Oververhitting in passiefhuizen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Volgens de passiehuistheorie zouden passiefhuizen GEEN last hebben van oververhitting. Dat wil zeggen, er is wel oververhitting (binnentemperatuur >25°)gedurende hooguit 5% van de tijd in een jaar, dus 438 uur (18 dagen) en dat zou dan acceptabel moeten zijn. Rare redenering uiteraard want niemand vindt een binnentemperatuur van 15°C of lager in de winter aangenaam. Er wordt dan ook niet verwacht dat je de kou gedurende enkele weken gaat accepteren, de kachel wordt direct gestookt om de gewenste binnentemperatuur in stand te houden.

Analoog daaraan is het ook niet acceptabel dat de binnentemperatuur langdurig boven de 20-22°C komt, het lichaam gaat extra zweten, resulterend in plaknachten en een verstoorde nachtrust. Voor ouderen en mensen met hart/longaandoeningen is een verhoogde binnentemperatuur extra onaangenaam, ouderen kunnen hun lichaamstemperatuur minder goed reguleren door de afgenomen doorbloeding van de huid waardoor zij snel oververhit raken en mensen met hart/longkwalen krijgen last van kortademigheid en hogere bloeddruk. Hittegolven laten dan ook altijd een hoger sterftecijfer zien.

Oververhitting kan voor een deel voorkomen worden door zonnewarmte buiten te houden (zonwering, isolatie, balansventilatie) en op dit punt scoren de meeste passiefhuizen best goed. Het andere deel van de oververhitting wordt veroorzaakt door interne warmtebronnen zoals personen, verlichting, elektrische apparatuur, warmteafgiffte van koelkasten, kooktoestellen,(zonne)boilers en verwarmingstoestellen voor warm tapwater. Met het toenemende gebruik van elektrische apparaten wordt de interne warmtelast een steeds groter wordende factor in de energiebalans, ondanks het feit dat apparaten energiezuiniger worden.

In passiefhuizen is de interne warmtelast maar beperkt benutbaar want deze huizen zijn al helemaal geoptimaliseerd om de aanwezige warmte vast te houden. Er is dan ook al eerder sprake is van overtollige warmte die kan leiden tot oververhitting. Anders gezegd: de temperatuur in passiefhuizen is gevoeliger voor overtollige warmte, een klein overschot kan de warmte al flink doen stijgen.

Het rekenprogramma voor passiefhuizen (PHPP) gaat uit van een standaardwaarde voor de interne warmtelast van 2,1 W/m², deze waarde is vrij laag voor een moderne woning waarin gemakkelijk het dubbele bereikt kan worden. In de winter is deze lage inschatting geen probleem en geeft hooguit een iets lagere verwarmingsbehoefte. In de zomer is die lage waarde wel een probleem omdat de koelingsbehoefte dan onderschat wordt.

In de praktijk zie ik de gevolgen, passiefhuizen worden te weinig uitgerust om overtollige warmte af te voeren. Vaak wordt verondersteld dat het voldoende is om zomers met balansventilatie de opwarming te voorkomen en met de bypass overtollige warmte af te voeren. Helaas werkt dit niet, de debieten zijn te klein en niemand zit 's nachts te wachten op geluidsoverlast van een BV die op hoogste stand draait. Ook aan AWW en BWW worden te hoge koelingscapaciteit toegekend. Al deze apparaten voorkomen hooguit dat de woning via ventilatie verder opgewarmd wordt, echte koeling (drastische verlaging van de binnentemperatuur en RV) hoef je er niet van te verwachten.

Een efficiënte en ecologische methode om overtollige warmte af te voeren is nachtventilatie waarbij 's nachts grote roosters geopend worden, zowel op het laagste punt voor de aanvoer van koude buitenlucht en op het hoogste punt voor afvoer van de warme binnenlucht. Deze methode heeft zich al lang bewezen maar wordt om onduidelijke redenen nauwelijks toegepast. Zeker in passiefhuizen is het de aangewezen methode om zonder hulpenergie warmte af te voeren.

Mijn stelling is daarom: passiefhuizen moeten standaard uitgerust worden met nachtventilatie.

Reacties

Oostlandvaarder, het is vooral op de ramen in het Oosten en Westen dat je zonwering moet voorzien.

