Buffervat keuze

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,
Ik woon in Hongarije en wil mijn houtgestookte cv-kachel opnieuw aansluiten. Kan iemand mij vertellen of ik een buffervat met of zonder spiraal moet gebruiken.En is er ook ergens een foto c.q. afbeelding te vinden van een reeds geplaatst buffervat met toebehoren?
Gaarne reactie,
Met vriendelijke groet,
Charlie

Reacties

BUFFERVAT MET SPIRAAL.

Maar daarin heb je dan meerdere keuzes:

  1. de warmte door de spiraal en dan van het vat aftappen op verschillende hoogteniveau's (verschillende temperaturen) voor je sww-circuit en voor je c.v.-circuit. Je moet dan wel een temperatuursgelaagd buffervat aanschaffen. (zie "schichtleitpuffer SLS" onder rubriek speichertechnik bij solarbayer.de als je Duits verkiest boven Engels)(of "stratification buffer" rubriek "storage systems" bij solarbayer.com als je de Engelstalige site wenst)
  2. Of je houtkachel rechtstreeks aansluiten op het vat op het juiste niveau, en warm water aftappen via de spiraal... Dan moet je de spiraal gebruiken voor je sww-circuit. Voor je c.v-circuit (bij wandverwarming, vloerverwarming, convectoren)  moet je dan de juiste aftapniveau's op je vat kiezen. (zie boileraansluitschema van hygieneschichtenspeicher bij solarbayer.de)(hygienic buffer bij solarbayer.com)

Installatie-schema's ("hydraulikschemen") voor alle combinaties met solar en mazout (öl) en gasketels en in jouw geval houtketels (holzvergäser) vindt je onder rubriekhoofding "services" bij solarbayer.de; op hun Engelstalige site kan ik het niet vinden, maar veel tekst staat er niet, het is een schemaboek. De details voor je vat ga je de technische fiche van je gewenste vat moeten bekijken.
  
Daar heb ik de finesses van de solartechniek geleerd...
Vele firma's uit duitsland verkopen die buffervaten al of niet in paket met een eigen zonnecollector. Ze verkopen ook via eBay.de als je dat aanspreekt. En hun prijzen zijn zeker concurrentieel te noemen; terwijl hun keuze van types/modellen buffervaten zeer groot is. Andere firma's kan je ook hiervoor benaderen uiteraard, maar niet alle tyes/modellen worden dan aangeboden en men beperkt zich tot 1 of 2 modellen/types. Alle firma's die zonneboilers verkopen hebben buffervaten.

hm... niet echt een antwoord op de vraag of hij nu een buffervat met of zonder spiraal moet gebruiken.

Ik kwam op deze topic omdat ik deze middag met een cv-installateur heb gesproken ivm de installatie van een houtvergasser met buffervat(1500L) +  een zonneboiler(op termijn). De cv-installateur zei dat een buffervat zonder spiralen voldoende is. Ik weet niet wat ik daarvan moet denken, de mensen hier in Slovenië zijn nogal no-nonsens en budget-minded. Ik heb dus volgende vraag:

- Zou ik een buffervat nemen zonder spiraal, met 1 of met 2 spiralen, en waarom?

groeten

Het is wel al een oude topic die al eens opgerakelt is maar ook ik zit met dezelfde vraag (en dus een beeetje dom om een nieuwe topic te tarten). Ik heb al wel wat aanbiedingen gehad voor energievaten in allerlij vormen (oa. Vaillant, Weishaupt, Paradigma, Citrin solar,...) maar ik zie door het bos de bomen niet meer. Ik begrijp de technologie wel die achter sommige buffervaten zitten, doch is de prijs soms ook jammer genoeg hoog en ik vraag me af of die meerkost wel economisch verantwoordbaar is. Verder lijken mij de puffers,dus met apart drinkwaterstation, niet zo interessant omdat je dan een extra pompje hebt hiervoor (meer energie + meer zaken die kapot kunnen gaan).

 

Ik ga waarschijnlijk in de richting van een zonneboiler (2 à 3 vlakkeplaat collectoren) en warmtepomp (6kW, grond/water) voor mijn verwarmingsoplossing (passiefhuis, 3kW warmtebehoefte?). Ik dacht aan een buffer van 500l.
Ik ben eens benieuwt wat jullie mij aanraden en met welke motivatie?

Dave,

ik versta dat je het buffervat niet gebruikt voor verwarmingsondersteuning, enkel voor SWW.

