Aanvoer -- afvoer bij D-ventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Is het beter om de aanvoer en afvoer op verschillende hoogte te voorzien?
Bvb. aanvoer laag bij de vloer en afvoer hoog tegen het plafond? Of maakt het allemaal niet veel uit?
Ik neem aan dat laag aanvoer en laag afvoer niet de beste optie is?

En nog: plaatst men de aan- en afvoer diagonaal tegenover elkaar (hoek naar hoek) of mag het ook recht tegenover elkaar?

Antwoorden helpen mij bij de indeling van onze woning.

Reacties

Beiden kan, aan en afvoer zitten in principe niet in dezelfde kamer.

Aanvoer in de droge leef- en slaapruimtes, afvoer in de natte en geurgevoelige ruimtes.

Tests wezen uit dat blazen boven de deur voor een beter spreiding zorgt dan aanvoer in tegenovergestelde hoek.

Dat begrijp ik, maar als je living en eetplaats en keuken in dezelfde ruimte zitten, dan zit de aan- en afvoer daar ook, niet?

Hetzelfde verhaal met slaapkamer en badkamer...

WC staat apart :-)

Ok, maar stel je hebt een ruimte van een meter of 14 en de deur staat in het midden...?

 

Ik versta dat er geen eenduidige antwoorden mogelijk zijn zonder plan. Wil alleen graag inzicht krijgen in de nodige luchtstromen. Als ik naar afbeeldingen kijk, lijkt het allemaal wat willekeurig te lopen, maar dat zal wel niet ;-)

Living en keuken: In de praktijk zullen in de living meestal meerdere inblaaspunten staan. Het ventiel is zodanig opgevat dat de instromende lucht al direct in verschillende richtingen wordt afgebogen, er is dus geen rechtlijnige of voorspelbare instroming of doorstroming. Die doorstroming gebeurt ook te traag om een vaste route te gaan vormen. Dus volgens mij maakt het niet veel uit hoe in en uit dan in dit geval ten opzichte van elkaar gesitueerd zijn, zolang het maar niet te dicht bij elkaar is.

Heb je daar een referentie van?  Ik dacht dat 'te dicht' bij de deur net niet altijd zo goed is.

Walter

Ach zo! Ik dacht dat er dus wel een voorspelde doorstroming was.

Is het zo dat er meer instroom dan afzuigpunten zijn?

(ben me nog aan het inlezen...)

Meestal is dat ongeveer zo, maar dat hoeft niet. Het voornaamste is dat uiteindelijk door alle toevoerpunten samen evenveel lucht wordt toegevoerd als er wordt afgevoerd door alle afvoerpunten samen.

Indien je te weinig afzuigpunten bekomt met de badkamer, keuken,wc en wasplaats, dan kan je ook nog afzuigpunten toevoegen in bijvoorbeeld een berging of een inkomhal.

waar heb je dat gelezen bron ?

Welke tests ? Bronnen ?

Was de deur dan open of dicht ?

Wat gebeurt als je kind met de deur half open slaapt ?

Welk soort ventiel was dan boven de deur gebruikt ? (waarschijnlijk iets met een tamelijke worp, dus geen standaard inblaasventiel)

 

Als de deur dicht is gebeurt de afvoer onder de deur, dus ik zou de aanvoer alleszins niet laag én dichtbij de deur voorzien.

Bron ben ik vergeten.

het zal waarschijnlijk enkel goed werken als de deur dicht is en de ruimte niet te lang.

het zal er ook wel vanaf hangen hoe warm de ruimte is en welk debiet wordt geblazen maar de details werden niet vermeld denk ik.

Ik weet enkel dat het niet wordt aangeraden. In één kamer heb ik het nochtans, een beetje noodgedwongen toch zo gedaan.

Het inblaasventiel zit daar boven de deur in de wand en blaast in de ruimte van de deur weg. We ondervinden geen verschil met de andere kamers. Dus ik twijfel er aan of dat minder goed zou zijn. Van groot belang lijkt het me niet.

 

 

Er is nog altijd een zekere graad van diffusie vanuit het onverlucht gedeelte van de kamer naar de luchtstroming toe. Vochtigheid en CO2 verspreiden zich van een hogere concentratie naar een lagere concentratie toe. Temeer omdat er daar een zekere aanzuiging bestaat.

koude valt naar beneden, en warmte stijgt.

Dus als je inblaast in de living of aan de zonnekant, is dat bvb koude lucht, start je vanboven en zal die lucht vanzelf naar beneden vallen in een boogje naar de andere kant van die ruimte 

Als je inblaast in een onverwarmde ruimte is dat warmte, en start je vanonder.

