Massieve grenenvloer zonder ondervloer zwevend

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,
Ik heb een vraag ivm met de opbouw van mijn vloer, ik hoop om hier iemand te vinden die me wat wijze raad kan geven.

In de slaapkamers van de woning zou ik een massieve grenenvloer willen leggen, bovenop de bestaande vinyltegels. Die vinyltegels wil ik gewoon laten liggen, want deze zijn verlijmd met asbesthoudende lijm. Om de opbouwdikte te beperken, zou ik enkel een isolerende folie plaatsen, en daarop de plankenvloer, zwevend. Ik maak dus geen gebruik van een ondrvloer in OSB of iets gelijkaardigs.
Waar ik me zorgen over maak is dat de vloerdelen zouden kunnen gaan schotelen, na verloop van tijd. Ik zou ze wel niet erg breed nemen, 8 - 11cm, maar het blijft natuurlijk massief hout.

Iemand enige ervaring hiermee? Alvast bedankt!

Reacties

Beste

dit is niet echt aangewezen met massief hout. Ik vermoed dat je plankenvloer met parketlijm op basis van een soort hars aan je vinyl zal hechten. Mocht de vinyl op een oude plankenvloer verlijmd zijn dan kan je de grenen planken ook "verborgen" nagelen, schuin door de groef(dit lukt het best met bradsnagelpistool). Kan natuurlijk ook dwars door de planken vastgeschoten worden. Op deze manier kan er nog altijd een isolerende folie tussen geplaatst worden.

succes 

Slaapkamer, dus op verdieping? Dan kan het.

 

Als je het zou doen, doe het dan zo:

 

Zo kort mogelijk :  8 cm + droog hout!!!

1ste keus "gekwartierd hout": dit trekt bijna niet krom, ook zeer weinig krimp. (DIT is zeer belangrijk!!!!)

V groef parket (schuin kantje) : dit zorgt ervoor als je hout lichtjes kromtrekt, dat je het niet zal voelen, als je erover loopt.

Tand en groef parket.

Wat je nog kan doen is de onderkant ook behandelen (olie/vernis/...), dan blijft de plank ook stabieler.

 

 

Ofwel 3 lagenparket, dat zal ook niet krom trekken.

Tegenwoordig heb je ook massief hout op mdf gelijmd, maar dat is dan weer niet zo eco  ...

Bedankt voor jullie antwoorden. Zeer nuttig.