mij een paneelke minder leggen. Al laat ik dit liever aan de specialisten. Ik ondervind dat ze hier in België nogal graag veel m2 leggen. Dit aangemoedigd door de subsidies uiteraard :-).

 

Wij hebben hier ook 2 panelen (weliswaar voor 2 personen) en helaas maar een buffer van 185 liter. Die 2 panelen was ook door de installateur aangeraden. Mocht ik het herdoen, legde ik maar 1 paneel. Nu is onze buffer ruim voor de middag op temperatuur. En op zonnige winterdagen haal je niet meer warmte uit 2 panelen dan uit 1 hoor. De max. temperatuur blijft dezelfde.

Zelfs afgelopen winter moesten de pomp zelden draaien in de namiddag (als het uiteraard al 's morgens zonnig was).

 

Leegloop heeft als nadeel dat het minder snel reageert: vooral in de winter van belang. Het is wel een goedkoper systeem.

N 1. En 3. Waarom zou leegloop veiliger zijn, veilig waarvoor?  Leegloop is normaal zonder glycol en dat is dan ook meteen het grote voordeel. Glycol moet af en toe vervangen worden en dat kost geld.

leegloopsystemen zijn vaak een set. Collectoren en panelen samen omdat de waterinhoud van het spiraal in het vat merkelijk groter moet zijn dan die van de collectoren. 

2. Er bestaan ook binnen de vlakkeplaatcollectoren grote verschillen, vooral warmteoverdracht en isolatie van de panelen is daarbij belangrijk.

Wij rekenen met 60l buffer per m2 als minimum. 400/60 is dan Max 6,5m2 panelen, zeker met jouw helling en oriëntatie (veel opbrengst in zomer).

dag Robin,

merci voor antwoord!

Gisteren kreeg ik ook de opmerking op zonnestraal forum dat ik in de zomer problemen ging krijgen met teveel warmte. moet ik idd dieper op ingaan als 3 panele niet teveel gaat zijn.

Een argument kan (misschien) zijn dat het een boiler-in-boiler is, tapwater zelf is 200l, andere water is CV water dat ook gebruikt kan worden in het circuit van de verwarming. Natuurlijk ik ben er niet fier op maar we zijn wel relatief grote warmwater verbruikers. Dus vandaar ik rekening hield met marge.

Alhoewel ik lees dat zonneboiler voor CV ondersteuning minder verstandig is voor gewone woning.

de woning is voldoende geisoleerd maar geen LEW woning. 

Leegloop moet ik intussentijd ook relativeren, op ecobouwers leer ik nu dat leegloop door de kenners in principe niet aangeraden wordt. (smurrie buizen, indien geen glycol toch nog mogelijke vriesschade).
Tevens is het praktisch niet meer haalbaar heb ik nu gemerkt. Mijn vat komt te hoog om nog volledige leegloop te garanderen, omdat de hellingsgraad van het dak beperkt is

 

 

hi Benn,

merci voor reply, goeie insteek 6,5m² maximum. kan ik naar toewerken.

intrinsiek vind/vond ik het veiliger omdat je ook geen risico in de zomer hebt wanneer overdruk kan ontstaan.
tevens idd goedkoper omwille van glycol. tevens dacht ik minder risico op bevriezen omdat er geen vloeistof instaat, maar dit wordt tegengesproken op het forum hier, dus geen argument meer.

Maar...ik geloof dat leegloop niet meer mogelijk zal zijn omdat boiler op zolder staat en panelen op dak, maar door beperkte hellingsgraad kunnen paneelen niet meer volledig leeglopen.

==> (Klopt dit ? of kan dit met pomp toch nog gebeuren ??)

 

 

Vraag1,

daar je aangeeft verschillende soorten/merken in de vlakkeplaatcollector wereld.

Zegt Wagner&Co je iets qua vlakkeplaat collector ? Vond dit gisteren op internet, gaf een goeie indruk, maar zoek feedack van mensen die kennis van zaken hebben.

Vraag2,

Daar leegloop nu niet meer geldig is voor mij, kijk ik naar druksysteem. Daar ik in de zomer veel opbrengst zal hebben, wat moet ik in acht nemen om overkoken te voorkomen ? Ik lees dat bepaalde glycol mengsels minder goeden zijn (koken vanaf 150°C ipv 180 of hoger bij andere)? Kan je daar concrete tips over geven ?

