Is deze dakopbouw voor een LEW ok?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik wil mijn dak als volgt opbouwen:
van buiten naar binnen:
- pannen
- panlatten
- tengellatten
- onderdak Delta Vitaxx (dampdoorlatend)
- papiervlokken tussen de spanten (spanten zijn 30 cm hoog)
- luchtdichte en dampdichte folie
- binnenafwerking met gyplat of stucanet + pleister

is deze dakopbouw goed, heb ik iets over het hoofd gezien?

Graag jullie advies.

Dank U,

Reacties

Beste mth,

 

Als je papiervlokken wil laten inblazen als dakisolatie (wat trouwens een van de betere keuzes is!), wordt er meestal gewerkt met een dampopen houtvezel onderdakplaat (Celit, Steico, Gutex, Pavatex,...), ipv een onderdakfolie (Delta vitax, korafleece, ....).

Bij het inblazen gaat je onderdakfolie bol komen te staan, waardoor je het risico loopt dat het onderdak tot tegen de panlatten komt, waardoor het vochtafvoerende en ventilerend effect van de tengellatten verloren gaat.

 

Dus, als het aan mij ligt, Delta Vitaxx vervangen door onderdakplaten.

 

 

Ik sluit me aan bij het advies van Limer.

Bovendien heb je met die platen nog wat extra isolatie en sluit je de koudebruggen van je spanten uit.

bol staan is een terecht opmerking maar vooral ook het "dicht maken" van de onderlinge stroken folie is niet van zelfsprekend

 

is mis ook een spouw tussen damprem en afwerking !

 

 

Limer,

 

moet er dan boven op die houtvezel onderdakplaat nog een onderdakfolie geplaatst worden?

 

 

Waarvoor is die spouw nodig?

Nee, als het dak voldoende helling heeft, niet.

Best de plaatsingsvoorschriften van de fabrikant volgen.

 

Enkel op de vorst, kielgoten en de onderste halve meter wordt er onderdakfolie geplaast.

Onderaan wordt deze op zijn plaats gehouden door hem tussen de voeg van de onderste en voorlaatste plaat te klemmen.

 

En de spouw tussen afwerking en dampscherm heb je in principe zowiezo.

Je plaatst meestal je dampscherm, en daartegen dan je latwerk voor je gyproc/gyplat/Fermacell.

 

Als je die platen met wat zorg en geduld plaatst, dan krijg je een perfect onderdak.

om geen schroeven in je damprem te prikken

eventueel om kabels, spots in te werken

 

 

Hallo

Ik bewoon een woning dat eigenlijk een woning is met 2 onder één dak . Dus 2 halfopen woningen tegen elkaar maar één gelijk dak erover . Nu heeft mijn buurman een nieuw dak gelegd met de isolatie langs buiten erop gelegd . Het linkse gedeelte van het dak van de tweewoonst steekt nu 15 tot 20 centimeter boven dat van ons uit , die scheiding is afgedicht met een hoop zink om lekken te voorkomen . Precies een trapje dat bekleed is met ijzerwerk . Heel het zicht is ontsierd nu zowel langs de voor en achterkant . Van het mooie uitzicht dat het daarvoor is , daar het één geheel was , is niks meer te zien . Nu ziet het er uit als een opgelapt huis vol met zinkwerk . Mag dit zomaar ?

Dank voor jullie antwoord .

BIanca

Het gaat hier over een mansardedak (2 hellingen, 32° en 60°) moet er op de tussenhoek ook iets speciaals komen?

ik volg ook het onderdak, maar volgens mij is uw gyplat niet sterk genoeg om die cellulose/papier gewicht op te vangen zonde rop lange termein door te buigen, 30cm weegt toch al veel.

ik zou in elk geval die cellulose vangen tussen twee houten platen...

onderdak plaat http://www.pavatex.nl/nl/produkten/dak/isolair/

een vlies erboven http://www.pavatex.nl/nl/produkten/dichten/ 

en de binnenkant ook houten platen (osb, triplex, )

 

 

nee normaal niet, je kon zijn werken stilleggen tijdens de verbouwing via de gemeente, maar je kunt niet missen met hetzelfde dak te leggen... in feite is zo'n sarkingdak best eengoeie investering, en kun je zorgen dat je uw huis beter verwarmt, minder verbruikt, en wordt uw zolder beter bewoonbaar, en ondertussen heb je een waterdicht en gerenoveerd dak. Bovendien is een oud dak meestal met pannenen die loskomen en heb je last van vocht etc. Dus tijd om het ook te doen zou ik zeggen, dan is uw ontsiering opgelost en heb je een win-win uw huis is beter bewoonbaar, beter verkoopbaar, zuiniger, en je hebt nog een fiskale aftrek en een teruggaven van de vlaamse overheid waar wacht je op. Scheur uw portefeille open en doe die ecologische investering zoals uw buur.

