warmwatersysteem met zonnecollector, houtkachel, hoe bijverwarmen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij renoveren een huisje in de Vogezen en zijn op zoek naar een systeem om sanitair en cv warm water te bekomen op goedkope en milieuvriendelijke manier.
We dachten aan een combinatie van zonnecollectoren en een 'cuisinière à bois' die in de winter tegelijk dient als kookplaat, oven, verwarming van living/keuken en warm water levert. We denken dat we op die manier zowel in de zomer, winter als tussenseizoenen onze warmwaterbehoefte bijna volledig kunnen dekken.
We gebruiken zeer weinig sanitair warm water (éénmaal om de 3 dagen ofzo, en dan mikken we wel op de dagen dat de zon schijnt of de cuisinière aan is), met natuurlijk uitzonderingen als er gasten zijn. De verwarming zou bestaan uit 5 radiatoren in de kleine kamers en een grote kamer met vloerverwarming, en komende zomer gaan we ons huis degelijk isoleren. Is het om te beginnen een goed idee om radiatoren en vloerverwarming te combineren in één huis?

De vraag is hoe we de naverwarming kunnen regelen:
- Een gasdoorstromer lijkt mij de gemakkelijkste optie, maar we vermijden dit liever omdat dit niet milieuvriendelijk is en we dan een gastank moeten ingraven.
- Bestaat er een soort kleine pellet-doorstromer? Dit zou ideaal zijn, maar ik vind hier niks over.
- Een andere optie is een groot gelaagd buffervat met elektrische opwarming van de bovenlaag, waarop zonnecollectoren en cuisinière onderaan aangesloten zijn. Maar dat is dan weer heel groot, ik weet niet of dit het efficiëntst is voor de perioden dat we weinig water gebruiken en of het genoeg capaciteit heeft als er veel gasten komen (of het als doorstromer kan werken dus, want we heben hier geen enorm zware zware stroom: 9kVA).

En wat met legionella in alle bovenstaande gevallen?

Alvast bedankt voor jullie tips, wij raken hier echt niet uit!
Lize

Reacties

Waarom een doorstromer?

Als je een gelaagde buffer neemt en uw cuisinière bovenaan zijn warmte laat inbrengen, dan heb je toch altijd voldoende warm water? Denk toch dat die cuisinière relatief hoge temperaturen opwekt, niet?

Voor de vloerverwarming dien je niet bovenaan de buffer uw water af te tappen hé. Dat kan redelijk onderaan, terwijl uw radiatoren wat hoger hun water zullen nemen.

Dat is toch wat ik denk dat er moet gebeuren. Graag feedback van specialisten.

Legionella is wat overroepen hoor. In een huishouden komt dit zelden of nooit voor. Met je cuisinière zal je toch hogere temperaturen dan 60°C halen denk ik. Of heb ik het helemaal verkeerd?

Lize,

 

eerst het huis maximaal isoleren en dan kijken hoeveel warmte je nog nodig hebt, andersom is minder logisch.

Als je goed isoleert kan je makkelijker op lage (en dezelfde) temp werken door heel het huis. Radiatoren op lage temperatuur kan, ze moeten dan gewoon groter gedimensioneerd worden of speciaal voor lage temperatuur voorzien zijn.

Persoonlijk zou ik ook kiezen voor een groot, gelaagd buffervat kiest vb minstens 800 à 1000 lt.

Ik zou bij een groot buffervat ook de aanvoer naar de ruimteverwarming vrij hoog in het buffervat aansluiten, bijvoorbeeld op 3/4 de van de hoogte. Met een mix ventiel kan je dit tot de gewenste temp voor vloerverwarming terugbrengen (20°C - 42°C). Voordeel is dat je zo veel meer nuttige warmte uit de gelaagde buffer kan gebruiken.

Sanitair water kan je bijvoorbeeld via een friswaterstation maken dat zijn heet water haalt uit de uiterste top van de buffer.

Maar er is nog meer informatie nodig over dat houtfornuis. Hoeveel geeft het aan het water en hoeveel aan de ruimte en is deze verhouding al dan niet te veranderen in functie van de seizoenen?

groet

Wouter

 

 

Lize,

 

ik herlees jou bericht en het lijkt me dat je nog geen houtfornuis hebt maar dat dit vooral een idee is?

groet

Wouter

Er bestaan fornuizen op hout en pellets met cv-aansluiting.

vb greithwald

 

Bedankt voor jullie reacties! Goed om te weten dat ik in de juiste richting zit te zoeken.

