Pelletketel in passiefhuis - schoorsteen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben bezig met het uitwerken van de plannen van ons passiefhuis.

Voor de warmwaterproductie (voor SWW en vloerverwarming) zou ik willen opteren voor een naverwarming van de zonneboiler met een kleine pelletketel (geen kachel!).

Deze zou dan in de kelder komen staan (buiten geïsoleerde schil).

Hoe kan ik dan best met mijn rookgasafvoer naar buiten?
Door de verdiepingen omhoog? Isoleren?
Aan de buitenzijde tegen de gevel? Estetisch niet echt mooi.

Of kan ik de ketel beter binnen de geïsoleerde schil plaatsen? (Is een gesloten systeem, met externe luchtaanvoer) Geeft dit geen kans op oververhitting?

Bedankt voor tips en info.

Reacties

Om een idee te hebben, over welke ketel spreek je dan?

Ik zie het nut niet in om te investeren in een kelder en dan een CV-ketel te plaatsen in die kelder. Lijkt me veel gemakkelijker om de ketel binnen de geïsoleerde/luchtdichte schil te houden, zodat je minder doorvoeren hebt.

in feite is een prefabkelder de goedkoopste m2 van uw huis , wist je dat robin ? En je hebt een natuurlijke gekoelde berging, en je kunt hem gebruiken als canadese put ?

Als koele berging is een kelder schitterend. Ik mis het zelf eigenlijk ook wel.

Maar als je in die kelder een ketel gaat plaatsen, vind ik het een verloren investering. Die ketel zal altijd wat warmte afgeven, waardoor uw kelder terug warmer wordt.

Dan moet je in een PH nog rekening houden met de extra doorvoeren, luchtdichte binnendeur...

Als canadese put gebruiken??? Waarom zou je dan nog een dure canadese put laten installeren als je hetzelfde zou kunnen bereiken met een goedkope kelder. Dat kan dus helemaal niet hoor.

ETA PU7

Plaats je dan zonneboiler etc. ook allemaal binnen de schil?

Tis net omwille van de reden die jij aanhaalt, dat een ketel + boiler altijd wel wat warmte afgeven, dat het misschien ook niet altijd interessant is om deze binnen de schil te zetten (in de zomer bijvoorbeeld?).

Warmteverlies in de kelder is op zich geen ramp, aangezien het ook als werkruimte gebruikt wordt, stockage, ...

Niet enkel als koele berging...

Waar zou jij dan alle installatietechnieken plaatsen?

Technieken zou ik toch altijd BINNEN de schil houden. Zeker met de luchtdichting die steeds aan belang wint. Probeer maar eens elke doorvoer hermetisch af te sluiten: alle elektriciteitsleidingen, alle waterleidingen en de ventilatiebuizen...

Als de kelder niet als koele berging dient, dan kan ik er nog enigszinds inkomen.

Binnen de schil wil dan meestal zeggen in een aparte technische ruimte. Als het daar in de zomer 30°C wordt is dat zo erg niet. In de winter kan je die warmte misschien wel binnehalen. Al zijn de warmteverliezen natuurlijk niet meer zo groot als vroeger.