Beste Paul

Bedankt voor uw antwoord . Een nieuw dak leggen en isoleren dat is geen probleem , wij zijn beeig met onderhandelingen met een dakwerker . Wij gingen samen met de buur dezelfde nemen maar onze buur van 75 j had ineens zonder iets te zeggen iemand aangesproken en maandag stonden die al op het dak zonder dat er iets overlegd werd van wat en hoe .

Zoals gezegd gaan wij ook een nieuw dak leggen maar wij wilden dat langs binnen isoleren , wij gaan de zolder niet gebruiken en zodoende kan mijn man dat zelf op z'n gemakske doen . Het laten isoleren is algauw een meerprijs van +- 5000 euro meer . Wij doen het voor 700 à 800 euro zelf , maar dan langs binnen .

Wij hebben van diezelfde dakwerker die onze buur genomen heeft ook een offerte gekregen waarin stond dat er koraflex zou gebruikt worden , die hebben ze in verscheidene kleuren . Had hij dan de rode genomen dan was het allemaal niet zo lelijk geweest dan nu het geval is .

Wij wilden die dakwerker echter niet wegens slechte naam qua afwerking , en inderddad de mensen hebben gelijk . Overal waar het maar kan heeft hij alles afgewerkt met lapjes zink . Er bestaan anders mooie hulpmiddelen om pijpjes van de ketel en andere zaken mooi af te bakenen . Dat heb ik al gezien in onze straat . Onze woning is een cottagewoning maar toont nu als een opgelapte woning .

 Ik heb op een budget gerekend en die 5000 à 6000 euro is er juist teveel aan .

 

    Dus Paul , het is niet dat wij geen nieuw dak gaan leggen maar de uitleg van hierboven .

   Bedankt voor je antwoord , ik apprecieer het enorm .

 Groetjes

 Bianca

Hoi Paul

Volgend van mijn antwoord van hierboven nadat u reactie gegeven hebt op mijn topic .

Mag ik eigenlijk een ander kleur van dak kiezen ? Nu hebben wij een rood leien dak , mag ik evengoed een zwart laten leggen ?

Ik heb me laten wijsmaken door een andere dakwerker van wel . Ik zit wel met een tweewoonst , hé .

Nog een vraagje , u sprak dat ik het dak fiscaal kon aftrekken en nog een premie van de overheid ?

Kan men dat dat bijvoegen bij je belastingsbrief 2015 met inkomsten 2014 ? En een premie van de vlaamse overheid ook ?

Dat is het eerste wat ik ervan hoor . Als je de renovatiepremie bedoeld , daar kan ik geen aanspraak meer op maken . Wij hebben 4 jaar geleden dit huis gekocht en verbouwd van boven tot onder . Daar alles voor ingediend en daar ook de renovatiepremie voor gekregen . Kan je me dit wat verduidelijken aub ?

Bedankt op voorhand .

Groetjes

 Bianca

Hallo Bianca, 

Misschien kan je eens bij de dienst ruimtelijke ordening ofzo gaan informeren over wat jij en je buurman allemaal mogen op dit gebied. 

Wij wonen ook in een tweewoonst en hebben ons dak geisoleerd, hierbij hebben we het dak 20 cm verhoogd en is het dus ook hoger dan dat van onze buren. In onze straat is het echter -ook nog steeds bij nieuwbouw- niet vreemd dat de 2 woningen van een tweewoonst totaal verschillen in vorm, hoogte en stijl. Op andere plaatsen worden er dan soms weer wel strenge eisen aan gelijkvormigheid gesteld.

Groetjes, Anton

juist maar....