Grtz,Steven

 

kent iemand een merk van vlakkeplaatcollectoren die afwijken van de gebruikelijke +/- 2,4m² per paneel ?

bijvoorbeeld 2 of 3m² per paneel?

Problemen?

Ik heb hier zo goed als continue teveel warmte. Heb daar op zich geen problemen mee. Is gewoon jammer dat je dat niet kan gebruiken.

Als je veel warm water gebruikt door langdurig douchen kan ik een DWW (douchewarmtewisselaar) alleen maar aanraden. Sinds een tijdje wordt daarmee zelfs in EPB rekening gehouden en spaar je geloof ik tot 5 E-punten. Dus eindelijk erkenning voor de grote besparingsmogelijkheid van een DWW.

Dan kan je sowieso al een paneel minder leggen en spaar je als er geen zon is ook 50% uit op je warm douchewater. Een zeer waterbesparende douchekop doet ook wonderen. Wij hebben een grohe douchekop die maximaal 6 liter/min verbruikt en 70-80% van de douchetijd gebruiken we hem zelfs op spaarstand (zonder echt comfortverlies) waarbij hij amper 2 liter/min verbruikt (= lang douchen zonder slecht geweten ;-) ).

 

Zie ook niet in waarom CV-ondersteuning niet goed zou zijn? Zit je met LTV? Dan heb je op zonnige dagen waar toch verwarming nodig is, maximaal rendement van je panelen.

wagner staat altijd top 1 in de oekotest..in duitsland

http://www.wagner-solar.com/waerme/produkte/solarwaermesysteme/solarhei…

 

 wat gebeurt er in volle zomer eigenlijk.

moet het systeem zo gedimensioneerd zijn dat het glycol nooit begint te koken ?
anders opent het drukventiel zich en loopt de glycol weg ofzo ?

 

hi Paul

interesting...

ik heb nu eens de spec van de Wagner EUR L20 naast deze van ACV Helioplan N gelegd.

Eigenlijk zie ik bijzonder weinig verschil, het ziet er zelfs ongeveer dezelfde datasheet uit met de L20 die er iets beter uitkomt.

Denk dat ik gerust ook de ACV versie kan nemen.

 

Steven, hoe hoger de temperatuur van een object, hoe groter het warmteverlies. Je kan niet eindeloos blijven bijverwarmen.

Vandaar zal bij een vlakkeplaatcollector het warmteverlies bij stilstand groter zijn dan de nodige energie om uw glycol te laten koken. Uiteraard is een expansievat voorzien.

Want of je nu 1, 2 of 3 collectoren hebt, de maximale temperatuur in uw collector blijft dezelfde. Idem als je bv. 2 weken op reis bent (dus geen warmte afneemt).

Je kunt onmogelijk dimensioneren zodat je nooit uw pomp moet stilleggen bij zon. Of tzou een heel klein collectortje zijn ;-)

Duitse en Oostenrijkse merken ( die ook effectief daar geproduceerd worden) zijn kwalitatief altijd goed. Ik zie dat Wagner 6cm isolatie in de panelen steekt. Dat is in ieder geval goed. Het is mij niet direct duidelijk of de absorberplaat aluminium of koper is. Koper op koper geleid beter, wat dan ook beter is voor het rendement. Het Solar keymark is het bekendste kwaliteitsslabel, en dat heeft ie in ieder geval.

Wij verkopen panelen van het merk gasokol. Het standaardpaneel heeft een apertuuroppervlakte van 2,02m2, van andere merken weet ik het niet vanbuiten. 

Leegloopsysteem op een bestaand vat is meestal niet mogelijk, en al zeker niet in jouw geval, vergeet dat maar.

hi Robin, ja inderdaad. nu lees ik op internet dat druksystemen soms toch problemen met koken kunnen opleveren

aan welk mankement ligt dit dan? drukvat die niet goed werkt ?

of toch kwaliteit van vulsel die te snel kookt bijdezelfde druk?
 

hi Benn,

 

is er een verschl voor panelen die je OP je dag legt of IN je dak laat verzinken?

