Schouw houtkachel en condensatieketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen

Sorry voor de wat lange tekst/beschrijving alvast!

Dit is de bestaande situatie: een huis van 1991 met één gemetste schouw, (oorspronkelijk?) verdeeld in twee grote (+/- 15*15 cm) en daarnaast twee kleinere kanalen. De verdeling is volgens de buren met schouwpotten (dus de 'tussenschotten' zijn niet van baksteen).
Kleine schets (heb ik vanop de bouwplannen van het huis):

****************************
****************************
***.1.*.......*..........***
*******...3...*....4.....***
***.2.*.......*..........***
****************************
****************************

(de .... zijn gewoon 'opvulling', anders klopte de lay-out niet meer na posten bericht ;) )
1: schouw dampkap
2: schouw verluchting toilet
3: schouw houtkachel
4: schouw bestaande aardgasketel

De vorige bewoners hebben, net zoals de andere mensen in de straat (identieke huizen), de middelste schouw gebruikt voor hun houtkachel (was voorzien op de bouwplannen). Vermits bij de installatie van hun inbouwcasette/houtkachel 'wat mis gegaan is' en men assen vond van de houtkachel in het toilet heeft men een (enkelwandige?) metaalbuis geplaatst doorheen het kanaal van de houtkachel - kostprijs destijds 2000 EURO dus het zal wel deftig gedaan zijn vermoed ik. Blijkbaar waren er een aantal potten 'verzakt' of 'beschadigd' in het houtkachelkanaal bij het plaatsen van hun kachel.
Ik ga ervan uit dat men de schouwpotten niet heeft verwijderd, lijkt me praktisch onmogelijk, maar dus een metalen buis heeft gestoken doorheen de potten (de vorige bewoners bevestigen dit maar zijn niet '200% zeker'). Bovenop het dak is er een mooi glimmende inox rechte pijp te zien, onderaan de houtkachel een flexibele metalen buis (aansluiting naar rechte buis in schoorsteenkanaal?).

Nu willen wij de bestaande gasketel vervangen door een condensatieketel (in 'chauffagekot' in garage) en deze aansluiten op kanaal 4 (waar nu gasketel op aangesloten is) - als ik kijk naar de andere huizen in de straat zie ik bij hen zo'n buis(je) bovenaan door hun schoorsteen komen waar af en toe witte waterdamp uitgeblazen wordt (het is wel degelijk een buis van een condensatieketel), dus het is mogelijk. Deze 'buis' lijkt me flexibel (omdat hij onder de schoorsteenkap een flauw bochtje maakt - gezien met mijn verrekijker ;) )) Deze andere huizen hebben geen metalen buis voorzien in de schouw van hun houtkachel, hun middelste rookkanaal/schouwpottenkanaal is dus niet beschadigd (althans daar ga ik vanuit, maar da's mijn probleem tenslotte niet ;) )).

Gisteren een eerste installateur gehad voor een offerte (er komen er nog 4 de volgende dagen) en een vriendelijke jonge gast maar volgens mij had hij iets te weinig kennis van zaken. Toen ik hem wees op de schoorsteenkanalen zei hij dat een flexibele plastic (PP?) buis voor een condensatieketel doorheen schouw 4 geen probleem zou zijn. Desgevallend kon hij aluminium (??? - is inox niet beter of bedoelde hij inox??) gebruiken voor de rookgasafavoer van de nieuwe ketel. De aanvoer van lucht zou onderaan de schouw plaatsvinden.
Overigens wist de installateur me te vertellen dat hij weinig ervaring heeft met de metalen schouwen/flexibels voor condensatieketels ... tjah!

Na heel wat lezen op internet stel ik me hierbij toch wel wat vragen ... . Vooreerst zou de schouw waar de aanvoer (en afvoer tot boven aan dak) zou gebeuren ook wel eens vervuild kunnen zijn toen de metalen houtkachelpijp nog niet geplaatst was, dus dan zou de ketel het aanwezige vuil/roet/assen kunnen binnentrekken ... niet ideaal.
Ten tweede lijkt het mij beter om de aan- en afvoer toch min of meer op hetzelfde punt te hebben (heb ik ergens gelezen).
Ten derde wil ik niet meemaken dat de plastic buis zou smelten in de schouw als we eens flink doorstoken met de houtkachel, maar misschien wordt die niet zo heet omwille van metalen buis houtkachel en (kapotte???) schoorsteenpotten?
Overigens zou de afvoer van de condensatieketel op de schouw dus naast de metalen buis van de houtkachel uitkomen - de aanvoer onder de schoorsteenkap of volgens de installateur mogelijk ook onderaan de schouw) - geen probleem met vuil van houtkachel binnentrekken als die brandt dus). De schoorsteen ziet er overigens ongeveer uit als op de vierde foto op deze website: [url]http://www.dakkapelhetnoorden.nl/schoorstenen/Frame-standaardschoorsten…] - bij de buren door die 'afkapping' op de schoorsteen langs een buizeke van de condensatieketel, bij ons in't midden een metalen inox kachelpijp waarnaast de uitlaat van de condensatieketel dus zou komen - inlaat ketel zou best onder die stenen kap komen volgens mij ...).
Ik vraag me trouwens af of er bij de buren geen probleem van vervuiling is in hun ketel aangezien de rook van hun houtkachel onderaan die 'kap' uitkomt en de afvoer (en aanvoer?) condensketel boven die kap - die vuile rook stijgt toch en als je dan een douche neemt en de houtkachel brandt ... ).