Bij ons zat er ook nog niets van zonwering (ondertusse is die geplaatst: rolluik type S_Onro).

Echter bleek de meeste warmte te komen van ons raam die O-NO gericht zit. De zon komt daar 's morgens vroeg al binnen (vanaf 4u in de zomer) en geeft dan al heel wat warmte. Tot 10-11u zit de zon (gedeeltelijk) via dat raam binnen. In het zuiden daarentegen zit de zon nauwelijks binnen, omdat onze ramen nogal diep in de gevel zitten.

Dus voor ons zal de zonwering wel een groot deel doen hoor. Beneden de 25°C zal zeker lukken met die zonwering. Maar we voorzien nog een pergola met druivelaars op ons achterste terras, zodat ook dat zonlicht in de vroege uren geweerd wordt. Op die manier zullen we het zeker nog 2°C frisser kunnen houden.

 

Dus: heb je ramen op het Oosten en/of Westen: daar zonwering plaatsen!!

Wat betreft je oververhitting: om hoeveel dagen gaat het ongeveer?

nachtkoeling met luchtgroep op hoogste stand : meer kans op ruis, lawaai, ... in de slaapkamers

en debiet blijft beperkt

 

 

Ken jij veel gewone huizen die in de zomer géén last hebben van oververhitting (binnentemperatuur >25°)? Ik niet. En het feit dat er een airco staat bevestigt net het probleem in die huizen.

 

De isolatie van een PH zal bij warmte pas in zijn nadeel spelen eens de T binnen groter wordt als de T buiten.

Bij vele PH blijft het langer koeler binnen als buiten als bij vele 'klassieke' woningen.

 

Zolang dit geldt, speelt die isolatie in het voordeel, ze houdt de warmte van buiten beter tegen.

Enkel bij echt koele nachten kan dat dan een nadeel worden. Zijn die nu juist niet zeldzaam bij de langere hittegolven die een PH kunnen oververhitten?

 

Ventilatiedebieten (door grote lekken in de buitenschil bij 'klassieke bouw' of via ventilatiesystemen) zijn niet PH specifiek.

Grote of kleine glasoppervlakten zijn niet PH specifiek.

Warmtecapaciteit van het beschermde volume is niet PH specifiek.

De grootte van de interne warmtewinsten is (in de praktijk, waarschijnlijk) niet PH specifiek, (op papier en volgens normering is die beperkt(er) ).

 

Iedereen die het bij hitte koel wil houden kan gebaat zijn bij nachtventilatie.

 

 

 

Bij 'klassieke bouw' zijn er helemaal geen regels, bij PH-zen wel.

 

Goede samenvatting.

Ik onthoud vooral: Er zijn verschillende oorzaken die overhitting in de hand kunnen werken. En inderdaad, geen van hen zijn PH specifiek.

 

Er zijn hier veel mensen die proberen het passiefhuis te verdedigen door de nadelen van klassieke woningen sterk in de verf zetten. Maar dit is eigenlijk niet de discussie. Ik denk dat op een paar uitzonderingen na, de meeste mensen op het forum wel overtuigd zijn van de voordelen van een passiefhuis.

Allen is de vraag gesteld of een passiefhuis gevoeliger is voor overschrijdingen in de zomer , en daar wordt krampachtig op gereageerd, precies of iemand heeft op een zere teen getrapt.

Passiefhuizen zijn wel degelijk gevoeliger voor oververhitting. Alleen, je kan dat voorkomen door in planfase de nodig zonwering en nachtventilatie te voorzien.

PHPP is daar niet altijd nauwkeurig genoeg in, aangezien je met gemiddelde interne lasten werkt, en die zijn wel degelijk heel belangrijk. In 2014 worden die interne lasten trouwens verhoogd, dus vermoedelijk wel een onderschatting.

Een goede bron van info vind ik trouwens passipedia.passiv.de/passipedia_en/basics/summer waar deze zaken duidelijk en met de nodige nuance worden uitgelegd.

Ook daar zal je zien dat interne lasten een sterke invloed hebben op het zomercomfort (grafiek 16) en dat een passiefhuis zonder nachtventilatie veel warmer wordt dan een klassieke woning (fig 20). Met nachtventilatie krijg je die overschrijdingen wel sterk naar beneden en scoren de sterk geisoleerde woningen beter dan de klassieke (fig 21).