Dan zou ik niet spreken van buffervat maar van 'boilervat'.  500l is veel voor SWW.  Zeker met die zeer zware warmtepomp kan je je beter een kleiner vat nemen.  Dan moet je niet constant die 500l warm houden. 

Ik zou dan eerder naar een 300liter gaan, systeem met 2 spiralen.  Wel zien dat de buffer 'warmtepomp' aankan.  Dat wil eigenlijk zeggen een voldoende grote spiraal voor de warmtepomp.  Zodat die zeker zijn vermogen kwijt kan. 

en ook 3kW verwarmingsbehoefte is veel voor een PH.  Met 3kW, zou je zeker niet meer dan 4kw moeten installeren (dat maakt je collector weer 1/3 goedkoper.

Walter

Ik zou de buffer wel als verwarmingsondersteuning willen gebruiken. Op zich is de investering groter dan een systeem met klassieke boiler maar hoop op termijn (door werken van de warmtepomp op gunstigere tarief + zonnepanelen) deze investering willen terugwinnen.

De 3kW is waarmee de berekening waarmee verschillende leveranciers zijn komen aandraven. Volgens phpp berekening is het veel minder (1,3 kW?). Hoe dan ook is 6kW blijkbaar zowat het minimum van warmtepompen grond/water op de markt.  

Dave,

als je 1,3kw nodig hebt moet je niet meer installeren.  Ik verbaas me wel dat je bereid bent van een een fortuin (30K Euro?) te betalen aan een systeem dat 4keer te groot is je woning. 

Als ik met niet vergis heeft vaillant een kleine grond-water warmtepomp van een 2kW (eigenlijk bedoelt om in combinatie met gasketel te werken). 

Maar als er geen kleine warmtepompen zijn op de markt is dat misschien niet zo een goede keuze?

Al eens berekent hoeveel buffer (in uren) die buffer kan bieden voor woning?

Los daarvan, in je passiefhuis heb je 3 maanden per jaar verwarming nodig; in die drie maanden is er geen zon (en op de zonnige dagen heb je ook geen verwarming nodig).  Dus de zon zal niets bijdragen tot je verwarming (en de buffer is te klein om dagen zon te stokeren). 

Volgens mij ben je iets aan het bouwen dat tot niets gaat dienen.  Tenzij je natuurlijk aanvaard dat een grote kost maar een zeer kleine besparing brengt. 

Er zijn nog wel meer problemen te benoemen. 

Walter

De 3kW is waarmee de berekening waarmee verschillende leveranciers zijn komen aandraven. Volgens phpp berekening is het veel minder (1,3 kW?). Hoe dan ook is 6kW blijkbaar zowat het minimum van warmtepompen grond/water op de markt.

 

En weer een installateur die zijn bedrijfstak ten schande maakt. Het is blijkbaar eerder regel dan uitzondering.

Het voorstel dat nu op tafel ligt (met een boiler) is ongeveer 11 à 12k (warmtepomp, boring, vloerverwaring, boiler) maar ik ben er inderdaad niet gelukkig mee dat ik zoveel moet neerleggen nadat ik al serieus geïnvesteerd heb in mijn woning. Helaas heb ik geen aardgas in de straat en zou graag met vloerverwarming werken dus leek mij van alle alternatieven de warmtepomp nog geen slechte keuze. De boringen zijn ook niet verschrikkelijk duur (prijzen rond 3500 à 5000€), dus tov. een lucht/water of lucht/lucht systeem lijkt me dit wel de betere keuze dan.

De boiler voor een warmtepomp is redelijk duur omdat deze zijn warmte kwijt moet zoals je ook aangeeft. Mijn woning is een renovatieproject, dus voor een zonneboiler krijg ik wel een serieuze sponsoring. Als ik dan voor een klein beetje opleg een installatie kan hebben die zichzelf kan terug verdienen lijkt me dat geen slechte beslissing. Enkel kan ik inderdaad misschien het idee van de verwarmingsondersteuning beter schrappen zoals je aangeeft, omdat ik daar misschien niet veel aan ga hebben? (Ik dacht eventueel om de buffer te laden aan nachttarief om niet aan een duurder dagtarief te moeten verwarmen, maar met vloerverwarming is dat misschien onzin?)

Qua vermogen van de warmtepomp valt de meerprijs al bij al toch nog wel mee. De vaillant 3kW warmtepomp kost een geode 2500€ minder als zijn grotere broertje van 6kW, maar die laatste zou qua onderdelen ook van een betere kwaliteit hebben  (heb ik me laten wijs maken). De grondboringen zijn verhoudingsgewijs natuurlijk ook duurder.