Wouter,

het fornuis moeten we inderdaad nog kiezen, maar alvast nuttig dat je zegt dat we kunnen kiezen voor een model waar het vermogen naar cv regelbaar is. Ook bedankt voor de tip van het mixventiel! Ik vermoed dat het ook mogelijk is om bij zo'n gelaagd buffervat de zonnecollector later aan te sluiten (zijnde, als we het kunnen betalen)?

We beginnen binnenkort met isoleren van het huis, maar voor de subsidies moeten we ons hele dossier met offertes in één keer indienen, nogal vervelend...

Benn, bedankt voor de tip! De mogelijkheid voor automatisch bedrijf met pellets zou superhandig zijn voor drukke periodes en misschien wel om de vorst uit het huis te houden als we hier enkele weken niet zijn, wat wel eens voorvalt. Mocht iemand een gelijkaardig syteem (fornuis met hout én pellets en warmwaterproductie) kennen dat qua stijl wat rustieker is, dan hoor ik het graag!

Ook vroeg ik me af of een beperkt aantal zonnecollectoren + buffervat in de winter in staat is om een huis vorstvrij te houden? (als we de pellet-optie kunnen schrappen bespaart dit weer een pak geld) Het klimaat is hier vergelijkbaar met België, misschien 2 graden kouder in de winter.

 

Bedankt voor de nuttige informatie!

Lize

ik weet dat er tigchelkachels bestaan met buffervat + zonnepanelen voor warm water.

En ze hebben ook houtgestookte fornuizen, maar weet niet of ze gecombineerd kunnen worden.

Ze zijn wel niet goedkoop, maar wel zeer degelijk/goed rendement.

Lize, een degelijk geïsoleerde woning is altijd vorstvrij in de winter. Zelfs zonder verwarming.

Het vriest hier nooit lang en hard genoeg om binnen vorst te hebben. Zodra er ook maar een beetje zon is, warm je het binnen ook weer wat op. Een PH zal zonder bewoning toch zelden onder de 10-12°C gaan hoor. LEW zal dan mss eerder richting 8°C gaan bij extreme weersomstandigheden.

Dat is hieranders ook een specialleke robin

http://www.besparenopenergie.eu/page2.php

  een verwarming met inductie, zoals een inductiekookplaat heb je vanaf 3kW

en gekoppeld aan een heatpipe radiator

http://www.besparenopenergie.eu/page3.php

ziet er toch geknipt uit voor een PH ?

paul

ik heb de indruk dat die kerels fantasten zijn, in nederland lopen er nog een paar rond met wonderoiplossingen zoals glas met een negatieve U waarde .

als ik de tekening van de radiatoren goed begrijp komt en koud water in en wordt dat op miraculeuze wijze ineens 35°C?  en ik vraag me ook af hoe ze door een vacuum dat water gaan verpompen?  en de inductieverwarming lijkt mij niks meer dan een electrische boiler te zijn, maar dan met inductie (??) i.p.v. een elektrische weerstand.

ik denk dat je zulke dingen wat kritischer moet lezen, volgens mij is het een berg onzin.  maar iik zal geduldig wachten tot er meer gegevens op hun website staan.

 

die radiator werkt zoals vacuumbuiszonnepanelen volgens mij. Dus gewoon verdampt aan de leiding, condenseert vanboven en geeft zijn warmte af. vloeistof loopt weer naar beneden verdampt weer etc

http://98530.ru.all.biz/nl/radiatoren-vacum-g633199

 nu radiatoren inrubels kosten blijkbaar een prikje.

hier staat een goeie tekst en uitleg vind ik, met google translate vertaald...

http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=nl&rurl=t…

 

Dan licht onze keuze vast. Nog enkele praktische vraagjes:

- maken de circulatiepompen lawaai?

- bestaat het risico dat het buffervat gaat koken, en moeten daarvoor bepaalde maatregelen genomen worden?

- een expansievat van 10% van het aanwezige water, klopt dat?

- is het doenbaar om dit allemaal zelf te monteren als je wat deftig kan klussen?