Dit is natuurlijk een voorbeeld van één woning, maar de stelregel is in mjn ogen wel correct: oppassen met interne lasten en de  nodige nachtventilatie voorzien.

 

Geert

Goede samenvatting.
Er wordt ook precies aangegeven wat ik ook al voorstelde: voor het stookseizoen wordt beter een relatief lage waarde voor de  interne warmtelast gekozen (2,1 W/m²) maar voor de zomer zou beter een veel hoge waarde worden gekozen om het zomercomfort te waarborgen.

 

Belangrijkste conclusie van het rapport is dat oververhitting van passiefhuizen voorkomen kan worden door goede zonwering en voldoende zomerventilatie. Daarnaast is ook duidelijk dat het zomercomfort niet correct bepaald kan worden met de bekende defaultwaarde van 2,1 W/m² voor de interne warmtelast.

 

 

En wat is het probleem met WP/airco?

Al die plop oplossingen kosten ook veel geld, met WP /airco is er een echte oplossing.

Ik slaap bij zomerse BT° van 33 ° in 21°  ;-) , word toch eens realistisch.

Die PH zijn passé, de meerwaarde van die woningen steek dat in energie opwekking en WP.

Woningen met nul energie door technieken NEW is   de toekomst .

PH en die regels van leven is voor Bokrijk.

 

 

Geert,

Ik heb hier niet de indruk dat iemand persé de nadelen van klassieke woningen wou in de verf zetten.

Initieeel is dit topic gestart om het tegenovergestelde te doen, de indruk wekken dat een bepaald ongemak specifiek het probleem zou zijn van PH (wat voor alle duidelijkheid niet het geval is) en niet van andere woningen.

Dat deze stelling dan vooral wordt verdedigd door heren die geen enkele ervaring op dat gebied kunnen aantonen maakt het wel zeer eigenaardig. Men moet dan ook niet verwonderd zijn over een reactie van mensen die wel ervaring hebben, en dezen dan niet dadelijk als onbetrouwbare getuigen (want te veel ervaring) afschilderen. Ja, sorry, ik wordt daar een beetje boos van, mag het?

Niemand beweert hier ook dat er in een PH nooit overschrijding van hitte kan zijn. Die is er wel degelijk, echter niet minder of meer dan in de woningen in het algemeen. Laat ons zeggen dat dat gewoon een neveneffect is van een hittegolf.

Echter, zoals Yannik al zei, bij PH bestaan er richtlijnen over en besteedt men er meer aandacht aan.

En de andere genoemde mogelijke oorzaken buiten simpelweg een hittegolf kloppen ook wel, en de genoemde verbeteringen kunnen indien gewenst ook een verbetering van het warmtecomfort geven voor alle huizen of personen die daar nood aan hebben.

 

Dit kan allemaal opgelost worden met WP/airco

Ik slaap bij BT 33° in 21°

PH zijn passé, NEW is de toekomst door techniek (energieopwekking en WP)

Woningen die een probleem hebben met oververhitting plaatsen een airco .

Airco gebruiken bij overhitting zal geen potten breken in verbruik

Dat kost minder dan plop oplossingen tegen oververhitting.

Wp/airco daar kan in winter /zomer een PH minimaal verwarmd/ gekoeld mee worden, probleem opgelost .

 

 

Het kan maar is zeker niet noodzakelijk. Ik ben deze topic begonnen omdat ik de indruk heb dat in passiehuisontwerpen te weinig rekening wordt gehouden met het zomercomfort, dat de kans op oververhitting wordt weggeredeneerd met foute aannames. 

 

Het plaatsen van een airco zie ik vooral als correctie op een ontwerpfout en is dan ook te vermijden door in het ontwerp betere aannames te kiezen en de woning in ieder geval te voorzien van voldoende en geschikte nachtventilatie.

Jij wil NEW bereiken met technieken? Technieken VERBRUIKEN energie. Dus zelfs al wek je die energie (op een ander moment) "groen" op, het blijft een energetisch minderwaardige woning dan een woning die dit bereikt met zeer weinig techniek.

Dus beter een woning die zonder WP/airco zo goed als geen verwarming nodig heeft in de winter (minder dan 15kWh/m2/jaar) en GEEN koeling in de zomer, maar zonder PV, dan een woning die 15 kWh/m2/jaar aan verwarming verbruikt MET wp en AIRCO  in de zomer.