 - isolatie tussen de balken stoppen zonder dampscherm en correcte afwerking vanbinnen is een halve oplossing vergelijken met een hele oplossing. Isolatie kost inderdaad 800euro, maa rje moet een dampscherm hebben, je hebt nog een afwerkingslaag vanbinnen nodig achter het damscherm en je moet normaal een onderdak hebben en een dak van  70-90 jaar oud hebben meestal de nagelkes/haakjes hun tijd gehad dus als er al af en toe eens een pan afwaait mag je al veronderstellen dat uw dak ziek genoeg is om hersteld te worden

- dat je die dakwerker niet kiest totdaar akkoord, maar dat wil niet zeggen dat de oplossing slecht is, je kunt gerust een andere dakwerken zoeken en hebt daar maanden tijd voor, die zullen wel komen als je betaalt

Uw kostenplaatje klopt niet volgens mij: in grote lijnen heb je toch een paar subsidies te vangen.. een isolatie met R=7 een hogere premie waard dan een beetje rotswol duwen tussen de balken met R=2. Je kunt geen hoge waarde halen met 10cm rotswol tussen uw balken te duwe, je zit nog altijd onder de minimumwaarde die je moet halen om te isoleren. Dus uw fixatie op die binnenoplossing is ergens ook daar verkeerd.

Bovendien heb je bij een bescheiden inkomen recht op een renovatiepremie, en zeker voor een dakisolatie nog recht op een belastingsaftrek van bvb 30% van de kosten tot max 3000euro. 

Dus of die 5000euro dan nog netto 5000euro is, is ook niet correct, je trekt indirect 1500euro minder belastingen terug en je trekt bvb nog 30% terug van de vlaamse overheid als premie of 1500euro en je trekt nog eens 600euro als isolatiepremie van uw gasleverancier. Dus laten we zeggen dat die 5000euro misschien nog 2500euro wordt...  en het dak is beter gedaan, moderner, beter geisoleerd, waterdichter, op langere termijn goed opgewaardeerd etc

Dus ik zou gewoon een aannemer zoeken, en ja jammergenoeg elk zijn dak en er zal een verschil zijn op lange termijn tussen uw dak en die pipo gebeur zijn dak, maar trek u dan niet aan, dan zul je telkens als je naar uw dak kijkt gelukkig zijn dat je uw gedacht gedaan hebt

 

Hallo Anton

Ik heb vanmorgen al navraag gedaan bij de gemeente en ze gingen het eens bekijken .

Dat het dak 20 ccm hoger ligt , daar kan ik n og mee leven maar al dat blikken gedoen op die scheidngslijn is afschuwelijk .

Nochthans had die dakwerker koraflex op zijn offerte staan om af te werken . Zou veel mooier geweest zijn  , heb je in zover ik weet 3 kleuren .

Gewoon met rode koraflex en het is esthetisch véél mooier

 Bedankt voor je reactie .

Groetjes

 Bianca

PS : Paul als je dit leest , ik was het vergeten te vertellen geloof ik van die koraflex . Ben je het met me eens als hij die gebruikt had dat het veel mooier zou geoogd hebben ?

Hoogteverschil nog wel ja , maar veel ooier afgewerkt ,

Hoi Paul

Ik ga er  eens een nachtje over slapen en het eens overleggen met mijn man . Ik heb niet gesproken over een bescheiden inkomen , ik vond het gewoon wat teveel er aan .

Je bent wel verkeerd met wat je zegt hoe wij het misschien zouden doen .

Alles zou er af gaan , dampscherm erop nieuwe kepers en nieuwe dakpannen en dan zelf afwerken vanbinnen .

Als die mens rode koraflex had gebruikt zou ik er niet naar kraaien . Nu overwegen wij om misschien toch maar mee te volgen ...tegen mijn zin .

En dan te denken dat ik alles gaan vragen ben aan mijn buurman als wij aan het verbouwen waren . Is het goed dat we dit doen ? Of dat ? Oh , hebt us het liever zo ? Dan doen we dat toch ? Enz.....

Het is wat het is .

Bedankt voor je reactie

GRTjes

 Bianca

Hoh dat is altijd verschillend dat moet je opzoeken in de bouwvoorschriften van uw grond... dat kan je ook weten door het te vrage naan de gemeente aan het kadaster, en anders dien je gewoon een kleine bouwaanvraag in en krijg je die toestemming binnen de 70 dagenmeestal, tenzij er op de bouwvoorschriften van de verkaveling staat gestipuleerd dat het bvb rood moet zijn, dan moet het inderdaad rood blijven, maar dan kan het evengoed rode pannen worden bvb of rode metalen platen

