Mogelijkheden balansventilatie, warmtepomp, koeling en vloerverwarming...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forum leden,

Doordat we deze maand gaan verhuizen naar een nieuwe (jonge) woning hebben we de mogelijkheid om ons meer te verdiepen in onze ventilatie en klimaat behoefte in de woning en daarbij behorende mogelijkheden tot energiezuinig daarmee om te gaan.

Kortom, eerste stap was me registreren op het forum en alvast mijn hoofdvraag voor te leggen.

De situatie in de nieuwe woning is als volgt (heb nog niet alle info qua merken/installatie / waardes etc. Deze volgen later hoop ik) :

Woning is gebouwd in 2010
Tussenwoning (wel zeer groot, 750m3)
Goed geïsoleerd schijnt
Geen dauerluftung in huis , wel aan/afvoer van ventilatie kanalen.
Vloerverwarming beneden hele verdieping en op badkamer(s) boven.

Opvallend is dat de woning is voorbereid op balansventilatie inc wtw, maar dat de ventilatie unit zelf er nog niet staat. Kortom, momenteel is er GEEN ventilatie als de ramen niet open gaan. Kortom, niet wenselijke situatie. Naast de ketel (een vrij recente Nefit ketel) is wel al de aansluiting voor de WTW unit gerealiseerd, behalve de unit zelf en ook nog geen dakdoervoer.

Wat we willen realiseren is uiteraard als eerste de ventilatie op orde krijgen. Makkelijkste stap is een standaard balansventilatie unit met WTW installeren en klaar. We vinden dit zonde, aangezien we graag ook een koelmechanisme in huis willen krijgen.

Deels inlezen in de materie leert dat een (dure) oplossing is om een WTW unit te kiezen met daarop een top koeling mechanisme (Stork heeft zo iets). Nadeel is ook dat we niet helpen met verwarming?

Alternatief is om te werken met een warmtepomp bij de ventilatie en deze aansluiten op de ketel. Bij verwarmingsbehoefte werkt deze dan mee en scheelt in de energiebehoefte en bij koelingsbehoefte in de zomer zal deze middels vloerkoeling dan zeker meehelpen. Nadeel is dat deze de overige ruimtes (waaronder slaapkamer) niet kan koelen dan.

Ik kan er niet achter komen of ik niet een slim alternatief over het hoofd zie. Ideaal zou iets van het volgende zijn :

1. Unit om de ventilatie te regelen (efficient mogelijk, dus met WTW).
2. Warmtepomp om mee te helpen met de verwarmingsbehoefte van tapwater en vloerverwarming.
3. Dan bij koelingsbehoefte liefst niet via de vloerverwarming koelen, maar via de ventilatiekanalen. Is zo'n hybride systeem een mogelijkheid?

Eventueel noemenswaardig :
Er komt ook nog een gashaard in de woning, die we slechts laag aan zullen hebben soms. Het is niet eenvoudig om de aan/afvoer naar de zolder te krijgen, anders had dat alleen al veel voordeel opgeleverd voor het warm water middels een warmtepomp? Dit onderdeel vergeet ik even want kan daar weinig meer mee aanpassen.

Hopelijk is een en ander duidelijk, want ik snap er weinig meer van. Voordat ik met een installateur ga praten leek het me handig om wat voor informatie te hebben. Naar wat ik begreep zijn veel installateurs vooral gericht op het standaard werk en is wat ik vraag wat aparter?

Bedankt vast voor jullie hulp!

Tony

Reacties

Beste,

Helemaal duidelijk is het nog niet, maar je hebt gelijk dat je eerst probeert je te te informerne alvorens met installateurs te overleggen

Je hebt dus een verwarmingsketel op gas voor zowel verwarming als aanmaak sanitair water. Een bijkomende warmtepomt lijkt mij overbodig en niet rendabel.

Een koelingsinstallatie lijkt mij ook overbodig. Er zijn ook passieve methodes die oververhitting in de woning kunnen voorkomen, bijvoorbeeld door het gebruik van zonnewerende screens. Ook moet eerst bekeken worden hoe het concept van de woning in dat verband is. Om maar een paar dingen te noemen; is er veel glasoppervlakte op het zuiden? Zijn er brede dakoversteken? Staan er bomen of andere aanplantingen die in de zomer het zonlicht kunnen dempen? Enzovoort.

Kortom, zoals het er nu voorstaat; verwarming en warm water reeds voorzien met gas, balansventilatiesysteem aanwezig, goed geisoleerd (wat noem je goed?), dan denk ik dat je, indien je nog een ventilatieunit met wtw laat plaatsen, een veel meer dan gemiddeld comfortabele en energiezuinige  woning gaat hebben.

