Hoe kun je passief koken ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Aangezien iedereen hier zo druk bezig is met zijn huis tot op passiefniveau te isoleren, blijft dan nogal zeer de vraag: hoe kun je nu passief gaan koken ??

Meestal forceren ze de mensen om een elektrische aansluiting te steken, en als je die joekel ziet zitten van 5000Watt, dan weet je zoal op voorhand dat uw huis daar netjes bijna een trifazé nodig heeft om elektrisch te koken.. (is dat trouwens niet de logische consequentie ?)

Uiteraard is de magnetron een schitterende machine om met zo weinig mogelijk energie zoveel mogelijk voedsel te verwarmen.

Maar onze kookplaat... dat is toch een joekel van inefficientie... De ideale kookplaat zou in feite een 'geisoleerde holte moeten zijn, waar de soeppot of de spaghetti gekookt wordt met toevoeging van minimale warmte..
Al de energie lijkt gewoon te gaan naar de fazeverandering van water naar stoom... 60% van de energie komt in het huis terecht en warmt het huis voorbij de comforttemperatuur.

Dus ja : passief koken hoe doen jullie dat ??

Reacties

Passief koken lijkt mij moeilijk maar wat ik wel weet is dat elektrisch koken met inductie (te vergelijken met magnetron) blijkbaar het goedkoopst zou zijn, gevolgd door koken op gas. Koken op een gewone elektrische kookplaat is het duurst.

Paul,

Ik moet mezelf corrigeren.

In kostprijs is gas het goedkoopst, gevolgd door inductie en dan gewoon elektrisch.

In energie is inductie het goedkoopst, gevolgd door gas en dan gewoon elektrisch.

Inductie heeft veruit het beste rendement maar elektriciteit is nu eenmaal een stuk duurder dan gas voor dezelfde kWh.

 

wel charel

de geisoleerde kookpot...

http://lipteam19.blogspot.be/

 

de vacuum kookpot

http://www.zojirushi.com/mailmagazine/back_issue/mailmagazine_jan11/101…

 

de chinezen hebben het weer al, en wij kennen het nog niet...

http://nl.aliexpress.com/w/wholesale-vacuum-cooking-pot.html

 

Mijn ervaring is dat stoomkoken de meest zuinige manier is van koken. Een stoomkoker met drie niveau's volstaat om groenten, vlees/vis en aardappelen/rijst/couscous tegelijk klaar te maken. Het vermogen van de meeste stoomkokers ligt rond de 900 à 1000 watt en je hebt zelden meer dan een halfuur nodig om een maaltijd te bereiden, ofwel 0.5kWh. Daar kan geen kookplaat of kookpot aan tippen ;-)

Er bestaat ook gas onder glas (duur maar zuinig):

Warmte van de 2 voorste gaat naar de achterste bekkens.

http://www.oranier-kuechentechnik.de/produkte/autarke-kochfelder/gas-un…

Fronste toch even mijn wenkbrauwen toen ik "vacuum koopot" las!

Dacht: een pot vacuum zuigen zodat het water spontaan kookt. Alleen is de temperatuur dan misschien 30°C zodat de pattatjes nooit gaar zullen worden ;-)

 

Maar heb begrepen dat het om vacuum geïsoleerde kookpotten gaat, zeg maar gewoon geïsoleerde potten.

Vind het wel een knap idee! Er gaat anders inderdaad veel energie verloren (die in een PH in de winter natuurlijk niet echt verloren is).

We gebruiken in de winter zoveel mogelijk de ingebouwde bakoven

van onze speksteenkachel.

 

Stoofpotjes, hele braadkip, soepgroenten, enz . . .,  bij lage temperatuur garen.

 

De bakoven vullen met klein hout en de temperatuur naar 200 - 250 graden brengen, dan is het perfect mogelijk om brood of pizza te bakken.

 

Warme groeten

Passief koken zal op verschillende manieren kunnen.  

