Ervaring verwerking Fermacell?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

wij gaan voor de wanden van onze houtskelet hoogstwaarschijnlijk Fermacell gebruiken.
Als ik offertes en inforvraag, krijg ik veel verschillende meningen over welke afmetingen ik best gebruik en of ik met rechte kant (verlijmen) of afgeschuinde kant werk.

Ik wou hier polsen naar de meningen/ervaringen van volgende vragen:

- wanden:
welke afmetingen:(plafondhoogte 2m57),
welke afwerking: verlijmen met rechte kant of schuine kant?
welke afstand voor lattenwerk?
- plafonds:
is dikte 10mm voldoende?
Welke afmetingen,
welk afwerking?
welke afstand lattenwerk?

Alvast bedankt voor jullie input!

Reacties

Fermacell is een product dat zich makkelijk laat bewerken met typisch houtbewerkingsgerief (cirkelzaag, decoupeerzaag), let wel op voor de stofontwikkeling die dat met zich meebrengt...

Mijn ervaring (groot deel van de binnenwanden in houtskelet zelf gezet):

Werk zo veel mogelijk met de rechte kant en verlijm deze. principe 'stotend plaatsen'
De fermacell lijmtubes hebben een speciaal daarvoor gemaakte spuitmond die twee fijne lijmstrengen maakt.

De met rechte kant correct verlijmde platen bewegen niet meer, zijn veel beter, mooier en blijvender af te werken dan met afgeschuinde kant.

Afgeschuinde kant is zo'n beetje voor wie gipskartonplaat gewoon is, maar vergt veel meer afwerktijd dan de stotende plaatsing met rechte kant. Je moet wel goed opletten dat je de platen in alle vlakken goed aansluitend plaatst. Houd rekening met het gewicht van de platen! Meer dan 45kg voor een 2,6 op 1,2m plaat (plaats dus ook geen pallet fermacell zonder nadenken op een doorsnee verdieping want je spreekt al snel van een 2 ton...

Voor de afmetingen vond ik het uiteindelijk het snelst werken om voor de wanden 12,5mm platen van 2,6m op 1,2m al vanop de stapel op pallet met zaag met instelbare diepte te verwerken tot de correcte lengteafmetingen, deze dan omwille van gewicht eventueel in twee of drie te doen en te markeren (als je alleen werkt). Met twee (of drietal) mensen kan je volle plaat ook zo zetten, verticaal, wat snel werkt. Plaatsen gaat snelste met zware niettacker. Zie voorschriften voor type en lengte nieten. Je moet omwille van stabiliteit de voorschriften van fermacell volgen (dus vrijveel nieten / schroeven) per plaat. Na enkele meerdere uren (8 à 12u ofzo) verwijder je met een spatel of beter fermacell lijmmes de hardgeworden resten. Wacht niet te kort want dan smeer je lijm uit, wacht niet te lang want dan is deze keihard. De verlijmde plaat bereikt dezelfde sterkte als een volle plaat. Dit is niet het geval met een gipsvoeg. Wij hebben geen enkele barst in lijmvoegen, wel in (slecht uitgevoerde) gipsvoegen (kon op sommige plaatsen niet anders om toch met gipsvoeg te werken).

Meestal staan je stijlen hart op hart 40 of 60cm, wat werken met platen van 1,2m een plezier maakt voor de wanden.
Voor de afstanden van schroeven/nieten en de afstanden van de stijlen bekijk je best de technische info van fermacell.

http://www.fermacell.nl/nl/docs/Productblad_FERMACELL_Gipsvezelplaat.pdf

http://www.fermacell.nl/nl/content/montagewanden_met_houten_onderconstr…

Je kan op de fermacell site heel uitgebreide info vinden tot zelfs filmpjes over hoe je best werkt.

Voor de plafonds volstaat 10mm, indien je hogere brand of akoestische weerstand wenst kan je dubbel uitvoeren.
Latafstand zie Fermacell. Wij hebben voor plafonds met platen van 0,6 op 2,6m gewerkt wat wel handig was.

douchecel/badkamer kan je uitvoeren met Fermacell H2O panel (cementgebonden)

 

 

 

 

 

 

 

rechte kant en lijmen, zo gebruik je ten volle de mogelijkheden van de platen

 

neem platen best zo groot mogelijk, dan heb je minder naden, hier toch altijd een beetje extra werk aan, lijm afsteken, ...

maar voor platen 120 x 260 moet je dus wel altijd zeker met 2 zijn, op sommige plaatsen, vb traphall met 3 !

 

ook de schroeven zijn net iets anders dan bij gyproc, gemakkelijk is een schroefautomaat, (vijsmachine met schroefvoorraad in lader)

 

latafstand : in HSB zit er minstens aan één zijde toch altijd een OSB op de wand? andere zijde is 40 cm bij ons

 

succes ermee

Inderdaad, rechte kant, en grote platen = minder naden en minder werk bij de naden + steviger

schroeven met schroefautomaat -> maar nog sneller / efficiënter = vast schieten met grote nieten. Zie fermacell voorschriften voor type nieten en afstanden.

Niet in iedere houtskeletbouw zit er minstens aan één zijde osb. Fermacell 12,5mm kan, mits juist toegepast, perfect als uitstijvingsplaat dienen = geen osb nodig, als luchtdichting / damprem gebruik je dan bijvoorbeeld proclima intello doek. Iets wat met gipskartonplaat (zoals gyproc) onmogelijk is.

klopt, was ik vergeten, nieten is een goede mogelijkheid en ook snel

 

Rigidur is een alternatief voor Fermacell. Naar mijn mening minstens even goed. Gyproc is de fabrikant hiervan.