Waarom:

  • PV kan je later nog altijd bijplaatsen en dan wordt je woning plots een E+ woning.
  • Techniek kan falen. Je zal maar de pech hebben dat je airco stuk gaat midden in een hittegolf.
  • Niets belet je om een woning die een energievraag heeft van minder dan 15 kWh/m2 te voorzien van een WP, dan verbruik je plots de helft of minder dan de andere woning.

Welke regels van leven heb je wel in een PH? Ik leef veel comfortabeler iig. En dat zonder regels.

Dit snap ik niet. Waarom zou de interne warmtelast in de winter lager liggen dan in de zomer?

In de winter kook je meer WARM, bak je meer en gebruiken sommigen zelfs een droogkast. In de zomer eet je meer koude schotels en slaatjes, waardoor die warmtelast veel lager ligt.

In de winter douchen de mensen al eens langer/warmer of nemen sneller een bad = meer interne warmtelast.

In de winter heb je meer/langer verlichting nodig en zitten de mensen meer voor TV/computer dan in de zomer (barbeque buiten, terrasje...).

 

Ik zie absoluut niet in waarom je de warmtelasten dan in de winter zoveel lager zou nemen dan in de zomer. Eerder omgekeerd.

Daarmee ben ik het dan weer 100% eens: AIRCO is een correctie op een ONTWERPFOUT.

 

Al stel ik mij vragen bij nachtventilatie in een WONING. Op kantoren is die de volledige zomer (en zelfs deel tussenseizoen) nuttig. In een PH//woning is die enkel noodzakelijk (bij goed ontwerp) tijdens een hittegolf.

Laat het nu net tijdens die hittegolf zijn dat de temperaturen nauwelijks onder de 25°C dalen tijdens de nacht. Wat voor nut heeft nachventilatie dan?

Bij een goed ontworpen PH zal de hittegolf al een paar dagen bezig zijn eer die oververhitting plaatsvind (als dat al gebeurt). Het enige wat nachtventilatie dan volgens mij wel kan doen is de oververhitting na een hittegolf sneller stoppen.

 

Heb je oververhitting zonder hittegolf, dan heb je een serieuze ontwerpfout. Tenzij je uiteraard putje zomer uw dagen vult met bakken van taart, cake, lasagna, feestjes met 20 man binnen... En dat zijn nu net de dingen die bij een andere woning ook voor oververhitting zullen zorgen.

In kantoren is nachtventilatie zeer effectief omdat hier de interne warmtelasten nog veel groter zijn en de warmtelast door zon instraling relatief klein (veel vloer/weinig gevel). Er zijn echter veel aanwijzingen dat de interne warmtelast in woningen hoger wordt, met alle computers, laptops, printers, modems en opladers voor mobiele apparatuur gaan onze woningen steeds meer op kantoren lijken qua interne warmtelast. En de enige bouwkundige maatregel om deze overtollige warmte kwijt te raken is zomernachtventilatie, zonder deze is de kans groot dat de bewoners last ondervinden van temperatuuroverschrijding en dan een airco gaan plaatsen. De link van Geert laat zien dat het aantal overschrijdingsuren drastisch daalt met nachtventilatie. 

 

 

Nu ook niet overdrijven hé met je warmtelast. Mijn computer staat nooit af. Hij werkt gemakkelijk 8-10 uur per dag. Ja hij krijgt handwarm, maar om nu te zeggen dat dat een grote interne last is. Mijn vroegere pc kon inderdaad mijn oude bureau verwarmen. Maar met de huidige technologie is dit te verwaarlozen. Een pc verbruikt (incl. scherm) minder dan 70W. Printers geven helemaal niets af (toch niet voelbaar) en die werken hooguit een paar minuten per dag bij particulieren. Smartphones en tablets laden misschien 1uà2u per dag.

De tendens bij mijn kennissen is toch een dalend verbruik hoor, hooguit stabiel. Er komt dan misschien wel een tablet bij, maar dan werkt de pc/tv wat minder of deze wordt vervangen door een zuiniger toestel. Idem met smartphones, laptops en pc's... Toestellen worden zoveel zuiniger dat de warmtelast steeds kleiner wordt.

