Koude start accumulatiekachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,
We hebben vorige week een nieuwe tegelkachel geplaatst; tevoren 10 jaar gestookt met een
klassieke haardcassette, zonder noemenswaardige problemen.
De nieuwe kachel neemt voorlopig nog, in afwachting van definitieve afwerking, de verbrandingslucht rechtstreeks uit de woonkamer. De klep v.d. luchttoevoer staat permanent volledig open en kan niet gesloten worden.
De tegelkachel heeft een brander en een recuperator (3m rookgaskanaal) ernaast.

Gisterenavond getracht te kachel aan te maken na een vorige stookbeurt de avond tevoren: de woonkamer onder een walm vreselijk stinkende rook gezet, vuur brandde voor geen meter en het condenswater liep langs de glasranden naar beneden...

Ik heb zo mijn theorietje over wat er precies is gebeurd; mijn vraag is of
dit enigszins steek houdt.
Zo ja, kan ik hier in de toekomst attent op zijn en mss voorzorgen nemen...

Theorie:
- de kachel heeft een nacht+dag staan afkoelen met klep vd luchttoevoer open: de warmte van de recuperator fungeert nu als een motor die lucht uit de woning wegzuigt
- recuperator+kachel koelen de volgende dag+nacht geleidelijk af
- na verloop van tijd valt de luchtstroom stil; keert mss zelfs om(?koude lucht zakt?) zodat recuperator+brander nog verder afkoelen tot +/-buitentemperatuur
- 3/2 was een windstille, relatief koude, maar ook zonnige dag: het winterzonnetje verwarmt de buitenschouw (enkelwandig inox) en creëert een kolom warme lucht bovenaan schouw
- hierdoor ontstaat 'temperatuursinversie' in de schouw: bovenaan warm, onderaan koud; bijgevolg geen trek
- aanmaken vuur in (ijs-)koude kachel: veel rook, vuur wil niet ontbranden, het condens loopt van het glas van de kacheldeur en kachelwand (zie bijlage) en doordat de schouw van geen meter trekt, komt alles, via de luchtinlaat (die nu als schouw fungeert!) in de huiskamer terecht.

Kan deze theorie kloppen?
Wat kan ik doen om dit in de toekomst te vermijden?
Ben er dezelfde avond weliswaar nog, met veel moeite en een heel bang hartje, in geslaagd te kachel alsnog aan te krijgen, maar 't was al bij al geen lachertje... :-(

Bijkomende vraag: is het veilig, na uitdoven vd kachel uiteraard, de toevoer zelf volledig af te sluiten (bv handdoek erin proppen)?

Dank voor elk commentaar.

Reacties

Gulliver,

Ik probeer het lange verhaal even te ontcijferen:

Een nieuwe tegelkachel van een week oud is nog zeiknat, laat deze eerst nog een tijdje drogen (dit is de condens vorming)

door alles open te laten zodat de luchtstroming het vocht kan afvoeren, de kachel is nog te vers en kan je stuk stoken.

Zorg ook dat de luchtinlaatklep dicht kan, (eerste vereiste, ook handmatig bij stroomuitval) plaats ook een klep in de schouw (ook handmatig)

de enkelwandige buitenpijp isoleren om een eerdere en betere trek te krijgen ( is de pijp gekozen (diameter en lengte) op de capiciteit van de kachel.

Geeft de warmtewisselaar geen stremming om de kachel van koude start goed te laten werken, kan of zit er een bypass op om eerst buiten de w.w. om te stoken dmv een klep(pen). 

 

Willem, bedankt voor het antwoord, de vragen en tips.

