Houtkachel - externe luchttoevoer - aandacht voor geluid?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Binnenkort werk ik mijn externe luchttoevoer naar de houtkachel af. Die is momenteel voorzien met een PE buis van 110 mm. De doorgang naar buiten toe dient nog te worden gemaakt.

Het toevoerrooster bevindt zich echter aan de straatkant. Geen echt drukke baan maar zou toch straatgeluiden zoveel mogelijk willen vermijden.

Is er iemand die hiermee heeft rekening gehouden? Bestaan er eenvoudige dempers?

Reacties

Een buis van 110mm als luchttoevoer? Amai, tzal nogal een kanon van een kachel mogen zijn :-D.

Graag wat meer info: hoe lang is die buis, loopt die ondergronds? Of is het gewoon een buis recht door de muur, met de kachel tegen de gevel...

Indien dit een atmosferische kachel is, dan is die 110 diameter toch zo gek niet ? Bij de speksteenkachel thuis moest dit zelfs diameter 150 zijn ... Aanvoer en schouwbuis zijn logischerwijze toch zelfde diameter. 

110 omdat er inderdaad toch wat afstand moet worden afgelegd.

In totaal een meter of 4 en 5x  90° graden bocht (3 in horizontaal vlak en 2 in verticaal).  Niet ideaal dus en best wat grotere diameter.  Op de kachel wordt er uiteindelijk 60 mm aangesloten met verloopstuk.  De kachel levert tussen de 3 en 6 kW.

Ik zou er uiteraard een demper kunnen opplaatsen die in ventilatiekanalen wordt gebruikt maar dat lijkt me wat overkill naar spec en budget toe.

Bijkomende vraag: PE buis best aarden om opbouw van statische elektriciteit te beperken?

Met 5x 90° bocht zal er niet zoveel geluid meer doorkomen. Zeker als die dan nog eens naar 60 mm gaat en dan nog door de kachel moet.

Zou me sterk verwonderen als daar meer geluid door komt dan door uw ramen aan de straatkant.

is er geen mogelijkheid om dat 60mm via een pijpje lucht te laten aanzuigen via de kelder ??

bij onze pelletkachel (ook externe luchtaanvoer) is dit zo gedaan .... werkt goed

Geen kelder beschikbaar bij ons.