vraag voor ventilatie profs (debieten, rendementen, ...)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo allemaal

Wij zijn in zee gestapt met een DHZ firma om onze ventilatie en vloerverwarming te hangen.
Aangezien op plan alles nogal eenvoudig uitzag en ook de opleiding eenvoudig bleek, hebben we dit zonder al te veel begeleiding proberen installeren.

Op hun plan waren enkele 'vervelende' zaken (de tekenaar heeft dan ook nooit de werf gezien). Een aanvoerbuis voor de verse buitenlucht, moest in de berging in een hoek, door de betonnen vloer, naar de kelder. Hierdoor verloren we twee hoeken (berging en kelder) van ongeveer 22 x 25 cm en moest er een gat van 200 à 230 mm door de betonnen vloer van 20cm geboord worden.

Ons eerste idee was om via een vals plafond (dat er toch kwam om afvoeren op het verdiep beter weg te werken) rechtstreeks naar onze leidingkoker te gaan om van daar uit naar beneden, de kelder in te gaan. Hierdoor zou die aanvoerleiding ongeveer 2 meter langer worden en een stuk langer in het 'verwarmd volume' liggen.

Omdat er ook wat andere zaken aan de unit zelf switchen, kwamen we uit op een installatie met 8 bochten van 90° en een 5 tal van 45° terwijl in het eerste ontwerp er maar 5 90° bochten en 2 45° bochten zijn...

Heeft iemand een idee hoeveel verschil in rendement (motor moet langer zuigen om lucht in unit te krijgen), geluidsoverlast, debieten dit zou kunnen betekenen?

ps: er is nog niet te laat, we kunnen nog steeds switchen! Vandaar mijn vraag...

Reacties

Er bestaat natuurlijk documentatie hierover. Men moet het debiet en de doormeter kennen.

 

Ik weet niet goed of ge dit als vuistregel kunt nemen, voor normale buizen en  voor het normdebiet;

Hoek 90°:  5,3 Pa

Hoek 45°:  3,4 Pa

In lagere standen ligt het drukverlies veel lager. Het drukverlies is immers evenredig aan het kwadraat van het debiet. In praktijk zal dit probleem wel meevallen.

totale debiet bedraagt 330 m³ (dus dat zal die aanvoerbuis verse lucht moeten trekken?). Dit wordt via diameter 150 galva buis ingehaald. dan vertrekt er ook 150 diameter om na de vertakking naar 125 over te gaan tot aan de monden.

Er zijn 5 afzuigmonden (berging, wc, badkamer, nachthal, keuken) en 7 inblaasmonden (3 slaapkamers, 3 x in  woonkamer/bureau en in de nachthal (helemaal andere kant waar afzuig staat).

Vooral de keuken afzuig moet veel lucht wegtrekken: 100 m³.

Geen idee of jullie hier iets aan hebben...

Ik kan je niet antwoorden op je vraag, maar kan wel een aantal tips geven voor het uittekenen van je circuit: langere buizen geeft veel minder verlies dan extra bochten, en soms kan je 2 hoeken van 90° vervangen door 2 hoeken van 45°, waardoor je ook minder verlies hebt.

Er is een handige ventilatiegids (met rekenblad) van WTCB (en anderen) dat je kan downloaden op http://www.google.be/search?client=safari&rls=en&q=rekenblad+ventilatie…. Met deze info en de technische gegevens van je buizen (bvb. Lindab) kan je je verliezen en debieten uitrekenen. 

Is wel interessant, maar veel krijg ik er persoonlijk niet uit. Dit schema heb ik van onze DHZ firma ontvangen (daar hebben zij dit voor mij berekend).

En in de handleiding van dit rekenblad staat helaas: " Ook andere berekeningen zoals drukverliezen in kanalen, akoestiek en selectie van ventilatoren maken geen deel uit van dit werkblad."

Spijtig, maar toch bedankt!