Maar hoe zit het met passief koken  in PH ?

Wanneer gaan we fritten en spek of  vis bakken .

Geen paar dagen last van geurtjes?

of is dat ook een onbestaand probleem?

 

 

Heb je enig besef hoe een goed ontworpen ventilatiesysteem werkt ?

Of gewoon teveel vrije tijd ?

Ik kan ook enkele links doorsturen van fora, waar ontwerpers van dac chips op zitten, of omgevings akoestiek ingenieurs.

Misschien kan je daar ook wat interessante input geven.

Los van alle gezever is dit zeker geen onbelangrijke topic.

Een brood of twee bakken in de zomer in onze LEW is al op het randje.

Zelfs in hartje winter (tja) is een oudejaarsfeest met een halve dag koken garantie voor geen verwarming nodig.

Ik denk dat er zeker toekomst is voor geisoleerde kookpotten, ovens ed. Al was het maar om oververhitting te vermijden. Als je nog enkele honderden KWh per jaar extra kan besparen is dat een winwin situatie.

die link hierboven, waar de patatten een dikke twintig minuten vanzelf blijven doorkoken, dat kan je toch alleen maar toejuichen ?

 

Er is maar 1 argument tegen recirculatie: niet lekker kunnen koken !
Als je niet tegen de geur kunt, dan moet je eigenlijk sowieso niet koken ;-)

En wie schreef dit?YW

 

Micro wave snel en goedkoop of stoomkoken  buiten de kachels die voor verwarming zorgen.

Bij mij gratis elektrische kookplaten met PV installatie ;-)

 

 

Chris, jij bent werkelijk de meester in het gelijk proberen te krijgen.

Met de nadruk op proberen.

Die quote, daar heb je lang naar gezocht.

Bravo.

Maar die discussie ging over het feit dat je met een recirculatie dampkap inderdaad niet onmiddellijk van de geur af bent.

Zowel in een ouwe barak als in een gloednieuw PH is het perfect mogelijk om een peperdure dampkap te installeren met aanzuiging vanaf buiten, luchtgordijn rond het vuur en perfecte afzuiging. Dat is dan ideaal voor degenen die met de kost+energieverlies kunnen leven, en absoluut niet tegen geurtjes kunnen.

Maar, om van hier naar "hoeveel dagen duurt het" te gaan, daarvoor moet je écht toch wel van slechte wil zijn.

Als wij tijdens het koken en een uurtje erna de ventilatie op max zetten, dan moet je al van een lange frisse wandeling binnenstappen om nog frietjes te ruiken.

En o wee het ongeluk moest je dan hongerig zijn en tóch nog een zweem van een lekkernij ruiken ...

Dus om kort te antwoorden : 0,042 dagen.

Passief koken, nooit over nagedacht maar nietemin een interessante denkoefening.

Passief koken wil volgens mij zeggen dat je ofwel bij het koken geen energie gebruikt (wat mij onmogelijk lijkt), ofwel dat  je de enrgie van het koken kunt recupereren.

Voorlopig zie ik dat enkel in de winter mogelijk in de combinatie van een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie en recirculatiedampkap.

Alle energie (warmte) blijft in huis als (bij)verwarming terwijl de geur binnen één a twee uurtjes is afgevoerd.

In de zomer kan die warmte ook gerecupereerd worden maar dan kan je die niet gebruiken.

 

Hoi, ik moest effe lachen toen ik jou vraag las. Hoe Passief koken?
Daar is 1 antwoord op RAWFOOD!
Of je die moeite wilt doen, dat is een andere vraag?

Het enigste energiezuinige manier van koken is in de wereld van "RAWFOOD" stappen!

Living Food dus!

