Aansluiten Vaillant ecocompact vsc 306 aan domotica systeem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben van plan om een Vaillant ecocompact vsc 306 aan te schaffen, maar ben aan het kijken hoe ik dit best kan aansturen met mijn domotica systeem.
Mijn vereisten zijn simpel.
Ik wil gewoon laten weten aan mijn verwarming of ik thuis ben of weg.
Eventueel ook vakantie als derde waarde.
De enige mogelijkheid die ik nu kan bedenken is met de DCC-Module VR34 0-10v.
Naar ik kan lezen kan je hier een boiler temperatuur mee doorgeven.
Ik vraag mij dus af wat dit nu betekend. Gaat dit om de kamer temperatuur, of is dit in te stellen.
Verder ga ik 4 zones aan sturen, waarvan eentje met vloerverwarming.
Zou ik met deze interface gewoon alle zones op b.v. 22 graden kunnen zetten met een bepaalde spanning in te sturen?
Als iemand hier ervaring mee heeft hoor ik dit graag.
Ook andere opties zijn welkom.
p.s. Ik gebruik nu Zipato als mijn domotica systeem, maar kan eigenlijk zowat alles aan via eventuele omwegen.

Reacties

Hoi Peter,

Hier vind je de handleiding van de vR34 module.

http://www.vaillant.be/stepone2/data/downloads/9c/06/00/bv_iv_vr-34-0-1…

Je moet met een bijgeleverd brugje selecteren of je met de 0-10 V het vermogen van de ketel regeld of dat je de temeratuur van het water regeld.

Ik regel er het vermogen van de ketel mee.

Ter info je vindt op veel sites de module voor 100 Euro of meer. Maar je kan hem via je installateur krijgen voor 28 Euro.

Roeland

 

 

Ook andere opties zijn welkom.

 

Dag- of nachtverlaging lijkt een aantrekkelijke optie als je woning zo lek als een mandje is. Door een lagere binnentemperatuur te accepteren bij afwezigheid is het warmteverlies lager. Met domotica kan daar best wat mee geregeld worden, al dan niet op afstand. Leuk die technische snufjes, maar weinig efficiënt want het werkelijke probleem is uiteraard dat de woning niet goed de warmte kan vasthouden (onvoldoende isolatie, luchtlekken, onvoldoende inertie).

 

In moderne woningen is nacht/dagverlaging vrijwel onmogelijk zonder deuren en ramen langdurig open te zetten. Er valt dan ook niets te verlagen en te regelen met domotica.

 

 

Zijn dat geen praatjes zoals die TL-lamp maar aan te laten Ingir ?

Verwarming afzetten bij langdurige afwezigheid : dan verbruik je ook niks, kan het nog simpelder ?

Ik wil die eerste woning nog tegenkomen waar je winst kunt uitmaken door de verwarming (op lage temperatuur of whatever) aan te laten hoor. En als die al bestaat zal de isolatie zo enorm zijn dat zulk een ketel niet hoeft.

De vergelijking met een TL-lamp gaat niet op want die kun je naar wens aan of uitzetten. Vloerverwarming reageert zeer traag, als je de ketel uitschakelt zal het vele uren duren voordat de kamertemperatuur een halve graad daalt. Om de vloer weer op temperatuur te krijgen moet de vloer ook weer lange tijd opgewarmd worden. Voor normale afwezigheid overdag (werk buiten de deur) of 's nachts heeft verlaging van de binnentemperatuur dan ook nauwelijks tot geen effect op het warmteverlies. Pas als je langere tijd afwezig bent (meerdere dagen) is temperatuurverlaging wel lonend. Maar dan praat je doorgaans over een paar keer per stookseizoen, niet interessant om daarvoor domoticaregeling aan te schaffen.

Je kan de verwarming ook naar wens afzetten, bovendien is in betreffende woning maar één zone met vloerverwarming. En hoe weet je iets van de warmteverliezen van betreffende woning ? Je antwoord zit vol tegenstrijdigheden.

