vermiculiet tussen kepers op betonplaat

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste bouwers

graag jullie mening over de volgende vloeropbouw.

-laagje zand

- bouwfolie

- een gewapende betonplaat van 12cm dik

- egaliseren(dunne laag chappe of vloeichappe)

- bouwfolie

- kepers van 9x4 rechtopstaand aan de betonplaat vastpluggen(de leidingen tussen en door de kepers leggen)

- vermiculietkorrels strooien effen met bovenkant kepers

- (pavatex van 18mm?)

- osb van 18mm op de kepers vastschroeven

- parket van 20mm

Deze opbouw zou in mijn situatie de meest interessante zijn.

Lijkt me een goed idee maar toch graag uw gedacht.

 

mvg

Thomas

 

Reacties

Ik zie niet in wat die kepers daar doen. Je kan dan gewoon doen zonder kepers. Dat is veel gemakkelijker en goedkoper en je hoeft dan zelfs niet te egaliseren.

Vermiculiet met daarop OSB en dan parket. Desnoods doe je tussen vermiculiet en OSB nog een houtwolplaat, al zie ik het nut hiervan niet echt in.

Maar slechts 9 cm vermiculiet is wel heel weinig isolatie. Gaat het hier misschien om een verbouwing? Vermiculiet heeft een lambda van slechts 0,05-0,065. Terwijl XPS/EPS tot 0,03 kan gaan. In een nieuwbouw zou ik toch voor minstens 15 cm gaan hoor (U-vloer is dan 0,3).

Je moet de vermiculiet per 5 cm aanstampen/-rollen.

en moest hij nu gewoon cellulose steken tussen die kepers...

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=1&mid0=29…

 

ik zou het eenvoudiger houden, niet teveel materialen mixen

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=1&mid0=29…

Cellulose zou ik niet snel op een betonplaat op volle grond plaatsen. Kans op vocht is me te groot.

Trouwens heb je in je u-wert geen rekening gehouden met je balken en plaats je er dus ook nog 18mm pavatex bij. Moet dus zo zijn (jouw vloeropbouw 28,64 cm): http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=1&mid0=2981&d1=1.8&mid1=16601&d2=1.8&mid2=23575&d3=9&mid3=550&x3=56&lid3=573041801&d4=9&mid4=36&x4=4&lid4=573041801&d5=0.02&mid5=7&d6=3&mid6=31&d7=12&mid7=11&d8=0.02&mid8=7&bt=2&T_i=20&RH_i=50&T_e=0&RH_e=100&outside=2  Maar met perliet (mijn vloeropbouw 29,84 cm) is het veel sneller en eenvoudiger te plaatsen (ook geen uitdroging voor egaliseren):http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=1&mid0=2981&d1=1.8&mid1=16601&d2=15&mid2=550&name2=Vermiculiet&l2=0.053&m2=3&r2=100&c2=900&&d3=0.02&mid3=7&d4=12&mid4=11&d5=0.02&mid5=7&bt=2&T_i=20&RH_i=50&T_e=0&RH_e=100&outside=2

ik denk van mijn verdiepen zo'n zwaluwstaartpanelen zwevend op rotswol op de vloerbalken, gietvloerke 3-5cm erop en klaar is kees ?

Systeem gelijk die gasten doen. Jij zou daar vermuliet of perliet op doen en aanstampen met een pletrolleke ?

http://www.flotech.be/nlhome/

 

 

De topicstarter wenst vermiculiet te gebruiken hé. Ik reageerde gewoon op de manier waarop hij die zou plaatsen.

Voor een verdieping kun je inderdaad met cellose werken of wat dan ook.

Dat aanstampen is wat de fabrikanten aanraden: per 5 cm aanstampen of rollen.

ja, inderdaad uw correctie is juist

maar ik was aan het redeneren op die zwaluwstaartpanelen en of ze  nadelen zouden hebben tov puur houten vloeren bvb

Dank voor de reactie

Omdat er een massieve parket van 2cm op de osb zal verlijmd worden (om het werken van het hout tegen te gaan), wil ik de osb kunnen vastschroeven zodat de boel plat gehouden word. Wanneer ik de kepers aan de betonplaat vastplug wordt de volledige vloeropbouw één blok. T is ook de bedoeling om het volledige gelijksvloers zo te leggen en daarna de binnenmuren hierop te plaatsen(stuk makkelijkere werkvolgorde). Wanneer ik zonder kepers werk vrees ik voor de stabiliteit van de vloer. Beroepshalve weet ik dat het niet zo eenvoudig is om vermiculiet waterpas effen te trekken, aan te drukken(rollen) en er nadien platen op te leggen. De reden voor deze vloeropbouw: ik kan alles zelf doen; ik heb geen groot budget voor men verbouwing maar wil toch iets van isolatie(anders word het beton, laten chappen, isoplaten,laten chappen, osb en parket leggen! ); ik hoef ook niet zo diep uit te graven(muren van 30cm dik zonder fundering die instabiel zouden kunnen worden door er langs te graven).