Grtz,Steven

je bent wel beter met systemen te vergelijken en hun performantie

in feite zijn er een pak details belangrijk, niet alleen het rendement van het paneel, want daarmee begint het inderdaad, maar ook de sturing, en zels zoals sommige doen de weersvoorspelling gebruiken als in put om uw verwarming te laten wachten om te stoken.

https://secure.solar-rating.org/Certification/Ratings/RatingsSummaryPag…

die systemen staan op kop

Heliodyne, Inc. HELIO-FLO HF 2410 G 120 AC S E Wagner Solar Inc. ECOBASIC 400 Kingspan Solar Inc. THERMOMAX HP HP90-E80 A.O. Smith Water Products Company CIRREX SACI 04 200504 - 80 ze testen daar de SRCC uses the Solar Energy Factor (SEF) as its performance rating for solar domestic water heating systems.  The SEF is defined as the energy delivered by the system divided by the electrical or gas energy put into the system. The SEF is presented as a number similar to the Energy Factor (EF) given to conventional water heaters by the Gas Appliance Manufacturers Association (GAMA)1, but with the exceptions noted in the Rating Parameters Section.  https://secure.solar-rating.org/Certification/Ratings/RatingsReport.asp…sorteren op SEF, en je zoekt het hoogste getal, en daar zie je dan de beste systemen staan als he tware

topsystemen halen daar 95-98% van de zonneenergie binnen als het ware, en verbruiken niet smet hun pompwerk

https://secure.solar-rating.org/Certification/Ratings/RatingsReport.asp…

 

Prijs en uiterlijk :-). IN je dak zal duurder zijn, maar mooier (al is dat uiteraard subjectief).

ik ga nu wel nieuwe dakbedekking combineren met zonneboiler leggen, dus op die manier zal de meerprijs wat gecompenseeerd worden door minder pannen. en de boiler zou iets meer rendementsvoller moeten zijn denk ik dan?

het zijn hier nog golfplaten met het leuke en aangename asbest erin :) dus die moeten toch weg.

maar ik vroeg me af, als er technisch een verschil is aan het paneel zelf, voor inbouw of opbouw.

Een epdm slabbe extra aan het frame ofzo voor waterdichtheid?

hi Paul, ja klopt wel inderdaad. maar de zonneboiler zelf (het vat) staat hier al enkele jaren dus die ga ik sowieso niet meer veranderen. ik kijk nu vooral voor de platen nog en inderdaad de pompensturing is ook belangrijk. ik ga je informatie vanavond eens van dichter bekijken, alvast beankt voor de link en de merken !

 

 

en waarom zou zonder glycol veiliger zijn?  je moet deze inderdaad nu en dan eens vervangen, maar een goeie glycol gaat toch makkelijk een jaar of 10 mee. 

dat argument van die set begrijp ik echter niet, overigens, veelal is de inhoud van de collectoren groter dan die van de warmtewisselaar in de boiler.

wat oppervlakte betreft ben ik eerder geneigd grotere buffers en minder panelen te nemen, en dat werkt zeer goed. met installaties met een gelaagde buffer van 1500 lt zetten wij meestal 10 m² panelen (dus 150 lt/m²), en daarmee heb je meestal voldoende warm water van april (dit jaar vanaf maart) tot eind oktober.  voorwaarde is wel dat het om een goed geïsoleerde boiler gaat, die van ACV horen daar zeker niet bij, tenzij deze boiler een uitzondering zou vormen.  in hun documentatie zwijgen ze daar over als vermoord, en dat betekent meestal dat het niet denderend is, anders pakken ze er wel mee uit.

inbouw is inderdaad meestal wat duurder dan opbouw, hangt een beetje van het merk af.  maar als je daar een hoop pannen mee kan uitsparen zal het verschil wel heel klein worden.  en inbouw is mooier, en heeft nog wel een paar voordelen.

oppervlakte is ook merkgebonden, de panelen waar ik ervaring mee heb zijn 2.8 m² brutto ( 2.5 m² appertuuroppervlak).

hans d

Hans, wat is goede glycol voor jou?

welk merk / type gebruik je

Grtz,Steven

 

"Maar...ik geloof dat leegloop niet meer mogelijk zal zijn omdat boiler op zolder staat en panelen op dak, maar door beperkte hellingsgraad kunnen paneelen niet meer volledig leeglopen."   Me dunkt dat net wanneer de hellingsgraad van het dak beperkt is (!), de onderzijde van je collectoren nog voldoende hoger zal zijn dan het leeglooppunt van het vat (onderaan), om de effectieve leegloop te garanderen. Zo'n SLME400 is toch 1,9 meter hoog ? En die staat onder de nok van een dak met 22° helling ?