De grootste interne warmtewinsten: koken, wasmachine/droogkast en wassen. En laat het nu net die toestellen zijn die de laatste jaren gigantisch verbeterd zijn. Elektrische toestellen en verlichting is volgens mij toch echt wel peanuts (spaarlampen, leds, TL krijgen hooguit handwarm en verbruiken slechts een paar watt).

Stilstandsverliezen van een buffervat of CV-toestel zijn meestal niet echt van invloed op de woning, gezien die meestal in een berging staat met afzuiging = directe afvoer van de warmte naar buiten.

 

Wat betreft de link:

Tuurlijk hielp die nachtventilatie enorm: er was slechts een paar uur een buitentemperatuur boven de 25°C. Dus dan mag je sowieso al geen oververhitting hebben = verkeerd ontwerp. Daarnaast koelde het snachts af tot 12°C. Dan werkt nachtventilatie sowieso. Heb je de raamtemperaturen gezien: 40°C binnentemperatuur. Dat wil zeggen zonder degelijke zonnewering = SLECHT ONTWERP:

The interior surface temperature of the window panes is very high: at up to 40°C. It should be noted that in this base case (except for the small overhang of the mini-balcony), neither temporary summertime shading nor window ventilation has been implemented.

Zo kun je uiteraard alles bewijzen. Een goed ontwerp omvat zonnewering (in elke woning, zowel PH als klassiek). En dat hoeft niet duur te zijn:

  • In a Passive House the annual heating demand does not change with overhangs of up to 1.25m depth (it is different for low-energy houses).
  • In contrast, the frequency of overheating events in summer decreases noticeably with horizontal overhangs with depths between 0.5 m and 1.5 m (from hθ>25°C = 22% to less than 7%).

Dus zo zie je maar: hier geven ze zelf toe dat met VASTE zonnewering (in dit geval gewone vaste uitkragingen) een ZEER GROTE invloed hebben op oververhitting. In dit specifieke geval 3x minder oververhitting. 

Fig. 15 shows that the temperatures in the Passive House (reference case) decrease noticeably with the use of external shading elements during the summer. Temperatures above 25°C do not occur at all

En hier het BEWIJS dat oververhitting teken is van SLECHT ONTWERP. Men zegt dus zelf dat met screens (tijdelijke beschaduwing) er GEEN oververschrijdingen meer zijn.

 

Conclusie: NACHTVENTILATIE is een LAPMIDDEL, net zoals airco dat ook is.

 

Wat betreft interne warmtewinsten houdt men hier al rekening met een elektrisch verbruik van 3388 kWh/jaar. Lijkt me dus redelijk fair. Er moet al een VERDUBBELING zijn om echt in de problemen te komen. Met wat meer pc's en smartphones haal je geen verdubbeling hé. Dat haal je wel met jacuzzi's, sauna's... die je in de winter gebruikt.

Ik denk niet dat ik overdrijf door te stellen dat de interne warmtelast gemiddeld toeneemt. Tussen 2000 en 2010 is het gemiddelde huishoudelijke stroomverbruik gestegen van 3.230 naar 3.480 kWh per jaar per huishouden. Dat is een stijging van 7,7% (ECN Energietrends 2012). In die getallen is het gebruik van PV op woningen nog niet meegenomen zodat de werkelijke stroomconsumptie nog hoger zal uitvallen. En daarmee de interne warmtelast.

 

Ook het opwekkingsapparaat en boiler voor SWW produceren veel overtollige warmte die nauwelijks weg geventileerd wordt en overdag via de WTW weer in huis terecht komt. Met de toegenomen comforteisen voor SWW worden grotere boilers geplaatst die meer warmte aan de ruimte afgeven. Verder worden er steeds vaker close-inboilers geplaatst in de keuken omdat men direct warm water wil hebben. Deze boilers zijn meestal matig geïsoleerd en geven daardoor veel warmte af. Dit geldt ook voor de kokend-waterkranen die eveneens werken met een voorrraad heet water.

 

Het probleem van oververhitting zal de komende jaren vanzelf duidelijker worden nu er snel meer passiefhuizen gebouwd worden. Het lijkt mij daarom niet handig om het probleem te bagatelliseren en duurzame oplossingen als nachtventilatie af te doen als een lapmiddel. Met nachtkoeling kan veel comfort-ellende voorkomen worden die anders eenvoudig wordt opgelost met minder wenselijke airco's.