Toen ik er een paar jaar geleden mee heb gewerkt was Rigidur iets voordeliger.

Gisteren een vreemd advies gekregen op Batibouw.

De man in kwestie raadde aan om het lattenwerk niet verticaal maar horizontaal te plaatsen. Dan moet je het lattenwerk niet zo 'nauw' uitmeten. Daarnaast was het lijmen niet zo gunstig bij verticale plaatsing want meestal komen twee platen bij elkaar op een lat (ieder op de helft). De lijm zal zich tussen de lat en de plaat zetten en dit kan scheuren geven omdat de lijm erg hard wordt...

Ik vond het twee heel vreemde theoriën, al zal er wel iets van kloppen. Alleen lijkt mij bij een horizontale plaatsing de 'voeg' tussen plaaten zo onstabiel...

Heeft iemand het zo ooit gedaan.

Hij was ook geen voorstander van het lijmen...voegen was veel beter.

ps: de fermacell handleiding spreekt ook niet van een horizontaal lattenwerk...

geen vreemd advies, de latten op onze buitengevels (binnenkant) zitten ook horizontaal (om de leidingspouw te maken)

zo kon ik deze vastschroeven op de houtskelet (en niet alleen op de OSB) en daarop dan vertikaal de Fermacell

 

werkt perfect, dus bij ons is enkel de helft (één zijde van de binnenwanden) rechtstreeks op de vertikale latten geschroefd, waar je dus veelvouden van 30 of 40 cm tussenafstand JUIST moet respecteren.

 

de andere kant bij binnenwanden zit op de OSB-plaat vast

 

 

Beste Deftone,

Inderdaad zoals aangehaald op Batibouw is horizontale belatting aangenamer werken voor wanden.

Bij plafondhoogte 2,57 zou ik aanraden om 12.5mm ,60x2,60m platen te gebruiken. Dat verwerkt bijzonder snel. Wel goed opletten dat je blijft 'vlaggen' boven ramen en zeker deuren (zodat de naden niet gaan scheuren). 2cm van de grond blijven en makkelijkst loodrecht beginnen (als je lijmmethode gebruikt). 

Welke voegenmethode je neemt is zeer sterk afhankelijk van wat jij verkiest, of wat je aannemer mee verkiest te werken ... het eindresultaat zal ca. hetzelfde zijn. Je kan zelfs gecombineerd werken, nl. voegen op de langsnaden en de kopse naden verlijmen.

(een aannemer die jarenlang met gyproc werkt zal niet vertrouwd zijn met de 'lijm'-methode en zal misschien liever emmers en emmers plamuur smeren ???)

Afstand voor latwerk op plafond is maximaal 35cm, bij 10mm beplating (= ruim voldoende). 

Op website van Fermacell staat veel informatie ivm verwerking van de platen.

Inderdaad zijn grotere platen (mits je ze kan hanteren en plaatsen) makkelijker af te werken. Maar voor een 10mm plaat van bvb. 1.20 x 2.60 tegen het plafond te krijgen (op steiger ???) moet je toch minimaal met 3 personen zijn.

===

De Rigidur platen van Gyproc zijn toch van een heel andere klasse (ook wat prijs betreft) dan de Fermacell.

Beste Filip,

Wat bedoel je met "De Rigidur platen zijn van een heel andere klasse"?

Ik heb destijds (drie jaar geleden) hiervoor gekozen ipv Fermacell, in eerste instantie op voorspraak van de architect die ook privé pas had gebouwd en Fermacell had gebruikt. Op een andere werf had hij kennis gemaakt met Rigidur.

Het oppervlak van Rigidur is gladder dan dat van Fermacel en hoeft minder voorbereiding bij het schilderen en de prijs was, dacht ik, niet duurder.

Ik heb gewerkt met platen met rechte kanten, deze zijn geplaatst met voegjes van 5 tot 7 mm en daarna opgevoegd met de vezelgewapende voegenvuller (Vario dacht ik).

Hoewel ik er niet helemaal gerust in was heb ik naderhand geen enkel barstje kunnen ontdekken en kan ik nergens merken waar eventueel een naad zou kunnen zitten. Hoeken zijn gewoon zonder toebehoren gevormd door de kopkanten van de platen, ook daar merk ik nergens een probleem.

Met het plaatsen van Fermacell heb ik geen ervaring maar dat zal waarschijnlijk ongeveer hetzelfde zijn. Wat ik wel weet is dat het veel plezanter werken is met dit soort platen en dat de mogelijkheden veel uitgebreider zijn.

De kwaliteit is ook veel beter, je kan er probleemloos rechtstreeks in schroeven zonder van die speciale pluggen te gebruiken, ze zijn sowieso ook veel steviger.

Kortom, ik ben voorstander van gipsvezelplaten (Rigidur, fermacell of...) in plaats van kartongipsplaten (best gekend als Gyprocplaten) 

Filip

wat bedoel je precies met vlaggen ?

en bij horizontale lattenwerk plaats je de platen dan ook horizontaal of vertikaal?

ik zie het grote voordeel nog even niet en twijfel over de sterkte OP de naden bij afwisselende plaatsing.