 

"voorwaarde is wel dat het om een goed geïsoleerde boiler gaat, die van ACV horen daar zeker niet bij, tenzij deze boiler een uitzondering zou vormen.  in hun documentatie zwijgen ze daar over als vermoord, en dat betekent meestal dat het niet denderend is, anders pakken ze er wel mee uit."   Dan is jouw ervaring anders dan de mijne, want in dit foldertje van ACV dat je al jaren (!) kan downloaden, vind je het stilstandverlies in Wh. http://www.acv.com/dwl_gateaway.php?f=NjY4X2Rvd25sb2FkLnBkZg==&n=TlRfNjYxWTAyMDBfRl9TbWFydF9TTEVfTkwucGRm  Op pgnr. 4: 93,2Wh voor een 300L vat bij een omgevingstemperatuur van 20°C en een watertemperatuur van 70°C. Met 50mm isolatie - wat uiteraard de dikte van die buffer beperkt. Van die 1500L vaten daarentegen kan ik op het internet hoogstzelden  een stilstandverlies vinden. Kan jij 's een linkje geven ? In ieder geval: ondanks de veel betere compactheid van zo'n 1500L vat is dat met een 100mm dikke Oostenrijkse "Eco Skin 2.0" nog steeds zowat het dubbele. Met 2kWh extra stilstandverliezen per dag, heb je natuurlijk snel... een extra paneel nodig, niet ?   Overigens begrijp ik wel waarom Steven voor een compacte ACV buffer koos. Tot een inhoud van 400L krijg je immers een levenslange waarborg*. Welke "Deutsche Qualität" fabrikant doet dat na ? En hoeveel ervaring hebben die "Deutsche Qualität" fabrikanten met het Belgische harde water ? Bij het Belgische ACV, leidde die ervaring tot méér dan één anti-kalk patent, bij die "Deutsche Qualität" buffers ook ?   * levenslang ? Hoe doen ze dat ? Op dezelfde manier dan Mercedes-Benz 30 jaar waarborg tegen roest biedt = "Niet overdraagbaar op de volgende eigenaar." Zo vermijd je meteen ruim 90% van de garantiegevallen. So what ? Zolang je in je huis blijft wonen geniet je van garantie op je buffer/boiler. Looks fair enough to me !  

steven

wij gebruiken een monopropyleenglycol van thermochema uit losenstein, daarnaast het je nog een heel grote, de firma tyforop uit hamburg en nog wel een paar, maar je vindt die glycols terug onder honderd en een firmanamen.  want waarschijnlijk is er geen enkele fabrikant van zonnecollectoren die zelf een glycol produceert.  het zijn ook nooit zuivere glycols, er worden allerlei inhibitoren en dergelijke bijgemengt om de eigenschappen te verbeteren, bv tegen corrosie e.d.

volgens mij zijn die glycols voor thermische zonnesystemen allemaal goed, ze komen uiteindelijk van maar enkele producenten.  maar experimenteer nooit met glycols voor auto's (die zijn meestal nogal giftig) e.a., want die eigenschappen wijken sterk af en zullen meer kwaad dan goed doen.

hans d

in hun folder van deze boiler vond ik alvast geen enkel gegeven, zelfs de dikte niet van hun isolatie.  maar in de door jou vermelde link vindt je inderdaad wat meer info, al heb ik die niet direct via google gevonden.

het probleem is dat er blijkbaar geen norm bestaat, de ene geeft het verlies op in Wh, de andere in K/h, en dan wordt het moeilijk vergelijken. maar de isolatiedikte zegt toch ook wel iets, en ik ga er van uit dat we mogen aannemen dat 100mm pur beter isoleert dan 50mm.  en dat is nog altijd heel weinig.  onze huizen isoleren we met 100 tot 200mm voor een delta T van 30°, als we de lijn doortrekken zouden we onze boilers toch met minstens het dubbele moeten isoleren.

