Hoe houten bungalow beschermen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zijn ons buitenverblijf in de Hoge Venen aan het opknappen. Dit is een verblijf in een bungalowpark. Er is veel hout verwerkt in de bungalows. Nu vraag ik mij alleen af, in welke mate lopen wij risiko houtinsekten aan te trekken? Onze beide buren staan op een meter of 6 van onze bungalow, en beide bungalows zijn zeer slecht onderhouden. Hun houtwerk is al jarenlang afgebladderd, hun houten omheining aan het terras is halfrot en zij komen in feite zelden kijken. Is het voldoende dat wij ons verblijf onderhouden, of moeten we meer ondernemen? We willen dit verblijf graag in goede staat houden en later misschien doorgeven aan de kinderen.

Reacties

Ik zou zeker minstens het houtwerk sappen! U heeft het over houtinsekten, en de omgeving die u beschrijft is duidelijk een ideaal leefmilieu voor houtinsekten: bos, halfrot houten terras bij de buren, rotte houten omheining, afgebladderd houtwerk, ...

'Dood hout' zoals wikipedia dat noemt biedt voornamelijk aan kevers en insecten een uitstekende voedingsbodem. Zij ruimen in de natuur dood hout op. Maar wat is nu precies 'dood' hout: dat is hout, dat niet meer deel uitmaakt van een levende boom. Dat kunnen dus dode takken zijn of omgevallen bomen in de vrije natuur, maar ook dus planken, aangezien die niet meer deel uitmaken van een levende boom.

De houtinsecten zien uiteraard in een bosrijke omgeving het verschil niet tussen dode takken en omgevallen bomen, of een houten al lang niet meer behandelde omheining of houten bungalow.

Wij hebben jarenlang een houten tuinhuis gehad achterin onze tuin, dat eerder een bos was (omgeving Tremelo, super schoon, zeer veel bos). Ieder jaar zette wij het houtwerk in een product. Wij gebuikten het allergoedkoopste spul in plastic bidons, maar we deden het dan ook zeer consequent. Mijn moeder zette ons tuinhuis in de tuin daarvoor in de sadolin, wat veel duurder is. Maar zij deed dat maar alle 2 of 3 jaar. In een bos raad ik aan alle jaren te sappen. Maar misschien moet je eerst laten kijken of er geen houtinsecten in zitten. Ik denk niet dat die dood gaan van gewoon sappen, zij leven lange tijd binnenin het hout en hollen dat uit.

Als je zeker wilt zijn dat je hout niet is 'bewoont', dan kun je natuurlijk altijd een gespecialiseerd bedrijf vragen om te komen kijken. In principe doen die zo'n expertise gratis. Als er houtinsekten zouden aanwezig zijn, kunnen zij vaststellen om welke houtworm het gaat en dan bieden ze een aangepaste behandeling aan om de houtworm te bestrijden.

Dat is natuurlijk niet gratis, maar je krijgt dan wel een lange garantie.

Mijn zus en haar man hebben zo een huis gekocht met een tuinhuis. Dat tuinhuis was ook niet onderhouden, maar omdat het redelijk groot was en een goed dak had, wilden ze het wel behouden. Zij hebben toen zo'n bedrijf aangesproken omdat ze dachten dat er misschien houtworm aanwezig was en die zijn gratis komen kijken naar de staat van het hout. Vandaar dat ik dat weet.

Uiteindelijk bleek het hout niet aangetast door insecten, maar enkel door schimmels en dat kan ook het ganse houtwerk ondermijnen. Dat bedrijf heeft toen het tuinhuis met een schimmelwerend product behandeld, en ze kregen daarbij een hele lange garantie. Natuurlijk moeten ze het tuinhuis nu wel blijven onderhouden, maar dat is maar normaal.