leem op binnenmuur, primer nodig?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

We zijn bezig aan een grondige renovatie van een oud huis. Graag zouden we leem gebruiken op de binnenmuren. We hebben de binnenmuren gestript (er zat oude pleister op met paardenhaar). Nu is mijn vraag: Is het nodig om een primer te gebruiken? We hebben de muren goed geschuurd en gestofzuigd, maar al het fijne stof weghalen is precies niet mogelijk. Ik las over die Knauf primer speciaal om te gebruiken voor oude pleister te fixeren. Is dit de enige (dure) oplossing? Door het afkappen zitten er veel ondiepe en diepe gaten in de muur (deels bakstenen muren, deels oude betonstenen). Ik neem aan dat dit allemaal gewoon uitgevlakt kan worden met leemstuc?Moeten we er aandacht voor hebben dat in de diepere gaten de leem in 2 keer gestuct wordt, om 1 dikke laag te vermijden?

En daarnaast: een van die muren zouden we bloot willen laten als eyecatcher. De oude bakstenen muur is heel onregelmatig, met cementsluier (kalk), voegen die eruit zijn etc. Op zich wel charmant, maar ik vraag me af of dit me later geen problemen zal opleveren. Is het beter om alles eruit te slijpen en dan opnieuw te voegen met kalk? Of is er een andere methode/product om de muur op te waarderen?

Alvast bedankt!
Marijn

Reacties

Marijn 

 

In principe is het niet nodig een primer aan te brengen. Het enige waar je last van kan hebben bij het lemen is dat het water te snel uit je specie wordt gezogen door de stenen. Om dit te vermijden moet je de muur goed op voorhand bevochtigen (best verschillende keren - beginnende van de dag te voren). Vergeet ook geen wapeningsnet in te brengen. Je kan een muur lemen in 1 laag, maar in twee keer is toch wel veel gemakkelijker, zeker als de ondergrond niet echt heel gelijk is. De muur tussen twee lagen goed laten uitdrogen (1 - 2 weken).

De diepe gaten zou ik niet uitvlakken met leemstuc. Om ze iets minder diep te maken kan je ze ook opvullen met proppen papier, dat werkt eigenlijk wel goed, ook al klinkt het niet zo erg professioneel.  Als er gaten zijn die je toch opvult met kalkmortel of met leem dan moet je dat goed op voorhand doen en alles laten uitharden voor je erover bezet.

Een perfecte oplossing voor je bakstenen muur is die te kaleien: dit bewaart de look met de stenen en de voegen, maar vult de te diepe voegen wel een stuk op en versterkt alles nog eens.

Mocht je wat hulp kunnen gebruiken met het lemen of het kaleien kan je altijd eens op mijn website kijken.

 

Groetjes,

 

Kristof

 

kristof

als je die gutex op de muur zet, is dat 'net' essentieel op die barsten te voorkomen ?

als je leem op de muurzet en je stopt daar proppen papier in, dan zou ik persoonlijk toch liever daar cementplijster in die putten zien zitten dan papier die op lange termijn door schimmel kan aangetast worden ?

 

Het is inderdaad het beste om te gaten op te vullen met een pleister, dan heb je op de lange termijn het minste kans op problemen. Al denk ik niet dat papier in de muur aangetast zal worden door schimmel.  Toen ik onze muren afkapte bij ons thuis zat er ook papier in sommige holtes. Een stuk was een krant van in de jaren '30 en die was nog leesbaar :-). Maar je hebt gelijk, beter opvullen met cement of kalkpleister. 

Het net zorgt inderdaad dat er geen barsten komen. Je kan de gaten ook geheel opvullen met leem, geen probleem, maar dan moet je het helemaal laten uitdrogen voor je de eerste laag pleister op de muur zet.

 

Kristof

Hoi,

Alvast bedankt voor je antwoord! 

Je sprak over een wapeningsnet. Ik heb intussen al een en ander gelezen. Heb ik het juist dat zulke ruwe ondergrond geen wapeningsnet vereist als ik basisleem met stro gebruik? En dan voor de fijnere afwerking een leemfinish erop. Of heb je juist een wapeningsnet aangeraden omdat het zo'n onregelmatige ondergrond is? Ik denk erover om de gaten met leemstuc op te vullen (het betreft immers ook veel 'ondiepe' gaten), en dit vervolgens lang te laten drogen. 

Bijkomend heb ik meteen nog een (technisch) vraagje. Basisleem heeft, naar ik gelezen heb, een dikte tussen 1 à 2 cm. Als ik inbouwdozen voor de stopcontacten uitslijp, dien ik de doosjes dus telkens 1 à 2 cm te laten uitsteken, afhankelijk van de dikte die ik wil gebruiken? 

Bijkomend heb ik meteen nog een (technisch) vraagje. Basisleem heeft, naar ik gelezen heb, een dikte tussen 1 à 2 cm. Als ik inbouwdozen voor de stopcontacten uitslijp, dien ik de doosjes dus telkens 1 à 2 cm te laten uitsteken, afhankelijk van de dikte die ik wil gebruiken? 

Ik heb zelf nog nooit met leem met stro gemengd gewerkt, ik denk altijd dat het moeilijker recht te trekken is met een afrijlat.  Maar ik zou het eigenlijk ook eens moeten proberen. Een extra wapening inbrengen lijkt met stroleem misschien overbodig. Behalve wanneer je overgangen hebt van verschillende materialen (bakstenen / betonstenen) of wanneer er barsten in het metselwerk zijn, of in de raam of deurhoeken (gevoelige plek). Op die plekken zou ik toch plaatselijk een net voorzien. 

 

Kristof

De stopcontactdoosjes steken best een klein beetje uit. Zeker niet te veel, dus dat moet je goed bekijken.Ze moeten zeker niet gelijk komen met het pleisterwerk.  Voor je begint te pleisteren goed opmeten waar de dozen zitten en opschrijven. Daarna de dozen opvullen  met papierproppen (daar ben ik weer) en er gewoon over bezetten. Als de leem dan hard genoeg is steek je ze weer uit met een klein plamuurmes.

 

Kristof

Ik lees dat jullie de muren hebben afgekapt, zoals iedereen en ik ook.

Maar ik vraag me af dat dit eigenlijk echt wel nodig is wanneer je leem toepast. Die oude bepleistering is waarschijnlijk een mening van zand/leem/kalk en paardenhaar, etc. Wanneer deze pleister nog draagkrachtig is en vast aan de muren hangt, moet die toch compatibel zijn met een leembepleistering? 

Dus, is dit een goede oplossing?

- Gips of kalklagen die bovenop liggen verwijderen

- oude pleisterlaag door en door nat maken en opsponsen om eventuele barsten weg te werken

- lichtjes laten uitdrogen

- leem op bevestigen

 

 

Die typische kalk/zandbezetting is zeker compatibel met een leemlaag indien ze ruw genoeg is voor de leem om te hechten. Het valt dan inderdaad te bezien hoe goed de originele bezetting nog is. Wanneer je op de muur tikt en het klinkt hol dan is de hechting niet meer goed.

Het probleem is  dat als je begint in te slijpen, vb voor elektriciteitsleidingen en stopcontacten,  er dan altijd stukken bezetting beginnen los te komen, en dat dit dan het begin is van steeds meer stukken die beginnen te lossen. Op de duur denk je dan maar: "kom we kappen alles toch maar af en in ene keer goed". Maar in theorie is het mogelijk. Aangenaam is het zeker niet dat afkappen ;-) 

 

Kristof