Ingir,

Ik ga hier een paar jaar zitten wachten tot ik nog veel meer elektrische toestellen heb bijgeplaatst en in gebruik heb genomen . Tot ik meerdere en grotere boilers heb geinstalleerd. Tot daardoor de hitte veel hoger begint op te lopen.

Dan ga ik hier aan terugdenken en kan ik inderdaad nog een inrichting voor bijkomende nachtventilatie voorzien, zoals dat dan wellicht best in elk huis gebeurt.

Tot die tijd vind ik het prima zo.

Statistisch gezien heeft dit natuurlijk geen enkele waarde, maar toch even onze situatie schetsen: passiefwoning, bijna 4 jaar in gebruik (4 zomers). Tot op heden hebben we nog geen enkele dag 25°C gemeten in de zomer, of het gevoel gehad dat het binnen te warm werd.

Jammer als idd zou blijken dat tot 50% van de PH'en last zou hebben van oververhitting. Maar anderzijds denk ik dat de situatie niet anders is bij minder energiezuinige woningen. Integendeel.

We maken geen gebruik van nachtventilatie (de muggen zien mij te graag ...). Wel hebben we screens aan Z, O en W kant, maar dat lijkt me een evidentie voor elke woning, passief of niet, om dmz zonwering actief te kunnen bepalen of je zonnewarmte toelaat of niet in je woning. Voor de rest zitten we (anders dan bij de meeste PH'en) met vrij veel massa binnen het beschermd volume (de wanden zijn opgetrokken in silicaatsteen, met het houtskelet daaraan bevestigd). Maar tot dusver kan ik alleen maar concluderen dat dit, hier in België, net in ons voordeel werkt om oververhitting te vermijden: het duurt gewoon veel te lang vooraleer onze woning opgewarmd is, zodat de hittegolf al lang voorbij is wanneer we evt in de problemen zouden kunnen komen ...

22°C, soms 23°C en heel zelden 24°C hebben we natuurlijk wel al gezien. Maar als het buiten warm is (25°C of meer) en je komt dan binnen in een woning die een stuk beneden die limiet zit, dan voelt diebinnentemperatuur zalig fris aan. Net zoals wanneer je in de winter de warmtestraling voelt van de muren, ook al is het binnen maar 20-21°C. Dat heb je dus niet in een traditionele woning.

Uw reactie heeft in die zin waarde dat ze perfect aansluit bij zowat alle ervaringen van passiefhuisbewoners. Maar ik begrijp dat het soms moeilijk te geloven is als je het niet aan den lijve hebt ondervonden.

 

Met goede nachtventilatievoorzieningen hoef je niet bang te zijn voor muggen of ander ongewenst bezoek, deze gevelopeningen zijn uitgerust met muggengaas, regenwerende lamellen, inbraakwerende staven (in de lamellen) en geïsoleerde luiken met kierdichting.

 

Dat jullie geen last hebben van oververhitting wil niet zeggen dat de woning niet ongevoelig is voor oververhitting, goede zonwering isdaarbij slechts de helft van het verhaal, daarmee wordt immers alleen oververhitting door zoninstraling voorkomen. Oververhitting door interne warmtelast is veel lastiger om te voorkomen. Het hangt dan ook van jullie woongedrag af of er temperatuuroverschrijding optreedt. Ongeacht het woongedrag is het altijd zinvol om de woning uit te rusten met nachtventilatie-openingen die de woning 's nachts voor passieve koeling zorgen en de kans op temperatuuroverschrijding minimaliseert.

Ingir,

Een voorziening voor nachtventilatie kan inderdaad wel zijn nut hebben in geval een woning (of een bewoner) te veel last heeft van overhitting of in geval er bij het bouwen niet voldoende aandacht aan is besteed. Je kan het dan zien als een corrigerende ingreep.

Heb jij eigenlijk een bepaald type of systeem voor ogen? Mechanisch werkend of via natuurlijke ventilatie?

Die zaken zijn misschien van minder belang bij een traditionele woning, echter bij een PH moet je hier toch mee oppassen dat de remedie dan in de winter niet erger gaat zijn dan de te verwaarlozen kwaal.