tegelijkertijd moeten we die cijfers sterk relativeren, uit een onderzoek van het ITW uit stuttgart bleek dat de doorsnee boilers (die dus m.i. maar magertjes geïsoleerd zijn), tot 50% van hun warmte verliezen via de aansluitingen, en die zijn inderdaad niet zo makkelijk te isoleren.

ik heb er nog eentje gevonden van 500 lt met 80 mm PUR en een warmteverlies van 0.1 K/h, dat komt dan neer op 58 Wh.  maar dat is een duitse dus vermoedelijk bij 15° omgevingstemperatuur.  wat je voorbeeld betreft, 5 keer meer inhoud en maar 2 keer meer verlies is al niet slecht. en bij 15° zal de ACV ook weer wat slechter scoren.

onze boiler komt uit oostenrijk, en ik kan je verzekeren dat die veel meer ervaring hebben met hard en ijzerhoudend water, dat tweede is tegelijk ook de reden waarom ze daar niet zo happig zijn op RVS.

levenslange waarborg bestaat wettelijk niet, je hangt dus volledig af van de goodwill van diegene die je deze garantie aanbiedt.  ik heb geen ervaring met ACV, ik weet dus ook niet hoe zij deze toepassen.  wel zijn er een hele lijst uitzonderingen waarbij de waarborg vervalt en waar je dus aardig kan over discuteren.

hans d

hmm...  glycols.. zo giftig zijn ze nu niet hoor...  laten we zeggen dat je ze niet moet drinken, en dat in zuivere vorm krijg je soms problemen met die glycols.

  http://en.wikipedia.org/wiki/1985_diethylene_glycol_wine_scandal

paul

dat hangt van de soort af, er zijn zoveel glycols, en dat is net de reden om alleen maar glycol voor zonnesystemen te gebruiken.

zo is 1,2 ethaandioldietheenglycol (die in auto's wordt gebruikt) toch behoorlijk giftig, ik lees toch op wikipedia:  1,2-ethaandiol is bij inwendig gebruik giftig omdat het in de lever door cytochroom P450 gemetaboliseerd wordt tot oxaalzuur. De dodelijke dosis voor een volwassene bedraagt ongeveer 100 mL, maar voor kinderen en dieren kan een veel lagere dosis al dodelijk zijn.  dus, als deze info tenminste klopt toch niet zo onschadelijk.  komt er bij dat er nog inhibitoren aan toegevoegd worden, en daarvan weten we ook niet wat er in zit.

in het wijnschandaal werd di-ethyleenglycol toegevoegd, en dat is mogelijk iets minder giftig, maar heeft ook een bedenkelijke staat van dienst, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Di-ethyleenglycol, met duizenden doden.

terwijl ik voor propyleenclycol vind:  Propyleenglycol wordt door de WHO gezien als niet-toxisch bij lage concentratie en mag gebruikt worden in voeding, cosmetica en geneesmiddelen.

 

 

je moet geen vergif gebruiken hé vriend, gewoon vragen naar niet giftige antivries.

propyleenglycol is dat allemaal, kost 30euro per 5 liter farmaceutische kwaliteit... dus technische kwaliteit duikt daar gewoonlijk 10 keer onder.

http://www.solarcontact.com/solar-water/heating-components/solar-antifr…

http://shop.solardirect.com/product_info.php?products_id=569

onder verhitting verzuurt dat, dus een beetje kaliumhydroxide (of alkali erbij ) om dat te bufferen

 

nu moet ik zeggen je zou perfect glycerol kunnen gebruiken, dat werkt zeker zo goed

dus niet teveel de fantasietjes geloven , de essentie is vriespunt verlagen tot -15° en kookpunt verhogen, en thats it.

