Leemafwerking op betonsteen-buitenmuur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben naast ons terras een behoorlijk lelijke muur staan in betonstenen (40x19x19). We kunnen deze niet afbreken omdat er aan de andere kant een afdakje op ligt, dus de muur 'maskeren' is de enige oplossing. We kunnen hem deels laten begroeien maar zelfs dat biedt in de winter geen soelaas (klimop is geen optie). We hebben de muur vorig jaar eens geverfd met kalkverf maar ook dan blijft die lelijke structuur zichtbaar. Enige oplossing is dus de hele muur bekleden met een ander materiaal.

We dachten daarbij aan leem, om een zo natuurlijk mogelijk zicht te krijgen. We willen zeker niet de look van een crepis-muur benaderen, er mag gerust wat structuur in het vlak steken. Vragen die we daarbij hebben zijn:
- is leem rechtstreeks plakken op een betonmuur uberhaupt haalbaar? Primer of ijzergaas nodig?
- is leem op een buitenmuur (Z-gericht) een duurzame piste? Links en rechts een gaatje is geen probleem - we gaan hem sowieso ook deels laten begroeien.
- is een afwerklaag (finisher) voor buiten een optie?

Alvast bedankt voor de tips!

Reacties

Kalei kan je 3mm dik opsmeren met een blokborstel en dan heb je een andere structuur.

Traspleister kan ook en als je vochtproblemen hebt is hydroment een optie. (beide veel meer werk)

Wist niet dat je kalei tot 3mm kan opsmeren. Ik dacht net dat het behoud van structuur (van bv oude bakstenen muur) doorheen de kaleiverf één van de voornaamste troeven was.

Traspleister ken ik niet - maar zoek ik zeker ns op. 

Walter, mag ik afleiden uit jouw voorstellen dat je leem voor buiten-toepassing geen goed idee vind?

Voor de duidelijkheid, het is een volledig vrijstaande buitenmuur. Vocht is op zich dus geen probleem (tenzij bv leempleister teveel vocht zou zuigen en snel afbrokkelen).

Buiten leem gebruiken is zeer delicaat, als je geen grote oversteek hebt zou ik het niet doen.

 

Maak het je zelf gemakkelijk en smeer er 1 of 2 lagen kalei op.Kalei geeft een totaal andere structuur aan de baksteen, alleen de voegen zal je nog een beetje zien als ze dieper liggen (minder strak- natuurlijker)

Kalei is eigenlijk iets tussen verven en plaasteren in (van uiterlijk)

Desnoods nog afgewerkt met silicaatverf. (= nog duurzamer)

 

Wij hebben ons huis verbouwd en hadden 3 verschillende soorten baksteen (van ruw tot redelijk glad), nu zie je het verschil niet meer.

 



Je hebt kalei en kaleiverf.

Kalei is een mortelspecie die je voorgemengd in de handel kunt kopen, enkel water toevoegen. Je kan ook zeer gemakkelijk kalei zelf maken door zand met  kalk te mengen. Met die specie kan je alle kanten uit, als je de specie met veel water mengt  kan je deze met de blokborstel aanbrengen (kaleien), doe je er minder water bij dan kan je hiermee wat dikker werken, je kan er zelfs een bezettingslaag mee aanbrengen.

Kaleiverf is een dikke verf waarmee je eigenlijk een gekaleide muur nabootst.

Charel, bedoel je dan dat een smeuïge brij van kalk, zand en water een evenwaardig alternatief is op bv. zo'n traskalkpleister die hier ook wordt voorgesteld?

 

 

Ja, want dat is eigenlijk hetzelfde. Die traskalkpleister is ook gewoon zand met trasskalk. Je kan bijvoorbeeld ook witte hydraulische kalk nemen en mengen met rijnzand, wit zand of zavel zoals je wilt.

 

Je moet oppassen met het bepleisteren van beton: hij mag niet te glad zijn of de specie hecht zich totaal niet. Anders moet je een hechtprimer aanbrengen (zelf maken of kopen). Als de beton ruw genoeg is dan kan je het wel doen, maar best is toch om de laag niet te dik te maken (of nog beter in twee lagen te werken). Traskalk kan je kant-en-klaar kopen (van het merk Tubag). Je hebt dan een pleister die dient om een bepaalde dikte te leggen en een heel fijne afwerkpleister als je het glad wil krijgen.

Trasskalk is niet zo'n heel supergemakkelijk product om mee te werken, maar als je het kant-en klaar koopt en je muur mag een wat nonchalante look hebben dan kan je wel zelf aan de slag. Als je het echt recht wil hebben dan zal je waarschijnlijk wel wat hulp kunnen gebruiken.

Waar je verder ook moet op letten is vocht. Kalkpleisters zijn damp-open,  maar dat wil ook zeggen dat ze gemakkelijk vocht opnemen. Beneden aan de muur moet je eens bedenken wat je met spatwater dat bij een regenbui op je muur gaat komen gaat doen. Als je gewoon tot beneden bezet en de muur wordt daar vochtig krijg je wel heel snel een groene aanslag op je muur. Ook hier weer: misschien vind je dat niet zo erg. 

Zelf bepleisteren is in elk geval heel leuk! Veel succes!

Onderaan twee foto's van de muur in kwestie - een overzichtsfoto en een detail van de muur.

Zoals je kan zien lijkt me de structuur redelijk ruw (is argex-betonblok). De verf die er op ligt is zelfgemaakte kalkverf - dus geen latex of synthetische verf. Ik ga er van uit - gezien eveneens dampopen - dat ik die niet eerst moet eraf krijgen met hoge druk reiniger?

Wat ons betreft mag de look gerust wat nonchalant zijn - we willen vooral van het betonblok-patroon af die nu nog prominent doorheen de kalkverf zichtbaar is. Heb ik trouwens met 1cm traskalk voldoende als afwerkingslaag (muur moet niet mooi glad zijn) of moet daar sowieso een fijne laag op om de traskalk tegen weersinvloed te beschermen?

Vocht is eigenlijk geen probleem - onder de muur is de kruidenbak, het ziet daar sowieso dus al aardig groen.

 

 

 

Dat is inderdaad een lelijke muur :-)

 

1 cm traskalk is perfect, iets minder mag ook hoor. De pleister zal waarschijnlijk wel hechten op de kalkverf. Het is niet nodig om een afwerkpleister aan te brengen, dat is louter kosmetisch.

Ik zou wel de muur een beetje opmetsen aan de linkerbovenhoek en er ook dekplaten op aanbrengen.

Groeten, 

 

Kristof

We delen alvast dezelfde smaak ;-)

 

Ben vandaag eens gaan informeren voor traskalk - die blijkt helaas enkel in grijze kleur te bestaan. Willen we de muur dus een gebroken wit - tint geven, dan zal een dunne kalei-laag (van zelfde leverancier) erbovenop noodzakelijk zijn.

 

De muur wordt inderdaad op uiteinde wat opgemetst en er bovenop zal een dakrand komen van het afdakje dat we aan de andere kant van de muur maken.



Dat is inderdaad soms een nadeel van trasskalk. Je kan daarom ook witte hydraulische kalk (Saint Gobain) nemen en mengen met wit zand. Je krijgt dan een zeer natuurlijke gebroken wit kleur .

Een goed plan!

probeer de natte pleister niet te vaak in contact te laten komen met je blote handen. Net als cement is het nogal irriterend. En vermijd ook zeker contact met je ogen.

Veel plezier! Post nog eens een foto als het klaar is!

Kristof