PH en de gebruikelijke hoofdbrekers van een beginner

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allen
Wij zitten met een heleboel vragen... Dus zijn we hier op onze plaats, toch?

Bedoeling: PH zetten van 205m² binnenoppervlakte, alles gelijkvloers (ai!), massief, onderkelderd buiten schil, veel glas naar het zuid-oosten.

Verlangen: zo onafhankelijk mogelijk van fossiele brandstoffen en van E-leveranciers in het algemeen. Zo weinig mogelijk technische snufjes. KISS.

Vragen:
- zijn niet gek van overkappingen en buitensporige zonweringen. Kan een boom of druivenlaar ook voor de EPB?
- verwarming zien wij nu met een massakachel (kostprijs?); hout en eventueel pellets, maar eerst hout. Met het oog op de oude dag speel ik met de gedachte de leidingen voor een vloerverwarming nu reeds te voorzien, maar niet te gebruiken. Zinvol of dwaal-idee?
- verwarming sanitair water: via massakachel + boiler + eventueel elektrisch naverwarmen of aparte warmtepompboiler (zo'n losstaand model)? Prijs?
- zijn thermische zonnepanelen rendabel voor 3 personen?
- U-waarde glas is beter dan U-waarde frame. Waarom dan niet de ramen koud plaatsen? Of de kaders in de isolatieschil laten vallen?
- jullie goochelen hier op het forum met berekeningen allerhande: waar haal je die gegevens/software? Of is het gezond verstand?

Er zijn nog vraagjes, maar laten we hier mee beginnen :-)

Bedankt alvast!

Reacties

Een architect is wat je zoekt... ;-). 

En als je PH bouwt moet je niet bang zijn van EPB.  De vraag zal zijn of je druivelaar echt in staat is oververhitting te vermijden.

En als je onafhankelijk wil zijn van E-leveranciers: http://www.sonnenhaus-institut.de/ voor 100% zonnewoning. 

Walter

Walter

Het lijkt mij niet zo handig om hier voor de PH-norm te kiezen gezien de slechte compactheid, je mag blij zijn als je K25 haalt met een bungalow van 200m².

 

En de gewenste onafhankelijkheid van energieleveranciers vind ik onzin. Als je dat echt wilt dan bouw je zo klein mogelijk, voor 2 personen is 100m2 (verwarmd) echt meer dan voldoende en het scheelt veel meer in het energieverbruik dan van ZLEW naar PH... en je hebt een aanzienlijke besparing op bouwkosten (en milieubelasting).

 

Met persoonlijk meningen over het al dan niet zinvol zijn om zo onafhankelijk mogelijk te worden ben ik niets.

Ook de oppervlakte die ik nodig zou hebben dragen niet bij als antwoord op mijn vragen. De bungalow van 200m² kan/zal dienst doen als tweewoonst.

Mij doorverwijzen naar een architect is natuurlijk verstandig, maar daar word ik niet slimmer van en daar dient het forum ook niet voor, lijkt me. Op alle gestelde vragen van het forum zal een architect wel een antwoord kunnen geven. Ik ga echter graag voorbereid naar een architect zodat ik niet alleen kan volgen, maar ook mee kan redeneren.

Je ;-) is mij niet ontgaan. Het zonnehuis was ik al een keertje tegengekomen en vind ik op zich wel een interessant gegeven.

Het probleem is dat op verschillende van je vragen geen standaard antwoord te geven is. Daarvoor moet je de hele context kennen van alle wensen, locatie, budget...
De enige die daar een zinvol antwoord op geeft is een architect. Het help niet als je hier overtuigd wordt dat een zonneboiler en goed idee is als de perenboom binnen 2 jaar de zon tegenhoudt.

En glas wordt idd wel eens rechtstreeks in de structuur geplaatst. Al ken ik niet direct een project waar het zo uitgevoerd is. Wel waar het zo gepland is.