Nu moet ik zeggen, die debieten zijn wel laag, dus echt veel flow heb je niet en echt grote luchtbeweging is dat niet. Het is dus niet zoals een airco dat je doet een ruimte koelen aan 500m3/u. Maar in principe is het dus lucht die 1 graadje kouder is die zo in een wolkje mengt met de warmere lucht, en zo geleidelijk aan mengt tot dat die beweging dan stilvalt. 

 

De andere beweging is gewoon je duwt de lucht vanonderde deur  weg 

Is het debiet zo klein? Je leest toch dat er 30m³ per persoon per uur moet zijn? Dat is toch 30.000 liter ofwel 500 liter per minuut per persoon?

Die extra monden in de berging enzo hebben toch alleen nut als er geen deur instaat of als de deur voorzien is van roosters, niet?

 

Ik vind het wel gek dat je een balansventilatie in orde kan brengen door in een ruimte waar per definitie minder ventilatie nodig is meer te ventileren. Dan blijft de te ventileren ruimte toch met een tekort achter?

je zult er toch uw haar niet mee drogen hoor

De plaats van je toevoer en afvoer bepaalt de ventilatie-efficiëntie. Dit is dan ook nog afhankelijk van je temperatuursverschil tussen aanvoer en de kamertemperatuur.

Je ventilatie-efficiëntie bepaalt hoe efficient polluenten verwijderd worden.

Bron: CR1752: Ventilation for buildings: Design criteria for the indoor environment.

 

Aan-en afvoer bovenaan:

T°verschil tussen aanvoer en kamertemperatuur <0 :Veff 0.9 à 1.0

T°verschil tussen aanvoer en kamertemperatuur0-2 :Veff 0.9

T°verschil tussen aanvoer en kamertemperatuur2-5 :Veff 0.8

T°verschil tussen aanvoer en kamertemperatuur>5 :Veff 0.4 à 0.7

 

Aanvoer bovenaan afvoer onderaan:

T°verschil tussen aanvoer en kamertemperatuur< -5 :Veff 0.9

T°verschil tussen aanvoer en kamertemperatuur-5 -0 :Veff 0.9 à 1.0

T°verschil tussen aanvoer en kamertemperatuur> 0 :Veff 1

 

Aanvoer onderaan afvoer bovenaan :

T°verschil tussen aanvoer en kamertemperatuur <0 :Veff 1.2 à 1.4

T°verschil tussen aanvoer en kamertemperatuur 0-2 :Veff 0.7 à 0.9

T°verschil tussen aanvoer en kamertemperatuur >2 :Veff 0.2 à 0.7

 

Geert Bellens

 

 

Geert,

Interessante gegevens. Ik weet echter niet zeker of mijn interpretatie en de gevolgtrekkingen dan juist zijn.

Volgens mij maakt het dan bij systeem D wegens het kleine temperatuursverschil niet heel veel uit waar in en uit geplaatst zijn.

Ik merk dus ook dat bij C, wegens het grote temperatuursverschil, de efficientie sowieso een stuk minder is , ongeveer de helft bij gelijk debiet.

 

 

 

Ik weet niet of we de term Veff juist interpreteren. Deze term zakt wanneer men zou zeggen dat de verdeling beter moet geschieden. Wil dit zeggen dat men minder lucht nodig heeft om hetzelfde effect te bekomen?

@Charel, jet temperatuursverschil is Taanvoer - Tkamer.

Bij systeem C is dit meestal kleiner dan 0, dus Veff is vrij hoog.

 

@Pierre, als Veff gelijk is aan 0.5, zal je een dubbel zo groot debiet nodig hebben als normaal, om dezelfde hoeveelheid polluenten te verwijderen.

 

Geert

 

 

 

Ik krijg de link niet gepost, maar als je hier naar klikt:

"Effectiviteit balansventilatie in woningbouw "

en je zoekt de publicatie hierover van de technische universiteit van Eindhoven (redelijk vooraan), naar aanleiding van laboratoriumproeven, dan kan je hieruit weer besluiten dat het weinig of niets uitmaakt; dat zelfs bij aanvoer boven de deur en afvoer onder de deur (of zelfs anderom) , deur in de hoek van de kamer en op 1 m afstand nog een kast ervoor, de verversing van de lucht tot in alle hoeken van de kamer ongeveer dezelfde is.

Geert,

Ik blijf het moeilijk hebben met de doorgestuurde gegevens. In de verschillende vergelijkingen werkt men elke keer met andere referenties. Ook begrijp ik niet hoe een verschil in temperatuur minder dan nul kan zijn, ofwel is het gelijk (nul) ofwel is het niet gelijk en dan is het verschil toch altijd een positief getal (meer dan nul)?