Charel

 

Ten andere, verwarmen of afkoelen via de ventilatie heeft te weinig warmtedraagkracht. Ventileren met systemen C en D gebeuren zelden of nooit in hoogste stand. Maar dit is een andere discussie.

Dag heren,

 

Dank voor jullie zinvolle reacties! De situatie van onze woning is inderdaad redelijk gunstig qua opwarming (geen glazen wand op zuiden bijvoorbeeld). Qua beplanting valt het nog wel een beetje tegen. Als ik het goed begrijp lijkt jullie de nut en noodzaak van koeling via het ventilatie systeem ver te zoeken en kan ik beter eventueel passief koelen via het vloerverwarming systeem?

In dat geval zou ik wel de WTW balansventilatie middels een warmtepomp aan kunnen sluiten op CV en daarmee koelen (en deels CV kunnen ontlasten met opwarmen in de niet zomerperiode?). Grofweg gezegd lijkt me dat nu de meest zinvolle en efficiente optie. Klopt dit?

Heb overigens de makelaar gevraagd of er echt geen natuurlijjke andere ventilatie is dan puur "ramen open". Volgens mij mag dit niet volgens het nederlands bouwbesluit en heb daarom via de makelaar gevraagd of er alternatieven waren die niet zichtbaar zijn (geen dauerluftung in ieder geval). Zo niet, dan toch eens zien of de verkopers de balansventilatie niet alsnog af moeten maken. Maar goed, dat is een andere discussie.

Bedankt tot zo ver in ieder geval!
 

Tony

 Een bijkomende warmtepomt lijkt mij overbodig en niet rendabel.
Een koelingsinstallatie lijkt mij ook overbodig.

Dit is geen advies geven dit is een goede mogelijkheid kelderen.

 CV 80% + WP20% werken primair en secundair , is al bewezen dat deellast zuiniger werkt .

In tussen seizoen kan WP alleen werken = zuiniger

In zomer kan er +-2C mee gekoeld worden .

Goed beslissing van TS, is een  aanrader WP installateurs werken nu al met deze opstelling .

Tony,

waarom denk je dat je koeling nodig hebt?   In ons klimaat kan je het meestal comfortabel de zomer doorkomen met zonnewering en nachtkoeling (dus 'veel' verluchten 's nachts).

Actief koelen is daarom geen noodzaak. 

Ramen op het zuiden zijn niet de grote boosdoeners van oververwarming; ramen om oosten en westen zijn veelal erger (daar schijnt de zon diep in huis in de zomer). 

De beste optie is daarom geen koeling voorzien.  Ook iets als 'cv ontlasten' is niet nodig.  Dat toestel is perferct in staat je woning correct te verwarmen. 

Walter

'cv ontlasten' is niet nodig.

Dat advies is achterhaald

http://www.samsung-airco.be/pdf/2012/ehs-2012.pdf

 

 

 

Wat staat daar dan zo belangrijk in dat document?

Alle(toch redelijk veel) fabrikanten doen CV ondersteuning met WP .

Bij 2C° buiten is een WP zuiniger dan gas en dan kan die nog in deellast werken nogééns z.....

Die discussie gaan wij toch weer niet voeren !

Ik denk dat je bivalente werking van de warmtepomp verkeerd begrepen hebt.
Het is omgekeerd. De warmtepomp fabrikanten en dan zeker de voor de luchtversies beseffen dat een warmtepomp die in alle temperaturen alleen kan werken voor veel mensen en te duur en niet goed gaat werken.
Daarom dat ze maar al te graag nog een gasketel ernaast hebben of zware elektrische weerstand.
De installaties waarbij nog een warmtepomp geplaatst naast een bestaande gasketel goed gaat verwarmen zijn zeer zelden in onze streken. En in een nieuwbouw helemaal een gekke redenering en vooral duur.
En als je als denkt dat het wel zo is geef maar eens wat cijfers in de betreffende vraagstaart.

Walter

Ik ken mensen die WP L/W  op cv VV  aangesloten hebben en hun stookkosten drastisch zijn gedaald .

Tot 2C BT heeft WP zijn max COP daar CV gas toch wat thermisch verlies heeft in schouw.

Of komt die temperatuur in schouw ergens anders van?

Kom hier nu niet meer af met rendementen van meer dan 100% onder- en bovenwaarde .

Beste condensatieketel haalt max 92% echt rendement en de duurste haalt het  niet.

WP mogen dan ook 10% in cop verliezen met vermindering van BTW op stroom is WP zuiniger dan cv tot  -5C.

Maar het is de bedoeling van TS ook te  koelen en dan heb je toch de twee.

 

 

 

 

Chris, jouw reactie:

"Dit advies is achterhaald "  of nog   "Dit is geen advies geven".

Moeten we ons eventuele advies misschien eerst aan jouw voorleggen om te weten op het klopt? of we het mogen plaatsen?