Nu het gekke is dat gemeenten meer en meer zich inderdaad bemoeien met de kleuren waar ze vroeger historisch zich daar niet mee bezig hielden.. anderzijds ik vind het overkill dat gemeenten zouden zeggen dat uw dak rood moet zijn, als je het dan vollegt met zonnepanelen dat het dan terug zwart wordt.. Bovendien met het voorbeeld van de zonnepanelen ben je zelfs niet meer verplicht bij wijze van spreken om een dak te leggen, je kunt het ook aan één kant volledig bekleden met zwarte black panels en op uw dak bespaar je volledig de kost van het dakleggen als het ware... dus je kunt dan belanden in de gezellige anomalie dat je een rood dak moet leggen en dat je ondertussen daar wel zwarte zonnepanelen mag bovenleggen. Dus ja 

 

Ivm de belastingen, ja die premies staan allemaal los van elkaar, dus je kan ze cumuleren volgens mij, je moet gewoon premiezoeker eens lezen en kijken of je voldoet aan de voorwaarden, papiertjes afdrukken invullen

nieuwe kepers is niet nodig ?je gooit in principe weg wat slecht is.. kijk waar ik aan dacht is dit bvb

http://www.isotec.be/

hier heb je zo'n sanwichpanelen van unilin, monier, unidek, isovlas etc, mag je inderdaad uw kepers uitbreken en wordt alles vervangen, nu dat is interessant als je last hebt van houtrot inhet dak 

https://www.google.nl/search?q=unilin+dakpanelen&hl=nl&source=lnms&tbm=…

als je uw volledig dak vervangt door sandwichpanelen met ingebouwde versteviging en vaneerstekeer metalen dakbedekking is dat zo'n drie in één oplossing

http://www.falkbouwsystemen.nl/pages/nl/homemenu/panelen/wandpaneel.php

nu mijn dak is 280m2, en de renovatie heeft gezellig tegen de 50.000 gekost. Ik wil maar zeggen het verwondert mij dat ze dat dak kunnen vernieuwen voor 5000euro

Ja en nee. De belangrijkste reden is dat je moet latten voorzien om de +/- 30 cm om ervoor te zorgen dat uw dampscherm niet losscheurt van uw balken. Hierdoor creëer je uiteraard een spouw met zijn voordelen.

Hey Paul ,

 

Ik heb me verkeerd verwoord , ik bedoelde panlatten ipv kepers . Het hout is nog intact , dat is gecheckt .

Inderdaad , als je alles volledig laat vervangen ben je het dubbele kwijt dan van onze offerte . Ons dak kunnen ze niet vernieuwen voor 5000 euro , hoor .

Was dat maar waar ! Er kwam enkel bovenop de offerte nog 5000 euro bij als zij het moesten isoleren .

Nee nee , het is een behoorlijke duit dat we moeten neerleggen voor het vernieuwen van het dak : dampscherm , panlatten , dakpannen en afwerking . Daar kom ik met 5000 euro niet toe .

  GRt

 Bianca

 

 

 

Laat ons zeggen , voor de werken die ik hierboven beschreven heb . Voor een kleine cottagewoning met nog een puntdakje op de aanpalende garage heb ik offertes Van +- 15 000 , 17 000 en 18 000 euro zonder isolatie .

 Grt

 Bianca

Nog volgend op men vorige 2 antwoorden heb ik eigenlijk ook men bedenkingen om het dak te isoleren .

We wonen gelijkvloers , slaapkamers op 1ste verdiep waar ik geen chauffage gebruik enkel in badkamer of bij extreme zware winters of als de zoon studeert ? En de zolder gebruiken we niet .

Maar soit , de gedachte alleen al en daarom zullen we wel isoleren .

het moet vooral waterdicht zijn en het kan met planken maar sowieso is en blijft zo'n overgang een probleem

Ja, het dak niet isoleren omdat je uw zolder niet gebruikt of de kamers er onder niet verwarmt? En waar gaat uw warmte van het gelijkvloers naartoe denk je?

 

Tenzij je uw zolder volledig goed kunt afsluiten en je de verdiepingsvloer van de zolder goed kunt isoleren kan je overwegen om uw dak niet te isoleren. Zo beperkt ook opnieuw het te verwarmen volume. Maar dan moeten uw plafonds er uit van het verdiep onder de zolder om uw dampscherm deftig te kunnen hangen.

Mijn zoldervloer is wél geisoleerd . Vandaar dat ik dat zei . Maar we gaan sowieso het dak ook isoleren .

Zijn we voor de rest van ons leven gerust of is het huis nog meer verkoopbaar .