Walter

Het zou misschien kunnen lukken als je secundaire ruimtes buiten je beschermd volume laat. Daarentegen is het misschien wel slimmer om je kelder WEL op te nemen in de isolatieschil. Via de grond is het warmteverlies sowieso al lager en het gaat je compactheid ten goede komen. Je geconditioneerde vloeroppervlakte gaat ook toenemen waardoor het eenvoudiger wordt om aan dat streefcijfer van 15kWh/m² te garaken.

Of dat bomen voor EPB als zonnewering gaan weet ik niet van buiten. In PHPP kun je ze alvast wel invoeren.

Over massakachels en dergelijke ken ik te weinig dus daar kan ik je weinig nuttigs over vertellen.

Zonneboilers zijn niet echt rendabel dacht ik maar wat houd je tegen om offertes op te vragen en zelf de TVT voor jouw situatie te berekenen?

Er bestaan fabrikanten die ramen volledig wegwerken, zie bv. Enersign.

Als je alles in 1 bouwlaag gaat steken, moet je bijvoorbeeld al een horizontale DWTW gaan steken als je wil besparen op SWW en die hebben een lager rendement. Aan zulke dingen heb je mogelijk nog niet gedacht maar het heeft wel invloed.

en waarom alles gelijkvloers? zonde van de (beperkt beschikbare) bouwgrond

 

een massakachel : gaat deze niet teveel warmte in eens geven in een PH en hoe pak je deze aan in de EPB-berekening?

 

En waarom alles gelijkvloers?

 

Dat is vrij duidelijk, TS is bang dat er misschien iets engs gaat gebeuren in de toekomst, bijvoorbeeld dat de energieprijs in 30 jaar verdubbelt of dat trapliften verboden worden...

 

Oei! Waarom beginnen we laf op de man te spelen en hebben we het niet over inhoud?

@ Stefan-14

Een massakachel kan zijn warmte lang vasthouden en nadien langzaam afgeven. Een gewone kachel zou inderdaad veel te warm zijn voor een PH.

Een massakachel lijkt mij een veel te hoge investering voor het kleine beetje dat je soms moet bijverwarmen.

Zo een kachel is bedoeld als hoofdverwarming en in een passiefhuis heb je enkel af en toe een bijverwarming nodig.

Dank voor je inbreng.

Enersign kende ik nog niet, maar het geeft wel zowat weer wat ik bedoelde.

De woning is nu inderdaad niet compact. Door de kelder er geïsoleerd bij te nemen wordt ze uiteraard compacter. Zoals ik begrepen heb: de K-waarde zal wel dalen (en misschien passiefnorm halen), maar het totale warmteverlies zal groter zijn, toch?

Overigens zit het grondwater hoog, waardoor een kelder deftig isoleren niet zo eenvoudig is.

 

De verticale DWTW (heb even moeten opzoeken waarvoor deze afkorting staat ;-) ) zou perfect kunnen. Juist onder de badkamer komt in de kelder een geïsoleerde technische ruimte met boiler en andere spullen. Omdat we dan met een pomp moeten werken om het afvalwater weg te krijgen zien we daar van af. Pompen horen niet echt bij KISS. Dat horizontale een lager rendement hebben wil ik geloven, maar rendement is nog steeds rendement. 'k Ga eens opzoeken hoeveel dat is om te kijken of het de moeite is...

Ook als die kachel het SWW moet opwarmen?

Een warmtepomp kan anders ook tellen qua kost en daar worden de meeste PH mee uitgerust.

Als die kachel ook het SWW moet opwarmen dan zal die te pas en te onpas moeten gestookt worden waarbij er altijd (veel te veel) warmte zal worden afgegeven aan de ruimte, winter en zomer.

 

Hm, nu zie je het precies wat verkeerd. Uiteraard alleen kachel in de winter, in de zomer zal op een andere manier warm water geproduceerd moeten worden.

Dat komt dan neer op een dubbele investering om warm water aan te maken. Een toestel om het in de zomer te maken en een tweede om het in de winter te maken. En waarom eigenlijk? Waar zit de besparing zowel economisch als ecologisch?

Als je echt voor passief gaat dan heb je voor verwarming in principe niets nodig (kleine bijverwarming).