Dus mijn vraag is wat ik best zou doen en of het überhaupt mogelijk is een aan-/afvoer van condensatieketel te voorzien via de schouw? Nogmaals, bij de andere huizen in de straat is het blijkbaar gelukt maar aanbellen bij de buren heeft me weinig wijzer gemaakt over hoe de installateurs het aldaar gedaan hebben.

Ik vind het overigens wel straf dat ik zelf opzoekwerk moet verrichten over welke optie veilig en goed is i.p.v. kan vertrouwen op de kennis van de installateur (nu goed, er is er nog maar één geweest).

'Veiligste' zou misschien zijn om de aan- en afvoer van de ketel horizontaal doorheen de garage te hangen (ketel komt niet tegen buitenmuur) maar dit is erg ingewikkeld aangezien er een betonnen balk hangt waardoor de aan-/afvoer 'dit' (zie schets: *****=buis) moet doen, en esthetisch is het volgens mijn vrouw ook geen zicht zowel in de garage als dan langs de gevel waar zo'n pijpeke komt dat stoom blaast):

*****.......*********
.....*.....*
......*****

De horizontale af-/aanvoer zou om en bij de 10 m bedragen, ook erg lang lijkt me.

Dus ... inox flexibel, PP flexibel? Dubbelwandig, enkelwandig? Aanvoer lucht onderaan de schouw (kans op vuile schouw) of bovenaan ver genoeg verwijderd van uitlaat houtkachel? Of mag aanvoer uit garage? Of aanvoer toch maar via buis in garage door gevel en afvoer door schouw? Ik weet het effe niet meer!

Alvast heel veel dank voor de suggesties en opmerkingen!

Reacties

 

 

Komen er op dit moment nog assen van de houtkachel in het toilet terecht? Want het zou ook mogelijk kunnen zijn dat die assen, die langs boven uitkomen, tegen de afdekplaat van de schouw aanbotsen en terug naar het toilet zouden aangezogen worden wanneer de ventilator niet opstaat en er toevallig onderdruk in het huis heerst (veel wind). Het kan ook zijn dat de inoxbuis ver genoeg boven uitsteekt om dit nu te beletten.

 

Als ik u goed versta is uw garage ongeveer 10 m diep, en ligt de betonnen balk boven de poort onmiddellijk regenr het plafond. Het is effectief praktisch uitgesloten daar een buis te doen door gaan. Is er geen ruimte doorheen het dragend muurtje dat de balk draagt? Deze oplossing, indien mogelijk, zou zeker de simpelste zijn. De afstand van 10 m schijnt mij een kleiner probleem, want de lucht wordt toch door een ventilator aangedreven.

Hartelijk dank voor je reactie!

De vorige bewoners hebben het verluchtingsgat in het toilet dichtgetegeld dus geen idee! Dat er onderdruk heerst is mogelijk maar gezien niemand anders in de straat daar last van heeft (identieke huizen) onwaarschijnlijk.

Na een aantal chauffagisten over de vloer te hebben gehad bleek geen van hen voorstander om een horizontale luchtaanvoer te installeren doorheen de garage. Het zou een betonnen balkje zijn tussen chauffagekot en garage dat men moet doorboren om tot buiten aan de voorgevel te komen - esthetisch binnen en buiten geen zicht.

De meeste (op één na - die nadat ik met oplossingen op de proppen kwam het ook 'doenbaar' leek) chauffagisten die zijn langsgeweest zagen geen graten in de situatie.

Wat door twee van hen is voorgesteld (leken me ook de meest 'kundige' van de vier) is het volgende:

- vaste buis (aluminium buitenzijde, 'plastic' binnenzijde, dubbelwandig) vanuit condensatieketel door schouw

- afvoer lucht boven schouwkap (waar ook inox buis houtkachel uitkomt, maar houtkachelbuis zit er een halve meter boven en de afvoerpijp condensatieketel zou vlak boven de kap uitkomen)

- aanvoer lucht onder de schouwkap - dus buitenste wand buis afsnijden onder schouwkap.

Wat ik nog zou willen doen is de inox flexibel van de houtkachel min of meer luchtdich monteren onderaan de houtkachel zodat er geen rook meer doorheen de schouw van de kachel kan ontsnappen (rond de inox flexibel dus). Ik heb ook even de 'trek' gecontroleerd onderaan de inox van de kachel en deze trekt me bij wijze van spreken bijna mee de schouw in - dat zit dus wel goed denk ik.

We gaan sowieso beide schouwen laten kuisen.

Vandaag komt nog één persoon langs en dan wachten we op offertes. Ruwe schattingen gaan van een dikke 3000 tot een kleine 5000 EURO. En zoals gebruikelijk vindt de ene persoon merk X beter dan Y en de andere Y beter dan X ... tjah! Maar daarover open ik (misschien tot ergernis van sommige forumleden - er is al heel wat over geschreven geweest) binnenkort een nieuw topic nadat alle offertes binnen zijn ;)

Nog even dit: één installateur wees me op de zichtbare flexibels onder de schouwkappen van de andere huizen in de straat (boven de schouwkappen stond de 'champignon'. Dat is volgens hem 'dikke rommel' aangezien deze plastic flexibels stuk gaan o.i.v. UV-/zonlicht en deze na verloop van tijd afbreken en 'dan dondert alles de schouw in'. Tjah.