Dus ik zou gewoon glycerine gebruiken jawel

 

paul

ik weet dat wel, maar jij schreef: << hmm...  glycols.. zo giftig zijn ze nu niet hoor >>   en jou commentaar zou velen kunnen doen vermoeden dat glycol = glycol is, en daar zitten dan toch wat risico's in, want dat is niet het geval.  ook nu weer raad je dingen aan die misschien niet zo verstandig zijn.  antivriesmiddelen zijn nooit zomaar zuivere mono- of polypropyleenglycol.  daar zitten inhibitoren in diee r voor moeten zorgen dat de verschilolenden metaklen en kunstystoffen niet aangetast worden, dat ze extreme temperatuursverschillen van meer dan 220 K aankunnen (wat in de voeding en farmacie allicht niet nodig is) enz.  ik kan dus iedereen maar aanraden van niet zomaar een glycol te kopen, maar best die van de leverancier van de collectoren.

als ik kijk naar glycerol b.v. zie ik dat het smeltpunt bij 18° ligt, dus onder de 18° niet vloeibaar en ook maar matig oplosbaar in water (volgens wikipedia), en dus niet zo handig voor zonnesystemen.  je moet deze eerst verwarmen voor je ze in je systeem kan pompen, en met het risico dat de hele boel direct weer stolt. 

een goede antivries voor zonnesystemen bevriest niet boven de -30°C, doorsnee is dat -50°C, vergeet niet dat bij open hemel de temperaturen op een dak snel onder de -20° kunnen duiken.

ik hoop dus maar dat niemand naar jou goede raad luistert.

hmm zo veel zit ik er niet naast hoor

Patent van Dow

http://www.google.com/patents/WO2010008951A1?cl=en

de geheime formule is....

en wat moet ik daarmee? veel bewijs je daar niet mee :-)

Wel formule is 5l propyleenglycol 1l glycerine 120dikaliumfosfaat en verdunnen met 6 liter water en dat is de formule voor uw zonnecollectoren te vullen met een antivries die nauwelijks bevriest tot - 20

Kost dus maximaal 50euro betaal je daar meer voor? 

 

 

 

 

 

ik betaal 78 € om precies te zijn voor 25 lt glycolmengeling tot -20°C, en dan heb ik de garantie van mijn leverancier van zonnecollectoren.  aangezien het me niet duidelijk is hoeveel dikaliumfosfaat jij gebruik tin je mengeling, kan ik niet beoordelen of dat nu goedkoper of duurder is.

25liter = 

12.5l water

10liter polyethyleneglycol

2.5liter glycerine

0.25kg dikaliumfosfaat

alles is per ton te krijgen...

wel op alibaba kost propyleenglycol 1000$ euro per ton., daarmee kost die 12liter 12€af productie

glycerine 1000$ per ton,2,5l > 2.5€

dikaliumfosfate 1000$ per ton (blijkbaar ronden de chinezen alles af)  25cent

 

http://www.alibaba.com/showroom/propylene-glycol-price.html

http://www.alibaba.com/trade/search?fsb=y&IndexArea=product_en&CatId=&S…

Grondstofprijs kost dat antivries spul, uiteraard met dezelfde garantie want uiteindelijk dezelfde formule geeft hetzelfde resultaat 14.75euro

Eeen coefficent x 3 lijkt mij normaal, opslag en aankoop van goederen, moet nog gemengd worden, in bidonnekes gieten, etiketje erop, en distributie doen. Opgeschaald kost dat spul nog 7-10euro per bidonneke. Is in feite normale prijs

Voila bij deze is geanalyseerd of er daar een mogelijke inefficientie zat.

 

paul

lt is niet gelijk aan kg, dikaliumfosfaat heeft een soortelijk gewicht van 2.44, glycerol 1.26 en polypropyleenglycol 1.04.

maar ik heb het voor de lol nog even nagerekend, en ik kom zelfs nog wat goedkoper uit, ik kom met een dollarkoers van 1.39 uit op 10.19 € voor 25 lt.  nu zit er nog wel wat speling op de prijs, die 1000 € zal allicht voor grotere hoeveelheden zijn.  en als het op kwaliteit aankomt, weet ik niet of je met china op de juiste plaats zit.

wat de garantie betreft, aangezien noch jij, noch ik weet exact wat er in de glycolmengelingen zit, kan je dat nooit met zekerheid zeggen.  en ik heb ook geen idee van de eigenschappen van dat mengsel, stollingspunt, damppunt, viscositeit, etc.  ik twijfel er dus aan of bij discussies de fabrikanten jou argumentatie zullen volgen.