Duurzaam en budgetvriendelijk renoveren is vandaag geen éénvoudige opdracht als je t mij vraagt.

Interessante website trouwens(moest wel eventjes in het haar krabben).

 

 

wat is het verschil nu tussen climacell en celluose robin ?

Ik zou dan ipv kepers van 9 cm, kepers van 7 cm nemen en hieronder stroken harde isolatieplaat leggen en mee vastschroeven, of heel de oppervlakte eerst bedekken met een isolatie plaat en hierop de kepers vastschroeven tot in het beton. Daarna kan tussen de kepers losse isolatie gestort worden.

schitterend idee charel!

 

mercy

Climacell is cellulose hoor :-)

Ok, als er muren op komen dan is het wel beter om met kepers te werken, klopt.

Hier kun je zien hoe ze het doen om het effen te krijgen (heb er zelf geen ervaring mee): http://www.sibli.be/nl/pdf/documentations/siblitum_nl.pdf

Als je toch met balken werkt, is het misschien goedkoper om de balken uit te passen ipv de beton te egaliseren. Spaart je de kostprijs van egalisatie uit.

 

Als je de balken op stroken isolatie legt, moet je wel zeer drukvaste isolatie plaatsen. Want stel je zet op een bepaalde plaats een boekenrek of iets anders van groot gewicht, dan bijna al dat gewicht op  1 of 2 balken terecht. Zeker als die kast dan toevallig parallel met de balken staat. De OSB-platen verdelen het gewicht gelukkig wel over meerdere balken.

nog een opmerking

 als je uw betonplaat niet gebruikt om muren op te bouwen hoeft hij helemaal geen 12cm dik te zijn, dan is een vederlichte isolerende beton voldoende...die droogt ook sneller uit... Of andere optie als je isolerende betopor gebruikt, die is verderlicht gelijk piepschuim, en ondertussen wel sterk genoeg om uw vloerplaat te zijn.  Als je daar uw buizen oplegt en dan nivelleert met uw vermiculiet ben je er al volgens mij 

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=1&mid0=29…

nog eenvoudiger:

 

je legt een rooster op de blote grond (op baksteentjes)

fixeer daarop elektrciteit en sanitair buizen met spanbandjes

dan giet je die betapor isolatieschuimbeton over gans uw oppervlakte 20cm dik, kost max 40euro/m² en dan moet je nog gewoon chapke gieten om te nivelleren en klaar is kees.

 

Paul, je maakt het steeds complexer lijkt me: perliet + schuimbeton + chape, waarom niet gewoon schuimbeton+ chape dan? En wat doen die houten balken daar nog als je toch een chape giet? Je zal idd wel een betere isolerend pakket hebben, maar tzal ook meer kosten vrees ik. Bij betopor moet je isolatieschuimbeton uitdrogen en uw chape ook nog eens.

 

 

Dan kun je even goed een gewone thermovloer plaatsen. Heb je maar 1x een uitdrogingsperiode (de chape).

 

Voorwaarde thermovloer: dragende ondergrond en drainerende grond (zal wel het geval zijn, gezien er nog geen betonplaat is) en geen extreem hoge grondwaterstand.

 

Gezien je zeker ruimte hebt voor een vloerdikte van zo'n 30 cm kan je 23 cm isolerend materiaal (geëxpandeerde kleikorrels, glasschuim...) met daarop een chape van 6 cm + vloerafwerking (parket). Lichte wandjes plaatsen op chape is geen probleem. Extra voordeel: thermische massa in de woning. Nadeel: minder isolerend dan met betonplaat, perliet en houtwol. Maar met glasschuim kom je aardig in de buurt (+/- U=0,31). Heb je de ruimte, kun je eventueel dikker gaan in isolatielaag.

zoveel kost dat nu ook niet 40euro/m2 vind ik toch best betaalbaar. Tis 185euor/m3 als je 20cm legt kost dat 40euro, voor een R=4

Nu als je naar R=6 wilt gaan, moet je 30cm spuiten

Ik heb het over het totaalpakket hé Paul. €40 schuimbeton + € ? vermiculiet + € 20 vloeichape <=> € 12 betonplaat + €? vermiculiet en wat balkjes + € 8 OSB.

Uiteraard zal de chape-versie u wat meer isolatiewaarde geven + meer thermische massa. Maar daar betaal je ook wat voor hé.

TIP aan Thomas: als je de balkjes uitpast, maar overal 2 cm onder de balkjes voorziet, dan kun je de leidingen onder je balkjes leggen.