Geluidsisolatie bijplaatsen ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik zit met het volgende probleem.
We hebben net een nieuw dak laten plaatsen.
En de dakwerker heeft Aluthermo Quatro geplaatst als isolatie.
De Aluthermo isoleert echter zo goed als niets van geluid.
Nu wou ik glaswol bijplaatsen om het geluid te dempen.
Maar dat kan blijkbaar niet omdat de Quatro als gesloten dampscherm werkt.
En de glaswol dan zou schimmelen.
Weten jullie mss een oplossing ?

Mvg Serge

Reacties

Je moet best massa hebben om het geluid beter tegen te houden.

Glaswol is nog altijd licht van gewicht.

Dan nog iets anders, je isolatie is dampdicht, dus zou je een vochtbufferende isoaltie moeten gebruiken.

Cellulose-isolatieplaten is misschien een oplossing, maar zou voor alle zekerheid ook nog een intello dampscherm bijnemen.

 

En dan nog iets, die aluthermo is eigenlijk geen goede isolatie, lees dit maar eens.

http://bouwinfo.be/forum/threads/89451-AluThermo-Quattro-Isolatie-goed-…

 

Of gebruik de zoekfunktie hier op ecobouwers.

conclusie:     dus meer isoleren, niet alleen voor het geluid.

Zoals Walter al zei zal ik je jammer genoeg ook teleur moeten stellen wat de isolerende werking van Aluthermo betreft. Hieronder een link vanop dit forum met iemand die een test deed en dit verklaart, zowel toepassing als vloerisolatie, dakisolatie en spouwisolatie komen verder in de reactie's aan bod.

http://www.ecobouwers.be/forum/post/praktijktest-dunne-reflecterende-is…

 

Wij hebben ons dak laten isoleren met sandwichpanelen met 20 cm eps erin, dit dempt het geluid ook niet zo heel erg en aangezien ik graag veel lawaai maak op m'n hobbyzolder hebben we er nog 12 cm minerale wol ondergehangen. De sandwichpanelen zijn evenaans volledig dampdicht, zoals de aluthermo in uw geval. De minerale wol hebben we geplaatst in de vorm van spijkerflensdekens en ik vermoed (het is al even geleden) dat er niet specifiek gelet is op het vermijden van vochtproblemen. Ik merkte vorige winter, en ook in de koudste dagen van deze winter een geurtje op in deze ruimte dus ik ga in de toekomst toch eens proberen de isolatie te benaderen om deze te ontroleren.

Ik denk dat je best een intelligente damprem neemt en geen volledig dicht dampscherm zoals ik deed, het vocht dat erin geraakt kan dan immers niet meer weg.

Bedankt voor de reacties.
Idd,een ademend dampscherm is mss beter.
Ik had gedacht om pur platen te plaatsen deze hebben meer massa en kunnen toch beter tegen vocht niet ?

pur platen houden zeer weinig warmte tegen.

Met massa bedoelen we niet dichtheid maar gewicht.

+ neem vochtbufferende/zware isolatie, is veel beter. (ook om warmte tegen te houden)

Welke isolatie (merk) zou dan het beste geschikt zijn?

pavatherm isolatieplaten

homatherm cellulose platen

 

+ intelligent dampscherm intello

 

Ga gewoon eens langs bij een ecologische bouwmaterialenwinkel.

Niet alle natuurlijke isolatie is zwaar (wel vochtbufferend)

Vlas is bijvoorbeeld zeer licht, dus minder geschikt om warmte tegen te houden

 

 

Mss een stomme vraag , maar zouden polystyreen platen(piepschuim) van 10cm een oplossing kunnen zijn? Ik weet dat deze niet zo hard isoleren maar deze kunnen zeker niet schimmelen of rotten.

-

piepschuim gaat de warmte ook niet tegenhouden.

