pelletkachel met warmtepompen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag forum,

Lange tijd lezer, eerste "bijdrage/vraag".

Vorige maand zijn we verhuisd naar onze aangekochte woning. Dit is een open bebouwing van 1980. Ik woon hier samen met mijn vrouw en kind.

De verwarming gebeurt met directe elektrische convectoren, geen accumulatoren. Ondanks de zachte winter is dit niet houdbaar. Zowel vanuit ecologisch als uit economisch standpunt. Het systeem is van Masser. Dit houdt in dat het huis, ondanks zijn leeftijd, +- 6 cm rotswol in de spouw heeft, iets van vloerisolatie heeft en voorzien is van dubbelglas in houten profielen. Het dak werd later geïsoleerd (rotswol +- 10 cm)

Mijn vrouw en ik zijn beiden fan van pelletkachels. Dit lijkt ons een van de minst vervuilende manieren om te verwarmen. Dus ons plan houdt sowieso in om in de living een pelletkachel te plaatsen die de verwarming overneemt.

Voor de andere ruimtes is dit moeilijker. Zo moet ook de badkamer, buro, slaapkamer van ons zoontje en de keuken verwarmd worden. Behalve de slaapkamer van onze zoon moeten al die andere ruimtes zeker niet continu opgewarmd worden. Keuken, buro en badkamer, enkel wanneer nodig.

Dus naast een pelletkachel voor de living (en stukje keuken) dachten we aan het bijplaatsen van warmtepompen lucht/lucht om te verwarmen enkel wanneer nodig in al deze kamers.

Helaas is naast ecologie ook economie belangrijk. Dit is een investering die al rond de 14k zal hangen. Er is nog wat budget over om te investeren in energie maar uiteraard niet eindeloos. Wat pakken we het best aan of wat zijn mogelijkheden? Buitengevelisolatie zal tegen de 20k aanlopen, wat een enorm lange terugverdientijd heeft (als we het ons al kunnen permitteren).
Zou het opbrengen om het glaswerk in de houten profielen te vervangen? Helaas zijn het heel veel ramen die van beneden tot boven doorlopen.
De zoldervloer isoleren staat sowieso op de planning, dit is iets dat ik zelf zal doen.
De elektrische boiler vervangen door een warmtepompboiler zal er ook van komen, waarschijnlijk volgend jaar.
Zijn zonnepanelen interessant vanuit ecologisch en economisch standpunt? Economisch gezien dacht ik van wel maar ecologisch? Je wekt niet de stroom op die je verbruikt...

Zijn er nog tips of zaken die ik kan wijzigen? Eerst isoleren en dan verwarming wijzigen is in ons geval moeilijk haalbaar. De spouw zit al vol, het dak is al geïsoleerd. Het meest accute is volgens mij die directe electrische verwarming vervangen.

We zijn van plan om een energie consultant een studie te laten uitvoeren maar ter voorbereiding wou ik onze situatie toch al eens op dit forum voorleggen.

Heeft iemand ervaring met pelletkachels die aanpalende ruimtes via lucht verwarmen?

Reacties

Pelletkachel + warmtepomp is een dubbele investering, lijkt me niet verstandig.

Pelletkachel met kanalisatie is al beter. Vooral piazzetta heeft een groot aanbod daarin. Sww blijft natuurlijk elektrisch + temperatuur instellen per kamer is nogal omslachtig (roosters telkens verschuiven)  + 

Pelletketel + radiatoren en eventueel buffervat lijkt me beste oplossing. Hoger rendement (= ecologischer en economischer), veel meer comfort, sww ook op pellets, meer autonomie en niet duurder dan kachel + warmtepomp. Kies wel een degelijk merk, het is niet de bedoeling dat je iedere week je ketel moet kuisen.

Zo goed mogelijk isoleren is natuurlijk altijd de eerste stap.

Probleem van het huis is dat er helemaal geen radiatoren hangen. Het is wel relatief goed te doen (via de zolder kunnen we overal waar nodig buizen naar beneden leggen) maar de investering loopt zo nog hoger op.

