rookafvoer houtkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

voor onze BEN hebben we voor in de winter een houtfornuis met warmwatermantel voor san WW voorzien.

De rookafvoer gaat recht naar omhoog , zonder bochten, en de afvoerbuis is een 8 meter lang tot op het dak.

Normaal is het de bedoeling dat de afvoer via een geïsoleerde buis verloopt (binnendia150, buitendia 200mm), maar ik denk eraan om ter hoogte van het 1e verdiep , de buis enkel te laten, zodat er meer warmterecuperatie gebeurd op het verdiep.De buis passeert thv de centrale gang , waardoor de warmte dan netjes zou verdeeld (moeten) worden naar de kamers .

We doen dit omdat er anders geen verwarming voorzien is op het verdiep, en ik uit ervaring geleerd heb in onze huidige LEW , dat , ook al stijgt warmte en zit er geen isolatie thv verdiepingsvloer, we toch merken dat het beneden (waar enkele radiatoren staan) veel warmer is dan boven.

 

uiteraard zal deze , enkele buis goed beschermd worden tegen aanraking met een rooster , en tegen brand met een brandvrije plaat + voldoende afstand  thv de wand.

Vlgs fabrikant is gemiddelde rookgastemp 180 graden.

Nu is mijn vraag : -  zijn er mensen die dit ook toepassen ?

                                - wordt het op die plaats ook  niet té warm ?

                               - ik heb al enkele neg. reacties gehoord in de trend van "uw rookgassen gaan te veel afkoelen, waardoor ge geen trek meer hebt". Klopt dit , is dit een risiso (kan me het moeilijke voorstellen, ook al zouden de rookgassen afkoelen van bvb180 naar 100 graden, dan nog zit je met warme lucht van 100 graden die naar omhoog wil...)

 

Een andere optie zou zijn om de buis toch dubbel te laten, wie kan mij zeggen hoe warm zo'n met 2.5 cm rotswol geïsoleerde buis dan wordt aan de buitenkant ?

Reacties

Voor mij? :-)

Een stuk enkelwandig lijkt mij een slecht idee.

De gemiddelde rookgastemperatuur mag dan 180° zijn, in opstartfase is dat minder waardoor je een reële kans op condensvorming krijgt. Sommige fornuizen hebben daarom een soort bypass in de rookgasafvoer voor de opstartfase, rest van de tijd geven rookgassen overtollige warmte af aan tegelelement.

Vb http://www.greithwald.it/index.php?option=com_content&task=view&id=41&I…

Dubbelwandig met 25mm isolatie zal best nog veel warmte afgeven. Voor houtkachels gebruiken wij 32mm isolatie (en inox van 0,6)

Overigens, kan het warm water van het fornuis niet aangewend worden om een radiator boven te verwarmen.zou meer comfort geven.

De resterende energie bij een rookgastemperatuur van 180° is niet zo erg groot. Afkoelen naar 100° geeft niet veel rendementswinst. De hoeveelheid warmte is dan ook niet groot. Om die 180° op het verdiep te krijgen zou je eerst een dubbelwandige buis moeten plaatsen, en op het verdiep een enkelwandige, zwarte buis. Die zwarte buis gaat beter stralen dan een blinkende inox.

Gemiddeld 180° zou kunnen maar om uw constructie goed en veilig te krijgen mag je zeker rekening houden met 300° en meer als piek temperaturen (en in geval van een schouwbrand, nog veel meer tot 1000°).

Wat mij belangrijk lijkt:  mag het van je brandverzekering?  De meeste branden in woningen ontstaan ofwel door elektrische defecten (oververhitte kabels, contacten, ...) of door een oververhitte schouw.

In geval van brand door schouw zal je verzekering nagaan of je installatie volgens de regels van de kunst en volgens de voorschriften van de fabrikant van de rookkanalen is uitgevoerd.  Indien niet OK dan komen ze ook niet tussen met alle financiële gevolgen vandien.  Indien bijvoorbeeld je fabrikant niet toelaat om zomaar over te gaan van een geïsoleerd kanaal naar een enkelwandige buis dan is je installatie al niet in regel.

Voor mijn houtskelet heb ik heel wat opgezocht alvorens ik met de installatie begon.  Uiteindelijk ben ik voor een geïsoleerd kanaal gegaan met brandvrije + verluchte omkokering.

Volgens de meest gangbare voorschriften (probleem is dan er in Belgie nog geen echt geldende norm is voor rookafvoeren van houtkachels) moet het rookkanaal vanaf het 1e verdiep volledig omkokerd worden met brandbestendig materiaal.  Daarnaast wordt de minimum afstand van de buitenwand van het rookkanaal t.o.v. brandbare delen opgegeven door de fabrikant.  Voor de geïsoleerde kanalen is dat bijvoorbeeld 50mm, voor niet geïsoleerde kan dat als snel oplopen tot 300 mm of meer (rondomrond).  Dit naast hett feit dat het kanaal dient omkokerd te worden.

Naast omkokering is omgaan met calorie-accumulatie ook van groot belang.  Je hand even boven een kaars houden is geen probleem, 30 seconden lang wel.  Hetzelfde effect kan optreden waar je rookkanaal door het dak komt of wanneer je omkokering niet correct wordt verlucht.

Schouwconstructies zijn echt niet licht op te vatten.  Kijk eerst en vooral naar de brandveiligheid, dan pas naar de rest.

Kijk misschien eens naar de opbouw van massakachels en tegelkachels met bijvoorbeeld verwarmde zitbanken en zo.  Dat is vrij veilig en kan warmte op diverse plaatsen afgeven.