Interessante gegevens. Dit bevestigt in elk geval dat gemiddeld genomen (doorheen het jaar) aanvoer boven, afvoer onder, het meest efficiënt is. Het geeft ook de meest ruime marge voor efficiënte ventilatie.

 

Daarmee is dan echter nog niets gezegd over de plaats in de kamer, los van onder/boven.

 

Mvg, Marc

Charel,

 

Het temperatuursverschil is steeds berekend als Taanvoer - T kamer.

Als je inblaast aan 18°C en de kamer is 20  dan heb je 18-20= -2. Kleiner dan nul dus.

 

Geert

 

 

Charel,

Dat verschil is toch duidelijk:

winter: 18 (aanvoer) - 21 (ruimte) = -3

zomer: 22(aanvoer) - 21 (ruimte) = +1

 

Hier de link naar het document waarnaar je verwijst (nog niet gelezen):

http://www.bwk.tue.nl/bps/hensen/publications/12_tm_pluijm.pdf

 

 

 

 

Met beter kijken denk ik dat ik het wel begrepen heb. Als de ingeblazen lucht kouder is dan de kamertemperatuur >0, dan heeft deze tendens om te zakken. Naargelang de plaatsing van de mondingen helpt deze beweging de luchtstroming of werkt ze de luchtstroming tegen. Bij een temperatuur van de ingeblazen lucht die hoger is dan de kamertemperatuur <0 is de beweging andersom. Deze laatste situatie kan voorkomen met een systeem D die warme lucht in een koude ruimte inblaast, bijvoorbeeld in een niet-verwarmde slaapkamer. Of gedurende de zomer met een systeem C.

Pierre,

Het is net tegenovergesteld (en contra-intuiitief):

Aanvoer onderaan afvoer bovenaan :

T°verschil tussen aanvoer en kamertemperatuur (Taanvoer - Tkamer) <0 :Veff 1.2 à 1.4 (<- beste resultaat uit de lijst van Geert)

Geert, ik heb het nu door denk ik.

Men spreekt dus van een negatief verschil indien buiten kouder dan binnen en een positief verschil indien buiten warmer dan binnen (voor mij was een verschil een verschil, kouder of warmer).

Dus opnieuw mijn conclusies hieruit: Twee slechtste combinaties:

- aan en af bovenaan bij een aanvoer van 5° warmer dan binnen.

- aan onder en af boven bij een aanvoer van meer dan 2° warmer dan binnen.

Bij aan boven en aan onder zijn de verschillen in veff klein.

Echter aangezien men bij balansventilatie met warmteterugwinning bijna nooit een verschil, zowel negatief als positief) heeft van meer dan 2 ° maakt de lokatie van aan en af hier praktisch geen verschil.

Dat is ook het resultaat van die studie van de universiteit van Eindhoven naar waar ik verwees. Zij hebben in hun proefopstellingen ook geen rekening gehouden met die temperatuursverschillen, waarschijnlijk omdat de proeven enkel bedoeld waren ten opzichte van balansventilatie.

Uw gegevens zijn dus vooral belangrijk voor systeem C, en dan is de gemakkelijkste conclusie; aanvoer boven en afvoer onder. 

 

 

Er zijn eigenlijk maar twee situaties waar de efficientie niet goed is:

 

Aan-en afvoer bovenaan: T°verschil tussen aanvoer en kamertemperatuur>5 :Veff 0.4 à 0.7

Als je warmere lucht bovenaan inblaast en ze bovenaan afzuigt, heeft ze geen kans om te mengen en polluenten op lagere hoogte af te voeren.

 
Aanvoer onderaan, afvoer bovenaan : T°verschil tussen aanvoer en kamertemperatuur >2 :Veff 0.2 à 0.7

Als je warmere lucht onderaan inblaast en ze bovenaan afzuigt,stijgt deze lucht te snel en  heeft ze ook geen kans om te mengen en polluenten op lagere hoogte af te voeren.

 

Wat dan weer een hogere efficientie heeft dan 'klassieke' ventilatie:

Aanvoer onderaan, afvoer bovenaan : T°verschil tussen aanvoer en kamertemperatuur <0 :Veff 1.2 à 1.4

Dit is het principe van verdringingsventilatie: koudere lucht wordt onderaan toegevoerd, wordt opgewarmd door de mensen en interne lasten en 'neemt' zo de polluenten rechtstreeks mee naar boven zonder eerst heel het volume lucht te moeten mengen.

 

Geert