dragende binnenmuur in houtskelet in een oude woning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste ecobouwers, Hopelijk kunnen jullie mij helpen. Wij hebben alle muren in ons huis gesloopt. Nu hebben we gemerkt dat onze roostering ernstig is aangetast door boktor. Onze roostering zit helaas in de gezamenlijke muur naar de buren door. Ook is het een 15 cm assesteen, dus we kunnen niet zomaar de oude eruit halen en een nieuwe steken. Onze aannemer stelde voor om in snelbouwsteen 14 cm 2 nieuwe binnenmuren te metsen en daar de roostering te laten op dragen. Ik zou deze muren liever in houtskelet optrekken en dit zelf doen. Hoe is de opbouw van een houtskelet dragende binnenmuur? Hoe dik moet ik gaan? Mag ik dit bevestigen aan de bestaande zijmuur van onze rijwoning? Mag dit op de nieuwe betonplaat? Moet ik een waterkering voorzien? Ter info: het zou gaan om 2 verdiepingen. Alvast bedankt, Pieter

Reacties

Beste,

Over een paar dingen moet je eerst 100 % zekerheid hebben.

Bedoel je dat de gezamenlijke scheidingsmuur een enkele slechts 15 cm dikke volle muur is? Heb je dat al eens uitgemeten?

Dat zou zeer ongebruikelijk zijn. Daar hoor je zowat alles door van de buren. Het wegnemen van de bestaande balken uit die muur moet mits voorzichtige aanpak sowieso mogelijk zijn. Deze zouden bij die enkele muur ongeveer 7,5 cm diep zitten.

Een binnenwand in houtskelet kan zeker. De dikte ervan zal afhangen van de mate waarbij je geluidsisolatie moet voorzien.

Met dat voor ogen zou ik dat houtskelet volledig los van de zijwand voorzien.

Ik denk dan aan het plaatsen van geluidsisolerende platen tegen de bestaande wand, dan het houtskelet met daarin nog bijkomende isolatie en daarop de afwerking met gipsvezelplaten.

De muur hebben we al uitgemeten en is slechts 15 dik.

de dragende balken zitten door de muur tot bij beide buren, ook wij kunnen tot 3 cm van de balken van de buren zien in ons huis. 

 

Pieter,

je kan veel info vinden in deze VIBE-brochure: www.vibe.be/.../Passiefhuizen_in_houtskeletbouw.pdf‎

Je vindt er ook technische tekeningen e.d. in terug.

Aangezien je houtskelet een dragende structuur heeft, ben je volgens mij bouwvergunningsplichtig en heb je een architect nodig. Ik zou toch zeker aanraden eens langs te gaan bij een architect voor de correcte berekening van je houtskelet. Er zijn ook houtskeletbedrijven die alle berekeningen doen, je alle hout en plannen leveren, en waarbij je zelf de constructie doet. Je vindt voorbeelden hiervan op dit forum.

Bevestiging op nieuwe betonplaat: dat zou moeten kunnen als deze draagkrachtig genoeg is. Wel een isolerende koudebrugonderbreking (Ytong/Cellumat/Perinsul) én waterkering voorzien.

Ik zou in de eerste plaats een architect advies vragen....

Je zou moeten kunnen uitmaken of de boktor nog actief is, want het kan zijn dat de boktor gestopt is met knagen door een beter uitdroging van het hout.

Als jullie roostering is aangetast en de balken van de buren tot bij jullie komen, hebben jullie buren ook prijs. Verwittig hen hiervan.

Wij hebben onze funderingen langs de zijmuren zo voorzien dat ze een dragende muur van 14 cm snelbouw kunnen dragen. Naar onze zoektocht in budget en ecologie verkiezen we nu een houten binnenstructuur. Het is maar een klein rijhuis, de structuur is 8 m lang met een overbrugging van 4m20. De buren hebben we al ingelicht (wij hadden houtworm, boktor in ons dak, en de hele roostering) maar deze gaan het zo laten. We gaan de balken dus gewoon zo dicht mogelijk aan de muur doorzagen, eventueel die uiteinden behandelen, en onze houtstructuur plaatsen. Deze is veel lichter dan een gemetselde snelbouw, dus funderingen zijn in orde.

Ik lees vaak dat een dragende binnenmuur 14cm dik is, onze dakwerker stelde voor dikkere balken te gebruiken en slechts 8 dik te gaan. We willen inderdaad een eerste isolerende/dragende steen zetten op de huidige betonplaat (tenzij we op de chape moeten beginnen?) met een soort van waterkering. De opbouw zou (langs kant gemeenschappelijk muur) celtit 3d, houten structuur met rockwol (geluidsisolerend), osb zijn. En dan eventueel nog een leidingspouw. 