Bij PH mag je namelijk geen enkele toegeving doen qua luchtdichtheid, isolatiewaarde, vermijden van koudebruggen (ook de allerkleinste) enz...

Merkwaardig dat mensen blijven hangen in hun stelling dat nachtventilatie nodig is terwijl anderen ondervinden dat ze het kunnen missen...

Maar ik ben benieuwd hoe dit effectief en goedkoop toegepast kan worden in een PH.

ik ben niet akkoord met deze stelling

er is nog nooit zoveel gebruik gemaakt van LED (en spaarlampen) dus minder warmte

meer en meer computers worden vervangen door laptops en tablets

...

 

en bovenstaande dan vooral in de nieuwgebouwde energeizuinige (PH) woningen

NIET :-)

 

Veel goedkoper is een goed ontwerp en zuinige elektrische toestellen.

Interne warmtelast zal veel meer meespelen in woningen met zeer weinig thermische massa.

Een beetje woning heeft al snel een thermische massa van zo'n 10-15 ton (pleisterwerk, chape, stenen muren). Om die massa 5° te verwarmen heb je al zo'n 15-20 kWh energie nodig. Dat is het verbruik op een koude winterdag in een PH. Als je dat als interne warmtewinst hebt, dan hoef je nooit te verwarmen :-).

En Ingir beweert dat de interne warmtelast DE grote oorzaak is van oververhitting. In een houtskelet zonder thermische massa misschien wel ja. Onze (kleine) woning heeft zo'n 7-8 ton leem en 6 ton chape. Dat is dan nog zonder alle andere massa (lichte wanden, vloertegels, tussenvloeren, meubels...).

Het is dus wel zo als je die massa (door gebrek aan zonwering) opgewarmd hebt, dat je die moeilijk snel kan afkoelen.

Merkwaardig dat mensen blijven hangen in hun stelling dat nachtventilatie nodig is terwijl anderen ondervinden dat ze het kunnen missen...
Maar ik ben benieuwd hoe dit effectief en goedkoop toegepast kan worden in een PH.

Dat je het merkwaardig vindt begrijp ik best, de discussie is ook wat theoretisch en als hier aanhoudend wordt beweerd dat er geen probleem is... dan wordt het wel lastig om te begrijpen dat er desondanks een flink probleem kan zijn. Op dit forum wordt het bespreken van oververhitting in passiefhuizen al snel opgevat als een aanval op het passiefhuisconcept, en daar wordt defensief op gereageerd (overdreven, ontwerpfout, onvoldoende zonwering). Ten onrechte vind ik want in de nabije toekomst zal het aandeel PH/ZLEW-woningen in de nieuwbouwproductie flink toenemen waardoor de kans op oververhittingsproblemen ook toeneemt. Met de ontkenning van het oververhittingsprobleem voorzie ik een toename van het aantal airco's in deze woningen.

Dat is jammer want airco's passen voor mij niet bij het passiefhuisconcept en nachtventilatie wel. De laatste verbruikt geen energie, is onderhoudsarm, is niet storingsgevoelig, heeft een veel langere levensduur waardoor de levensduurkosten veel lager zijn dan een airco-installatie plus jaarlijks stroomverbruik.

Ingir,

Van waar toch dat halstarrig blijven doemdenken als het over PH gaat?

Eerst verwijs je naar de sterke uitbreiding van elektrische apparaten die de temperatuur in de toekomst zullen doen oplopen.(?)

Nu is het weer dat we in de toekomst zullen moeten kiezen: ofwel een inrichting voor bijkomende nachtventilatie ofwel een airco plaatsen(?)

Geloof het nu maar: Geen van beiden is nodig.

En waarom zou de kans op overhitting bij PH toenemen als er meerdere worden gebouwd? Ik zou eerder denken het tegendeel, de expertise hierin kan dan enkel toenemen.

En laat je nog eens weten hoe jij dan zo'n ventilatietoestand zou zien.

 

 

 

 

Ondanks het energiezuiniger worden van elektrische apparaten is het gemiddelde huishoudelijk stroomverbruik elk jaar weer gestegen. Het is niet verstandig om daar in het ontwerp geen rekening mee te houden, met name in PH en ZLEW wordt de interne warmtelast een belangrijke factor in de energiebalans, de binnentemperatuur reageert door de goede isolatie en kierdichting sneller op onbalans door overtollige warmte.

