hoe ver gaan in de isolatiewaarde van je ramen bij een renovatie?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben zopas een jaren 50 open bebouwing gekocht.
Het dak is recent geïsoleerd, nu volgen de ramen, gevolgd door het isoleren van de spouw.
We hebben overal nog enkel glas en willen deze vervangen door hoogrendementsglas.
Nu twijfelen we alleen of we nu ramen met een U waarde van 1 of 0.8 zouden nemen. De spouw wordt nadien geisoleerd en deze is 6 cm. Enerzijds lees ik overal dat 1 al echt voldoende is, maar de normen verschuiven zo snel en daarom zouden we anticiperend op de toekomst 0.8 willen nemen. Maar is dit dan wel in verhouding met de spouwisolatie?
En kosten baten plaatje?

Reacties

Anticiperen op de toekomst lijkt me best. De meerkost naar 0.8 is nu ook niet zo extreem groot. Als het gaat om grote ramen, kan je desnoods wat besparen op de profielen. Al zou ik daar nu ook niet voor de minst isolerende gaan.

Zo dachten wij ook, 0.8 om al wat vooruit te denken.

Enige twijfel was het kosten-baten plaatje via energiesparen, 9 jaar terugverdientijd voor 1.0 en 16 jaar terugverdientijd voor 0.8 én de schrik dat de ramenisolatie niet in verhouding zouden zijn met de spouwisolatie van 6cm. Al moet ik zeggen dat ik vooral de verhouding wil respecteren. We willen graag zo energiezuinig mogelijk renoveren, maar dan wel bewust. Heb ook aannemers van 0.6 gesproken, maar ben in dat geval bang dat het helemaal uit verhouding is en bij 0.6 dat we geen zonlicht meer gaan binnenkrijgen. Raamfabricanten zijn helaas niet zo duidelijk hierover...Daarom graag wat hulp :-)

dubbel

 

Alles zal afhangen wat je gaat gebruiken van verwarming en of er een PV installatie kan geplaatst worden.

Ramen zijn mss. bijzaak in 1 of 0,8

Wat je koopt om te verwarmen en stroomvoorziening.

Geen energie opwekking zal je jaarlijks een vaste onkost hebben die enkel maar stijgt met index.

Wat je zal betalen van stroomkost en verwarming per maand kan je beter gebruiken voor PV istallatie en WP techniek.

Zal een win / win situatie zijn, die u geen windeieren zal leggen.

Zal zelfs beter zijn dan pensioen sparen.

Info hiervan via e-mail 

 

Voor 0.6 moet je al naar driedubbel glas gaan. Dus wordt je schrijnwerk weer duurder. Tenzij je uiteraard voor Heat Mirror gaat.

Met 0.8 kun je bij dubbel glas blijven: http://www.thermobel08.com/nl-nl/index

Nadeel is wel de zontoetredingsfactor van slechts 43%. En van de prijs heb ik ook geen idee.

Maar ik zie dat de ZTA (g) van Thermobel 1.0 bijvoorbeeld ook slechts 50% is. Dat is ook niet overdreven veel. Idem voor de Climaplus One van Saint Gobain.

Overzicht glas van AGC:

http://www.yourglass.com/agc-glass-europe/be/nl/dubbele_beglazing/thermobel/brand_summary.html

=> bij de Top N+ heb je al Ug 1.0 met g = 0.56

 

Wat je ook zou kunnen doen (als de prijs van 0.8 redelijk is), is in de zuidgevel (en eventueel ook O&W) 1.0 steken en in het noorden 0.8. Kleurverschil is dan enkel binnen te zien, maar je isoleert dan maximaal waar de zon nooit schijnt, en laat in het zuiden maximaal zonlicht binnen = meer winst dan verlies.

 

Drievoudig glas (Thermobel TRI Clearvision) met Ug=0,6 en g = 0,63 kostte 2 jaar geleden € 130/m2 (enkel het glas). Voordeel van glas is dat de prijzen eerder dalen, dan stijgen. Al is drievoudig glas hier waarschijnlijk overkill.

Bij Heat Mirror heb je ook al Ug 0,6 met g=0,53: de Cylite ECO Passive. Maar de prijs van Heat Mirror is veel hoger dan driedubbel glas.

