leem op pavaplan

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In ons houtskelet had ik voorgenomen om een laag van 2 à 3 cm leem aan te brengen op de muren. Er is een binnenmuur in kalkzandsteen en daar is dat geen probleem. De buitenmuren zijn aan de binnenkant luchtdicht gemaakt met pavaplan. Daar is het blijkbaar maar mogelijk om +-0,8 cm (basis 0.5 + net + 0.3 afwerking) leem aan te brengen.

Ik ben nu bezig met de binnenmuren en had gedacht om hier fermacell voor te gebruiken. De stukken buitenmuur waar er een leidingsspouw nodig is had ik ook willen afwerken met fermacell. Op fermacell platen kan volgens de info die ik gekregen heb ook slechts een laag van +-0.8cm op.

Zijn er andere opties om toch een dikkere laag leem te kunnen leggen? andere beplating?

Heeft er iemand ervaring met dikke lagen leem op pavaplan, fermacell, OSB eventueel?

Reacties

Zoek eens op "Heraklith" op dit forum.

fermacell is stijver (stijfheid gebouw) en ook steviger. Heraklith is ook 25mm dik terwijl fermacell maar 10 of 12.5 mm dik is.

Kan je op een pavatherm plaat van 20mm dik, pavapor plaat van 16mm dik  of heraklith plaat 2 a 3 cm leem plaatsen?

Op heraklith heb ik het al toegepast (3 cm dikke leem).

Op pavatherm heb ik ook geleemd met 3 cm leem, maar dat was pavatherm van 6 cm dik.

zou heraklith als plafondafwerking met daarop 3 cm leem mogelijk zijn? Of is dat gewoon niet doenbaar zo'n hoeveelheid leem tegen het plafond?

Ik heb zowel op heraklith als pavatherm geleemd op een balk, dus horizontaal.

Op de pavatherm was een ramp, enkele keren kwam de leem er gewoon volledig af tijdens het lemen.

 

Bij de heraklith was het geen probleem. Zeer goede hechting.

Koop wel de standaard heraklith, de andere is veel te duur en ook niet nodig.

Wij bouwen binnenkort ook houtskelet met de wens om alle binnenmuren met leem af te werken. Ik wilde graag een stevige ondergrond waar gemakkellijk iets aan op te hangen is. Daarom gaan we waarschijnlijk voor OSB als ondergrond met leemplaat .  Dan heb je 22mm leem in droogbouw, die tegen de OSB kan geschroefd worden.

 

Mvg, Marc