Warm water maak je dan het voordeligst met aardgas.

 

Aardgas aanleggen enkel voor warm water is verre van voordelig, rekening houdend met installatiekosten en jaarlijkse vaste kosten.

Blijft de vraag waarom PH worden uitgerust met een heel dure warmtepomp als je, zoals jij zegt, niets nodig hebt, hoogstens een kleine bijverwarming?

 

Heb jij een PH? Zo ja, welke verwarming gebruik jij?

Beste Ilex,

wij hebben een nulenergiewoning en hebben voor een kleine aardgas-combiketel gekozen. Koken doen we ook op gas. Volgens ons was dit toen (5-jaar geleden) de keuze met de laagste kost.

Met vriendelijke groeten,

Roel

Ik heb een PH en ik heb geen verwarming geinstalleerd.

En het is helemaal niet zo dat een PH meestal wordt voorzien van een dure warmtepomp.

Ik heb enkel een bijverwarming, een losstaand elektrisch vuurtje van 1500 W. Jaarlijks verbruik, naargelang wat voor winter, tussen 60 en 200 kWh of tussen 15 € en 150 €.

Neem nu dat wij extreem zuinig zouden zijn (wat ik niet zo aanvoel) en vermenigvuldig dit met 2 dan kom je nog maar aan een verbruik van 300 € per jaar.

Warm water komt van een gewone elektrische boiler met overeenkomstige zonnepanelen die ook voor het overige elektriciteitsverbruik dienen.

Dit alles resulteert in een nul energiewoning.

 

 

Wij hebben voor ons passiefhuis (in opbouw) een warmtepompboiler voorzien voor sww en verwarming (warmwaterbatterij voor naverwarming van de leefruimte). Hetzelfde principe dus als een compactaggregaat, maar dan met afzonderlijke toestellen (warmtepompboiler + ventilatietoestel). Kostprijs: €6500 geplaatst excl. btw. Voor die prijs heb je nooit een massakachel + schouw + zonneboiler.

Dat vind ik knap weinig!!

 

Verwarm jij de badkamer ook op die manier?

 

 

Heb net de factuur van Ecopower ontvangen en wij komen op een jaarverbruik van 3094 kWh. Dat is dus €680....

Wij verbruiken dus duidelijk (te)veel. Daar zit de droogkast, wasmachine en vaatwasser natuurlijk voor iets tussen :-)

Met een mogelijke toekomstige verwarmingskost (in geval van elektrisch bijverwarmen) van €300 ben ik precies wel tevreden!

Als we de boel een beetje richting passief krijgen natuurlijk ;-)

Vooral door het ventilatiesysteem D waarbij de warmte in huis zich overal bijna gelijkmatig verdeeldt maar ook door het feit dat de badkamer zowat centraal in de woning zit hebben we daar nooit behoefte aan extra verwarming, er is dus daar ook niets voorzien.

Een droogkast is een energievreter maar ook het toestel dat je vooral in een passiefhuis het beste kan missen. Door de constante ventilatie en de wat drogere lucht is de was redelijk snel gedroogd op bijvoorbeeld een wasrekje in de wasplaats.

Je moet niet proberen richting passief te gaan. Je moet hier resoluut voor kiezen en alles op alles zetten, geen enkele toegeving doen. Het is als het ware er op of er onder. Kom je er niet dan moet je een verwarmingsinstallatie installeren en anders niet.

Bedankt voor de info. Ik wist niet dat een warmtepompboiler ook kon instaan voor de gewone verwarming. Zal er wat over moeten lezen.

Een droogkast is inderdaad een ramp. Maar er zijn er tegenwoordig ook met warmtepomp. Als we te lui blijven om een droogrekje te zetten (is niet echt, droogkast wordt vooral in de winter/natte maanden gebruikt) dan is dat misschien een zinvol alternatief.

 

Wat het streven naar passief betreft: het is de bedoeling alles op alles te zetten en geen toegevingen te doen. Op één na, een voor passiefhuisfanaten gruwelijke: compactheid. Als we niet zonder verwarming kunnen, dan zal het toch geen grote zijn...

