Soorten zonwering - pro's & contra's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben het voorontwerp van onze nieuwbouw LEW in houtskelet bijna rond en zijn nu op zoek naar meer info ivm zonwering. Aangezien oververhitting sneller een probleem kan zijn bij HSB, is dit iets waar we in de ontwerpfase al zeker rekening mee willen houden.
We gaan niet werken met een uitkraging, dus moeten we een andere oplossing zoeken.
In ons specifiek geval hebben we zo'n 8 meter glas op het zuiden en 2,5m op het westen waar er zonwering moet voorzien worden.

Ik vind op het forum heel veel info terug ivm screens, maar veel minder over de andere mogelijkheden voor zonwering zoals knikarmschermen of structurele zonwering zoals een zonneluifel.

Wat zijn nu juist de pro's & contra's van de verschillende systemen en hoe verhouden die zich in prijs en efficiëntie tegenover elkaar?

- screens
- knikarmschermen
- zonneluifel (aluminium lamellen)
- ...

Ik ben persoonlijk wel gewonnen voor een zonneluifel met aluminium lamellen aangezien die nooit in de weg zitten, er geen onderhoud aan is, geen defecten mogelijk zijn en die er ook nog best goed uit zien bij een moderne architectuur. Maar ik heb nog geen idee over prijs of efficiëntie in vergelijking met de andere systemen.

Reacties

Met de lamellen bedoel je een eigenlijk een uitkraging?
Zelf heb ik eigenlijk spijt dat we geen uitkraging hebben omdat dat toch een grote bescherming biedt voor je raamwerk.

Voordeel van screens is dat ze een grote bescherming bieden tegen de zon en eenvoudig en goedkoop te automatiseren zijn. En de zon mag zeer laag staan.
Voor je aluminium luifel moet je nakijken hoe ver die moet uitsteken om effectief te zijn. Normaal houden de lamellen de zon helemaal tegen. Alleen is de vraag hoe laag de zon mag staan. Dat is ook wat afhankelijk hoe hoog je ramen zijn. Op het zuiden is het daarom wel haalbaar. Op oosten en westen zullen ze weinig helpen.
Ik heb geen idee van een kostprijs voor de lamellen;. Misschien helpt je architect bij een richtprijs?
Zelf hebben we screens. Deze worden nooit echt duur. Bij systemen met knikarmen kan de prijs hoog oplopen bij een grote uitval.
Onze pergola met druivenlaar aan het schuifraam was het goedkoopste en brengt ieder jaar geld op (ttz ik eet een maand gratis druiven...)

lamel, luifel, uitkraging, ... is allemaal het zelfde

 

alu-lamel : mooi maar was te duur voor ons

knik-arm-scherm : vind ik niet mooi, ook in ingeklapte toestand

 

luifel : kan mooi zijn als het door architect goed geïntegreerd is, maar enkel nuttig in de zomer op het zuiden, dus voor westen heb je zeker een alternatief nodig, en eventueel ook voor tussenseizoen op zuiden

 

bij ons dus ook screens op oost - west - zuid, omdat ze betaalbaar zijn, mooi ingewerkt achter de gevel, nadeel is het uitzicht als ze naar beneden zijn, je wil toch niet 24/24 afgesloten zijn van buiten als het zonnig is, daarom ook een luifel

 

screens kan je vb ook niet toepassen aan terrasdeur, schuifdeur, tenzij je gebruik van deze in de zomer niet nodig hebt?!

 

We bouwen passief HSB. Dit is wat we plannen: aan de oostzijde: niets. (onze oostkant staat een ietsje naar het noorden.)

Daar komen uiteraard zware gordijnen binnen.

Zuidkant beneden. we lieten stalen armen maken en galvaniseren. Die zijn bevestigd aan de buitenkant van het houtskelet. Hiervoor moesten we bouten laten lopen door de houtvezelplaten. (tot net erbinnen, daar vastgemaakt aan constructie.) Misschien zijn dit kleine koudebrugjes die in de isolatie voor condens kunnen zorgen? Tussen die armen gaan we plankjes bevestigen in een lichte houtsoort. (lamellen dus.) De stalen armen zijn ingemetst in de façadestenen. Ik merkte dat je een dergelijke luifel héél ver moet laten uitsteken als je in de zomer de zon 100% wilt weghouden van de onderkant van porte-fenêtres gedurende veel uren per dag.

De ramen boven zuid en alle ramen op het westen: automatische screens aan de buitenkant met Alu-lamellen van Roma.

Mooi product maar niet goedkoop. Voor elf doorsnee ramen: 10.000 € (Ramen van pakweg 1,1 m breed op 1,4 m hoog., niet allemaal dezelfde afmeting.) Hierin zit: screens en geleiders, motor, windbeveiliging, schakelaars. We voeren dit uit met kabel en handbediend. Plaatsing doen we zelf. We namen de bredere uitvoering, zien er iets lomper uit maar zijn hopelijks sterk. Als ze helemaal opgehaald zijn, zitten ze achter het parement. Daarvoor moesten uitsparingen komen in het houtskelet, wat een hele klus was en niet evident.

 

 

 

Onze passiefwoning ligt met de hoek naar ZW (dwz de linkergevel is W en de rechtergevel is O georienteerd)

op de kleine ramen aan de linkergevel (W) staan gewoon screens. Simpel en ze werken goed. Geen problemen mee.

 

op de hele grote ramen aan de hoek linker/voorgevel hebben we alu lamellen. Jammergenoeg is bij het opmeten van de maten een vergissing gebeurt door de installateur en bijgevolg zijn ze te klein besteld (zo'n 20cm te klein - toevallig  de grootte van de ophangbak).

Blijkt dat het een hele dure aangelegenheid is om te laten corrigeren (waardoor de installateur firma Meynen het dus niet op zijn kost wil doen en alles op ons wil verhalen). Een hele goede tip: zorg dat je 2 of 3 maal navraagt bij de installateur hoe hij het gemeten heeft en hoe het geplaatst worden en hoe dat je het zelf wil zien dat het geplaatst wordt. Blijkbaar zijn er installateurs met een ander merk van lamellen die bij zo'n problemen een veel klantvriendelijkere en betaalbare oplossing aanbieden.

 

Afgezien van dat probleem, zijn die alu lamellen (Oostenrijkse makelij en verdeeld via Harol) wel een mooi systeem. Het werkt goed en ziet er goed uit. Je kan zelf regelen hoeveel de zon binnenschijnt door de lamellen te verdraaien.

 

 

Wij hebben op het west-zuid-westen uit altijd (in twee verschillende huizen) een luifel gebruikt, omdat daar ook ons terras ligt. Als de zon lager komt in het westen moeten we soms wel de gordijnen dicht trekken.