Toch even wat verduidelijken:

Ik ben onmiddellijk na plaatsing (dag 0) beginnen stoken, zonder rem en zonder problemen. Op aanraden van de kachelbouwer, 30 j. ervaring met tegelkachels. Dag 0 tot 5 meermaals per dag gestookt, zonder enig probleem(!) De luchtinlaatklep kan niet dicht. Ik weet dat de luchtinlaat van tegelkachels gesloten wordt na uitdoven, maar wat is de functie hiervan? M.a.w. welke problemen veroorzaak je door de klep constant open te laten? De schouwpijp is conform de capaciteit vd kachel. De warmtewisselaar heeft een automatische bypass ('Gasschlitz'), eigenlijk gewoon een smalle spleet tss de eerste en de laatste blok van de recuperator die constant open staat. Dit fungeert als bypass bij het aanmaken van de kachel.

Mijn eerste vraag is: hoe kan het dat ik 5 dagen probleemloos stook en de zesde dag (bij een abnormaal koude start na 24 afkoeling met open klep in de gegeven weersomstandigheden) plots de woonkamer onder de rook zet? Vlgs mij is de open klep de hoofdschuldige, maar mijn kachelbouwer wil me hierin (voorlopig) niet volgen, vandaar dat ik mij tot de expertise aanwezig op dit forum wend. Ik wil gewoon zeker zijn dat wanneer in de toekomst de automatische regeling (EAS Brunner) de toevoerklep sluit, en ik 2à3x/d stook, ik deze fratsen niet meer ga voorhebben...

Dank

Gulliver,

 

Is de kachel gemetseld met mortel, of droog gestapeld ?

 

Wat is het vochtgehalte van uw brandhout ?

Denk er aan dat alleen kurkdroog hout goed genoeg is om in een houtkachel te stoken.

Is het hout voldoende klein zodat het goed kan doorbranden ? (5 à 7 cm diameter)

 

Verminderde trek kan ook een gevolg zijn van hogere buitentemperatuur.

Ook de combinatie van hogere buitentemperatuur, en windstil weer zorgt voor minder trek.

 

Een Brunner EAS sluit de luchttoevoer al af als er nog gloeiende houtskool in de kachel ligt.

Op die manier blijft de warmte in de kachel.

Als de luchttoevoer open blijft, dan verlies je alle warmte weer via de schoorsteen !

 

Het kan zeker geen kwaad om de luchttoevoer af te sluiten als er geen vlammmen meer zijn.

 

Dirk

 

"Als de luchttoevoer open blijft, dan verlies je alle warmte weer via de schoorsteen"

Da's het antwoord dat ik wou horen. De kachel koelt dan ook sneller af en ik denk dat de weersomstandigheden maandag zodanig waren dat de koude lucht in de schouw naar binnen kon vallen en dus de kachel nog kouder werd.

Dank ook voor de bevestiging dat dichproppen van de luchtinlaat geen kwaad kan; 'k heb dit ook gedaan de voorbije dagen (wel een CO-melder in de buurt gezet, je weet maar nooit) en de kachel blijft idd warmer en start gemakkelijker. Ik ben er nu dan ook vrij gerust in dat het zich, als de EAS éénmaal z'n werk kan doen, het zich niet meer zal herhalen...

Hout is zo droog als maar mogelijk kan (eigen loofhout, 2 jaar buiten onder afdak) en klein genoeg.

Dank voor alle hulp

Gulliver,

ik kom er toch nog even op terug, maar snap niet dat die kachelbouwer met z'n 30 jaren jou verteld dat je een verse natte kachel direkt mag stoken. Cement-specie-beton etc., wat je geforceerd gaat drogen gaat niet goed komen en zeker de hitte die een kachel teweeg brengt, maarja ik ben geen kachelbouwer. 

Tja, het verbaasde mij ook een beetje, maar ik ga ervan uit dat iemand met 30j.+ ervaring met tegelkachels het een beetje beter weet dan ik.

Bovendien, mss heb ik dit niet voldoende duidelijk gemaakt: de kachel is nog niet af; eigenlijk staat er nog niet meer dan 'brander',  rookgaskanalen en recuperator. Staan nog niet: wanden en deksel, tegels en pleisterwerk en ook regeling ...

Ik ben nu toch al een dikke week aan 't stoken, en merk voorlopig toch geen nadeel van het snelle instoken.