Lattenwerk achter fermacell plafondplaten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo

We zitten met volgende gegevens:
De ruimte in onze HSB waar we fermacell platen tegen het plafond willen gaan zetten is 4m60 x 11m12 groot. We gaan werken met platen van 1m x 1m50 en gaan ze lijmen. Omdat we voor dit laatste toch wat schrik hebben voor het wegduwen van de platen, willen we op de naad van twee platen de latten 2 à 3 cm naar binnen zetten (van de plaat) zodat de platen elk 2 à 3 cm 'zweven'. Indien er dan toch ng lijm achter zou geraken, kan het nooit weggeduwd worden door het hout er achter.

We weten niet goed of de platen in de lengterichting van de bovenliggende latten of net haaks op de latten moeten zetten. Haaks dan lijkt het me steviger, al vraag ik me af of het niet sowieso stevig is (lijm wordt zo hard als de plaat zelf). Allen kunnen we dan bovenstaande (twee latten dicht op elkaar bij de naad) niet toepassen omdat de voegen moeten verspringen als een soort laminaat/parket methode.

Als we de lange kant van de platen (1m50) in de lange weg van de ruimte zetten, krijgen we dus wel hele lange voegen. Plaatsen zal makkelijker zijn, maar wat met de stevigheid van het geheel?

Reacties

Beetje vreemde manier van werken, niet?

Normaal maak je toch steeds dat de naad OP een lat ligt en niet ernaast.

Er hoeft met lijmvoeg geen lat achter de voeg te zitten. Maar het is wel gebruikelijk het toch te doen met lat achter de voeg. Ik zie niet goed in waarom lijm je plaat zou wegduwen? Op zich zit de plaat toch al vast, daar doe je lijm op de kopse kant, met de lijmtubes heb je meteen een juiste dosering makkelijk in de hand. Ik zou toch overwegen om de platen van 60 op 240 te gebruiken, dan heb je minder naden. Neem je latten breed genoeg, vergemakkelijkt het schroeven of nieten. Richting is normaal haaks op lattenwerk.

 

Het is inderdaad gebruikelijk, maar we doen het juist om het wegduwen van die lijm tegen te gaan. En het wegduwen van de plaat door de lijm heb ik vanaf dag 1 gehoord, ook van mensen van Xella zelf.

Latten zijn 6cm breed, dus denk voldoende breed om te nagelen/schroeven.

Het haaks op het lattenwerk zetten snap ik nog altijd niet, soms wordt geschermd met 'beter opvangen van de werkende krachten'. Maar op alle filmpjes en brochures van Fermacell, Gyproc, wordt praktisch altijd met de latten mee gezet...wat ik vreemd vindt als dit echt zoveel beter zou zijn. Maar goed, ik ken te weinig van werkende krachten van contructies, dus eigenlijk weet ik het niet.

Deftone82,

klopt, mijn laatste zin is niet correct. Ik heb nog eens bekeken hoe wij ze gezet hebben, en was inderdaad zo goed als altijd met de lange zijde met de latten mee, logisch. Doch haaks op de latten kan je in principe meer uitstijving krijgen omdat je dan met latten en platen een raster maakt. Maar het is wellicht toch interessanter om zoals in filmpje van Xella/Fermacell te werken met de latten mee.

Op zich kan het geen kwaad om naden te hebben zonder lat achter, bijkomend voordeel is dat je plaat dan niet op de uithoek is bevestigd.

Zowel voor plafonds als wanden hebben we ondervonden dat de grotere formaten van platen veel sneller werken, vooral omdat je dan de hart op hart afstand van houtskelet kan overnemen (in veelvouden van 40 of 30), daar waar een eenmansplaat op^dat vlak minder handig is (100 op 150). Wel een zwaar karwei, maar het is leuk om snel vordering te zien... voel je wel serieus in de rug...