Net zoals men weersafhankelijke regelingen aanraadt, die dingen laten je meer verbruiken en zijn vrij zinloos voor individuele woningen, maar ja,...ene heeft dat gezegd, en het staat in brochures en dus volgt men dat maar.

Je spullen AFZETTEN als men die niet nodig hebt, zo bespaart men. En goed isoleren. Bewijs me anders het tegendeel met deftige cijfers, gemeten in de eerste beste woning, ben eens benieuwd,....

Koen, in een GOED geïsoleerde woning is het CORRECT dat nachtverlaging NIET werkt bij LT-verwarming.

Gewoon omdat de temperatuurschommeling in de woning te klein is.

Stel je laat je woning 4°C afkoelen in 1 nacht (dat zal ook maar gebeuren bij zéér koude temperaturen; dus een paar dagen per jaar). Om die 4°C terug bij te stoken met bv. vloerverwarming of wandverwarming op lage temperatuur, dient deze een paar uur te verwarmen (zeker als deze volledig is afgekoeld). Wil je dus aangenaam warm hebben tegen dat je opstaat, dan zou die al om 3-4u 's nachts moeten beginnen werken. Idem 's avonds. Kom je om 17u thuis, dan zou je (indien je idd 4° wil bijwarmen) ook hier in de loop van de middag uw verwarming moeten laten werken.

Meest logische is dan gewoon de temperatuur op peil houden. Dit kan op een beter stookritme en aan een iets lagere temperatuur.

Om temperatuursdalingen van 4-7°C (tot 15-16°C 's nachts) te bekomen moet uw woning idd een zeef zijn (Jaren '90 of eerder?).

En om nu uw verwarming te sturen met domotica voor die paar keer per jaar die je misschien op vakantie gaat, is ook een beetje overkill hé.

Beste,

 

Dat is uw mening.

Ik wil maar op een plaats aangeven dat ik op vakantie ben, en dat is in mijn domotica systeem.

Op die manier kan ik automatisch allehande zaken aan laten gaan als ik nog maar in de geburen van mijn huis kom.

Ieder diertje zijn pleziertje he :-)

Wat mij stoort is dat fabrikanten nog steeds zo weinig interfacing toelaten.

Dat zou vandaag te dag toch al wat anders mogen.

We gaan op termijn naar Internet of Things, wat veel verder gaat dan wat ik hier wil.

Fabrikanten kunnen best volgen, of zed gaan uit de boor vallen.

En ja, dat is geen verre toekomst.

 

MVG

Peter

Het is ook mijn mening. Temperatuurverlagingsregimes in woningen duiden op energieverspilling door onnodig grote warmteverliezen. In plaats van die temperatuurverlaging te faciliteren met domotica zou je beter investeren in het energiezuinig maken van je woning. Dat maakt de woning bovendien comfortabeler en je hebt die domotica niet nodig.

 

Ik kan begrijpen dat je liever niet over ecologische aspecten wilt discussiëren maar misschien is dit dan niet de juiste plek voor je vraag.

Mijn huis is heel goed geisoleerd.

Alles geisoleerd wat maar kan.

Hogere temperatuur is altijd meer verlies van warmte, hoe goed je ook isoleerd.

Dus temperatuur verlagen kan nooit geen kwaad.

De discutie of je al dan niet een lagere regime moet aanhouden tijdens je afwezigheid is dan ook compleet off-topic.

Het gaat hem hier om hoe het technisch kan.

Ik heb dan ook heel weinig aan opmerkingen of je het zou moeten doen of niet, want die vraag heb ik voor mijzelf al lang beantwoord.

Beste Roeland.

Ik zie in de documentatie staan dat dit niet samen werkt met een eBus regelaar.

<snip>

Let erop dat de interface 0-10 V --> eBus VR 34 niet geschikt is voor gelijktijdig gebruik met een eBus regelaar.Als een eBus-regelaar op het toestel is aangesloten, dan heeft de VR 34 geen functie!Koppel in dit geval de eBus-regelaar los van het toestel.<snip>   Er bestaat ook zoiets als de ComDialog, maar deze is in Belgie nog niet uit. Blijkbaar is dit ook iets met een abbonnements vorm, en dan kan je je afvragen of het sop de kool waard is. Spijtig dat men niet gewoon een makkelijke interface kan/wil maken.   MVG Peter

En blijkbaar verkeerd beantwoord :-). Alle studies, metingen... stellen het tegenovergestelde.