Grt

Je hebt twee problemen zeg je:

1) Het dak van de buurman ligt nu hoger dooordat hij naar boven heeft geisoleerd en dat vind je esthetisch niet in orde. 

2) Je wil zelf ook het dak isoleren maar dan langs onder wegens goedkoper en gemakkelijker zelf te doen. Hierbij zou je wel de dakpannen er af halen en nieuwe panlatten voorzien.

Een bedenking: Als je toch de pannen en panlatten er al af doet, kan je op dat moment de kepers verhogen zodanig dat je na plaatsing van onderdak, tengellaten, panlatten en pannen perfect aansluit aan de hoogte van het andere dak.

Vervolgens kan je langs de binnenkant isoleren en afwerken zoals je het van plan was, met dit verschil dat je nu een dikkere (effictievere) isolatie kunt voorzien tussen de verhoogde kepers.

Inderaad, is zeker beter indien je ooit gaat verkopen. Maar ik veronderstel dat uw verdiepingsvloer niet geïsoleerd zal zijn volgens de regels van de kunst (dwz. dampscherm en volledig afgetapt, zolderluik of deur ook geïsoleerd en behoorlijk dicht?) dat effect zal wel niet 100% zijn. Dus uw dak isoleren is zeker een must.

 

Hallo Charel ,

Bedankt voor je antwoord . Dat is een optie dat natuurlijk ook kan maar waar ook een behoorlijke prijs voor wordt gevraagd .

Ik ben volop aan het overleggen met mijn echtgenoot , waar ik over spreek is deze week pas gebeurd , maar waarschijnlijk gaan we dan noodgedwongen hetzelfde doen als de buurman en maar wat dieper in de beugel tasten .

Mijn echtgenoot heeft vandaag de buurman aangesproken en zijn teleurstelling geuit . Hij gaf uiteindelijk toch toe dat hij dit resultaat niet verwacht had , koraflex gebruiken had al veel opgelost .

Nu hebben we precies een blikken dak , die man heeft overal lappen lood gebruikt .

Nog iets , vorige donderdag had men buurman toegezegd dat die dakwerker zijn dak mocht doen , en ......... deze maandag

begon die al . Het moest precies héél rap zijn , daar heb ik ook mijn bedenkingen bij .

Het is echt allemaal raar gelopen , wat begon met de vraag van ons of hij mee wilde doen met ons om een nieuw dak te leggen omdat het geheel dan toch mooi zou zijn zoals met het oude dak ( was veel mooier met het oude dan nu met nieuw ) , is geeindigd met op z'n eigen houtje ineens stappen te ondernemen zonder ons te raadplegen met het resultaat vandien .

Nu heeft hij spijt , maar zoals altijd komt spijt te laat .

Wat wil je als je 75 jaar bent en uwe schoonzoon beslist wat en hoe het allemaal moet gebeuren ? Tja , tegen die schoonzoon kunnen wij dan ook niet op , hé ?

Onze buurman ging de dakwerker terug contacteren en vragen om de scheiding met andere materiaal te bedekken .

Maar dat zal een maat voor niks zijn , hij heeft al betaald ( 500 euro nota bene voor die strip ) , die zal dat wel doen ..........als hij nog eens betaald .

      Gedane zaken nemen geen keer , nu is het aan ons om te beslissen wat we gaan doen . En dan zal ik blijkbaar zoals ergens hierboven beschreven zelf nog eerst een vergunning moeten vragen omdat mijn dakvolume hoger wordt .

Pffff....... moeilijke materie .

Ps / we kunnen de kepers natuurlijk ook verhogen langs de binnenkant van de zolder , dat bedoelde je misschien ? En dat kunnen we dan zelf . De zolder wordt niet gebruikt , buiten voor wat rommel , dus het esthetische speelt daar geen rol .

Beste,

Ik bedoeldde wel degelijk de kepers aan de bovenkant verhogen zodat het afgewerkte dak op niveau van de buurman zou zijn en dus ook die loden overgang zou kunnen wegvallen.

Maar het was maar een mogelijk alternatief ter overweging. Je hebt nu verschillende opties waar je eens rustig kunt over nadenken en narekenen.

Ik vind het al zeer goed dat je de zaken aanpakt zonder een burenruzie als gevolg te krijgen, hoe teleurgesteld je ook bent door de gang van zaken. Maar het is zoals je zegt "gedane zaken nemen geen keer"

Succes gewenst.