De buffer moet zijn warmte kwijt kunnen als hij te warm wordt uiteraard. Maar gezien je met een buffer werkt, zal er dus ook een vloer-/wandverwarming of radiatoren zijn. Dus daar kan de buffer zijn warmte kwijt. Moet uiteraard zo ingesteld staan dat de buffer voorrang krijgt op de kamerthermostaat. Dus zelfs al is het binnen warm genoeg, maar je zou je buffer te warm stoken (kans is klein), dan moet de circulatiepomp toch aanslaan. Een overdrukventiel moet je sowieso plaatsen, moest er iets mislopen.

lize

1. niet als alles naar behoren geïnstalleerd is en de pomp niet stuk is.

2. ja, dus stoken i.f.v. je buffer, niet i.f.v. de verwarming.  d.w.z. dat je, als het in de woning te kouid wordt je niet direct de haard aansteekt, maar eerst eens gaat kijken hoe warm je buffer is, is die warm genoeg stook je vanuit je buffer.  het risico is echter veel groter bij de haard dan bij het buffervat, als de haard haar warmte niet meer kwijt kan (buffervat is warm, de pomp gaat stuk of de stroom valt weg,...) gaat de haard héél snel ion oververhitting gaan met alle risico's vandien.  je moet dus een veiligheidssysteem hebben (koeling) en een degelijk veiligheidssventiel (geen brol uit de supermarkt).

3. nee, hangt van de installatie af, moet steeds berekend worden.

4. natuurlijk, afhankelijk van hoe handig je bent.  maar je zal allicht minstens wat ondersteuning moeten hebben van iemand die thuis is in die materie, zodat tenminste je hydraulisch schema klopt.

 

 

die radiator is toch een specialleke. Ze schrijven dat lithiumbromide verdampt, nu dat kan niet tenzij aan 1200graden, ze zullen bedoelen dat het water die gebonden zit aan lithiumbromide verdampt.  Normaal gebruiken ze LiBr in 'absorptie' cyclus' frigo's, maar hier is er geen drukverschil dus er is geen absorptie aanwezig, en je zou absorptie moeten doen uit de dezelfde ruimte van de radiator wat dan zinloos is. Dus het is gewoon een 40 % ? LiBr oplossing

Ik ga toch eens proberen de cyclus te fantaseren. met dit document bij de hand

https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&…

 

 Je hebt bvb 10ml LiBr oplossing van 40% en de verwarming duwt daar 60° water door, dan verdampt er 1 tot 2g water van dei LiBr oplossing. De LiBr oplossing wordt meer geconcentreerd 60% , en dus moet de verwarming nu een beetje harder stoken om nog water af te drijven. Dus die LiBr zorgt dat je harder moet verwarmen dan moest je gewoon water heatpipe gebruiken.

 Dat water stijgt, de druk stijgt in die radiator,  water condenseert en geft zijn warmte af. Water druipt langs de wand terug naar beneden., en valt terug in de LiBr oplossing

Dat condenseren gebeurt bvb aan 58° bvb In feite is er altijd meer energie in een fazeovergang dan in een opwarming. Dus op die manier is een heatpipe wel altijd interessant, er is een pak meer energie en veel sneller energie die je kunt overzetten via verdamping/condensatie dan gewoon via het opwarmen van water. En, dat is de sterke van die radiator volgens mij, hij geeft warmte af aan de stooktemperatuur .. Een gewone radiator heeft dus bvb 10° temperatuurverschil nodig tussen instroom en uit  om warmte af te geven, terwijl zo'n heatpipe aan 40-50-60° zijn condensatieenergie altijd kwijt kan  aangezien de temperatuur verschil met de omgeving groter is dan 10°   Dus hier heb je gewoon dezelfde cyclus als in uw zonne-heatpipe. In een heatpipe zit er meestal wel een speciale structuur vanbinnen om via capillariteit dat water terug naar de warme kant te krijgen, maar hier zorgt die LiBr zogenaamd voor het 'aanzuigend effect'. Alhoewel volgens mij je die LiBr niet nodig hebt, je zou netzogoed zeezout kunnen gebruiken. Het enige wat die doet is voorkomen dat uw radiator in 'russische temperaturen' bevriest. En in feite is hij ergens een nadeel dan een voordeel, in die zin, dat uw stooktemperatuur hoger ligt dan 20°. Nu we willen 20° hebben, dus zo'n nadeel is dat ook weeral niet.