Keuze gevelbekleding achterbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik zit met wat bedenkingen ivm met afwering van onze gevel en wou graag wat advies.
Ik heb de achterbouw geïsoleerd met 10CM glaswol tussen kepers met daarop CELIT 3D plaat.
Het oorspronkelijke plan was om af te werken met hout (kastanje) maar omdat we met een dakoversteek van 20cm zitten, en we tal van lelijke voorbeelden gezien hebben waar het deel onder de oversteek niet verkleurt en de rest wel, ben ik op zoek naar een alternatief.

Toen kwam ik bij Rockpanel terecht en daar had ik me op gebaseerd voor de opbouw an het houtwerk (HOH kepers = 600mm), maar ik las dat deze niet erg stootvast (lees: Kinder-proof) zijn.

Heeft iemand ervaringen met een goed alternatief dat stootvaster is en er een beetje goed uitziet (geen grote voegen enz)?

Reacties

Hout verkleurd onder invloed van nat/droog/nat/droog...

Onder een oversteek of dergelijke heb je dat inderdaad minder/niet. Je kan dit natuurlijk wel zelf simuleren door een geruime tijd regelmatig dat deel nat te maken met de tuinslang, op den duur zal je hetzelfde effect hebben.

 

Een andere optie is een bepaald product op smeren die datzelfde effect veroorzaakt. Het is geen beits of dergelijke, maar een product die ervoor zorgt dat dezelfde chemische reactie ontstaat als het nat/droog proces veroorzaakt.

Je hebt 2 soorten producten:

  • kleurloos tot weinig pigment => het duurt een tijdje voor de vergrijzing volledig gebeurd is, zoals op natuurlijke wijze ook het geval is
    Voorbeeld: Cabot Bleaching Oil: http://www.houtmagazijnverdonckt.be/pdf/TECHN_DATA_BLEACHING_OIL6241_NL.pdf
  • met kleuring => er zit een pigment in het product, zodat je direct een grijze kleur hebt. Na een tijdje gaat dat pigment vervagen, maar doordat het hout ondertussen vergrijsd is, valt dat niet op.

Dank voor je antwoord Robin.
Ik had ook nog deze gevonden: http://www.moosefarg.be/hout-vergrijzen-2/

Mijn voorkeur gaat sowieso naar hout, ik heb me alleen wat laten afschrikken door lelijke kleuverschillen.
Kan ik dan best al het hout na plaatsing behandelen met zo'n product of kan ik beter afwachten wat het wordt en de niet verkleurde zones later behandelen indien nodig?

Een ander probleem is de onderste 30CM. Daar wou ik pur plaat tegen kleven, maar ik weet nog niet hoe ik het verder moet afwerken. Ik dacht Rockpanel te lijmen om een aluminium profiel, maar heb nog niet veel info gevonden.
Bezetten met cement-bezetsel weet ik niet of dat kan op PUR.
Bestaan er dunne betonnen stroken die ik op de PUR zou kunnen lijmen?

Op de site die je aanhaalt staat een verkeerde uitleg over het vergrijzen. Ik dacht vroeger ook dat de vergrijzing onder invloed van UV was, maar dat klopt dus niet. Het is onder invloed van nat worden en terug drogen. Zelfs moest je hout binnen zetten (uit het zonlicht), maar dagelijks nat maken en laten drogen, zal je vergrijzing hebben.

Bewijs daarvan zie ik hier bij me thuis ook. De noord-oostgevel (die relatief weinig direct zonlicht ontvangt) was bij mij veel sneller grijs dan de zuidgevel. Hoe natter het wordt, hoe sneller het proces gaat.

Mij lijkt het nadeel van dit product, dat je er nog eens een extra behandeling moet op uitvoeren eenmaal de "juiste" kleur bereikt is en dat het dan nog eens donkerder wordt.

Een schrijnwerker met jarenlange ervaring met vooral Padouk, maar ook andere hardhoutsoorten prijsde die Cabot bleaching oil aan. Hij gebruikt het al jaren met een zeer bevredigend resultaat.

Hoewel wordt aangemoedigd op hun technische fiche om het hout een periode aan de natuurelementen bloot te stellen, behandelt deze schrijnwerker zijn hout op voorhand in zijn atelier. Belangrijk is daarbij de poriën open te maken door het opschuren met korrel 100.

Sowieso het volledige oppervlak doen en niet enkel de delen die niet op natuurlijke wijze vergrijzen, want dan heb je nog steeds kleurverschillen.

 

Je kan toch gewoon een gevelplint in blauwe hardsteen plaatsen. Lijkt me het simpelste, mooiste en snelste resultaat te leveren:

Voor bevestiging op houtskelet vond ik hier een goede tip: http://bouwinfo.be/forum/threads/160622-houtskelet-bevestigen-arduinen-dorpels-plinten?p=1590568&viewfull=1#post1590568

terecht opgemerkt van de rockpanel, ook de randen zijn niet zo mooi volgens mij

 

alternatief : volkern vb van het merk trespa

vezelcement vb van het merk eternit

staal, alu, ... vb van fabrikant joris ide, maar ook in andere vormen te verkrijgen, vb casette-systeem

 

 

Of gewoon het hout gelijk maken met de dakoversteek door een grote luchtspouw:

 

https://picasaweb.google.com/Walter.Veerle/OpDeMuggenbergVERVOLG#5393931778320114130

Neen, je kan de hoeken afwerken met profielen of de kopse kanten schuren en lakken in dezelfde kleur, maar dat lijkt me niks.
Ik heb de kepers op 600mm staan (verticaal) daar wou ik dan panlatten in schroeven (op de celit). Voor eternit is dat geen optie. Trespa heeft dan weer brede, zichtbare naden.

Joris ide heb ik bekeken, maar dat is voor de particulier dan weer erg ontoegankelijk...

Walter, gelijk met de dakoversteek ik geen optie. Het gaat alleen over een achterbouw, de dakoversteek is gewoon de onderkant van het plat dak. Ik heb die zo gekozen om in de zomer minder invallend zonlicht te hebben tijdens de middag (en dat werkt goed) en de ramen blijven properder bij hevige regen. De dorpels van de ramen en deuren zijn er niet op voorzien. Aan de achterdeur (3-delige deur van 3m) heb ik een trapje over de hele breedte.
Nadeel is het probleem dat ik nu heb met vergrijzing van hout, maar daar zijn dus blijkbaar oplossingen voor.

Op een PUR plaat kan je geen cementering zetten.

PUR is niet vormvast en deze zal aldus scheuren.

EPS voor ETICS is dan een betere optie.