De catalogus van Lindab geeft ook info over hoe de drukverliezen te berekenen.

Akoestiek is gelieerd aan drukverlies en debiet: hoe meer drukverlies en hoe meer debiet, hoe meer kans op geluidsoverlast.

En eens je je drukverliezen en debieten kent, kanje ook je ventilatoren gaan selecteren.

Ik geef toe, je bent er wel een paar avondjes zoet mee.

 

 

De gezamenlijke buis van 150 mm diameter is wel erg klein. De luchtsnelheid zal er hoger liggen dan 5 m/s. Ge kunt beter overgaan op 180 of 200. Zo kunt ge voor de aanzuiging uit de keuken beter 150 aanhouden in plaats van 125.

 

De berekening wordt moeilijker wanneer men er naar streeft alle circuits min of meer gelijk te belasten. Het circuit met de hoogste weerstand (langste buizen en meeste bochten) bepaalt de totale opvoerhoogte van de ventilatoren. De andere circuits moeten dan gesmoord worden om niet te veel debiet te bereiken. En dit is natuurlijk in princiep onnodig drukverlies en vereist onnodig vermogen.

 

Het blijft een feit dat bij normdebiet de luchtsnelheid in de buizen hoog uitvalt en veel lawaai maakt. Gelukkig heeft men praktisch altijd voldoende lucht in standen een of twee. Het verbruik van de  ventilatoren ligt dan ook wezenlijk lager. Ik zou in elk geval in de slaapkamers voor twee personen meer lucht voorzien dan de norm. De norm is juist in hoogste stand, maar voorziet in een lage stand te weinig lucht. Voor een confortabele luchtkwaliteit zou men in praktijk 's nachts toch aan 22 à 25 m³/h en per persoon moeten komen.

Dag Pierre

Bedankt voor je nuttige uitleg. Vergroten naar de keuken is helaas geen optie meer. Er werd bij het maken van de wanden/draagbalken van onze houtskelet, op bepaalde plaatsen rekening gehouden met doorvoer van buizen. De afvoer van de keuken moet door een zeer dikke centrale draagbalk. 'Zomaar' het gat groter maken lijkt me niet verantwoord, tenzij architect dit goedkeurt.

Daarnaast, werd dit plan opgemaakt door een firma 'gespecialiseerd' in ventilatie, door onze architect bekeken (toch al vele jaren volledig toegespitst op passief en LEW) en onze EPB verslaggever. Geeneen heeft hier een opmerking over gemaakt, dus ging ik er van uit dat dit allemaal ok is. Al lijkt 100 m3 afzuigen me inderdaad nogal veel door een buis van 125.

De buizen liggen nu, het toestel ligt ook vast, hoe kunnen we nu nog voor één bepaalde kamer meer lucht gaan voorzien? De mondjes na de inregeling zelf meer opendraaien? Of doen we het systeem dan nog meer kwaad?

 

 

Bij afzuiging is het niet zo erg dat de luchtsnelheid te hoog ligt. Dit lawaai gaat samen met de luchtstroming weg van de keuken. Het bepaalt wel welke drukval er zal optreden.

 

Om in één slaapkamer meer debiet te bekomen moet ge dit surplus meetellen bij het normdebiet. De inregelaar stelt dan de ventilatoren af op dit verhoogd debiet. Daarna is het kwestie van gezond verstand. Ge laat de uitmonding van het circuit met de hoogste weerstand zoveel mogelijk open. Het debiet zal er te klein zijn, omdat de andere circuits met lagere weerstand te veel lucht opeisen. Dan kan men beginnen met de andere monden te smoren tot op het normdebiet. Deze regeling zal wel niet in éénmaal juist zijn. Maar gezien elk debiet evenredig is met de vierkantswortel van de opvoerhoogte en omgekeerd evenredig met  de vierkantswortel van de weerstand is de regeling snel convergent. De toevoer en de afzuiging worden natuurlijk afzonderlijk geregeld.