Massakachel tegen badkamermuur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In ons nog te bouwen huis zouden wij willen verwarmen met een massakachel. Die kachel komt in de living.
Nu speel ik met het idee om de massakachel tegen de muur van de badkamer te zetten in de hoop dat zo de badkamer net iets warmer wordt dan andere kamers.

Is dit effectief zo of gaat de warmte gewoon in de massieve muur verdwijnen en is daardoor de straling in de badkamer verwaarloosbaar?

Hoop dat ik het beetje goed uitleg ;-)

Reacties

Dan kunt ge gewoon uw kachel als muur gebruiken hé. Waarom zou je daar nog een extra muur gaan voorzetten voor die kachel? Tenzij je kachel kleiner is dan die muur, maar ook dat kun je opnemen in je ontwerp.

Wij hadden ook het idee de warmte van onze speksteenkachel te laten doorgaan naar de hal. We wilden in de muur achter de kachel een glazen wand plaatsen, een dun enkel glas zou de straling ook nog redelijk goed doorlaten. Uiteindelijk hebben we dit niet kunnen doen omdat breken in deze draagmuur nogal delicaat was (verbouwing). We hadden wel graag geweten of dit idd effect zou hebben.

 

Als je de kachel zonder muur erachter plaatst -zoals robin zei- denk ik wel dat dit zeer aangenaam zal zijn in uw badkamer.

Het ideale is natuurlijk als je een gat kan maken ter grote van je kachel en hem aan de achterkant laten uitkomen.

Heb je al eens gekeken naar zelfbouw massakachels?

Je zou alleen een kernpakket kunnen kopen en dan deze tegen die muur  bouwen en dan nog 3 buitenkanten metselen.

Zoals op http://www.bergkachel.nl/ , ik denk dat tigchelkachel ook een kernpakket heeft (ben niet zeker)

Kijk ook eens op http://www.ecologieforum.eu/ daar zitten veel kachelbouwers.

Hebben zelf een finoven tegen een scheidingsmuur gezet met aan de andere kant een open keuken.  De scheidingsmuur is met bezetsel een kleine 20cm, tel hier bij de achterste wand van de finoven en je komt aan een kleine 30cm.  Ik kan je wel vertellen dat de warmte ook hier door komt maar wel gedempter, wordt niet meer dan handwarm.  En ook een 10tal uur later.

Wij hebben een massakachel als scheidingswand met de badkamer gebruikt. De kachel is wel gedeeltelijk geïsoleerd, anders zou de (kleine) badkamer te warm worden en zou de (grote) living niet genoeg kunnen profiteren van de warmte. Heel aangenaam!

Net zoals in de vorige antwoorden, lijkt dat bij ons voorlopig ook goed te werken. Tegen de binnenmuur tussen de living en de badkamer hebben we in oktober een finoven van Tigchelaar gebouwd, die zorgt voor de verwarming van de volledige (strobalen)woning. Het stukje wand (2m lengte) tegen de finoven neemt de warmte op en straalt die door naar de badkamer. langs deze strook voel je steeds een warme gloed. Tijdens het stookseizoen wordt het in de badkamer zeker warm genoeg.

De rest van de muur voelt niet zo warm aan en loopt door naar de slaapkamer aanpalend aan de badkamer. Daar voel je dit stralingseffect niet, maar is het wel warm genoeg (misschien via de muur).

De oven rechtstreeks als muur tussen de living en badkamer zou meer warmte naar de kleine badkamer stralen. Dan krijg je zeker warmte genoeg, maar misschien wordt het dan wel té. Een extra binnenmuur (uit kalksteen) zorgt bij ons voor een vertragend effect, stuurt een deel van de warmte naar alle kanten op en zorgt voor nog wat extra massa. Met een isolerende laag tussen de twee muren zou de badkamer waarschijnlijk niet warm genoeg worden. Sommigen raadden de kalkzandsteen muur af, omdat die eventueel zou barsten. Daar hebben we voorlopig nog niets van gemerkt. Met enkel wat extra stenen kun je ook een zitbankje naar de badkamer leiden. Daar was voor ons jammer genoeg geen plaats meer voor. 

Alvast veel succes!

Charly, David en Dries

Bedankt voor jullie zeer nuttige info! Praktijkvoorbeelden zeggen altijd meer dan theoretische bedenkingen.

 

Groet, Ilex