 

 

Als je buren hun hout niet behandelen, zou ik toch verdergaande bescherming toepassen dan enkel de uiteinden te behandelen. Houtworm en boktor zijn vliegende insecten, een paar cm verder vliegen om daar een nieuwe besmetting te veroorzaken is niet moeilijk.

Stel hoge eisen aan je hout: juiste soort, geen spinthout, voldoende uitgedroogd, ... en overweeg eventueel toch preventieve chemische bescherming.

Chape is niet dragend, dus je houtskelet zeker niet op de chape zetten. Waar ligt je vloerisolatie? Opbouw die ik zou doen vloerisolatie - beton - Perinsul/Ytong (met hoogte min. hoogte van de chape) - stelregel - ...

Hoe ga je je buitenmuren isoleren?

We hebben morgen een afspraak met een doe-het-zelf houtskeletzaak in de hoop meer te weten te komen.

Ik zou het toch heel graag zelf doen. We denken eraan de balken langs onze kant echt af te sluiten door er cement tegen te zetten. In ons dak hadden we ook insecten. Inmiddels hebben we een nieuw dak laten steken. Het nieuwe dak maakt soms wel contact met dat van de buren. De aannemer van ons dak wist ons echter te vertellen dat dit geen risico zou zijn. Hij gebruikte origon. 

Ben me nu aan het verdiepen in dragende muren van houtskelet en het isoleren van ons nieuw dak. We hebben een onderdak met celit 4d. Moest er iemand op het forum raad weten uit eigen verbouwingen in de buurt van Oost-Vlaanderen, kom ik graag eens kijken voor enkele tips, tricks. 

Bij onze achterwand hebben we de facadesteen weggehaald omdat er een gedeelde spouw liep. Hoe we deze gaan isoleren weten we nog niet zo goed. Alle raad welkom.

Misschien heb je iets aan deze link: http://www.lehr.be/EN-P-Eupen.htm

Voor isolatie van je dak kan je laten inblazen met cellulose, hiervan wordt gezegd dat het door de toegevoegde zouten een besmetting van je dak zou vermijden.

Zoals anderen ook al opmerkten zijn het de larven van houtinsekten die het hout infecteren, en niet de torren zelf. Zij leggen slechts eitjes nabij het hout, die dan uitkomen en het zijn de larven, die we misschien wel onterecht houtwormen noemen, die een paar jaar lang in het hout verblijven en dit uithollen.

Zelf bepalen over welke soort houtworm het gaat is niet gemakkelijk, en toch belangrijk om het probleem te kunnen oplossen. Er zijn houtwormen die maar langzaam schade aanrichten, en er zijn houtwormen die zeer snel grote schade aanrichten. Vandaar dat de behandeling anders is.

Bij houtwormen die langzaam te werk gaan wordt er behandeld met verstuiving van een insecticide. Daardoor wordt de buitenste laag van zo'n 4mm van het hout totaal dodelijk voor de houtworm. Het behoedt het hout gedurende bijna 30 jaar van een nieuwe invasie, en de houtworm die eindelijk volwassen is en wil uitvliegen sterft af voordat hij kan uitvliegen.

Bij houtworm die zeer snel schade aanbrengen gebeurt de bestrijding met verstuiginv en met injectie. Daardoor bereikt men ook de kern van het hout, en is de dood van de houtworm dadelijk.

Ik zou er misschien een specialist bij roepen. Die kan dan uitmaken welke houtinsecten je hout opeten, en de gepaste behandeling voorstellen. En om de schade te beperken, moet men vooral snel reageren en de houtworm bestrijden wanneer men houtstof opmerkt in huis, dat is de boodschap.

 

de beste manier volgens mij om die houtwormpjes uit te roeien is gewoon het gebouw stoken tot 55°...

http://houtworm-warmtebehandeling.expertpagina.nl/

 

Ik heb een aantal PDF-jes ivm HSB, daar kan je veel info uit halen. Als je wil, mail ik ze door.
Ik zou ook een fundering voorzien, niet gewoon op chape of enkele vloerplaat. Ik heb hier een snelbouw scheidingswand gezet waar een deel van de roostering van het 1e verdiep mee gesteund wordt (houten balk onder roostering, die rust op snelbouw-muur). Achteraf bekeken had ik het ook in hout kunnen doen, was een stuk sneller geweest.