Maar het staat u uiteraard vrij om voor uzelf een andere keuze te maken, al zal je in de praktijk waarschijnlijk niet veel van uw "nachtverlaging" voelen in een zeer goed geïsoleerde woning. Enige wat je zal hebben is wat meer pendelen van uw installatie en de gebruikte temperatuur van uw LTV zal iets hoger moeten om zelfde comfort te bereiken (indien je in relatief korte tijd uw gewenste temperatuur wil halen na afkoeling).

Bent u langdurig afwezig (meerdere dagen/weken), dan is temp-verlaging uiteraard meer dan aangeraden. Vergeet dan wel niet vroeg genoeg terug te verwarmen. Want met LTV verwarm je uw woning geen 5-6 graden in een paar uur.

 

 

 

Wat ik bedoelde met dat domotica niet de moeite is, is dat domotica uitsluitend voor je verwarming niet de moeite is. Als je domotica sowieso toepast in uw woning is dat uiteraard een ander verhaal, dan is de meerkost te verwaarlozen (of zelfs 0) en dan is het wel de moeite.

Hallo Peter,

ik heb ook gedacht dat domotica mijn verwarmingsfactuur en comfort ging verbeteren.  Niet dus; het eerste jaar in onze woning was onze verwarmingsfactuur minder dan 400 Euro; en dat was gewoon de verwarming 24uur laten draaien in een verbouwde woning van bijna 200m2 verwarmd.  Ik zou niet weten wat domotica zou kunnen verbeteren (laat staan hoeveel me dat zou kosten). 

Als je woning zoals je zegt goed geisoleerd is, stop het geld ergens anders in.  Er zijn in huis nog veel automatiseringsprojecten die wel de moeite zijn (bv de zonnewering) en die je wel iets kunnen bijbrengen. 

Nu ik lees ook dat je je zowel radiatoren en vloerverwarming plaatst.  Dat is dus en een dure installatie en weining zuinig (kleine 10% minder zuinig dan zuiver vloerverwarming?) en nog een duur om te regelen.  Dus de radiatoren buitengooien, vloerverwarming op laagst mogelijke temperatuursregime en je spaart direct geld bij installatie en je installatie wordt meer zuinig dan alle domotica je kan bieden. 

Besef dat energieverlies evenredig is met verschil tss binnen- en buitentemperatuur.  En alles wat je verliest aan energie tijdens de nacht/afwezigheid ook terug moet ophalen. De enige winst is  het lagere verlies als je woning kouder is.  Maar dat is in een correct geisoleerde woning verwaarloosbaar.  Je woning wordt immers nauwelijks kouder. Hier thuis gaat veelal de verwarming pas aan na enkele vriesnachten (pas dan wordt de woning <21°C, al kan het ook met lange tijd <14°graden gedurende meer dan een week). 

Walter

Walter,

 

Bedankt voor de post, maar mijn situatie is enigsinds anders.

Ik heb een bestaande woning gebouwd in 1970.

Deze had convectoren, en radiatoren.

Ik heb een stukje aangezet, en dat met vloerverwarming uitgevoerd een 12 tal jaar geleden.

Nu verwarm ik met mazout, maar de ketel is 25 jaar oud, en moet vervangen worden.

De moment om naar gas over te shakelen.

Alles in dit huis is geisoleerd wat er te isoleren valt, dus het enige is nu nog de verwarmings installatie.

Ik heb reeds een domotica systeem, en voor heel andere redenen, toch logisch dat ik ook mijn verwarming wil koppelen.

De domotica is dus in het geheel geen extra investering.

Ik wil alleen maar op een plaats laten weten dat ik b.v, op reis ben, of weg ben.

Nu kan je met de verwarming die ik wil aanschaffen ook tijden instellen wanneer het naar verlaagd regime moet gaan.