 

Zorg er vooral voor dat je 100% zeker bent van de g-waardes van het bij u geplaatste glas: dus vraag type op en de technische fiche. Want als je een bepaalde Ug-waarde vraagt heb je veel verschillende g-waardes, afhankelijk van het soort glas en folies.

 

Wat betreft terugverdientijden: als je nu goed glas plaatst, dan zal je dat binnen 30 jaar nog niet vervangen hebben.

0.8 lijkt op het eerste zicht nog binnen ons budget te passen, maar willen in verhouding en goed isoleren en tegelijk het zonlicht nog binnen krijgen. Interessante visie van 0.8 en 1.00 te combineren!! Bedankt voor de tip! 0.6 is dus overkill he? Omwille van renovatie? Of ook omdat het geen zonlicht meer binnen zal laten? Sommigen zeggen dat driedubbel 0.6 hetzelfde is als 0.8 gelaagd.

We vragen ook zeker de technische fiches! Maar vind het wel een behoorlijk ingewikkeld iets, waar soms de verkopers zelf niet al te duidelijk over zijn/de technische kant van het glasverhaal lijken te snappen.

Niemand spreekt ook over de totale isolatiewaarde van het schrijnwerk en het glas.

Idd terugverdientijd moet je niet naar kijken. Huis stijgt ook in waarde met betere isolatie en ramen heb je idd (hopelijk) jaren.

 

Sorry, maar wat bedoel je met PV en WP? WP is wss warmtepomp, maar daar beginnen we niet aan. Kosten/baten niet interessant, kostprijs warmtepomp haal je er zeggen ze nooit uit. Zijn wel te vinden voor condensatieketel met combi zonneboiler voor warm water of speksteenkachel? Eerst isoleren en dan verwarming onder de loep nemen.

Kosten/baten niet interessant,

U zult maandelijks toch altijd stroom en verwarming moeten betalen, daarmee betaal je de PV installatie en WP op 10 jaar volledig mee af.

kostprijs 20000 euro - 

Nadien ben je  energie zero.(stroom ,VW en SWW)

Deze kost is van dag één zelfde als je verbruikskost per maand.

Eigelijk is er geen investering, enkel een win/win situatie.

100 euro per maand naar stroom en verwarming of naar PV installatie en WP.

Nu heb je de aankoopkost van condensatieketel met combi zonneboiler en speksteenkachel.

Zonneboiler stopt met verwarmen daar PV panelen netmeter nog laat terug draaien als elektrisch boiler is verwarmd

Condensatieketel , zonneboiler en speksteen  +-20000 euro +  elke maand nog stroom- en stookkosten van 100 euro.

Dit kan zonder GSC en zonder netvergoedingen.

Spring zo vlug mogelijk op die kar want PV installatie /WP schieten terug als paddestoelen uit de grond.

Isoleren oké, maar toch een beetje verder kijken.

 

sorry, laat het terug over isolatiewaarde van glas, kon het niet laten 

 

ik zal er zeker eens naar kijken, na de isolatie :-)

 

Belangrijkste info die je moet bekijken:

  • Ug-waarde = isolatiewaarde glas => hoe lager, hoe beter
  • g-waarde (of soms ZTA) = hoeveelheid zonnewarmte die binnenkomt => hoe hoger, hoe beter
  • opgelet, zontoetreding (soms lichttoetreding geheten) is niet hetzelfde als g-waarde. Deze kan gemakkelijk heel wat hoger liggen dan de g-waarde.

0.6 noem ik overkill omdat je daar sowieso naar driedubbel glas moet gaan en dus uw schrijnwerk ook weer duurder wordt. Dus in vergelijking met 1.0 wordt de meerkost wel zeer groot. Zeker gezien de relatief dunnen muurisolatie.

Totale isolatiewaarde schrijnwerk en glas is per raam verschillend. Vandaar dat ze daar nooit van spreken. Een groot raam met slechte kaders, maar goed glas, scoort beter dan een klein raam met PH-kaders en slecht glas.

Hoe groter je ramen, hoe minder belangrijk de isolatiewaarde van je schrijnwerk is.

 

PS: veel gebruikte afkortingen: http://ecobouwadvies.be/afkortingen/*

*: niet bedoeld als reclame voor mijn site