Pelletkachel living (gezeliigheid en hoofdverwarming) + pelletketel + radiatoren + boiler sww zal meer zijn dan pelletkachel + warmtepompen.

Die pelletkachel + kanalisatie vind ik wel interessant. Alleen vraag ik me af of dit voldoende matuur is om als hoofdverwarming te gebruiken. Indien wel zouden we met 2 strategisch geplaatste pelletkachels al voldoende verwarming kunnen hebben. Helaas is er dan wel heel wat minder comfort. Dan moeten we inderdaad werken met manueel bedienen van roosters en ventilators. Manueel bijvullen, 3 x per week kachels kuisen, ...

Pelletketels hebben we gisteren staan bekijken op Batibouw. Vooral Solarfocus wist ons te overtuigen naar rendement, onderhoud en prijzetting. Maar dan moeten we beginnen kappen en radiatoren plaatsen en is het eigenlijk nutteloos dat er nog een pelletkachel in de living komt.

Isoleren zie ik los van de wijze waarop we verwarmen. Dit moet hoe dan ook gebeuren.

Ik zie op de technische fiche dat de solarfocus pellettop werkt met een valschachtbrander. Weliswaar met downdraft gasification. Wat kuiswerk betreft kan je bijna evengoed een kachel met watermantel zetten. Dan heb je de zichtbare vlam in de woning en warmteverliezen van het toestel en schouw kunnen benut worden. Anderzijds heb je dan wel sanitaire afvoer en toevoer en depart en retour naar buffervat nodig in de leefkamer. Rendement en autonomie ook wel lager.

Als de mogelijkheid er is om radiatoren te plaatsen zou ik dat zeker doen. Luchtverwarming als hoofdverwarming  vind ik enkel geschikt in zeer luchtdichte woningen.

"Buitengevelisolatie zal tegen de 20k aanlopen, wat een enorm lange terugverdientijd heeft (als we het ons al kunnen permitteren)."

'terugverdientijd' vind ik verkeerd; alsof je die isolatie binnen x-tijd gaat afbreken.  De enige beperking die je hebt is je investeringsbudget.  Als je binnen 20 jaar verkoopt heb je je geld 100% terug.  Met je verliest nooit geld. 'terugverdienen' is daarom niet relevant.

Daarom ben je volgens mij beter af met een kleine gasketel van een paar 1000 euro en een paar goedkope radiatoren en al de rest van je geld in isolatie plaatsen.  

Walter

 

Het verwondert mij dat Masser een installatie heeft geleverd in een huis zonder dakisolatie. Reeds in 1972 was dat een van hun voorwaarden. Bij mij heeft Masser toen geen succes geboekt, maar ik heb toen wel dat huis beter dan de normen van die tijd geïsoleerd (6 cm glaswol in spouw, 12 cm glaswol onder dak). Ge moet zo snel mogelijk de zolder bij isoleren. Dubbel glas vervangen door superisolerend glas brengt niet onmiddellijk een oplossing, maar wel meer comfort. Omwille van uw houten ramen hebt ge tenminste geen condensatie op de ramen.

 

Ik vrees dat in uw geval ecologie en economie niet zullen samengaan. Als er gas in uw straat is zou ge, volgens mij, zeker uw WSS met een gasgeiser moeten verzorgen: minimale investering. Als er een schouw is kunt ge in de living is ook snel een gaskachel zetten. Dan kunt ge in eerste instantie de rest nog elektrisch verwarmen. Omwille van de slechte isolatie koelt het huis te zeer af tijdens de nacht om veel op nachttarief te verwarmen. PV-panelen zijn wel duur, maar brengen ook onmiddellijk op.

 

Waarschijnlijk is er in dat huis een groot warmteverlies aan in-/exfiltratie. Alle reten stoppen en de afdichting van de omkadering van de vensters controleren. Er werd hier reeds terecht op gewezen dat bij een lucht-lucht warmtepomp  de opgewarmde lucht dan te snel weer in de natuur verdwijnt. Infrarood bijverwarming is hier beter aangewezen.