Dat wil ik gewoon aansturen vanuit domotica omdat deze dat veel beter weet.

Dus voor mij is de koppeling iets wat ik sowieso wil doen, de kwestie is gewoon hoe.

Daar blijk ik geen antwoord op te krijgen.

 

Roeland,

 

Volgens de handleiding kan je geen ander eBus regelaar gebruiken in combinatie met de VR 34

Ik heb de vraag uitgezet bij Vaillant technische dienst.

We zullen zien met wat ze terug komen.

 

Ik lees ook al een en ander over de comdialog, maar begrijp dat dit nog niet beschikbaar is in Belgie.

 

MVG

Peter

 

Sommige merken, waaronder Viessmann, hebben een module die onmiddellijk communicatie met een domotica systeem toelaten. Vaillant staat niet in de lijst van KNX. Op het eerste zicht kan Vaillant dit dus niet. Met een 0-10 Volt signaal ga een setpunt op de ketel zetten. Dat wil dus zeggen dat je ook zelf in je domoticasysteem een WAR gaat moeten  programmeren.

Een 0-10 Volt signaal is eigenlijk bedoelt om de ketel in een gebouwbeheerssysteem te integreren, niet in een domoticasysteem.

Ik zou dan eerder de mogelijkheid bekijken om via een kontakt de ketel/regeling naar verlaagd regime te schakelen.

Misschien best bij Vaillant zelf informeren.

Ik heb inderdaad net van Vaillant vernomen dat je de VR 34 enkel kan als vervanging van een regelsysteem.

Net zoals je vermeld dus alleen intressant in een gebouw beheer systeem.

Ik heb wel klimaatregeling in mijn domotica systeem zitten, maar wil deze taak liever bij de fabrikant van de ketel laten.

Het kontact is wat ik initieel gewoon wou, maar men kwam met de 0-10V als oplossing.

Deze vraag zal ik dus ook aan Vaillant stellen.

Een andere oplossing is deze module : http://www.eservice-online.de/eBus/eBUS-Koppler-Ethernet.html

Moet dat nog eens nader bekijken.

Ik heb ook naar Viessmann gekeken, maar daar heb je een probleem als je naar meer dan 3 kringen gaat.

Bij mij zijn er 4 kringen, en dat geeft als resultaat dat ik 3 zones met een aan/uit thermostaat zou moeten regelen, ofwel naar een enorm dure oplossing voor grotere gebouwen gaan, maar dat heeft men mij zelf niet willen voorstellen.

Bij Vaillant zijn deze 4 kringen geen probleem met de Calormatic VRC630/3 + VR60 samen met 4 x VR90

Verder heeft de Vaillant standaard bij de VRC630 een buitenvoeler met DCF77 atoomklok synchronisatie, dus altijd correcte tijd.

Bij Viessmann is dit een optie dat men bijna niet verkoopt. (deze gaat wel vanzelf naar zomertijd en omgekeerd, maar wat als dit morgen weer eens anders is)

Verder hebben alle termostaten van Viessmann batterijen, en dat is bij Vaillant niet nodig.

Ik heb niet veel zin om telkens de batterijen van de thermostaten te vervangen.

Verder is Vaillant ook goedkoper.

Al deze redenen zijn voor mij toch nog belangrijk genoeg om Vaillant boven Viessmann te kiezen.

Ik leef dan nog liever zonder koppeling tussen de domotica en de ketel, maar zal daar wel iets op vinden.

 

Als ik het goed begrijp heb je dus vier kringen met voor iedere kring een mengkraan. Maar dat is eigenlijk een beetje overdreven voor een gewone woning. Eén of twee mengers en dan zoneventilen werken ook prima. De zoneventielen stuur je dan via de domotica, en dan afhankelijk van de vraag van de zoneventielen grijp je in op de mengers. Die automatische klok? Tja, als je dit echt belangrijk vindt... De standaard afstandsbediening van Viessmann heeft geen batterijen, enkel de draadloze, wat ook logisch is.  Vaillant is misschien goedkoper, maar je loopt wel tegen de beperkingen van het systeem aan. Een eenvoudige, volledige integratie in domotica is blijkbaar niet mogelijk. In denk dat je beter een keer overlegd met iemand die zulke systemem goed kent en die op de hoogte is van de verschillende mogelijkheden. Om dit te verwezelijken moet je al wat kennis hebben van de materie 'verwarmen'. Dus eerst informeren bij de juiste mensen uit het vak (zowel domotica als verwarming).