Wat betreft schimmel, de piepschuim zal niet rotten, maar schimmel kan overal onstaan. (aan de buitenkanten, tussen de 2 lagen, tussen houtwerk en dan kan het ook zijn dat deze andere materialen gaan rotten)

Piepschuim biedt geen enkele akoestische isolatie.

ik denk dat het tijd is om na te denken over de reele warmteisolatie en akoestische isoaltie die je nodig hebt of vindt.

ik weet niet of er een goede oplossing kan zijn met behoud van de bestaande isoaltie.

Anderzijds is een plat dak ook niet dampopen, dus moet het mogelijk zijn.

 

Als je echte akoestische isolatie wilt, ga je toch wat vezelachtig materiaal nodig hebben (glaswol, cellulose) met daaronder nog massa. Ik denk dat Walter sijn antwoord in die richting gaat.

Ik sluit me ook aan bij de opvatting van Walter: Vochtbufferende isolatie (cellulose, houtvezel) aanbrengen; aan de binnenzijde voorzien van een dampvariabel dampscherm (bv. Intello) zodat vocht van interne condensatie in warme periodes langs binnen kan uitdrogen. Gezien de beperkte isolerende bijdrage van Aluthermo, kan het toegevoegde isolatiepakket hopelijk voldoende opwarmen om te kunnen uitdrogen in de zomer. De ventilerende laag van tengel- en panlatten onder pannen of leien (zo is het uitgevoerd veronderstel ik) is eerder een nadeel omdat de opgebouwde warmte kan weg-ventileren en de binnenisolatie zo niet vlot kan opwarmen - bij een plat dak hebben we dit probleem niet. Erg spijtig dat die aluthermo geplaatst is... aangebracht aan de binnenzijde als bij-isolatie en tegelijk dampscherm bij weinig beschikbare hoogte, kan het soms zin hebben.

Als ik cellulose isolatie zou plaatsen, moet er dan tussen deze en de aluthermo een spatie zijn of mag deze ertegen komen ? En in plaatvorm of gespoten ?
Mvg serge

Gewoon ertegen, en in plaatvorm (gaat goedkoper zijn omdat je niet zo dik gaat isoleren.)

 

ps: in mijn laatste 2 posts had ik het over warmte tegen te houden, maar bedoelde eigenlijk ook geluid.

Mag ik vragen of er een reden is waarom de dakwerker aluthermo gebruikt heeft ? Misschien had hij hier een speciale rede voor. Ik geloof ook dat je met dit materiaal geen recht hebt op een premie... Als hij dit product standaard bij al zijn klanten gebruikt kan je hem hier misschien eens over aanspreken / raad vragen.

 

Zoals hierboven al vermeld zal je met een laag houtwol of cellulose rechtstreeks onder de aluthermo al een goede thermische en akoestische isolatie bekomen, in zomer en winter. Denk ook goed na over de dikte, vaak is de meerprijs voor een extra centimetertje nihil ten opzichte van de voordelen die het nadien biedt.

Wij wonen in een rijhuis en als hij andere isolatie had gebruikt dan moest hij heel het dak ophogen. En dan kwam veel werk bij kijken en dan ging prijs de hoogte in.
Idd je krijgt ook geen premie voor deze isolatie.
We kunnen tussen de balken maar 8cm bijplaatsen.

Op zich was het dus geen slecht idee om voor dunne isolatie te kiezen, dit betekend dus ook dat er beperkingen zijn voor het plaatsen van extra isolatie. 

 

Je kan de huidige balken van 8cm verdikken met een extra balkje eronder of hier een laag balkjes geschrankt op plaatsen om dikker te kunnen isoleren maar dan moet je deze plaats wel hebben, als je de ruimte eronder wil gebruiken is dit misschien niet mogelijk. 

Je kan door de beperkte ruimte ook kiezen voor een materiaal met een lagere lambda-waarde (dus betere thermische isolatie) maar vaak gaan de akoestische eigenschappen en hitteweerstand in de zomer dan achteruit, ook zijn deze materialen vaak minder ecologisch.