oververhittingsindicator reduceren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Volgens voorlopige EPB berekening heeft onze nog te bouwen woning een oververhittingsindicator van 9353 Kh, ik zou graag onder de grens van 8000 Kh geraken zodat geen fictieve koelingsenergie meer aangerekend wordt.

Het betreft een compacte gesloten bebouwing (K27) met 26.4m² glas, momenteel HR-glas met U-waarde 1.1. Op het schuifraam in de achtergevel (W-WZW georienteerd) is een fixscreen voorzien.

Volgens de EPB adviseur gaan we goedkoopst onder de 8000 Kh geraken door "Climaplus One" glas te kiezen, U=1.0, g=0.5. Iemand ervaring hiermee? En gaat dit dan ook niet ten koste van warmtewinsten in de winter, of is dit in O en W gevels beperkt in vergelijking met de oververhitting in de zomer?

Reacties

Voor de duidelijkheid ; ik denk dat het de bedoeling moet zijn te zorgen dat het in huis comfortabel is, niet dat je een bepaald e-peil haalt. Daarom zou ik zeggen bekijk vooral welke temperaturen je mag verwachten in huis.
Nu grote ramen op oosten, westen. Uiteindelijk houdt dat glas maar de helft van straling tegen. Ik zou daarom zeggen dat veel glas en enkel stralingstegenhoudend glas niet voldoende is om een voldoende zomercomfort te hebben.
Ik zou daarom zeker zorgen dat je nog meer voorziet aan zonnewering.
Walter

Nooit zonnewerend glas nemen. Dat helpt onvoldoende in de zomer en neemt teveel warmte weg in de winter en tussenseizoen. Altijd zoveel mogelijk zonnewarmte binnenlaten. Dus liever g groter nemen. U =1.0 is ook wel het minimum dat ik zou nemen. Meerprijs is nihil. Er bestaat zelfs al dubbel 0.8 glas.

Zonnewering voorzien is de enige goede oplossing: zoals hierboven gezegd is EPB niet echt van belang, maar wel de praktijk.

In uw geval zou ik op al mijn ramen zonnewering voorzien.

Bedankt, Walter en Robin, dat is duidelijk advies. Ik vermoedde al dat zonwerend glas de balans tussen winter (warmtewinsten) en zomer (zonnewering) zou scheeftrekken, vandaar ook de vraag.

Uiteraard primeert de realiteit op de theoretische berekening. Maar als je een theoretisch risico makkelijk kon opvangen met ander glas zou dit interessant zijn, in vergelijking met buitenzonnewering die veel effectiever is maar ook veel duurder – daar investeer ik dan liever pas later in, als het werkelijk nodig blijkt.

Op zuidgerichte ramen kun je makkelijk werken met vaste zonnewering (ramen diep in de gevel, uitkraging, balkon...). Bij O en W gerichte ramen heb je helaas last van de laagstaande zonder in de ochtend en avond tijdens zomer en tussenseizoen. Hier is een screen bijna de enige oplossing.

Indien je de ruimte ervoor hebt kun je eventueel opteren voor beplanting: bv. een boom aanplanten of een soort pergola (boven terras bv.) met druiven of andere klimplanten...

Een andere mogelijkheid zijn (schuif)luiken die je al dan niet zelf maakt en al dan niet automatisch laat open en dicht schuiven/draaien. 

Die druivelaar vind ik een zeer aantrekkelijk idee, maar helpt toch ook niet bij lage zon op W-gevel?

Hangt er uiteraard vanaf hoe ver je de pergola laat komen.

Wij zullen (op N-O-gevel) proberen om ons terras volledig te voorzien van een pergola met druivelaar. Deze zal wel tot zo'n 4 meter voor de gevel komen.

Om 8u 's morgens zit de zon pal op het oosten en om 20u 's avonds pal op het westen. Om een beetje een idee te vormen.

In de zomer zal de zon dan op zo'n 15-20° staan (voor Vlaanderen mag je overal 1-2° bijtellen):

http://www.weerstationuithoorn.nl/Weer/Zonnestand.htm

Met een pergola van zo'n 4 meter zal je met ramen met schoothoogte van 1 meter nog nauwelijks zon binnen krijgen. Met ramen op de grond uiteraard wel nog een deel.

De beste oplossing blijft screens uiteraard.