 

Misschien klinkt dat voor velen wat raar, maar zomaar alles opgeven om de passiefnorm te halen lijkt me niet altijd wenselijk. Je moet ook nog een goed gevoel hebben bij het gebouw waar je gaat in wonen. Daar is voor ons weinig ruimte om toe te geven.

De meeste die ik ken met PH hebben een WpB en WP L/L split staan.

PH heeft vlug last van insluipende warmte in zomer door opstelling  van ramen .

Je kan er ook 2 uurtjes mee  koelen en er is terug comfort.

Laat dat maar eens berekenen , de prijs zal geen potten breken .

Bedenk dat stroom straks 15% goedkoper is en daarmee zijn WP zuiniger dan gas.

 Is ook ecologisch bij  100% groenestroom aankoop.

 

ps . huis verwarmen met 300 euro all in ;-)  zal met een  korreltje zout zijn zeker of dikke trui en overal 18 C°

Is niks mis mee maar zit toch graag in winter in Club med comfort.

dat was wel een mop volgens mij maar kom je hebt een goeie backhand

Inderdaad Chris, je moet die 300 €/ jaar aan verwarming met een korrel zout nemen. Het is bij mij in feite maar de helft, dus maximum 150 €/ jaar voor een temperatuur van 20°. Bovendien voelt 20° in een passiefhuis veel comfortabeler aan omdat de temperatuur gelijkmatig verdeeld is, geen koudestraling van muren of ramen en niet de minste tocht.

Als we helemaal geen bijverwarming gebruiken dan pas zakt de temperatuur naar 18 graden.

We zijn de laatste weken op reis geweest en er was ondertussen geen enkele verwarming, geen koken, geen wassen en plassen, geen aanwezigheid. Bij thuiskomst was de temperatuur exact 18°.

Dus als je kunt leven met een aantal dagen of weken 18° dan hoeft zelfs die bijverwarming niet.

Maar jij zal het wellicht allemaal beter weten aan de hand van: Mijn oom heeft het horen zeggen van iemand die het wist van vrienden wiens achterneef een passiefhuis heeft.

Ik heb het enkel maar zelf ervaren nu de derde winter.

Wij wonen in een nulenergiewoning en ik kan beamen dat 20° in een passiefhuis veel comfortabeler aanvoelt dat "dezelfde" 20° in een oude woning, omwille van de redenen die charel al aanhaalt.

Zelf maken we gebruik van de Genvex compactaggregaat, elektrische vuurtjes in douche en badkamer (die in in deze periode niet altijd nodig zijn) en héél uitzonderlijk een extra vuurtje in de leefruimte.

Goeie post Charel !

Maar de boodschap zal niet aankomen hoor bij Chris, die zal lustig doorgaan met onzin verspreiden en desinformatie.

Moderators, voor wanneer een ban ???!!!

Gelijkaardig verhaal hier, maar ik moet toch wel zeggen dat wij een pak meer electriciteit aan (bij)verwarming en hulpenergie kwijt zijn dan boven geschetst. Ongeveer 7 kWh/m²/J voor verwarming

Ons huis is compact maar wel relatief groot, volgens de phpp berekeningen van architect zouden we er met 7 mensen moeten / kunnen wonen. Terwijl we slechts een gezin van 4 zijn.

Ons huis is het 'koudst' op regenachtige grijze dagen met buitentemperatuur tussen pakweg 5° en 10°c omdat dan de bijverwarming (warmtepomp lucht/water) nog niet aan gaat, en de zonnewinsten gering zijn. 'Koud' wil in dit geval zeggen rond 21°c.

Echt koud, dwz minder dan 17° à 18°c, is het nooit in huis, zelfs niet als we in de winter enkele dagen niet thuis zijn.

