glazen wand tussen berging en onverwarmde ruimte (binnen beschermd volume)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We gaan een 'tuinkamer' in achterbouw bijplaatsen aan onze woning. Deze tuinkamer zal tussen twee bestaande achterbouwen geplaatst worden, krijgt een zadeldakje met veluxen en een groot glazen schuifraam aan de tuinkant. Hoewel we het de naam tuinkamer geven, zal deze ruimte volledig binnen de 'beschermde schil' liggen en dus winddicht zijn en behoorlijk geisoleerd (zijmuren met buren, 16 cm isolatie in zadeldak, schuifraam met 1.1 glas en thermisch onderbroken profiel). We gaan er - op een kacheltje voor occasioneel gebruik na - wel geen verwarming voorzien.

De vraag betreft de afscheiding van deze ruimte met de achterliggende bijkeuken. Onze architect voorziet daarvoor een glazen wand (even groot als schuifraam - 3,5m breed en 2,4m hoog) zodat we ook in de bijkeuken maximaal licht doorkrijgen en daar ook een ruimtegevoel creeëren. In diezelfde glazen wand moet ook de toegang naar de tuinkamer gemaakt worden.

Initieel dachten we hiervoor een identiek schuifraam te plaatsen als hetgene tussen tuinkamer en tuin, maar is dat niet wat overkill om binnen het beschermd volume een echt 'buitenraam' te plaatsen? De tuinkamer grenst niet aan een echte leefruimte, waardoor we m.a.w. nog de bijkeuken hebben als extra 'sas'. We hebben - naast de hoge kost van zo'n tweede schuifraam - schrik dat zon'n schuifraam binnenin redelijk zwaar gaat overkomen. Een mooier alternatief is alvast een glazen binnenwand met draaideur die quasi profielloos kan geplaatst worden, maar waarbij we ons dan weer afvragen of de warmteverliezen niet een pijnpunt worden.

We gaan er van uit dat wij niet de eerste zijn die met zulke vraag zitten - wat wel specifiek is, is dat het niet zomaar een deur betreft, maar een brede glazen wand + deur. Welke principes gelden doorgaans bij dergelijke verbindingen tussen onverwarmde en verwarmde ruimtes binnen het beschermd volume?

Reacties

Een goede denkoefening.

Hoe groter het mogelijk temperatuurverschil tussen twee omgevingen hoe meer warmteverlies je krijgt door de afscheiding tussen de twee. Dus tussen een binnenruimte op +22° en een buitenruimte op -10° zal er opvallend meer warmteverlies zijn dan tussen een binnenruuimte van +22° en een andere binnenruimte van +10°.

Dus om in jouw geval even weinig warmteverlies te hebben door uw binnenraam als door uw buitenraam mag deze dan ook volgens mij veel eenvoudiger zijn. Misschien is dat minder isolerend binnenraam in jouw geval zelfs wenselijker dan een meer isolerend raam omdat daardoor die tuinkamer dan toch zonder verwarming niet al te fel zal afkoelen.

Het zou bijvoorbeeld onzinnig zijn om een duur en goed isolerend binnenraam te steken waardoor je in die tuinkamer een beetje wil bijverwarmen.

Het soort raam dat je wil plaatsen hangt eigenlijk af van het gebruiksdoel (vooral in de winter) van die ruimte. 

 

Misschien kan je het zo aanpakken om uit je ontwerp knoop te komen.
Ben je bereid een hogere energiefactuur te gaan betalen door het plaatsen van die tuinkamer?
Indien neen dan moet je een goede isolatie voorzien naar de tuinkamer. En dan is het de vraag hoe je dat uitvoert.
Naast nog schuifdeur zou je ook kunnen kiezen voor een dubbele deur. Dat kan misschien wat eleganter worden uitgevoerd dan een schuifdeur.
Walter