aluminium of plaatstaal radiator?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo!

Graag even jullie mening: aluminium of plaatstaal radiator?
Welke is de meest ecologische van de 2 en waarom?

Dankjulliewel!

Reacties

Wat een moeilijke vraag,

- als het aluminium gerecycleerd werd is aluminium het meest ecologisch daar er minder energie nodig is om aluminium te recycleren ten opzichte van plaatstaal

- het maken van aluminium uit erts vergt veel elektrische energie => ecologisch -> hangt van de lokale energieproductie af

- het maken van ijzer uit erts vergt kolen, de uitstoot van hoogovens niet ecologisch te noemen

 

Kies maar.

ik dacht ook meer klachten over lekken

inderdaad lekken aan de dichtingen kwam veel voor. Alumium radiatoren werden vooral gekozen wegens plaatsgebrek daar ze per oppervlakte wel meer warmteafgifte hadden dan plaatstalen radiatoren

Dankjewel voor jullie reacties!

We hebben verschillende pro en contra's van beide soorten radiatoren op een rijtje gezet, waaronder het ecologische aspect. In de winkel hadden ze ons namelijk gezegd dat het prijsverschil tussen beide soorten te verwaarlozen is (de ene 10€ duurder dan de andere).

Nu blijkt dat er aluminium radiatoren bestaan die inderdaad bijna evenveel kosten als de plaatstalen. maar dat er ook aluminiumen zijn die dubbel zo duur zijn (en buiten ons budget vallen).

Onze voorkeur, voor we van die prijsverschillen wisten, ging uit naar aluminium: ze zouden een kleinere waterinhoud hebben, dus sneller opwarmen en energiezuiniger werken (ecologischer dus, lijkt me).

Door die frapante prijsverschillen, zoeken we nu naar het addertje onder het gras bij die goedkopere aluminiumen radiatoren ...

Wordt vervolgd ...

Els

Beste keunhaas,

 

Ik dacht dat uw vraag van ecologische aard was en niet van financiële aard ?

de ene radiator is niet beter dan de andere naar 'rendement'.  Alle radiatoren werken zo dat hun rendement 100procent is.  De energie die ze afgeven gaat volledig op in de ruimte. 

Enige verschil is het vermogen (en veel/weinig water maakt niet zo veel uit).  Je moet gewoon die radiator nemen met het vermogen dat bij het ontwerp van je verwarming hoort. 

over het algemeen verwacht ik dat staal wat ecologischer is omdat beter recycleerbaar, er minder energie nodig is bij de productie. 

Walter

dankjewel voor je verhelderende uitleg!

Vooral het feit dat beiden even goed zijn kwa rendement en waterhoeveelheid stelt me gerust.

Het vermogen van onze radiatoren wordt bepaald door een "energie-ingenieur" die ons wegwijs maakt in de verschillende soorten centrale verwarming in Slovenië. Dat komt dus dik in orde!

Els