Starten met HSB

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumvrienden,

Ikzelf heb nog niet veel geantwoord op dit forum, maar wel al veel gelezen en gepoogd te leren.

Daar onze huidige woning eerstdaags tegen de vlakte gaat voor een nieuwbouw had ik graag jullie mening geweten over onze opbouw. Nadien schets ik kort waarom we bepaalde keuzes gemaakt hebben.

Van buiten naar binnen...

Gevelsteen 7cm
Luchtspouw 2cm
Pavatex 1.8cm
Skelet 18cm, gevuld met rotswol platen
OSB 18mm
Leidingspouw 10cm, gevuld met rotswol platen
Grenen massieflooklike planken 2cm

Waarom onze keuzes :

Wij wouden vooral de natuur in onze woning en bleven meermaals stilstaan bij Massief houtbouw. Wegens de houtconsumptie en vooral het risico op luchtlekken hebben we dit laten varen.

Waarom geen 30cm Ijoist skelet met cellulosevlokken?
Onze woning heeft een bewoonbare oppervlakte van 300m², we weten dat dit groot is maar hebben geen andere keuze. De buur waar we tegen bouwen heeft 1.5m uitgegraven en wij moeten van de gemeente volgen, eveneens dakgabiriet dient idem te zijn. We hebben al 90m² kunnen wegkrijgen door halfopen te gaan langs één zijde.
Hierdoor met een skelet van 18cm met rotswol zelf te plaatsen konden we veel dure centjes winnen, en in de leidingspouw kunnen dan onze technieken terecht.

Waarom massief lookalike, we wouden altijd al massief bouw, maar luchtdichting was blijkbaar vaak een probleem. hebben een paar verslagen gezien van firma's die beweren zo perfect te zijn maar stranden op een n van 5-6... Een vergiet dus.
Met de planken aan de binnenzijde willen we toch de look terugbrengen en een beetje houtbuffer hebben voor de lucht.

Misschien interessant om nog te weten, we zijn de gemeente aan het pogen te overtuigen ons een toelating te geven om de gevelsteen te vervangen naar cederplanken van 18mm, om over de buitenzijde nog een harde isolatieplaat van 4cm te kunnen plaatsen.
Echter is onze buurvrouw minder meewerkend hiervoor :). Dus hangende,... We hebben reeds een vergunning voor de gevelsteen.

Alvast dank voor jullie opmerkingen om eventueel nog verder te finaliseren.

Mvgr

Reacties

Met Lenotec heb je al minder lekken en meer mogelijkheden.

Ingir,

 

 

Dank voor de reactie.

 

ik veronderstel dan dat je Lenotec wilt plaatsen aande binnenzijde in plaats van de Grenen planken?

 

De luchtdichting zit er toch achter op de OSB voor de leidingspouw? Of heb ik het nu verkeerd?

 

Mvgr

Een harde isolatieplaat langs buiten zou ik toch niet doen: is te luchtdicht. Kies dan eerder voor een plaat van 6 cm houtwol ipv Pavatex 18mm.

Dat is wel een serieuze leidingspouw :-). Zie niet echt in wat je zoveel bespaart ten opzichte van I-profielen zelf plaatsen. Als je bij het ontwerp voorziet om geen leidingen, schakelaars of stopcontacten in de buitenmuren te hebben, dan heb je die leidingspouw niet nodig. Of je kunt die beperken tot 1 gevel in het slechtste geval. Spaart je veel meer uit hoor. Dan kan je gewoon I-profielen nemen zonder leidingspouw. Spaart vooral ook zeer veel tijd uit.

Je kan kiezen voor Celit 18S ipv pavatex 18 als uitstijving. Dan kun je langs binnen zelfs je OSB weglaten (houtbesparing) en vervangen door een dampscherm (mag dampscherm zijn, omdat je skelet dampopen is naar buiten toe = goedkoper dan damprem) en dan je Grenen planken rechtstreeks op je skelet.

Voordelen:

  • isoleren kan je doen van langs binnen, ipv langs buiten. Dus eerst wind/waterdicht bouwen en pas daarna hoeven isoleren
  • besparing op hout (geen OSB nodig)

Robin,

 

De leidingspouwen zijn nodig omdat we op 2 plaatsen een afvoer van 100mm moeten kunnen wegwerken in de buitenmuur. Vandaar dat deze zo "dik" werd genomen.

Meteen maken we ook gebruik om onze ventilatie ering weg te werken, daar we over de verdiepen niet kunnen lopen wegens in het midden 2 een I profiel om de verdiepen omhoog te houden.

We hebben gepoogd dit op te vangen met Ijoist maar stabiliteit liet dit niet toe.

Ter verduidelijking : Wij hebben een L vorm volledig open op het gelijkvloers. Hiervan is de lange zijde 10*6, en de korte zijde 4 op 6.

De L werd opgedeeld met I liggers in 4x4, 5x6 en 5x6.

 

Mvgr