CV inbouwhaarden+ buffervat verschil

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wij beginnen in januari met de volledige verbouwing van onze woning (OB, 3slk).
Ik zou graag een ingebouwde CV haard plaatsen in combinatie met een degelijk buffervat van 1000liter.
Er zijn verschillende modellen op de markt en ik heb intussen ook al wel door dat de iets goedkopere varianten niet moeten onderdoen in vermogen en rendement t.o.v. de duurdere merken maar dat er toch ergens een verschil is. De duurdere modellen (Spartherm Varia, Nordic Fire Chrystal,...) maken gebruik van een aparte koelspiraal in hun warmtewisselaar om bij noodgevallen te koelen. Bij de goedkopere modellen (Modernline Symphonia, Aquaflam 17,...) wordt het ketelwater geloosd en wort er nieuw zuurstofrijk water in het systeem gepompt om de ketel af te koelen wat op termijn niet bevorderlijk is voor de levenduur van de CV installatie aangezien dit problemen met roest kan teweeg brengen.

Nu zit ik met volgende vragen: Is die extra koelspiraal voor de warmtewisselaar zijn geld waard? Hoe vaak gebeurd zo'n nood-koeling? Zijn er ook merken die gebruik maken van hetzelfde systeem en die iets minder prijzig zijn?

Voor het buffervat daht ik aan een degelijk 1000l vat met aparte spiralen die zo het gesloten systeem van de CV als het water voor het sanitair al verwarmen, in combinatie met een HR gaswandketel. Als er binnen enkele jaren terug budget over is wil ik hier dan ook nog een zonnecollector op kunnen aansluiten zodat zowel in de zomer als de winter de gaswandketel behoorlijk minder zal verbruiken.
De TiSun PROCLEAN is natuurlijk een mooi buffervat maar ook erg prijzig, Ik heb al gezien dat er ook buffervaten van andere merken een gelijkaardig systeem hebben (Hellmann, Solarbayer, Buderus Logalux DUO,..) Ik ben erg benieuwd welk systeem de ervaringsdeskundigen en professionals onder jullie me kunnen aanraden of afraden natuurlijk.

Alvast bedankt,

Dries

Reacties

Dag Dries ,

Is die extra koelspiraal voor de warmtewisselaar zijn geld waard? Hoe vaak gebeurd zo'n nood-koeling?

Hoe minder dit gebeurd hoe beter , stel je eens voor dat de elekriciteit uitvalt ? Warmte kan er niet meer uit en veiligheden gaan werken .

Je stookt te hard en warmte kan niet snel genoeg uit de kachel ?

Je buffer is vol , retour word warmer en de kachel raakt zen warmte niet kwijt .

 

In buffers is er zeer veel keus , hangt gewoon af van wat je wil . Het simpelste is gewoon een lege buffer zonder ww , ik ben ook niet overtuigd in al die toestanden met vat erin , of aparte leiding voor sww - hiervoor moet je buffer flink op temperatuur zijn voor je goede resultaten hebt denk ik.

 

Kris