Antwoord eens op volgende vragen

- hou oud is uw dak ? Ouder dan 50-60jaar of 20-30jaar ?

- heb je een onderdak in een soort eternit platen of houtplanken of zie je de pannen liggen? in het eerste geval kun je niet simpelweg isolatie tussen de kepers stoppen.

- waaien er soms pannen af, en zijn de haakjes nog goed of zijn ze allemaal al verroest ? In dat geval zul je op termijn toch wel uw dak moeten vernieuwen of het nu is of binnen 3jaar, je zult elk jaar wel eens een dakwerker laten komen

- heb je natte plekken op de muur of plaatsen waar water binnenkomt ? moet je niet twijfelen dak vernieuwen Als je natuurlijk lekker natte plekken krijgt op de scheidingslijn kun je uw gebuur effe responsabiliseren... via de verzekering, wordt een leuk kluifje voor de verzekering.

- zijn dakvensters goed gesloten, of voel je daar zo gezellig tocht doorkomen ? je mag al rekenen op die ook te vernieuwen of te integreren in het nieuwe dak

Nu ivm die isolatie tussen de balken. Veel stoppen gewoon PUR of rotswol tussen de balken en vergeten hun dampscherm? In feite is dat meestal geen probleem, tenzij af en toe komt die glas/rotswol (pur nu net niet)- kletsnat en ben je uw isolerend effect kwijt. Bovendien duurt het dan 30dagen gemakkelijk vooraler die glas/rotswol droog wordt, dus goed om uw dak sneller te doen rotten. Daarom is die 'dakverhogende' methode beter is. Ze verhoogt uw dak en uw goten, maar ze isoleert op een manier dat uw dakconstructie nooit meer als het ware kapotgaat, en perfect koudebrug vrij, en perfect dampscherm, en perfect waterdicht en verderlicht, en pannelatten geintegreerd dus een ultrasnelle methode van dakrenovatie (omdat die platen in feite een prefabstructuur hebben kun je als aannemer sneller uw dak vernieuwen)

je moet geen vergunning vragen voor rooilijnen of dakstructuur te verhogen tot 10-15cm (ik weet het getal niet vanbuiten) Meestal zijn die PUR platen geen 20cm dik, je spreekt van 6-15cm naargelang. Je zult het trouwens nauwkeurig moeten afmeten tov uw gebuur als je geen verschil wilt hebben of hetzelfde systeem als het ware moeten gebruiken als je minimaal verschil wilt hebben. Je kunt natuurlijk de toer omgekeerd lappen en zorgen dat uw dak 2 cm hoger zit dan zijn dak. Dan zit het esthetisch probleem bij hem ipv bij uw kant... (hahaà)

en ik vraag mij af of uw gebuur een vergunning had, in dat geval zal hij moeten regulariseren.... en hangt hem een boete boven het hoofd volgens mij ? spreek maar tegen als het fout is. Ben curieus wat die ambtenaar gaat zeggen die eens gaat komen kijken...

 

kepers vanbinnen bedoelde hij niet, maar dat gaat uiteraard ook. Je kunt als je een onderdak heb, heel goedkoop isoleren door gewoon inderdaad kepers te dikken, platen te monteren op die kepers, en cellulose in te blazen.

 

 

Dak is niet ouder dan 50 á 60 jaar .

Natuurlijk wordt er een onderdak geplaatst . We hebben geen problemen maar willen ze wel voorkomen .

kepers blijven , onderdak wordt geplaatst en nieuwe pannen , dan isoleren met isolatie met dampscherm .

Of inderdaad het sarkingdak .

Als ik een onderdak plaats zijn de kepers volgens mij ook al goed beschermd .

Ik ken hier allemaal niet veel van en blaas er miss wat op los maar met al deze commentaren heb ik op een korte tijd al vee bijgeleerd .

 

        Bedankt iedereen !

 

              Bianca

 

Hier heb je een lijst van opties

http://www.slimisoleren.nl/Dak/247246c2/1/Dak.aspx

ik vind persoonlijk het isotec systeem ongeevenaard tot nu toe, omdat je door die geintegreerde metalen pannelat in feite 4-5cm meer kunt isoleren.

dan vind ik als tweede keuze maar ook zeer goed de sandwichpanelen van unilin

In feite kosten die pannen op uw dak geen 1000euro. je betaalt het allemaal in arbeid dankzij ons socialistisch model van alle lasten op te stapelen in de arbeid... en niet evenredig in aardgas