 

Het probleem van oververhitting kan vrij eenvoudig voorkomen worden door in het ontwerp voorzieningen mee te nemen om overtollige warmte af te voeren, net zoals het zinvol is om het ontwerp te voorzien van maatregelen om oververhitting door zoninstraling te voorkomen.



Erg zinvol is het niet om in het ontwerp voorzieningen mee te nemen die helemaal niet nodig zijn.

Voorzieningen om overhitting door zoninstraling te voorkomen zijn in de meeste gevallen zinvol.

Voorzieningen in een PH zoals airco of aparte nachtventilatie zijn dat niet.

Laat het los Ingir. Uw theorie, waar je hem ook gehaald of bedacht hebt, is maar theorie. Het is de praktijk die telt.

Merk op dat een toename van huishoudelijk stroomverbruik niet per definitie betekent dat de interne warmtelasten in de zomer ook toenemen. Als bv. een gasvuur vervangen wordt door eentje met inductie en een basboiler door een warmtepomp, dan zullen de interne warmtelasten quasi even groot zijn, maar het stroomverbruik zal natuurlijk wel toenemen. Of bv. mensen die overschot hebben aan elektriciteit door een teveel aan zonnepannelen en daarom een elektrisch "vuur"tje gebruiken. Okee, dat is vloeken op een eco-forum, maar het zorgt er niet voor dat de interne warmtelasten stijgen, want dat vuurtje wordt in de zomer niet gebruikt.

Zelf wonen we in een nulenergiewoning, maar ik heb niet het gevoel dat we beter in nachtventilatie hadden geïnvesteerd. Ik ben wel geïnteresseerd in hoeveel dagen we boven 25 °C gezeten hebben. Spijtig dat de Genvex niet gemakkelijk toelaat om zijn logwaarden uit te lezen.

Ik veronderstel dat in dit topic zowat alles gezegd is en de conclusie redelijk duidelijk is.

Daarom wil ik nog even terzijde opmerken dat in dit topic weer eens een zeer ergerlijke eigenschap van het forum duidelijk wordt.

Als een bezoeker dit topic raadpleegt, zonder het dag na dag gevolgd te hebben, zal hij bijvoorbeeld niet weten waarop die laatste reactie van Robin gebaseerd is. Deze reactie was nochtans onmiddelijk als antwoord gekomen op de betreffende discussies en was toen zeer duidelijk.

Door het tussenschuiven van nog meerdere en latere reacties lijkt dat antwoord van Robin nu letterlijk en figuurlijk misplaatst. Dit is maar één voorbeeld, maar het forum zit vol van dat soort onduidelijkheden.

Ik weet dat deze opmerking al vele keren is gemaakt. Ik vrees dus dat ik lang niet de enige ben die zich hier regelmatig aan stoort. Toch wordt hier nooit iets mee gedaan, de reden hiervoor ken ik niet

Als iedereen er de gewoonte van maakt om op "reageer op dit bericht" te klikken en te quoten waarop hij/zij een antwoord geeft, is dat probleem van de baan.

Wel zorgen dat je gericht quote en niet een heel bericht overneemt.

 

Wordt hier eigenlijk gemodereerd?

hopeloos...

 

 

Als reactie op Ingir za, 01/02/2014 - 11:24

Ik woon sinds 8 maand in mijn passiefhuis. Ik heb langs de zuidkant een volledige glaskant, alle ramen zijn weliswaar voorzien van screens. Ik heb natuurlijk nog geen hittegolf meegemaakt, maar heb de passieve koeling van mijn geothermische warmtepomp al eens getest en ik ben daar heel tevreden van Ik kon makkelijk twee graden koelen diezelfde dag. Bovendien lag mijn rendement om 's nachts het warm water te maken beduidend hoger dan de dag ervoor daar het rendement van mijn geothermische boring na de winter iets minder is dan bij de inwerkingtreding.

Binnenkort wordt de zonneboiler en de fotovoltaïsche panelen aangesloten vanaf dan woon ik in een nul-energiewoning, waarschijnlijk de eerste van Lichtervelde.

Ik ben ervan overtuigd dat de binnentemperatuur tijdens een hittegolf mooi contstant zal blijven. Ik houd jullie op de hoogte.