Jammer genoeg gaat het niet over één maar wel over meerdere installateurs... Daarom twijfel ik ook soms dat ik ze misschien wel moet geloven. Ik heb hen gedetailleerde gegevens bezorgt over mijn woning. Zou PHPP met sommige zaken rekening houden waarmee een klassieke berekening dat niet doet? Ze starten ook met andere uitgangspunten (temperatuur buiten -10°C)

Dave, 

eerste vraag die je moet stellen; heeft de installateur ervaring met passiefhuis.  Indien niet dan ofwel zoek je een andere, danwel laat je ontwerp van de verwarming over aan de architect.  

Waar is je architect eigenlijk; die moet je hier toch verder kunnen helpen (en naar mijn mening voor dergelijke onzin behoeden).  

Maar het is altijd hetzelfde: 'installateurs' denken verwarmingsontwerpers te zijn.  Maar eigenlijk zijn het gewoon loodgieters.  Voor het ontwerp ga je naar een ingenieursbureau.  Dat doe je voor alles wat 'moeilijk 'is.  In de bouw kan de architect veel van die technische ontwerptaken op zich nemen.  Maar als hij het niet kan, dan moet hij experten zoeken (dat gebeurt bv veel voor stabiliteitsontwerp-laat je die over aan de metser?).  De architect moet de juiste reflex hebben te weten waar de bouwheer terecht moet voor welk ontwerp deel van je huis.  Schud dus zeker je architect wakker opdat je een correcte verwarming krijgt (maar misschien heb je gewoon geld te veel en dan kan natuurlijk alles, maar een 'goed' ontwerp zal het niet worden...).  

Heb je trouwens een phpp berekening, dan kan  een ontwerper die gewoon gebruiken als uitgangspunt.  

Phpp is 'vollediger' dan een gemiddelde warmteverliesberekening.   Maar zelfs de simpelste juist uitgevoerde warmteverliesberekening gaat niet ineens van een 1,3kW Phpp rekening aan 6kW komen.  

ivm die minimum buitentemperatuur; in vlaanderen is die normaal -8°C, aan de kust iets warmer.  Dat is voor een wamteverliesberekening volgens 'de norm  -moet even passen bij het juist norm nummertje.   Iemand die rekent bij -10°C vindt veelal zomaar een referentie uit (ik denk eigenlijk omdat dat voor de gemiddelde bouwheer aannemelijk klinkt dan -8°C). 

Phpp 'mag' nog een hogere temperatuur nemen.  Dit omdat de 'traagheid' bij een passiefhuis nog eens vele male groter is dan bij een gemiddelde nieuwbouw met redelijke isolatie.  'De norm' rekent die -8°C bij een gemiddelde over 1 dag (zoek maar eens op wanneer hij in Vlaanderen nog eens gemiddeld -8°C was gedurende 1 dag, ik dacht in Ukkel 1 dag de voorbije 20 jaar), passiefhuis dacht ik rekent iets als een 48uur of zelfs meer.  Dan kom je ergens uit tss een minum temperatuur tss -6°C en -4°C als ik met niet vergis.   

Walter

Ik ben bij een paar installateurs geweest. De ene al wat meer gespecialisseerd in lage energie woningen als de andere maar eingelijk krijg ik hier toch gelijkaardige offertes van.
Bij mijn architect moet ik het niet gaan halen, mijn woning is zijn eerste passiefhuis. (Iedereen moet het eens leren + bij de keuze van de architect was het plan van passief bouwen er nog niet.)
Ik ga nog eens terug grijpen naar mijn phpp berekening en kijken wat ik daaruit kan halen. Maar suggesties zijn altijd welkom natuurlijk.

Met een passiefhuis zou je kunnen overwegen om een warmtepompboiler te nemen voor SWW, plus een L/L-warmtepomp voor ruimteverwarming/koeling in de leefruimte en een kleine elektrische kachel in de badkamer.. De investering is dan maximaal € 5.000 in plaats van € 12.000. Voor die bespaarde € 7.000 kan je 12 jaar lang stroom inkopen. Of je koopt er zonnepanelen voor waarmee je een deel van je stroomverbruik zelf opwekt.

Voor dergelijke lage energievraag zou ik toch neigen naar l/w wp in jou geval (geen gas). Wp zelf is dan goedkoper, boringen niet nodig. Kan je heel wat uitsparen aan investering. Ik heb dergelijk systeem en verbruik een 1000 kWh per jaar voor verwarming en warm water...