Beste,

 

Ik wil helemaal mijn verwarming niet aansturen via domotica.

Alleen naar verlaagd regime, omdat mijn domotica systeem weet wanneer er iemand thuis is, en dus ook wanneer we op vakantie zijn.

 

Verder is het een mengkring voor de vloerverwarming, en drie kringen met een modulerende pomp.

Zoneventiel is aan/uit, wat inderdaad iets goedkoper is.

Het is echter beter om modulerende pompen te nemen, zo krijg je een contsante flow, en kan de ketel veel mooier blijven moduleren.

De ketel die ik neem heet ook al 100 liter water aan boord, en heeft geen eigen pomp, en dus ook geen evenwichtsfles.

Op deze manier moet hij het mist op en af schakelen, en zal hij langer meegaan.

 

In ieder geval wil ik de warmteregeling met buitenvoeler en thermostaten binnen het systeem van de fabrikant houden.

Ik kan niet op tegen al het enineering werk dat daar is ingestoken, en denk dat het beter is daar niet aan te tornen.

 

Ik heb al wel een electronische schakeling voor een eBus <--> RS232 en manieren gevonden om de eBus rechtstreeks aan de sturen.
Dus ga ik na de installatie zelf wat software ontwikkelen om het aan te sturen.

In de regeling van de Vaillant zijn drie mogelijkheden om de ketel te blokkeren via een kontakt. Diegene die je de ketel verkoopt zou dan toch moeten kunnen zeggen welke aansluitingen je moet gebruiken om de ketel uit te schakelen/verlagen.

Ik weet niet wie je vertelt heeft dat je bij Viessmann extra modules nodig hebt voor vier kringen, maar in jou geval met één mengkring en één directe (met vier zoneventielen) kan dit direkt vanuit de Vitotronic 200. Omschakelen naar verlaagd regime kan simpel via een kontakt.

In mijn offerte van Viessmann stond 1 x Vitotronic 200, een Vitotrol 300 en 3 x Vitotrol 100.

De Vitotrol 100 zones gaan dan aan/uit terwijl er in de offerte wel modulerende pompen staan.

Ik wil gewoon alles modulerend, anders kan je een onstabiel systeem hebben, en ik wil ook geen evenwichtsfles.

 

Dat je bij Vaillant de ketel met een contact in verlaagd regime zou kunnen zetten zou fantastisch zijn.

Dan is mijn probleem opgelost.

Ik heb deze vraag uitstaan bij de technische dienst van Vaillant.

 

Wat mij opvalt is dat er heel weinig installateurs van C.V. Ketels op de hoogte zijn van de mogelijke interfaces.

Ik ben mij dus noodgedwongen helemaal in de materie aan het verdiepen.

 

 

 

De ketel die ik neem heet ook al 100 liter water aan boord, en heeft geen eigen pomp, en dus ook geen evenwichtsfles.

Ik zou me toch eerst eens terug informeren en alles terug uitzoeken want dit komt echt niet goed. Het voorraadvat sww heeft een inhoud van 100 liter, niet de ketel. De inhoud vind ik niet terug in de documentatie, maar als verschil in gewicht tussen leeg en gevuld geven ze 100 kg, wat dus enkel op het sww slaat. De waterinhoud van dit type ketel (feitenlijk een wandketel) is zeer beperkt. In de documentatie staat ook overal dat er een pomp in de ketel is ingebouwd.

Sorry, Mijn fout.

Ik heb vergeten aan te geven dat ik de keuze heb gemaakt voor een andere ketel.

Het gaat nu de combinatie "ecoVIT exclusiv 366" en "actoSTOR VIH K 300" worden.

Deze heeft een CV ketelinhoud van 89 liter, en dus geen 100.