Rawfood = tot max 43° celcius warmen. Met behulp van een droogoven zoals de excalibur of een ander kan je suuuperlekker eten bereiden. Wij doen dit veel en je kan ongeloofelijk genieten van allerlei nieuwe smaken,  zelfs kazen van noten kan je maken. Ik verzeker je eenmaal daarmee bezig vraag je je af hoe het mogelijk is dat het zo weinig bekend is? Maar het groeit die wereld en sneller dan je denkt!  Kan je het aanraden, dit is suuuperlekker!

'k Snap zelfs niet dat mensen in zonnige streken hout gaan sprokkelen en amper stookhout vinden om te koken.
terwijl ze elke dag gratis de gezondste energiebron ter wereld in voorraad hebben?  Die mensen kunnen zonneenergie ten volle benutten maar of te arm of onwetend.

Kijk dus op youtube en tik rawfood in er bestaan duizenden filmpjes hoe je het kan doen.

Het is de moeite waard! 
Voor de doemdenkers onder ons? Konijneneten is het helemaal niet!

Wij koken met een inductie kookplaat in ons PH en gebruiken zo veel als mogelijk deksels op onze pannen/potten. Ook wordt de microgolf vaker gebruikt voor bijvoorbeeld aardappelen te koken.  </br>

Een andere belangrijke keuze die we gemaakt hebben is het niet installeren van een dampkap.  We koken nu al meer dan een half jaar op dagelijkse basis en kunnen zeggen dat koken zonder een dampkap werkt.  Geuren worden afgevoerd via het ventilatie systeem en vetten blijven in de pan/pot of vallen op enkele 10cm rond de kookplaat terug neer. (zoals ook het geval bij koken met een dampkap)

Gr, Davy

ilex, paul

ja, 't zijn rare vertalingen.  ik probeer er nu achter te komen wat een :

" thermosfles thermoskan vacuüm kookpan brand roosteren gratis reboiler roestvrij staal soeppan 4.5 l pot smeulen " is  -;)  zie  http://nl.aliexpress.com/item/Thermos-thermos-vacuum-stew-pot-roast-free-fire-reboiler-stainless-steel-smolder-pot-soup-pot-4/1123112637.html  op zich een goed idee, maar met een prijs van  807.22 $ een duur koopje.  vreeemd genoeg staat een blijkbaar identiek model met een lichtjes andere omschrijving thermos vavuüm opsoning stoofpot kpy-4501 4.5 roosteren pot) ook te koop aan 213.35 $.  maar blijft toch erg duur, duurt wel even voor je dat er uit hebt.  de meeste modellen zijn denk ik met een ingebouwde elektrische weerstand, wat dan energetisch gezien dan weer minder goed scoort, het effect van de isolatie gaat daardoor deels verloren.

hans d

Koken met de zon, met een rechtstreekse omzetting van zonnestraling in warmte.

http://www.solarcooking.be/solarcooker-eco3

of 

www.idcook.com

Kijk ook eens op deze blog van een Belg die kookt met de zon, zelfs in koudere periodes  

http://zonnekoken.blogspot.be

Buiten koken heeft z'n charmes en is absoluut halbaar, zoals vele bbqfanaten zullen getuigen. Alleen is de terugverdientijd van zo'n zonne-koker groter dan die van een bbq, en is de CO2 terugverdientijd een pak korter.

 

Wij hebben een klassieke dampkap, maar blazen de lucht terug binnen. Dus soort recirculatie, maar dan zonder koolstoffilter. Omdat de vetfilter niet goed genoeg is (2e hands dampkap van nu zo'n 10 jaar oud), bakken we frieten buiten. Al de rest binnen. Moet zeggen dat de geur veel sneller uit het huis is dan in een doorsnee woning zonder ventilatiesysteem, maar met normale dampkap. Hooguit een paar uurtjes. Wij passen onze ventilatie nooit aan aan de geurtjes, omdat het niet nodig blijkt te zijn.

daar kan ik zeker monumentenzorg hoorndol mee krijgen. vind ik een heel leuke zelfs een solar BBQ og solar Tajine