 

Louter economisch gezien is de warmtepomp + vloerverwarmingscircuit in het geval van een PH wellicht dikwijls niet de optimale keuze, naargelang m² en m³ ruimte (ondanks dat wij zeer tevreden zijn). In verhouding is bijvoorbeeld simpel, direct electrisch verwarmen dikwijls initieel goedkoper (investeringskost is laag, verbruik aanvaardbaar). Energetisch is direct electrisch echter minstens questionabel.
Warmtepomp heeft voordeel dat je de meeste tijd van het jaar een veel beter rendement haalt (zelfs met L/W al COP van 4) en ook je sanitair water met dezelfde installatie kan maken. Zowel direct electrisch als indirect (WP) heeft voordeel van een beperkt ruimtegebruik (geen schouw of pelletvoorraad of enorm buffervat of dergelijke nodig) en onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen (als uw electriciteit 'groen' is).

Technologie moet de kers op de taart zijn. Eerst komt ontwerp: compact, goede oriëntatie ruimtes en ramen, heel degelijk geïsoleerd, luchtdicht. De techniek complementeerd dat dan.

Ik zou echter vooral ook goed nadenken over warmte/zonnewering want een PH is naar mijn opinie en ervaring veel sneller te warm dan te koud.

Onzin verspreiden !!

Je moet ééns met die onzinnige  cijfers  eens op bouwforums komen   " jaar verwarming met 150 euro !!! "

Het kan natuurlijk maar 80% van de mensen zitten toch graag comfortabel

PMje  ziens wanneer ga jij hier de regels bepalen .

Als ik info geeft en past niet in het geiten wollesokken plaatje is het ban.

WP zitten n de lift en zullen binnen een paar jaar brokken maken met COP 7 en meer .

Ja mensen die hun huis verwarmen met een kaars en warmte van ... volgen die evolutie niet.

Word eens tijd dat sommige "adviesgevers" eens  afwijken van hun bospadje en nieuwe technieken volgen.

http://www.hbvl.be/limburg/diepenbeek/khlim-test-allereerste-warmtepomp-op-co2-uit.aspx

 

 

Chris,

Jij en info geven, laat ons niet lachen

Als ik hier iets zeg uit mijn eigen ervaring als passiefhuisbewoner, dan zeg jij gewoon dat het niet waar is, dat ik dus leugens vertel. Dat is jouw info!

Zelf weet je amper wat een passiefhuis betekent, je hebt er geen enkele ervaring mee (alleen van horen zeggen). Toch meen je mij de les te moeten spellen.

Het wordt tijd dat je nog eens een fantastisch excuus verzint (het vorige was hilarisch) om het forum te verlaten beste Carisfire alias Cris.

Zie, nu heb je me toch weer zo ver gekregen dat ik onbeleefd moest worden.

 

maar massakachel kan volgens mij nog altijd te vlug, te veel in eens warmte afgeven ?!

volgens mij wel

zoek eens wat technische info of deze en laat hier eens wat CIJFERS zien!

WP : klopt ook hoge investering maar ongeveer enige (behalve een paar heel kleine gasketeltjes) die zo lage vermogens kunnen aanbieden (0.5 tot een paar KW, min tot max afgifte !)

mijn aanraden : maak eerste je keuze hoe je sanitair water wil verwarmen, rest volgt van zelf

 

2 systemen naast elkaar (zomer - winter) zoals jij voorsteld is gewoon NOT DONE, investering wordt dan ook (relatief) hoog !

 

@ Roel,

 

klopt nog steeds, heb hier cijfers van onze archi, een kleine goedkope gasketel is meest voordelig uit standpunt van investering.

maar dan is 0-verbruik niet haalbaar

dat was voor ons wel een wens in onze nul-energie-woning

een derde mogelijkheid volgens mij is : een zo milieu-vriendelijk mogelijke installatie en dan denk ik in eerste plaats aan een pellet-ketel, ook geen 0-verbruik en ook relatief dure investering

 

Huis comfortabel verwarmen heel het jaar met 150 euro !!!  Dikke onzin

Door uw stelling in te nemen tegen mij bevestigd u dit , moet je dringend op alle bouwforums gaan plaatsen en hoe je het doet.

Dat zou pas hilarisch worden.

Wp met CO2 gaan 20 à 30% zuiniger zijn dan gas/stookolie en kunnen tot -20C°

Of verzint  die school ook fantastisch volgens u.