Misschien moet je eindelijk eens proberen om zelf eens iets te leren van de anderen hier (en dan heb ik het niet over mij) in plaats van u altijd te fixeren op uw eigen onnavolgbare denkpistes. 

 

Heren,

Dank jullie wel voor jullie discussie. Zegt mij in ieder geval dat mijn vraag niet vreemd is haha. Voor ons gaat e.e.a. afhangen qua prijsstelling ook. 

 

Bedankt tot zo ver!

zo'n vijfwegsysteem is toch wel interessant ?

 

 

Loeki 82,

 

Ik volg u niet goed. Ge wilt absoluut koelen, al moet ge dit langs de cv doen, aangesloten op een warmtepomp en balansventilatie? Welke rol kan de balansventilatie daarin spelen? Dit is helemaal niet de meest zinvolle optie, als het al een optie is. Passieve koeling is ofwel koel grondwater door de cv jagen, ofwel een grondluchtsysteem aansluiten op de balansventilatie. Dit laatste wordt (of werd?) veel toegepast in passieve huizen. Het resultaat is soms desastreus geweest door schimmelvorming.

 

Ik meen te weten dat volgens het Bouwbesluit een natuurlijke ventilatie gelijk systeem A nu uitgesloten is. Het moet een mechanische ventilatie zijn. In België is systeem A nog aanvaard, maar ik zou dit toch niet aanraden, wilt ge zeker zijn altijd voldoende verse lucht te hebben.

 

Ge zegt: geen Dauerluftung in ieder geval. Maar balansventilatie is een Dauerluftung. Ventileren met verluchting louter langs open vensters is hier ook verboden. Buiten systeem A moet ge altijd een of twee ventilatoren hebben die continu draaien.

 

Het eenvoudigste en meest voordelige is uw wtw-installatie vervolledigen. In de winter spaart ge een veel energie uit, voor zover ge niet in grote snelheid ventileert. Als uw huis werkelijk te warm zou worden, hetgeen ik betwijfel, kunt ge later nog een plaatselijke airco lucht-lucht laten plaatsen, met een buitenunit en een of twee binnenunits. Deze WP kan eventueel werken gelijk Chris beweert dit met zeer goede resultaten te doen, en dus bijspringen in de winter. In een goed geïsoleerd huis heeft men daar in feite weinig behoefte aan. De verwarming gedurende een paar uren laten draaien is hier reeds voldoende, en zeker niet, gelijk  Chris doet, de ganse tijd op laten staan. De circulatiepomp vergt ook veel elektrische energie, die primair verrekend, duur te staan komt (x 2,5)

 

ik denk dat de marketing van die 'luchtfabrikanten' die dus lucht verkopen teveel wil benadrukken dat je met zo'n ventilatie kunt het hoofd fris houden.

Om een beetje te helpen: als je wilt afkoelen heb je 5 keer of 10 keer meer luchtdebiet nodig dan je met uw ventilatie kun tleveren. Dat lukt dus met een airco, dat lukt dus niet met uw ventilatietoestel. Het enige dat je daar kunt verwachten dat je de opwarming een dagje uitstelt, en dat je snachts kunt verfrissen.

als je uw vloer koelt tijdens de zomer moet je zo'n condensatie in de gaten houden of je eindig met een kletsnatte vloer. Goed voor een histerische vrouw in huis bij wijze van spreken.

je kan ook nog verwachten dat uw isolatie in de muren zeiknat wordt en begint te schimmelen. Dus op lange termijn vind ik koelen ook weeral niet ideaal

 

 

 

Brother Paul,

 

Ge hebt deels gelijk, maar ook gedeeltelijk ongelijk. Met koeling via de vloerverwarming riskeert ge natuurlijk condensatie op de vloer wanneer de temperatuur te zeer zou zakken. Maar me een luchtkoeling hebt ge het omgekeerd effect. Want een airco lucht-lucht droogt de lucht toch uit. Ge bekomt condensatie op de binnenunit, maar deze moet worden weggevoerd. Zo bekomt ge natuurlijk ook concensatie op de buitenunit, maar die speelt geen rol.

juist met een ventilatie kun je verder gaan, omdat je inderdaad de buitenlucht afkoelt en de condensatie opvangt in systeem D

 

Niet helemaal juist. Met het systeem D brengt ge in de zomer buitenlucht aan die in eerste instantie lichtjes afgekoeld is in de wtw. Deze lucht wordt dus eerder vochtiger. Maar de binnenlucht die over de airco gaat die in de plaats zelf is opgesteld, koelt daar wel gevoelig af. Deze plotse afkoeling veroorzaakt condensatie, die afzonderlijk door een leiding wordt afgevoerd. De afgekoelde lucht bevat hierdoor minder waterdamp en wordt tijdens de opwarming in de warme ruimte droger.