Massakachel in nieuwbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zijn een koppel met bouwplannen (start werken eind volgend jaar) en volgen dit forum al enige tijd zonder account. Bij deze hebben we een account gemaakt om eens te polsen over onze ideeën.

We gaan een HOB woningen (laten) metselen, beneden 8x15m en boven 8x12m (buitenmaat).
Aan isolatie dachten we: 16cm PIR platen in de vloer, 16cm PIR platen in de spouw en 20cm PIR platen in het dak.
Ventilatie zou systeem D worden en de beglazing 3 voudig.

Graag zouden we deze woning met hout verwarmen aangezien we dit gratis ter beschikking hebben en we dit ook gezellig vinden.

We opteren voor een finoven met warmtewisselaar en buffervat (1000l?).
Met deze finoven zullen we de benedenverdieping op temperatuur krijgen, maar wat met de badkamer en studeerkamers? In deze kamers een radiator voorzien dat warm water uit het buffervat gebruikt?
Voor in de zomer en tussenseizoen ook warm water te hebben zouden we op het buffervat een zonneboiler aansluiten.

Dit geheel gaat volgens mij niet goed genoeg werken, vandaar ook deze post op ecobouwers.
Kan er achter het buffervat best geen doorstromer op elektriciteit/gas geplaatst worden?

Hoe staat EPB de dag van vandaag tegenover verwarmen met een massakachel?

Reacties

Ook onze plannen zijn om de nieuwbouw te verwarmen met een massakachel.

Gezien de compactheid en de isolatie van je woning zal je wel passief gaan, niet? De stralingswarmte van de kachel zal aangenaam zijn in de living, het ventilatiesysteem brengt de rest van de warmte denk ik wel het huis rond.

 

Als het te koud wordt in de badkamer voorzien wij (denk ik nu toch) een infraroodverwarmingstoestel.

http://www.advenso-infraroodverwarming.be/ zoiets. Verbruikt elektriciteit, maar die is groen bij ons, dus daar zit ik niet zo mee. De gebruiksduur is relatief kort: 's morgen of 's avonds douche nemen ofzo. Kost wel wat. Heb nog geen prijzen vergeleken.

 

Wat wij voorlopig in het voorontwerp hebben voorzien is dat de massakachel en de badkamer tegen elkaar komen. Benieuwd of dit veel effect zal hebben.

 

Achter een buffervat een elektrische weerstand zetten zal wel nodig kunnen zijn in de zomer of in de periodes dat er niet gestookt wordt.

 

Hoe het met EPB zit weet ik niet, maar ergens loopt nu een draadje van iemand die veel E-strafpunten heeft gekregen met een massakachel....

EDIT: gevonden op http://bouwinfo.be/forum/threads/194982-EPB-PEB-te-hoog-door-massakachel

Ilex: bedankt voor je bericht!

Het is zeker niet onze bedoeling om een passief huis neer te poten.

 

Blijkbaar zijn er enorm weinig of geen mensen te vinden die een installatie hebben zoals onze gedachtegang, dat zegt genoeg... 



Om de installatie minder complex te maken:

Beneden een finoven (zonder WW) en VVW.

Boven enkel VVW.



Ik neem aan dat de finoven op deze manier niet opgenomen moet worden in EPB wat dus ook gunstiger is?



Bedoeling is om te proberen hoofdzakelijk de hele woning met de finoven te verwarmen. Indien nodig boven de VVW laten bijspringen.

Indien er geen hout voorradig is (we hebben een bos in bezit, er moet dus al "veel" gebeuren) kunnen we beneden toch nog verwarmen met VVW.







Ivm PIR in het dak: dit was voorgesteld door archi om een vloeiende overgang tussen spouw en dak te hebben. Naar hittedoorslag scoort dit dan weer niet goed.

Papiervlokken zijn beter naar hittedoorslag en veel ecologischer, maar kan dit goed aangesloten worden tegen de muurisolatie?

@Mnae:

Het is mss niet uw bedoeling om een passiefhuis neer te zetten maar als je uw volledige woning met een finoven gaat willen verwarmen ga je toch in die grootorde qua isolatie moeten zitten. Anders ga je veel meer moeten stoken of een veel grotere finovem moeten zetten of gaat uw CV ketel meer moeten bijspringen dan voorzien...

 

Verder wat betreft de aansluiting muurisolatie/dakisolatie met papiervlokken. Dit is perfect mogelijk, alles hangt af van de uitvoering, bekijk de details op voorhand. Je kan eventueel de dakspanten (hoeveel cm zijn die?) laten oversteken en de onderkant een houtvezelplaat steken.

Wij hebben ook papiervlokken + aansluiting op binnenisolatie.

Ook hebben we een finoven + muurverwarming.

We gebruiken de finoven alleen als het vriest (best rendement dan tov. de muurverwarming)

We hebben wel geen verwarming op het verdiep (alleen slaapkamers)

Op onze fotowebsite staan er wat foto's van.

Mnae, wij hebben een dergelijk systeem. Configuratie= finoven/warmtewisselaar, 1000 liter kombi-boiler, 12.5m2 thermische zonnepanelen. Info kan je vinden op Ecobouwers Opendeur onder OVL Denderleeuw.

Mon