Het word eens tijd dat u te rade gaat bij mensen van horen zeggen dan ben je update.

De verkoop is met 80% gestegen wie heeft er dan gelijk ik of de geitenwollensokken.

 

De verkoop van warmtepompen is vorig jaar met 80 procent gestegen. Dat laat de Associatie voor de Thermische Technieken van België (ATTB) weten. De verwarmingssector als geheel is in 2011 stabiel gebleven, zonder bijzondere groei. Wel opvallend is de fors gestegen verkoop van warmtepompen.

 

 

Chris,

Het gaat er mij niet om of warmtepompen goed of niet goed ziin. Ik heb daar geen oordeel over geveld.

Het gaat er om dat jij zonder enige ervaring hier de ervaring van anderen als leugenachtig afschildert. Ik pik dat niet , en zeker niet van iemand die niet echt bekend is omwille van zijn grote deskundigheid (ik probeer beleefd te blijven).

Dus Chris, onderzoek of hetgeen ik heb gezegd kan kloppen en kom dan terug om u te verontschuldigen.

 

 

 

 

 

@stefan-14: ik veronderstel dat je het nu terug tegen mij hebt? Je hoeft niet te roepen hoor :-) we kunnen hopelijk allemaal ook op een normale manier met elkaar praten.

Blijkbaar ben ik hier in een soort vete terecht gekomen... :-(

 

Hier een site waar wat info staat. Als uit de energiestudie van ons huis zou blijken dat een massakachel niet gaat, dan is dat zo natuurlijk. Maar voorlopig geloof ik er nog in.

http://www.meeroverepb.be/pages/kdbdownload.php?tbl=kdbdocs&id=171&doc=…

http://www.dutry.be/merken/tulikivi/tulikivi_laagenergiewoningen_passie…

 

Twee systemen naast elkaar is not done? Wat doen die thermische panelen dan naast WP? Of naast WPb?

Vete? nieuwe kijk op energie word hier soms niet zo gesmaakt ;-)

 

Ik heb de indruk dat u zeer goed weet wat je wilt , en zal hier ook tegen een muurtje lopen.

Nieuwe technieken met WP techniek (wat zeker in de lift zit ) is not done.

Primair en secundair is hier een vreemde combinatie , wat nu al 10 tallen jaren door iedereen word toegepast.

Wat staat er allemaal in combinatie met CV = houkachel, pelletkachels, WP, ZB, enz...

Enkel is de afstemming tussen de 2  meestal mank .

Wat iedereen (70%) doet is dus fout bij  sommige "adviesgevers" .

Probleem is dat zij dat niet inzien dat het een goede combinatie is.

In tussen seizoen kan je de goedkoopste energiebron opzetten en bij strenge vorst allebei in deellast.

betreft de TVT :

Is een WPB en WP L/Lsplit  goedkoper dan massakachel in aankoop/plaatsing .

Chris,

Ik denk net dat de kijk van vele mensen op dit forum juist zo vernieuwend is, dat anderen die 'klik' moeilijk kunnen maken.

Je geeft aan:

"In tussen seizoen kan je de goedkoopste energiebron opzetten en bij strenge vorst allebei in deellast."

Wel in een passiefhuis bestaat er zo goed als geen tussenseizoen.

Wij verwarmen ons passiefhuis met een L/W warmtepomp, en die keuze is inderdaad zoals hier al is gesteld, onder andere ingegeven door het vraagstuk naar de warmwaterbehoefte, want in een passiefhuis is de warmtevraag voor verwarming echt wel klein.

Ter illustratie, de invoertemperatuur van het verwarmingscircuit was gisterenavond 21°c. Dit toont aan dat een warmtepomp een goede keuze kan zijn in een passiefhuis omdat de delta t beperkt is, maar het toont ook vooral aan dat de mate van noodzaak heel beperkt is. Hoeveel denk je bovendien dat een tv-decoder, koelkast, wasmachine, personen... aan interne warmtewinsten genereren?

Het maximum aan energie voor verwarming en koeling mag 15 kWh/m²/J zijn, wetende dat koeling in de meeste gevallen wordt opgevangen met zonneweringen, oversteken en dergelijke kom je in de praktijk dikwijls op warmtevraag van pakweg 5 tot 10 kWh/m²/J of minder.

Het denkkader is dus echt wel heel anders.

 

 

Dat denkkader ligt mss. bij 1000 mensen want dat is het aantal passieve woningen in Belgie.

Is way of life om met alles rekening te houden , 1000 woningen is een druppel op een hete plaat.

Bij wat opzoeking blijkt oververhitting in PH toch een zwaar probleem te zijn .

Dan blijf ik erbij dat een WP techniek de beste oplossing is voor PH (verwarmen /koelen en SWW)

Schappelijk in prijs en ecologisch met groene stroom aankoop.

Andere woningen 99,98% kunnen gebruik maken van primaire en secundaire verwarmings techniek.

 



Oververhitting is bij passief helemaal geen zwaar probleem. Tenminste, zeker niet zwaarder dan bij andere woningen met bijvoorbeeld veel glas op het zuiden of bij woningen met een slecht (of niet) geisoleerd plat dak.

Mits een goed concept en een goede  zonnewering is er geen probleem. In ieder geval niet zo dat er een airco of mechanische koeling zou nodig zijn.

 

 ""oververhitting probleem bij passieve woningen"" tik dat maar eens in  zoek machine.

Dit ontkennen geeft geen eerlijke weergave.

Een Wp zou niet enkel koelen maar heeft een dubbele functie en dat is een meerwaarde

Als het verbruik dan toch niet hoog is kan je beter een goedkopere Wp installeren dan dure massakachel/ plaatsen .

 

 

 

@charel: Je zal niet tegen een muurtje lopen: mijn allereerste gedachte was elektrisch verwarmen, met groene stroom. Tot ik op een 'muurtje' botste van tegenstanders...

De denkpiste met massakachel is er een omdat ik gratis hout heb, kachelwarmte zalig en gezellig vind, CO2 neutraal bezig ben en tegelijk warm water kan voorzien in de winter. Ook het feit dat naar mijn gevoel (!) de technologie nog niet goed raad weet met PH en er maar wat op los ontwikkelt. Enkele jaren een massakachel (of elektrisch) en ik kan de ontwikkelingen afwachten.

Ik sluit elektrisch verwarmen helemaal niet uit, anders zou ik hier geen vragen komen stellen. Als ik jouw verbruik lees dan verbaast het mij des te meer dat er zoveel dure techniek in PH gebruikt wordt!! De techniek wordt natuurlijk ontwikkeld door fabrikanten van klassieke branders...

 

Ergens heb ik een berekening liggen van de totale kost van zowel WP, elektrisch als kachel. Zal het eens opzoeken. Heb het hier al eens geplaatst, maar weet niet direct waar.

 

De TVT van technische zaken afwegen tegen een massakachel is moeilijk, lijkt me. Na een jaar of 12 zal de WPb zijn beste tijd wel gehad hebben of alleszins vervangen kunnen worden door beter spul.

 

-Oververhitting door platte daken

-Oververhitting door glas op het zuiden

- enzovoort, enzovoort, tik dat allemaal eens in.

Het zou eerlijker zijn als je hier spreekt uit ervaring en met kennis van zaken en niet altijd aan de hand van iets dat je hebt ingetikt.

En als je die ervaring of die kennis zelf niet hebt stel er dan vragen over maar geef er vooral geen advies over.

Ilex,

Ik snap heel goed uw neiging naar een massakachel, naar kachelwarmte en vooral zichtbaar vuur.

Ik heb jarenlang hout gezaagd, gekliefd en gestookt. Dat stoken gebeurde in een gewone houtkachel maar we hebben ook altijd gedroomd van een massakachel.

Bij het passief bouwen hadden we al snel door dat we daar van af moesten stappen, met pijn in het hart, het zou minder gezellig zijn dachten we.

Echter het comfort van een passiefhuis waar het overal even warm is , waar er nergens tocht of koudestraling is, doet uw verlangen naar die kachel snel verdwijnen.

Trouwens vooral met zo'n massakachel zou je er minder plezier van hebben dan je op het eerste zicht denkt. Als je die stookt moet dat hevig zijn en op een zeer korte tijd om oververhitting te voorkomen.

Daarna is er geen vuur meer en geeft de kachel langzaam zijn warmte af. Dus het is helemaal niet zo dat je een avond lang naar de vlammetjes kan staren, je zou je te pletter zweten.

Trouwens, uw allereerste gedachte is helemaal niet slecht. Dat muurtje van tegenstanders is er omdat men bij verwarming met electriciteit direct aan enorme verbruiken denkt. Je hebt gemerkt hoe moeilijk het is om sommigen er van te overtuigen dat het bij passief over een wel zeer klein verbruik gaat.

Ik zou zeggen: probeer het eerst low tech zoals je het eerst voorhad, indien dat tegenvalt kan je altijd nog allerhande technieken inschakelen. Een ventilatiesysteem D moet je uiteraard wel van in het begin voorzien.

Dus u bevestigd  dat er een groot  probleem is met overhitting , dat is een stap vooruit.

Meer de 70% zit met dat probleem en kan je simpel oplossen met een WP L/L .

Leg het maar uit aan een kind dat in slaapkamer bij 24° moet slapen .

Eenmaal de warmte binnen zit is die er moelijk uit te krijgen .

Toch maar ééns op bouwformums (PH) gaan informeren eer je hier van de toren blaast met kennis en ervaring.

Nogmaals met WPL/L los je 2 problemen op verwarming en koeling.

Is gemakkelijk(gsm) te besturen als je met 2 buitenhuis gaat werken , niet duur en zuiniger dan gas.

Mogelijk heb je hierover geen kennis en ervaring en kan je vragen stellen.

 

 

 

 

"Dus u bevestigd dat er een groot probleem is met overhitting"

Dat zeg ik helemaal niet chris.

Dat je niet kan schrijven weten we al lang maar nu blijkt dat je ook niet kan lezen.

Het was al moeilijk om met u van gedachten te wisselen, maar op deze manier is er helemaal geen beginnen meer aan.

 

 

Chris,

ik heb eens gezocht op 'oververhitting probleem bij passieve woningen'; ik vind eigenlijk weinig zinnig....

Walter

Als je dat allemaal intikt vind ik het straf dat er geen PH  is met overhitting.

Allemaal dat betekend "veel" dus bevestigd je daarmee dat er een groot probleem is.

Dus u ontkend het probleem , het bestaat niet volgens u?

 

Daarom ligt een LEW veel meer voor de hand, de besparing op bouwkosten kan geïnvesteerd worden in de massakachel, het gratis hout compenseert voor het hogere energieverbruik. Ik begrijp alleen nog niet hoe je het SWW in de zomer wilt maken met die massakachel zonder je huis permanent in temperatuuroverschrijding te houden.

ilex ,

ik denk niet dat je de massakachel moet laten vallen.  Maar het wordt dan bijna een kachel op maat.  Een kachel waar ook een pak isolatie in zit om te zorgen dat de energie aan max 2kW wordt afgegeven.  Zelf denk ik dat het iets is dat moet kunnen.  Maar zoals charel zegt; het vlammetje mag je zeker niet zien.  En geen idee of je in Belgie iemand vindt die er aan durft beginnen. 

En je zal de kachel met het hart moeten kiezen, niet met je portefeuille (en je zal er ook de kostprijs van de zonneboiler moeten bijrekenen om in de zomer warm water te hebben).

Een kachelwarmte is zalig.  Maar vergeet niet dat je in een passiefhuis zit.  Een dokter met praktijk in passiefhuis kreeg van de patienten de vraag of er in de wachtzaal vloerverwarming was: er was gewoon geen verwarming in de wachtkamer.  Om maar te zeggen dat het comfort op warmtegebied er is zonder stralingswarmte. 

Walter